Diskutera, läs
Hundforum
Chat
Medlemmar
Hundar
Bloggar
Medlemsbilder
Medlemsfilmer
Jag & mina vänner
Händelser
Statusförändringar
Mina händelser
Min profil
Mina vänner
Mina meddelanden
Annat i Rastplatsen
Hundkalender
Mina tjänster
Hjälp

Antal online:
( gäster)
 
5 augusti 2014 av Idun i foderforum (4 svar)
Vilket valpfoder till sibbe

Just nu så äter Niko royal canin medium junior. Han bajsar ca 5 ggr om dagen , ibland är han bra i magen men känns som han oftast är lite lös. 


Var så längesen vi hade valp (niko är 4 månader) så kommer inte riktigt ihåg vad som är "normalt".


I ena örat får jag höra att spannmål är dåligt och att mans ak hålla sig borta från animaliska biprodukter(hovar, näbbar, fjädrar osv) , och andra för jag höra att hundar idag har vant sig vid spannmål och att det inte är "farligt" för dom och att nya forskningar säger att just fjärdrar är jättenyttigt och att i framtider kommer förmodligen även människor äta det. 


Har hört att royal canin är inte mer än ett "märke" och egentligen inte är så bra, samtidigt som jag hört från annat håll att royal forskar mycket i just hundfoder för att ta fran nya och bättre foder. 


Man kan inte tro allt man hört, det vet jag också. Men när alla säger så olika och jag själv inte kan så mycket så blir det svårt att välja foder.


 


Har nyss kollar på orijen, verkar ju jättebra! men eftersom det tillverkas i kanada så kanske det inte följer standarden vi har här i sverige? 


Niko är väldigt matglad och verkar aldrig bli mätt, samtidigt som han är väldigt smal och har svårt att få hull. Han växer ju väldigt mycket så det är väl inte så konstigt kanske att han är smal, men man vill ju ändå vara säker på att han får i sig allt han behöver för att växa ordentligt!


Som medlem kan du här läsa lite kort info om Idun och gå vidare till medlemsprofilen.
Svara på detta inlägg
Sida 1 av 1
1

Ruccola
Medlem 2006-07-11
#1 5 augusti 2014 av Ruccola Re: Vilket valpfoder till sibbe

Att din valp är smal vid 4 månader är väl inget att orda om. det vore värre om du hade en rultig valp vid den åldern.. Jag tänker på leder och skelettutvecklig som förvisso inte mår bra av övervikt.


 


Det är väldigt olika hur hundar reagerar på foder. Min labradortik har ätit RC- foder sedan hon blev avvand eftersom hennes danska uppfödare gillar resultaten av dessa foder -och den uppfödaren är synnerligen framgångsrik både i utställningsringar och på field trials. Mållan gillar sin mat och mår bra på den.


Orijen har jag personligen varit lite misstänksam emot pga det mycket höga proteininnehållet som faktiskt kan leda till skador på lever och njurar. En del veterinärer är även de avståndstagande till fodrets sammansättning.


Vilket foder du än väljer ska du se till att kaloriinnehållet inte är för högt -  långsam tillväxt är bra för en växande valp - och att mineralbalansen kalcium/ fosfor inte överstiger 1,2 för kalcium och 0,8 för fosfor (ungefärliga siffror). Alltför höga värden påverkar skelettets utveckling negativt. Därför ska man heller inte ge mineraltillskott till hundar som får helfoder.  Alla de större tillverkarna av valp- och juniorfoder har fattat detta, medan en del andra ofta mindre har ignorerat vad forskning kommit fram till.

Svara på detta inlägg

Hortensia
Medlem 2010-01-18
#2 5 augusti 2014 av Hortensia Re: Vilket valpfoder till sibbe

Modern forskning har visat att hundens förmåga att kunna tillgodogöra sig vegetarisk föda, t ex rotfrukter och spannmål, var avgörande för domesticeringen redan för 10 000 år sedan då hundens matsmältningssystem snabbt utvecklades till att skilja tamhundar från vargar och man förmodar att det beror på att hundarna har levt på matrester från människor.


Matvanorna skiljer sig ju en del mellan olika befolkningar och jag skulle tro att hundarna har fortsatt anpassa sig till sina människors diet. I så fall kan jag tänka mig att Polarspetsarna liksom sina tidiga ägare har ätit betydligt mer animalisk föda än de hundtyper som levt hos jordbrukare söderut och att förmågan att tåla/kunna tillgodogöra sig spannmål inte har varit livsavgörande för t ex en Siberian husky.


Mina hundar (förutom en allergisk Dalmatiner) har mått alldeles utmärkt på RC under många decennier så jag har inga planer på att byta. Din uppfödare/rasklubben/veterinären borde kunna svara på frågor om vad just Siberian huskys mår bäst av att äta/undvika att äta. Lycka till med valpen!

Svara på detta inlägg

Iglon
Medlem 2008-10-01
#3 5 augusti 2014 av Iglon Re: Vilket valpfoder till sibbe

Vi ger våra huskyvalpar slaktrens/vom tillsammans med foder från Eukanuba. Egentligen får våra hundar torrfoder från RC, men vi fick flera säckar Eukanuba som tack för att jag passade några hundar.  Så då har jag matat valparna med det. 


De växer o är i lagom hull. De är 3 månader gamla.

Svara på detta inlägg

Chiliheart
Medlem 2012-10-08
#4 6 augusti 2014 av Chiliheart Re: Vilket valpfoder till sibbe

Min sibbe fick också RC i början, och min hade ojämn mage. Jag bytte först till Carrier (som han magrade av trots att han åt allt han skulle). Nu har han Hälla Junior, som jag tycker är bra. Han har fint hull, bra mage och ät äter med hyfsad aptit. Dessutom så är den billig!


Visst det är spannmål i den, men jag tror inte på den teorin, utan det som Hortensia sa att hunden och människans evolution har gått hand i hand och därför så kan hundar äta spannmål. Jag försöker bara hålla mig ifrån majs bara, men det är mest ifall fodret kommer från USA, för då är det troligtvis genmanipulerat majs.


Hörde förästen om en husky i hundrastgården som fått proteinförgiftning för han åt foder med för mycket protein i, så jag aktar mig från "active"-foder och annat med för höga proteinhalter. Jag är nog lite nojjig bara, det skiljer sig säkert från individ till individ.

Svara på detta inlägg
Sida 1 av 1
1

Liknande diskussioner:

Tråd startad
Senaste svar
vilket torrfoder är bäst av dessa två?   [5] 4 feb: duende 5 feb: pipilotta vilket torrfoder är bäst?   [6] 31 jan: Bamselina 3 feb: Ayrin Vilket foder till en agilityhund?   [2] 17 aug: violetta 23 aug: violetta Vilket foder tycker ni är bäst av dessa två?   [1] 13 aug: duende 13 aug: Anneli Vilket skär till Moser max 45   [0] 27 mar: Tovis21 Fråga och valpfoder/godis.   [4] 27 okt: Tarek 28 okt: Tarek Valpfoder till storvuxen ras   [21] 20 aug: Ssofie 25 aug: pipilotta Vilket torrfoder anser ni är bäst till er schäfer?   [2] 3 aug: Carold 4 aug: Carold Vilket foder tycker ni är bäst av dessa två?   [1] 19 feb: duende 4 mar: Voff 92 Bra Valpfoder? Vilket väljer man?   [1] 14 nov: Sandra99 19 nov: Sezziyanen
 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida Info om tjänster

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Dansk/Svensk Gårdshund | Eurasier | Border Collie | Bullterrier | Borderterrier | Dobermann | Chihuahua
© 1998-2020 Enfinia AB