Diskutera, läs
Hundforum
Chat
Medlemmar
Hundar
Bloggar
Medlemsbilder
Medlemsfilmer
Jag & mina vänner
Händelser
Statusförändringar
Mina händelser
Min profil
Mina vänner
Mina meddelanden
Annat i Rastplatsen
Hundkalender
Mina tjänster
Hjälp

Antal online:
( gäster)
 
11 augusti 2014 av Renrosen i agilityforum (4 svar)
Agilityregler, rimligt?

Var på agilitytävlingar i helgen, var funktionär och såg då alla lopp i hoppklass 2 och 3(alla storlekar). Tävlade även själv.

Tittade sen på resultaten och la märke till att lite över 50% i varje klass fått diskat resultat. Tycker för det första att det är sjukt trist att inte ens ge en tid till ekipagen som blivit diskade. De flesta tar ju nästa hinder och fullföljer banan ändå. Borde det inte kunnas räknas som  5 fel för varje sak förutom om fel hinder tas eller om hunden lämnar banan?
Som ett exempel: en hund sprang av banan efter halva loppet och in u ett tält och började hoppa på en människa som stod där, föraren lyckades till slut övertala hunden att komma tillbaka och fullfölja loppet, med en MASSA tidsfel dock. Sedan en annan hund, samma bana o domare som gjorde allt felfritt förutom att ett hopphinder togs från fel håll. De blir diskade.

Är det verkligen rätt då?
jag tycker personligen att reglerna ska ändras så att disk inte blir så vanligt förekommande. Det säger ju inget om loppet som kan ha varit så fantastiskt bra i övrigt.
Tänker även på slalomen; missas en pinne eller ingång så blir det 5 fel, fortsätter man dock utan att gjort om slalomen på rätt sätt blir man diskad. Borde det inte vara lämpligt att ge 10fel för det istället?

Var tvungen att skriva av mig lite då jag funderat på detta länge.


Som medlem kan du här läsa lite kort info om Renrosen och gå vidare till medlemsprofilen.
Svara på detta inlägg
Sida 1 av 1
1

faluflicka
Medlem 2007-11-18
#1 11 augusti 2014 av faluflicka Re: Agilityregler, rimligt?

fast många som blir diskade hoppar också över hinder, tar en annan väg ut från banan, alla passerar inte tidtagningen vid sista hindret osv.. I alla sporter är det ju så att disk = inget resultat så varför skulle det vara annorlunda i agility? tar man tex ett hinder från fel håll kan det ju göra det mkt lättare för hund och förare och spara tid, ska de då "komma undan" med det och bara få fel men då få bättre tid än de som gått runt banan på rätt sätt?


det låter helt normalt med drygt 50% diskade, ofta är det ännu mer. Det ska inte vara för lätt att ta sig runt - det SKA vara utmanande!


Vad gäller slalomet ändrades reglerna för några år sedan, innan fick man gå tillbaka och fortsätta hindret där hunden gick ur (i vissa länder är det fortfarande så) men nu ska hela hindret tas i ett svep.Rimligt eller ej? det beror väl lite på hur man ser på det.. jag hade nog inte velat låta min hund gå ur slalomet och sedan bara ta om de sista pinnarna, jag vill ju att hon ska ta hela slalomet från början till slut och så självständigt som möjligt. då vill jag ju inte att hon lär sig nåt annat på tävling och förut blev man ju istället diskad om man gick tillbaka och började om från början.


 

Svara på detta inlägg

faluflicka
Medlem 2007-11-18
#2 11 augusti 2014 av faluflicka dock kan jag tycka...

...att om hunden lämnar banan och går ur hand på det sättet du beskriver så borde det också bli en disk.

Svara på detta inlägg

Malin med Ella
Medlem 2002-11-22
#3 11 augusti 2014 av Malin med Ella Re: Agilityregler, rimligt?

Håller inte riktigt med. För det första, varför skulle det vara relevant att ge de diskade en tid? Mycket merarbete för domarskrivarna och tidtagarna för något som officiellt inte räknas och som öht inte säger så mkt eftersom den som blivit diskad antingen fått tre vägringar eller inte gjort banan i rätt ordning. Vill man jättegärna ha tid på sitt varje lopp är det isf bättre att filma - nyttigt på andra sätt också...


Sen kan man förstås diskutera vad som ska ge en disk. Grunden är ju att hunden ska utföra alla hinder och i den ordning och från det håll domaren har bestämt. Detta att bli diskad när hinder tas från fel håll är väl mkt ett arv från hästhoppning och andra hindergrenar där det på nåt sätt är ett "mycket större fel" än i agility där det är väldigt lätt hänt. Fast det är å andra sidan minst lika lätt hänt att ta fel hinder...


En god anledning till att hundar blir diskade efter tre vägringar tycker jag är att förhindra dålig hundhantering på banan. På en del inoffar och KM körs att man bara samlar på sig fel och aldrig diskas, och det lockar då ofta folk till att traggla och traggla med hundar som inte riktigt vill eller kan, bara för att genomföra banan. Jag vet att jag själv tänkte så som nybörjare, att det var viktigt att vi skulle igenom till varje pris.


Anledningen till att hunden blir diskad ifall den går fel i slalom och det inte tas om är att alla hinder ska genomföras. Jämför med en hund som hoppar ramen på däcket eller springer under en hoppbom och sen fortsätter på nästa hinder, den blir också diskad. Så det är helt logiskt.


Vi som kört agility ett tag vet ju att det är lätt att diska sig, och tar inte hårt på det. Tvärtom tycker jag nog att ett diskat lopp ser bättre ut än typ 20 hinderfel + tidsfel, för det förstnämnda kan ha varit helt fantastiskt förutom... Det är ju ändå pinnarna de flesta är ute efter, snarare än att bara gå runt?

Svara på detta inlägg

Blackbird
Medlem 2014-01-27
#4 11 augusti 2014 av Blackbird Re: Agilityregler, rimligt?

Jag tycker att det är fullt rimligt och rättvist. Tycker att reglerna är jättebra som de är och personligen kan jag vara mer nöjd med ett lopp där vi diskat oss än ett där vi fått fem fel (eller för all del nollat), så om vi skulle få tio fel eller disk gör detsamma för mig. Jag tycker att det är tjusningen med sporten, att det är skitsvårt och man får bara en chans.


Är det något jag skulle ändra på så är det hinderhöjden, framförallt i klass III. Jag förstår inte varför de ska ha 65cm hopphöjd. Det innebär en stor skaderisk för hundarna. Framförallt för de som har en mankhöjd som ligger på gränsen till Large/Medium. Men det är en annan diskussion...

Svara på detta inlägg
Sida 1 av 1
1

Liknande diskussioner:

Tråd startad
Senaste svar
Hund i hundgård - Är detta rimligt?   [9] 15 maj: weloty 16 maj: Anneli Rimligt pris på chihuahua   [10] 2 feb: chilover91 3 feb: hundöga återkomst Tips på bra hundpensionat rimligt avstånd Västerås   [1] 16 mar: ina51 17 mar: Tova och Smilla Rimligt att betala dagmatte?   [20] 24 jul: bamze 31 jul: B4m6i Hur mycket är rimligt att betala?   [3] 3 jun: Sindy-09 4 jun: Sindy-09 Låter 880 kr rimligt för att tömma analsäckarna?   [35] 7 okt: Minsan 8 okt: Minsan Vad är egentligen rimligt att hunden ska tåla?   [75] 2 maj: Zel 5 maj: Rottismamma Låter det rimligt att valpen ska ha dubbelt så...   [8] 22 apr: hobogolen 22 apr: hobogolen Hundbur, V70, halvbur/enkelbur till rimligt pris?   [4] 15 feb: Ullis Party 15 feb: Galotti Vad tycker ni är rimligt pris på handarbeten?   [67] 2 dec: Zarjess 7 dec: snuzer
 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida Info om tjänster

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Fransk Bulldogg | Dvärgpinscher | Cavalier King Charles Spaniel | Yorkshireterrier | Épagneul picard | Eurasier | Bearded Collie
© 1998-2024 Enfinia AB