Diskutera, läs
Hundforum
Chat
Medlemmar
Hundar
Bloggar
Medlemsbilder
Medlemsfilmer
Jag & mina vänner
Händelser
Statusförändringar
Mina händelser
Min profil
Mina vänner
Mina meddelanden
Annat i Rastplatsen
Hundkalender
Mina tjänster
Hjälp

Antal online:
( gäster)
 
13 augusti 2014 av MollyochTexas i övriga hundfrågor (10 svar)
Min hund bet, andra ägaren inget ansvar trots varn

Min hund bet olyckligt nog en annan hund härom dagen, min tik låg bunden på min arbetsplats (en krog) där hon har sin filt och "plats", en annan hundägare var på uteserveringen men skulle gå in, en kompis till mig sa då till henne (då denna personen med hunden var väldigt berusad) att inte gå fram till min hund då min inte gillar de flesta hundar, just detta gjorde hon ändå och min hund bet hennes i nacken. Vi tvättade såret ordentligt och hon fick mitt nummer samt nummer till två olika veterinärer som jag anser är bra. Nu har hon fortfarande inte tagit hunden till vet. Fast såret blivit infekterat, hon verkar dessutom ha lämnat stan och åkt ut på landet. Jag vet att jag som ägare till den hund som biter har yttersta ansvaret, men frågan är har hon INGET ansvar? Detta lär ju bli en långt mycket dyrare historia för mig samt mer plågsamt för hunden...hon har dessutom ingen försäkring..


Som medlem kan du här läsa lite kort info om MollyochTexas och gå vidare till medlemsprofilen.
Svara på detta inlägg
Sida 1 av 1
1

Hrímnir
Medlem 2005-10-08
#1 13 augusti 2014 av Hrímnir Re: Min hund bet, andra ägaren inget ansvar t...

Som djurägare är man skyldig att se till att ens djur får veterinärvård. Ring länsstyrelsen och hör vad du ska göra. Hon ska ta sin hund till vet enligt lag. Det är det enda ansvaret hon har i nämnda situation.

Svara på detta inlägg

-tjejligan-
Medlem 2004-12-09
#2 14 augusti 2014 av -tjejligan- Re: Min hund bet, andra ägaren inget ansvar t...

jag tycker självklart att hon har ett eget ansvar, hon blev ju "varnad" innan, trist att din hund bet den andra hunden, inte rätt men samtidigt så måste ju andra hundägare respektera att din hund inte gillar andra hundar, dessutom låg din hund i sin korg kopplad... sen förstår jag inte varför man inte har sin hund försäkrad

Svara på detta inlägg

Madde88
Medlem 2009-11-09
#3 14 augusti 2014 av Madde88 Re: Min hund bet, andra ägaren inget ansvar t...

tyvärr spelar det ingen roll vad alla andra tycker om det. Även om jag håller med om att ägaren inte var särskilt smart och utsatte sin hund för en farlig situation mer eller mindre medvetet.


Men lagen säger ändå att den vars hund biter måste stå för kostnaden den andra får hos veterinären.


Sen är det självklart vårdslöst att ha sin hund oförsäkrad men det är tyvärr inte ts val eller gör att ts undslipper sina skyldigheter.


Sen kan det ju diskuteras hurvida ts ska stå för alla kostnader nu när det blivit inflamerat, vilket det förhoppningsvis inte blivit om hunden kommit till veterinär direkt. Men då får man väga detta mot rättegångs kostnaden som blivit av att dra det till civil rätt och då tror jag ändå det hade blivit billigare att bara stå för allting själv tyvärr

Svara på detta inlägg

Pointrar är bäst
Medlem 2004-02-24
#4 14 augusti 2014 av Pointrar är bäst Re: Min hund bet, andra ägaren inget ansvar t...

Du har väl en ansvars försäkring som kan hjälpa dig att betala veterinär behandling av hunden? Ang infektion och din betalning så kanske du kan gå vidare med det? Om nu ägaren kräver betalning.


sedan så tycker jag att du ska anmäla henne till djurskydds enheten på länstyrelsen om hon inte tar sitt ansvar och behandlar det infekterade såret.


 

Svara på detta inlägg

Hortensia
Medlem 2010-01-18
#5 14 augusti 2014 av Hortensia Hoppas att den skadade hunden....

.... redan har fått vård - och en ägare med bättre omdöme.


När det gäller din del i händelseförloppet så kan jag inte se att det finns något i din berättelse som tyder på att du inte tänker ta ditt ekonomiska ansvar för den bitna hundens vård. Det är bra.


Vad som är mindre bra i sammanhanget, är att du beskriver att din hund ligger bunden utanför jobbet. Frånsett det ytterst olämpliga i att lämna en hund bunden någonstans där den inte är helt fredad så får man ju enligt JBV inte ha hundar bundna utomhus längre än maximalt två timmar per dygn. Du jobbar kanske inte längre pass?


Jag hoppas ändå att du ser till att lösa din hunds tillsyn på ett bättre sätt under arbetstid i framtiden så att ingen behöver komma till skada. Måste du ta med din hund till jobbet, tycker jag att du bör avgränsa hennes plats med någon form av staket. Lycka till!


 

Svara på detta inlägg

MollyochTexas
Medlem 2011-04-04
#6 14 augusti 2014 av MollyochTexas Re: Hoppas att den skadade hunden....

Ja nu är hon alltså inte utomhus utan inomhus och har sin egen plats, dessutom är hon oftast i ett eget rum.

Svara på detta inlägg

MollyochTexas
Medlem 2011-04-04
#7 14 augusti 2014 av MollyochTexas Re: Min hund bet, andra ägaren inget ansvar t...
          Re: Min hund bet, andra ägaren inget ansvar t...
          

Som djurägare är man skyldig att se till att ens djur får veterinärvård. Ring länsstyrelsen och hör vad du ska göra. Hon ska ta sin hund till vet enligt lag. Det är det enda ansvaret hon har i nämnda situation.

Hon är påväg till veterinär nu, tre dagar senare..

Svara på detta inlägg

Hortensia
Medlem 2010-01-18
#8 14 augusti 2014 av Hortensia På så sätt.
          Re: Hoppas att den skadade hunden....
          

Ja nu är hon alltså inte utomhus utan inomhus och har sin egen plats, dessutom är hon oftast i ett eget rum.

Inomhus får hon inte vara bunden överhuvudtaget. Hon kan naturligtvis vara kopplad en stund när någon håller i kopplet.


Om det finns möjlighet att ha henne i eget rum så kan du kanske sätta en grind eller några kompostgaller i dörröppningen så att hon har kontakt med omvärlden samtidigt som både hon och förbipasserande gäster är trygga? 


Hoppas allt löser sig till det bästa för alla inblandade. :)

Svara på detta inlägg

MollyochTexas
Medlem 2011-04-04
#9 14 augusti 2014 av MollyochTexas Re: Min hund bet, andra ägaren inget ansvar t...

Hade väldigt intressant samtal med polisen nyss, ringde dom för att vara säker på mina skyldigheter och rättigheter. De sa att jag INTE är skyldig att betala veterinärvård, däremot OM hon hade haft försäkring så kanske det hade varit lämpligt för fridens skull om man betalar självrisken. Sen kan man ju såklart bli polisanmäld men som i detta fallet hade det lika gärna kunnat slå tillbaka på dom.
Nu tycker ju jag givetvis att man ska göra rätt för sig och jag försvarar inte min hund, men det var lite intressant det dom sa! Kan vara bra att veta sina rättigheter, och skyldigheter!

Svara på detta inlägg

Hortensia
Medlem 2010-01-18
#10 14 augusti 2014 av Hortensia Hhrmm....

.... du borde nog ringa någon annan (mer insatt) polis. :/


Strikt hundägaransvar gäller i Sverige. Att man kan göra som så många andra olämpliga hundägare och helt enkelt strunta i att göra rätt för sig, betyder inte att man inte har skyldighet att ersätta alla skador ens hund orsakar oavsett hur de har uppkommit. 


Två fel gör inte ett rätt... och jag hoppas snart vi har tillgång till specialutbildade djurpoliser så att förvirringen blir mindre i hundrelaterade polisärenden. :)

Svara på detta inlägg
Sida 1 av 1
1

Liknande diskussioner:

Tråd startad
Senaste svar
När andra hundar skäller på min hund   [5] 6 aug: Sanmatte 11 aug: Sanmatte Hur gör jag min hund trygg med andra?   [2] 19 jul: Humlan12 19 jul: Humlan12 När man föredrar den ena hunden framför den andra   [5] 26 feb: Havsfruen 27 feb: Havsfruen Hur ger man andra dos av Pro-kolin? Kommer inget..   [3] 10 sep: Lovely havamalt 11 sep: Lona Funderingar på ras på en andra hund   [1] 24 jun: Emli 24 jun: Sussane Hundar som ej går med andra hundar i hundgårdar   [8] 5 feb: Lilo18 6 feb: Starcastle Hounds Andra hundar med Demodex...hur gick det?   [3] 13 jan: Blue19 26 apr: Anneli Hysterisk hund i lek med andra hundar   [4] 1 nov: NilssonK 1 nov: Puddingpastejn Para min hane, ansvar?   [2] 1 sep: junior08 3 sep: junior08 Vilka går bra ihop med andra hundar o skäller inte   [6] 12 aug: Lojsie85 12 aug: Lojsie85
 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida Info om tjänster

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Shetland Sheepdog | Labrador Retriever | Norfolkterrier | Petit Brabancon | Chihuahua | Bearded Collie | Australian Kelpie
© 1998-2022 Enfinia AB