Diskutera, läs
Hundforum
Chat
Medlemmar
Hundar
Bloggar
Medlemsbilder
Medlemsfilmer
Jag & mina vänner
Händelser
Statusförändringar
Mina händelser
Min profil
Mina vänner
Mina meddelanden
Annat i Rastplatsen
Hundkalender
Mina tjänster
Hjälp

Antal online:
( gäster)
 
18 september 2014 av -Aslan pwd- i jaktforum (6 svar)
Går det att dämpa jaktlust?

Jag har en hund av en ras som vanligtvis inte har någon jakt i sig. Sedan finns det såklart individer, och jag har fått en individ med väldigt stor jaktlust.


Aslan jagar efter det mesta som rör sig, från fåglar till harar till storvilt. Går vi i skogen vill han följa alla spår han får upp, jagar efter varenda fågel som flyger upp (eller sitter still), kastar sig efter varenda djur han ser. Denna eviga jakt har gjort att jag inte längre uppskattar att gå i skogen, det blir ständiga ryck och slit i kopplet (han får såklart inte gå lös). Ofta blir jag även irriterad efter ett tag.

Samma visa är det när vi går i stan, hemma runt kvarteret, ja var som helst. Där ska jagas efter varenda liten fågel han ser (inlkusive de som flyger i luften).


Som det är nu är promenaderna stundtals väldigt jobbiga. Han kan när som helst kasta sig iväg efter ett djur eller fågel, och jag vill inte att våra promenader går ut på att jag ständigt måste ha uppsikt över allt som rör sig för att kunna fånga hans uppmärksamhet i tid (det är en stark hund så rycken i kopplet när han vill iväg blir rätt kraftiga).

Enda gången han inte bryr sig är när vi tränar, då har han fokus på mig och bryr sig inte om omgivningen (t.ex. fåglar på träningsplanen). Men man kan ju inte träna sig igenom vartenda promenad.


Så till min fråga. Går det på något sätt att dämpa denna enorma jaktlust? Kan viltspår eller loure coursing bidra till att han får utlopp för jaktlusten, eller kan de förvärra den? 

Förlåt för långt och kanske lite luddigt inlägg.


Som medlem kan du här läsa lite kort info om -Aslan pwd- och gå vidare till medlemsprofilen.
Svara på detta inlägg
Sida 1 av 1
1

Bp.™
Medlem 2006-02-22
#1 18 september 2014 av Bp.™ Palla läsa allt du skrev, men; svar JA!/nt

.

Svara på detta inlägg

pissemiss
Medlem 2008-11-03
#2 18 september 2014 av pissemiss Jag skulle testa att börja träna viltspår

En del upplever att det gör att man som ägare får lite kontroll över när det är ok att spåra och när det inte är det.


Du skriver inte vad det är ni tränar för något men att bli ordentligt mentalt utmanad någon gång i veckan mår ju de flesta hundar gott av.

Svara på detta inlägg

Träsktrollet
Medlem 2003-12-03
#3 18 september 2014 av Träsktrollet Re: Går det att dämpa jaktlust?

Normalt ingen jakt i sig!? Det sägs vara förfadern till retrievers, och mtp vad de använts till så nog tusan är det jakt i rasen, även om den till stor del är bortavlad. 


Hur som helst. Antagligen tycker hunden att den har tråkigt och hittar på ena aktiviteter den tycker är skoj och givande, eftersom du inte tillgodoser hans arbetsbehov. Viltspår, personspår och vattenarbete (apportering) borde passa rasen perfekt. Och ja, oftast dämpas hundens egna otillåtna jaktinfall om man spårar regelbundet så den får utlopp för jaktlusten och utlopp för den mentala energin. Inget dränerar den mentala energin så som ett bra spårningspass. 


Lycka till!  

Svara på detta inlägg

-Aslan pwd-
Medlem 2012-02-11
#4 19 september 2014 av -Aslan pwd- Re: Går det att dämpa jaktlust?

Har aldrig läst eller hört att den använts till jakt förr (däremot apportera föremål o.dyl i vatten), men kanske har missat jaktbiten. 


Vi tränar vardagslydnad, rallylydnad, enklare nosövningar och sökövningar, trix samt övar på läxorna och övningarna vi gör på kursen åtminstone 30 minuter per dag (såklart inte alla sakerna varje gång), + någon vilodag i veckan, oftast dagen efter valpkursen. Han är inte så gammal än så blir ofta flera, kortare träningspass under dagen. Vattenarbete (hittills apportering och plocka upp dummys under vatten) har vi tränat flera gånger i veckan i somras. Han älskar träningen och är väldigt lugn och harmonisk (förutom när han jagar då), så arbetsbehovet känns ändå väl tillgodosett.

Men jag är sugen på att börja med viltspår/personspår, ska se om jag hittar någon kurs att gå med honom på brukshundklubben 

Tack för svar!

Svara på detta inlägg

ygdrsil
Medlem 2012-04-29
#5 23 september 2014 av ygdrsil Re: Går det att dämpa jaktlust?

Jag rekommenderar: Anders Landins träningstips.
http://landins-hund-katt.se/

Läs det du har nytta av. 

Se till att träna den hund du vill ha och undvik att behöva korrigera den hund det blev.


 

Svara på detta inlägg

Ida, IA Pawprints
Medlem 2012-10-25
#6 25 september 2014 av Ida, IA Pawprints Re: Går det att dämpa jaktlust?

Det går absolut att träna, men det kräver en del eftersom jaktbeteenden är väldigt autoförstärkande i sig själva :)


Testat gå någon antijaktkurs eller någon som jobbar med att förändra beteenden? :) Bor du i Sthlmstrakten finns jag ;) *blink blink*


Lycka till!

Svara på detta inlägg
Sida 1 av 1
1

Liknande diskussioner:

Tråd startad
Senaste svar
kan man dämpa en adrenalinrusch...   [5] 18 sep: Obelix 18 sep: Dorra Skällande hund ... hur dämpa / träna bort?   [2] 31 aug: Scherzi 25 sep: ygdrsil Jaktlust, nyfikenhet och val av byte...   [6] 10 jun: Gurkans 10 jun: pembroke Amstaff vs Staffe jaktlust   [8] 4 maj: Migo 24 jun: hundögon Går det att träna/belöna bort jaktlust?   [7] 11 feb: hobogolen 11 feb: Nukutvi Huskies Hur ersätta jaktlust? Och, bör man göra det?   [21] 13 jul: Lucy in the sky 14 jul: gråing Hur dämpa vaktandet av hus och gård?   [12] 25 mar: Ixie 26 mar: Ixie Dämpa hanens friustration. Hur?   [8] 8 okt: RK2008 8 okt: Karro&Kajsa Raser som "saknar jaktlust"   [76] 20 jul: Dvärghundspossen 21 jul: Dvärghundspossen Finns det någon hundras utan jaktlust?   [1] 9 jul: Yen 9 jul: Spacewoman
 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida Info om tjänster

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Shetland Sheepdog | Boxer | Jack Russell Terrier | Grand Danois | Yorkshireterrier | Schäfer | Rottweiler
© 1998-2024 Enfinia AB