Diskutera, läs
Hundforum
Chat
Medlemmar
Hundar
Bloggar
Medlemsbilder
Medlemsfilmer
Jag & mina vänner
Händelser
Statusförändringar
Mina händelser
Min profil
Mina vänner
Mina meddelanden
Annat i Rastplatsen
Hundkalender
Mina tjänster
Hjälp

Antal online:
( gäster)
 
6 augusti 2014 av Fiol i sjukdom & hälsa (11 svar)
Omplacera problemhund?

Hej allihopa.


Jag behöver lite opartiska svar och råd.


 


Jag har en Border collietik (oreggad dock så räknas som blandras) som är fem år gammal. Jag har haft henne sedan hon var tio veckor gammal. Hennes första år så bodde jag och min familj på landet, men efter att ett förhållande tog slut så flyttade vi närmare stan fast ändå en bit utanför.


Tiken började snabbt visa på att hon inte gillade vare sig asfalt eller trafik, i två år kämpade jag varje dag för att ens få henne ta det någorlunda lugnt när vi gick längs vägar (huvudled genom bostadsområde mestadels, inte mycket trafik men en del.) då hon visade extremt flyktbeteende och så fort hon inte hade staket eller husvägg att gå mot så försökte hon sticka åt sidan, bort från vägen.


Men vi jobbade på det, hon blev mycket, mycket bättre. Även fast hon fortfarande inte gillar att gå brevid vägar nu heller så går det bra. 


För två år sedan så bestämde jag mig för att utöka familjen med en till hund, då allt gick bra med min tik. Den andra hunden var en hanhund så jag bestämde mig för att kastrera tiken i förebyggande syfte, jag vill absolut inte ha några tjuvparningar och det underlättar för alla att slippa löp och allt som hör till. 


Efter det började problemen. 


Trots aktivering med lydnad, freestyle, rallylydnad och långa promenader (Kan tilläggas att jag försökt valla med henne, men hon står bara och skäller på dem) så är det som att hon är extremt understimulerad eller bara allmänt stressad och på spänn. Hon började göra utfall mot cyklister, fotgängare, grästuvor, minsta lilla "konstiga" ljud, ja gud vet allt. Jag har tagit med henne till veterinären, hon har blivit röntgad i höfter, rygg, nacke samt skulderblad. Hon har också blivit igenomtittad och kontrollerad ordentligt och det verkar inte ligga något fysiskt bakom det här om det inte är hormonellt. 


På senaste tiden så har hon blivit värre. Jag kan inte ha balkongdörren öppen för hon blir stressad och gör utfall mot balkongen om någon t.ex ropar utomhus, eller om någon bara råkar stänga en bildörr när hon inte är beredd. Jag vågar inte bjuda hem folk eller åka bort, för om de skrattar för högt, råkar skrika till, klappar i händerna eller viftar för mycket så gör hon utfall och biter/munnar dem över armarna. 


Jag har förjäves försökt träna skvallerträning och passivitet men inget verkar hjälpa, det blir inte bättre utan det känns som att det bara blir värre.


Nu har det gått såpass långt att jag överväger att omplacera henne, men då kommer dilemmat -till vem? Hur? Vågar jag lämna över det stora ansvaret med denna svåra hund till någon annan och bara skjuta över problemen på dem? 


Jag är rädd att om jag har henne kvar och fortsätter försöka jobba med henne så kan hennes stress och beteende "smitta" till den yngre hunden. 


Finns det någon här som har erfarenhet av att omplacera hund med såpass allvarliga, reaktiva symptom? Folk säger åt mig att låta henne somna in, men det är absolut den sista utvägen. Jag vet ju hur underbar den här hunden var när hon var yngre och önskar verkligen att hon skulle kunna komma tillbaka till det. Men jag har inte verktygen själv, och tyvärr inte pengarna för att gå kontinueligt hos en hundpsykolog.


 


Hjälp!


Som medlem kan du här läsa lite kort info om Fiol och gå vidare till medlemsprofilen.
Svara på detta inlägg
Sida 1 av 2
12

Lucille
Medlem 2011-12-28
#1 6 augusti 2014 av Lucille Re: Omplacera problemhund?

Oj, stackars er.


Spontant tänker jag att om inte du som haft henne sedan valp och kämpat så kännner att du orkar mer, då undrar jag om någon annan ska orka, det känns inte rätt mot tiken att behöva byta hem kanske flera gånger för att ingen orkar med.


Som jag förstår av vad du skriver blev det värre när hund nr två flyttade in?


Om det var mina hundar och livssituationen känns alldeles ohållbar, då skulle jag i första hand låta någon ta hand om/omplacera den yngre hunden som tydligen inte har rädslor osv.


I andra hand, om inte det är ett alternativ skulle jag låta tiken somna in men inte utsätta henne för en omplacering när hon redan har så trasiga nerver. Ny miljö, nya människor..


  

Svara på detta inlägg

Renrosen
Medlem 2012-05-19
#2 6 augusti 2014 av Renrosen Re: Omplacera problemhund?

Jag tänker såhär: Hon verkar inte må bra, ALLS! Är det värt att låte henne riskera att må ännu sämre? Bordercollies är inte lätta hundar och när de lagt sig till med så mycket problem som din verkar ha gjort så kan inte vem som helst ta den.

Jag anser även att en död hund inte lider men jag förstår att det sista mina vill för sin egen skull är att avliva en fysiskt fullt frisk hund :(
Hoppas allt löser sig oavsett hur du gör!

Svara på detta inlägg

småvildar
Medlem 2013-01-23
#3 6 augusti 2014 av småvildar Re: Omplacera problemhund?

Jag känner så med dig. Jag har själv funderat. Jag har en helt underbar tik ,en border collie blandis. Hon har ett enormt hjärta, så snäll mot alla levande varelser. Här är hunden som låter ungarna kräla över henne som kan stå med kycklingar och kaniner runt benen och skulle aldrig bita någon eller något. MEN och det blir ett stort men för det gör både hennes och vårt liv komplicerat, hon hanterar inte trafik alls. Hon klarar inte att åka bil, lös i bilen far hon som en pingpong boll mellan rutorna, skäller och skriker. I bur så tuggar hon gallret och gnyr i ren panik. Att gå längs en väg är med risk för både henne och mig. Hon väger minst 25 kg och jag är bara 150 cm lång så jag är liten och hon urstark. Hon gör utfall mot bilar och skäller, drar som en galning och är inte kontaktbar. Hennes stressnivå skjuter i höjden, blicken blir stirrig. Jag har försökt allt. Vi har sökt hjälp på dvs ställen. Ofta funderar jag om det är så att hon skulle kunna må bättre hos någon som lever ett annat liv. jag har aldrig "gett upp" på en hund så det känns förjäkligt att känna att jag inte klarar henne.

Svara på detta inlägg

Hortensia
Medlem 2010-01-18
#4 7 augusti 2014 av Hortensia Hur har ni tränat på trafik?

Prova (om ni inte redan har gjort det) att öka avståndet till bilar rejält så att hon fortfarande är lugn. Ge henne en uppgift (exempelvis att sitta) så fort ni ser en bil - alltså innan hon blir okontaktbar (funkar det inte så öka avståndet ytterligare) och belöna med det hon gillar mest VARJE GÅNG det dyker upp en bil och hon lyckas fokusera på sin uppgift.


Ätbara belöningar minskar stressen, så du kan t ex ta med en del av hennes dagsranson torrkulor eller SMÅ bitar av favoritgodis. Det kommer att gå åt många, många belöningar och träningen kommer att ta lång tid, men minska avståndet långsamt och kontrollerat.


Undvik helt att låta henne se ut under bilåkningen och att rasta henne längs med trafikerade vägar tills hon har förstått vad du vill att hon ska göra istället för att jaga (valla?) bilarna. Börja sedan försiktig med att gå på t ex en slingrig grusväg med låg hastighet där det finns plats för er att gå ut på vägrenen när bilar kommer.


När din vovve tittar på dig för att få sin uppgift/självmant utför den så fort hon hör en bil komma, så har ni varit riktigt duktiga och kan så smått börja försöka er på vägar med något mer trafik och något högre hastighet osv. Backa direkt i träningen och börja om med lägre svårighet om det skulle behövas. 


Du kommer sannolikt alltid att få vara uppmärksam på hennes beteende bland bilar, men jag hoppas hon snabbt blir mycket mer lätthanterlig så att ni slipper fundera på omplacering.Lycka till!

Svara på detta inlägg

Hittehund
Medlem 2010-01-21
#5 7 augusti 2014 av Hittehund Re: Omplacera problemhund?

Hur mår din hund i dagsläget om ni förflyttar er under några dagar till den miljö där hon som unghund fungerade?


Har du möjlighet att vara själv med henne på landet i några dagar, alt vara med henne och din andra hund på landet några dagar och se om hon kan slappna av fortfarande och varva ned i den miljön?


Om det finns förutsättningar för henne att omplaceras till en ny familj beror ju på om hunden kan må bättre i en lugnare mer störningsfri miljö där hon slipper vara på sin vakt hela tiden, och spana efter saker, höra ljud, hundmöten, bilar, allt som förekommer i ett bostadsområde, men som uteblir på landsbygden.


För om du upplever att hon kommer tillbaka "till sig själv" på landet och får en annan ro där kan det ju vara ett bättre beslut att hitta just både en miljö som passar henne och en erfaren familj med förstående för hennes behov, ifall du själv inte kommer kunna flytta tillbaka till landet.


Jag har sett det väldigt många gånger hur hundar som ständigt varit i beredskap i sin bostadsmiljö blir totalt avslappnade i en annan lugnare miljö där de kanske behöver hålla reda på fyra ljud, ytterdörren som går upp, grannens bil som kommer hem eller åker, matskålen som fylls, och rådjur som går in på tomten.


Om man jämför med hur miljön är i en småstad, bilar som kommer och går, bildörrar som slås upp, ibland mitt framför en, hundmöten, människor som går ut från bilar, människor som går ut från portar, mötande skolklasser, rollerbladeåkare, folk med gåstavar, springande katter, cyklister, joggare... just bc kan ju bli totalt knäckta av att hålla reda på hela det där informationsflödet varje dag, det blir helt enkelt för mycket.


I många fall kan jag tycka det är mer skonsamt för hunden att flytta till en milj där den funkar utan träning, istället för att träna allt i en miljöd är hunden egentligen inte funkar utan måste tränas, belönas, och tvingas att fungera, för att det ska funka för människan.


Och ja, din hund kan säkert anpassa sig till en annan familj/miljö om du tar det skonsamt genom flera träffar och ger det lite tid.


Hundens "problem" behöver inte ärvas av nästa familj.

Svara på detta inlägg

Fiol
Medlem 2014-08-06
#6 7 augusti 2014 av Fiol Re: Omplacera problemhund?

Vi åker ut på landet där mina farföräldrar bor ibland och stannar några dagar. Då har hon ju ingen trafik att oroa sig för, men hon reagerar fortfarande starkt på rörelser/ljud såsom flugsmällor, får som bräker, tuppar som gal, jaktlaget som övningsskjuter hos grannarna, barn och folk som skriker etc. etc. 

Svara på detta inlägg

hundögon
Medlem 2009-04-01
#7 8 augusti 2014 av hundögon Re: Omplacera problemhund?

Först och främst, kontrollera att hunden är frisk. Border Collie har epilepsi som en av defekterna i rasen. Sen finns det ögonsjukdom som är ärflig i rasen. Skulle det vara någon svår defekt, så kan det vara svaret att den inte är reg. och är avlad på defekta hundar. Påverkar detta på hundens beteende, så kan det vara lättare att hunden får somna in.

Svara på detta inlägg

Dixietown
Medlem 2008-02-08
#8 8 augusti 2014 av Dixietown Inte omplacera

är mitt råd...


Generellt är det tyvärr så att de som har kunskaper att ta hand (och i bästa fall få rätsida på) en hund med allvarliga problembeteenden inte vill ha en sådan hund.


De som vill ha en hund med mycket rädslor/aggressivitet eller vad det nu må vara har oftast en väldigt naiv inställning till hundar och en övertro på sin egen förmåga, dvs säga de har faktiskt inte kompetens att hjälpa hunden.


Visst finns det undantag, men de är få... Dyker absolut rätt hem upp skulle man kanske ge omplacering en chans. I annat fall tycker jag att det verkar lämpligare att låta tiken somna in. Det kan ju inte vara roligt för henne att leva ett liv som hon upplever är fyllt av lurande faror...

Svara på detta inlägg

Tropper
Medlem 2012-05-08
#9 8 augusti 2014 av Tropper Instämmer Nt
                   
Svara på detta inlägg

Fiol
Medlem 2014-08-06
#10 8 augusti 2014 av Fiol Re: Instämmer Nt

Tropper, vad menar du?

Svara på detta inlägg
Sida 1 av 2
12

Liknande diskussioner:

Tråd startad
Senaste svar
Hjälp med "problemhund"   [2] 27 dec: Quariz 28 dec: Torparinnan Omplacera valp med OCD   [2] 2 dec: Moali 3 dec: Anneli Delad vårdnad/omplacera/avliva?   [3] 9 nov: Maggan Puh 10 nov: pipilotta Omplacera min hund?? 😭   [5] 9 nov: Msz 10 jul: boredwalker Bedrövad vet ej vad göra, /avliving/omplacera?   [9] 1 nov: Tulpanen 7 dec: Svea58 Hur omplacera hund?   [6] 14 jan: Pasu 17 jan: Pasu omplacera hund, vad tycker ni om det?   [14] 19 dec: k1ro 25 dec: Gurkans Problemhund, vad gör man?   [22] 13 mar: moas 19 mar: Lona Hur sälja "problemhund"?   [9] 17 maj: Puttematte 13 mar: blåmesen Omplacera 7-årig Cavalier?   [5] 16 jan: Axl_ 22 jan: Lippan91
 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Chihuahua | Pudel | Labrador Retriever | Pumi | Jämthund | Golden Retriever | Chinese Crested Dog
© 1998-2020 Enfinia AB