Diskutera, läs
Hundforum
Chat
Medlemmar
Hundar
Bloggar
Medlemsbilder
Medlemsfilmer
Jag & mina vänner
Händelser
Statusförändringar
Mina händelser
Min profil
Mina vänner
Mina meddelanden
Annat i Rastplatsen
Hundkalender
Mina tjänster
Hjälp

Antal online:
( gäster)
 
5 augusti 2014 av Eve & Milo i lydnadsforum (5 svar)
Papillon 6år. Få inkallning att fungera?

Har haft en papillon hane i 4år. Han är 6 nu.
Han var inte så välskött innan jag fick honom (när de gäller de mesta...)
Jag har själv inte tränat honom något speciellt.
Han har dragit väldigt mycket i kopplet då han blir så ivrig när han kommer ut. Det har han dock blivit bättre på nu, då JAG blivit bättre på det själv.


Lös har han fått springa i hundrastgårdar, skogen eller platser där det känns tryggt.
Ibland är han jätteduktig på att komma när man kallar, men ibland tycker han det är jätteroligt att retas!


Han kommer fram till en och när man ska sätta på halsbandet springer han iväg och man ser hur han tänker "HAHA!! du kan inte ta miig!" Han älskar att bli jagad.. Observera att jag inte jagar honom när jag kallar in honom, jag står endast på samma ställe och väntar in honom.


Vill att han ska komma till mig direkt när jag kallar. Så jag kan känna mig trygg med att släppa honom när som.


Läste några tips om att man ska ha hunden fri så mycket som möjligt. Inte kalla på den i onödan. När den kommer mot en ska man kalla på den för då e den redan påväg.
Lära hunden att jag inte har koll på den hela tiden så den måste ha koll på mig.
(Där kommer det in att inte kalla i onödan).


Några fler tips?
Tacksam för all hjälp jag kan få!!


Önskar man kunde slippa koppel helt så han kunde gå fot bredvid en, som man ser vissa gör. Sjukt imponerande! :)

Raser: Papillon

Som medlem kan du här läsa lite kort info om Eve & Milo och gå vidare till medlemsprofilen.
Svara på detta inlägg
Sida 1 av 1
1

pissemiss
Medlem 2008-11-03
#1 5 augusti 2014 av pissemiss Ett sätt att träna inkallning:

Se till att du har riktigt bra och varierade belöningar. Ha inte alltid bara t ex Frolic i fickan. Ibland har du en tub mjukost och några köttbullar. Ibland är det torkad lever och leverpastej. Försök hitta andra belöningar att variera med. Kamplek eller kasta boll t ex. Du måste hitta den ultimata belöningen för just din hund. För min labbe t ex är den bästa belöningen att få träna apportering.


Släpp inte hunden lös där du inte har kontroll på den. Antingen är du på inhägnat område eller så har du lina på hunden. Varje gång hunden lyckas att INTE komma på din inkallning förstärks det beteendet.


Kalla in hunden, belöna (olika belöningar varje gång så att hunden inte vet vad den kan förvänta sig) och släpp den igen. En gång av 10 kopplar du hunden, belönar, kopplar loss och släpper den igen. 9 gång av 10 som du kopplar hunden belönar du och släpper den igen. Den 10:e gången kan du fortsätta ha hunden kopplad.


På detta sätt ändrar du hundens förväntningar från att vara: "Nej, nu är det slut på det roliga!" till: "Jippi! Min matte ropar, nu händer något skoj!"

Svara på detta inlägg

Hortensia
Medlem 2010-01-18
#2 5 augusti 2014 av Hortensia Precis....

... det gäller att lyckas göra inkallningen till en positiv upplevelse så att hunden hellre vill komma direkt än att först känna sig tvungen att kolla upp allt annat spännande just för att den har lärt sig att inkallningen innebär att den inte får vara lös mer. 


 

Svara på detta inlägg

SuperLimm
Medlem 2011-06-29
#3 5 augusti 2014 av SuperLimm Re: Papillon 6år. Få inkallning att fungera?

Jag skulle snarare kalla in många gånger "i onödan" bara för att hunden inte ska koppla ihop inkallning med "slut på det roliga". 

Svara på detta inlägg

Malin med Ella
Medlem 2002-11-22
#4 5 augusti 2014 av Malin med Ella Först och främst...

...måste du sluta bestraffa inkallningarna!


Hur menar jag? Jo, varje gång en inkallning följs av uppkoppling och hemgång så har du faktiskt utdelat en slags bestraffning och gett hunden en anledning att undvika att komma. De allra flesta gånger du ropar på hunden så ska han direkt bli belönad och sen få springa vidare. Du kan även träna på att ibland koppla honom, belöna och sen släppa igen så inte kopplet blir något negativt. Och du kan förresten gärna hitta på lite roliga övningar (balansera, trix, godissök) när han blivit uppkopplad, ofta är vi bra på att roa lösa hundar men när den sitter fast vid oss så bara går vi och är dötråkiga.


Sen är det inte bara inkallning som ingår i löslydnaden, jag vill ffa att hunden följer mig och tar kontakt då och då, så jag inte behöver kommendera den hela tiden. Sen kan det också vara bra att lära hunden att stanna på kommando samt att reagera på sitt namn eller annan lystringssignal - som inte innebär att den ska komma in, bara ta kontakt och vara uppmärksam. Det kan också vara bra ifall han kan gå lös vid din sida korta sträckor.


Ett bra mellansteg kan vara att koppla hunden i en långlina (mer ett snöre för er då) så han har rörelsefrihet men du alltid kan stoppa vid behov. Du behandlar hunden som om han är lös och använder linan som nödbroms. Men ha isf sele på hunden så han inte får några otäcka ryck i nacken.


 

Svara på detta inlägg

NION
Medlem 2014-08-12
#5 12 augusti 2014 av NION En viktig del i all träning!

Hej!


En viktig del i all lydnadsträning är att alltid börja träna på en plats som erbjuder minimalt med distraktioner. Därför är hemmet en bra plats att börja träna i. Allteftersom som du märker att din hund har fokus på dig så kan du avancera, men gör det sakta.


Börja träna inomhus. När du upplever att din hund lyssnar på dig och att han är pålitlig på inkallningen, avancera ut på trädgården. Jag vet inte hur du bor, men som sagt, varje gång du byter omgivning så blir övningen helt ny. Hundar kan inte genarillisera som vi människor, därför måste vi lära dom att "Kom hit" betyder just kom hit, på en massa olika platser.


En annan viktig sak att ha i åtanke när du tränar med din hund, är att vara positiv och tålmodig. Hundar lär sig i små steg. Träna aldrig någonting nytt med din hund om du inte tror att han klarar det. Belöna rikligt när han gör det du ber honom att göra. Träna ALDRIG för länge! Max 10 minuter, sen måste hunden få slappna av.

Svara på detta inlägg
Sida 1 av 1
1

Liknande diskussioner:

Tråd startad
Senaste svar
Papillon eller Lhasa Aspo   [7] 13 nov: Sara.J 22 dec: ÄlskadeVovve Papillon i Gävleområdet?   [1] 18 dec: Sativa 19 dec: Bullens Orädd 8½ veckors valp vägrar komma vid inkallning   [8] 9 dec: dahlius 9 dec: -Aslan pwd- Planer på att skaffa hund papillon / chihuahua   [13] 21 okt: fyratassar 26 okt: Ayrin Träna inkallning med valp?   [4] 10 aug: Idutt 22 aug: Ayrin Äldre hund (4år)med dålig inkallning bla ,)   [10] 14 mar: Ballaremevallare;) 21 mar: Barkley Star Utställningsträning för valp / Papillon   [3] 4 feb: Bruisers matte 7 feb: Bruisers matte Papillon/chihuahua hjälp   [1] 15 jan: villson 18 jan: Gurkans problem med inkallning   [6] 26 apr: sheldon 28 apr: Lunata Hur kräver man att hunden ska komma på inkallning?   [3] 3 apr: stinat 5 apr: hundögon
 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida Info om tjänster

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Jack Russell Terrier | Nova Scotia Duck Tolling Retriever | Sankt Bernhardshund | Schäfer | Rottweiler | Pudel | Yorkshireterrier
© 1998-2020 Enfinia AB