Diskutera, läs
Hundforum
Chat
Medlemmar
Hundar
Bloggar
Medlemsbilder
Medlemsfilmer
Jag & mina vänner
Händelser
Statusförändringar
Mina händelser
Min profil
Mina vänner
Mina meddelanden
Annat i Rastplatsen
Hundkalender
Mina tjänster
Hjälp

Antal online:
( gäster)
 
21 augusti 2014 av emmagolden i övriga hundfrågor (20 svar)
Hundrastgård, bra eller dåligt? Vad tycker ni?

Upptäckte att det håller på att sättas stolpar till (vad jag förmodar) är en hundrastgård i skogen bland bokarna. Platsen är ganska neutral och många kan lätt promera dit med sina hundar. Den ligger som sagt mitt ibland stora bokar (träd) som ger lite lä och skugga. Underlaget kan jag tänka mig behålls, jord och löv från träden.


Själv är jag lite kluven till hundrastgård. Men, kul att Kommunen gör något för våra hundar :)


Vad tycker ni? För och nackdelar?


Som medlem kan du här läsa lite kort info om emmagolden och gå vidare till medlemsprofilen.
Svara på detta inlägg
Sida 2 av 2
12

Sharp
Medlem 2010-06-16
#11 23 augusti 2014 av Sharp Re: Använder dem inte
          Använder dem inte
          

Jag är inte så förtjust i hundrastgårdar, dels är de (häromkring iaf) alldeles för små för normal hundlek, dels gör hela "formatet" med att man går dit och släpper hunden för att sen stå still och titta på när den leker ofta att hundarna blir alldeles för uppskruvade. Och så är det det där med smittor i flitigt använda hundgårdar.


Sen har jag iofs ett näraliggande alternativ i några hagar som hundägare kan använda vinterhalvåret, men de är så stora att man kan promenera i dem och jag använder dem inte för att möta nya hundar utan för att ha mina egna och ev hund jag passar lösa under friare former.

Oj inlägget hamnade fel. Var ju menat till ts.

Svara på detta inlägg

Hortensia
Medlem 2010-01-18
#12 23 augusti 2014 av Hortensia Ja....
          beror på ägarna...
          

är det SBK (skit bakom kopplet) så är det dömt att misslyckas...

.... och alldeles särskilt när kopplet åker av!  

Svara på detta inlägg

Sharp
Medlem 2010-06-16
#13 23 augusti 2014 av Sharp Re: Använder dem inte
          Re: Använder dem inte
          

Tyvärr är det många som inte förstår syftet med rastgårdarna, och jag tycker det är både respektlöst och korkat med människor som tar sina hundar till en rastgård och mer eller mindre släpper  dem vind för våg eller brister i uppmärksamheten.


  Om jag kommer till en rastgård och ser att du redan är där med din hund - då är det vi som börjar ta kontakt och frågar om det går bra att hundarna får träffas. Funkar det bra kommer vi överrens om de får leka, och när de väl gör det så är det våra hundar som leker, de får inte rusa iväg till någon annan utan att vi kollat in läget först med den tredje hunden och ägaren...

Tyvärr tänker ju inte alla så :(.

Svara på detta inlägg

Obelix
Medlem 2004-02-11
#14 23 augusti 2014 av Obelix eller...
          Ja....
          

.... och alldeles särskilt när kopplet åker av!  

när de bara släpper in utan fråga de andra, och säger de berömda orden, men han/hon är snäll...

Svara på detta inlägg

Hortensia
Medlem 2010-01-18
#15 23 augusti 2014 av Hortensia Precis! /nt

Svara på detta inlägg

Lill-fia
Medlem 2011-08-31
#16 23 augusti 2014 av Lill-fia Toppen om det är tomt!;)

Jag bor ju med skogen runt knuten, men vi har en rastgård som är hyffsat stor i närheten.


Vi brukar gå in om det är tomt med någon hundkompis vi redan känner och bestömt möte med så de får springa runt och busa fritt, vilket inte passar sig på så många ställen trots naturen, där är det långlina som gäller!


Har dessutom ingen innkallning som är tillräckligt pålitlig än för att våga ha Nisse lös.


Skulle inte våga släppa honom med främmande hundar, då jag bara litar på mig själv


Jag har inte vart där så många gånger, men det ser rent och snyggt ut, bara grinden som skulle behöva sig ett lyft.


 

Svara på detta inlägg

DanMichael
Medlem 2016-11-30
#17 17 mars 2024 av DanMichael Re: Hundrastgård, bra eller dåligt? Vad tycker ni?


Ville väcka upp detta ämne då jag från att varit odelat positiv att låta min jycke socialisera och rusa runt med andra i en rastgård. Har bara tolkat hans uppenbara glädje som positivt. Tilläggas kan att han är en väldigt aktiv ung jaktterrier och inte blygsam men heller aldrig aggressiv mot andra hundar. Tvärtom. Han vill till andra hundar i alla lägen. Är alltså mycket mycket reaktiv på signalen 'en hund' vilket är ett beteende jag försöker jobba bort under hundmöten på promenader.


Har med stor behållning nu tillägnat mig en amerikansk hundpedagog som verkligen sticker ut i sin pedagogiska noggranhet så jag har på kort tid fått stor respekt för honom. Då kommer vi till ämnet för idag såg jag ett klipp där han talade kring att bygga relation med sin hund. Bl.a. gav han beskedet ALDRIG NÅGONSIN hundgårdar och uppmaning om att omgående sluta använda sådana SÅVIDA INTE det bara är hundar de redan har en relation med. Det är tillåten lek men ALDRIG med främmande hundar.


Förutom de mer uppenbara riskerna med smittspridning eller möte med en hund som inte kan kontrollera sin aggressivitet (p.g.a. ägaren förstås) så menar han att hunden förstärker den positiva känslan av belöning då den får rusa rakt fram och bekanta sig och leka med vilken hund som helst. Vet att jag själv, i synnerhet då min hund alltid haft roligt och aldrig råkat ut för aggression i gården, bara haft positiva känslor som att 'nu gör de som i en flock och det är naturligt'. Må så vara, men hans vidare resonemang får mig att tänka efter.


OM hunden bara upplever positiv belöning av att direkt söka upp en främmande hund kommer den ALDRIG någonsin känna sig motiverad att inte också göra det då man möter en hund på promenad. Den kommer sträva och dra och ha väldigt svårt att motiveras att hålla sig lugn och INTE ta beslutet att rusa fram direkt. Går inte in på detaljer men det finns pedagogik för att belöna lugnet och bestraffa det oönskade i detta.


För att hoppa fram till ett mål med sin hund, och det är i överensstämmelse med hur jag på sikt önskar kunna lita på honom, så bör han vara relativt neutral mot alla hundar. Visa intresse men vara helt trygg i relationen med dig. Då kan han få den frihet jag vill ge honom att kunna gå i alla miljöer utan att vara reaktiv på sina omedelbara signaler och istället belönas med fri hundlek i situationer då jag som hundägare ger klartecken.


Det finns en logik i detta och har man en så ivrig vovve som jag inser man att allehanda problem kan uppstå om han får fritt att agera reaktivt efter sina först impulser. Kul om någon vill ta upp i denna tråd vars rubrik stämmer med mina tankar.

Svara på detta inlägg

Ayrin
Medlem 2016-02-20
#18 18 mars 2024 av Ayrin Re: Hundrastgård, bra eller dåligt? Vad tycker ni?

"möte med en hund som inte kan kontrollera sin aggressivitet (p.g.a. ägaren förstås)"


Alltså ursäkta mig, men nej. Hundar föds med en personlighet de också, och det är absolut inte bara "pga ägaren" vissa hundar är mer hundaggressiva än andra.


I övrigt skulle jag aldrig släppa mina hundar i en hundrastgård med hundar de inte känner. Det är absolut inte naturligt för hundar att rumla runt med alla och envar.

Svara på detta inlägg

DanMichael
Medlem 2016-11-30
#19 18 mars 2024 av DanMichael Re: Hundrastgård, bra eller dåligt? Vad tycker ni?

Tja, var väl lite safsigt uttryckt. Håller helt med om olika grader av aggressivitet för olika raser/individer. Menade snarare att en ägare kan vara mer eller mindre bra på att KONTROLLERA hundens diverse drifter. Hårt jobb medges, men rätt nödvändigt för att socialisera hunden till ett bra liv. I synnerhet aggressivitet som ju i värsta fall kan drabba andra hårt. Drifter som jakt och könsdrift är också hårt jobb att få kontroll på i 'fel' situationer men i det fallet är risken mer att hunden skadar sig själv om den t.ex. rusar rakt ut i gatan mot en löpande tik eller springande hare.


Men som sagt, jag var tidigare positiv till rastgårdarna eftersom båda de hundar jag haft bara hade positiva lekar och verkade älska det. Men jag tror jag ska avstå det i fortsättningen. Lek med min brors familjs tre hundar får han hålla sig till. De är en 'flock' tillsammans då de varit tillsammans flera gånger. Vid närmare eftertanke definerar det ju en 'flock' snarare än en drop down bland obekanta vovvar :) 

Svara på detta inlägg

Ayrin
Medlem 2016-02-20
#20 19 mars 2024 av Ayrin Re: Hundrastgård, bra eller dåligt? Vad tycker ni?

Mja, har du en hund med drag av hundaggressivitet så är det du får göra som ägare att se till att kontrollera så att den hunden inte hamnar i situationer som en inte klarar. Dvs du släpper den inte med hundar du inte är hyfsat säker på att den funkar med. Tror knappt det går att socialisera en sådan hund till att funka med allt och alla utan att i princip knäcka den. Däremot kan man ju lära den att den ska hålla sig till ägaren och att ägaren löser situationen.


Jag har, som du kanske gissat, en hund med vissa hundaggressiva drag. Jag har dessutom en till hund som inte är hundaggressiv och hunden innan det var inte heller aggressiv mot andra hundar. Så stor har inte skillnaden i min hantering varit att jag tänker ta på mig skulden för hennes personlighet. Däremot har jag mha *träning* fått det till punkten där jag kan tävla agility, lydnad och rallylydand med henne lös med andra hundar i närheten. Men där handlar det ju om att ha "tummen i ögat" och sådan kontroll att hon inte går ur hand.


Precis. Håller med om att hundar mår bra av att få interagera med andra hundar, men det räcker gott med att de får ha några kompisar som de träffar ibland som får vara deras hundflock :).

Svara på detta inlägg
Sida 2 av 2
12

Liknande diskussioner:

Tråd startad
Senaste svar
VBad tycker ni om dobermans?!   [2] 24 maj: myowngndudz 24 maj: Anneli hund äter dåligt och har inte bajsa   [3] 5 jan: walle8383 6 jan: aenima Beslutsångest- vad tycker ni?   [7] 13 feb: aski 25 maj: Mira och Esther Vad tycker ni om Norska fodret Labb?   [7] 6 nov: duende 8 nov: pipilotta Dåligt samvete när valpen roar sig själv   [4] 30 jul: Emmastog 31 jul: Lona Vilket foder tycker ni är bäst av dessa två?   [1] 13 aug: duende 13 aug: Anneli Doggy slim bra eller dåligt   [3] 9 apr: Maddox 10 apr: Ayrin Hund som äter dåligt   [3] 2 jun: alva 2 jun: Voff 92 Visselpipa för hund som hör dåligt?   [1] 1 maj: majsan16 1 maj: Ayrin Vilket foder tycker ni är bäst av dessa två?   [1] 19 feb: duende 4 mar: Voff 92
 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida Info om tjänster

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Jack Russell Terrier | Schäfer | Rottweiler | Shetland Sheepdog | Chihuahua | American Staffordshire Terrier | Australian Shepherd
© 1998-2024 Enfinia AB