Diskutera, läs
Hundforum
Chat
Medlemmar
Hundar
Bloggar
Medlemsbilder
Medlemsfilmer
Jag & mina vänner
Händelser
Statusförändringar
Mina händelser
Min profil
Mina vänner
Mina meddelanden
Annat i Rastplatsen
Hundkalender
Mina tjänster
Hjälp

Antal online:
( gäster)
 
14 oktober 2014 av ALG i övriga hundfrågor (20 svar)
Min hund är reserverad mot människor och barn

Hej,


Jag har en blandrastik (boxer, amstaff, dobermann) på snart 1 år.


När jag hälsade på henne hos "uppfödaren" kunde jag inte se någon som helst tendens till att hon skulle vara rädd/osäker men efter att jag fått hem henne var hon i princip rädd för allt.


Andra hundar ville hon inte hälsa på utan undvek helst, detta var inget jag reagerade någon nämvärt över då jag inte ser det som ett problem.


Däremot när någon barn ville klappa eller att någon annan människa, främst män, pratade med henne eller kolla på henne så börjar hon morra.


Till en början försökte jag lugna henne men jag märker att detta är i grund och botten rädsla och mitt medlidande fungerade inte.
Hur kan man få henne att komma över sin rädsla och misstänksamhet mot nya människor/barn?
Jag vill att hon ska kunna acceptera andra människor, och det behöver inte betyda att dom ska klappa henne men folk måste kunna prata med mig/henne utan att hon morrar och skäller.
Angående barn, är det fler som har denna erfarenhet och att det kan gå över?
Nu kan hon gå förbi barn utan att morra och barn hon träffat flera gånger får komma fram och klappa henne lite men jag ser på henne att hon är misstänksam.
Här om dagen vart hon klappad av två barn (ca4- 5 år) som fick ge henne godis och hon verkade tycka det var ok. Efter ett tag började hon hoppa mot dom och mot ena barnet morrade hon också i själva hoppet och jag fick känslan av att hon var ute efter att bita honom.
Hon har alltid varnat genom att morra innan om hon inte vill att nån ska komma nära men denna gång var hon tyst vilket känns lite läskigt.


Efter sitt första löp vid 7 månader började hon också göra utfall mot hundar vi går förbi, hon beter sig väldigt aggressivt och dom gånger hon fått komma fram eskalerar hennes betéende. Dock har jag upptäckt att detta endast gäller i koppel, är hon lös är det inga problem bortsett från att hon kan vara lite rädd och vill gärna hoppa på mig för att söka skydd efter ett tag leker hon fint.
Därför har jag dragit slutsatsen att hon är rädd och osäker kring andra hundar och vi tränar mycket med klicker för att motverka detta utan resultat. Nu upptäckte jag sen en tid tillbaka att hon är skendärktig så jag vet inte om de är det som är orsaken till att det inte blir några framsteg.


Hoppas någon orkar läsa hela min text och har lite tips och råd att komma med, just nu känns det (som det lät kan göra) lite hopplöst och misslyckat.
Vill ju gärna kunna ha med min hund när jag träffar folk och kommer förmodligen skaffa barn inom några år men vet inte om man vågar?


 


 


Som medlem kan du här läsa lite kort info om ALG och gå vidare till medlemsprofilen.
Svara på detta inlägg
Sida 2 av 2
12

Malin med Ella
Medlem 2002-11-22
#11 14 oktober 2014 av Malin med Ella Ge henne styrning

Först ett varningens finger om detta med att låta främlingar ge hunden godis. Det kan verka som en bra idé, hunden får associera personen med nåt trevligt och släpper sin aversion men problemet är att godiset ofta får hunden att göra saker den egentligen inte vill eller vågar. Den kommer fram för att ta godiset men känner sig sen trängd och reagerar. Denna typ av metod ska BARA användas om du är väldigt bra på att läsa av din hund och lägga upp träningen så att hunden aldrig blir pressad, eller om du har en skicklig tränare till hjälp irl. Och den är klart olämplig på en hund som visar prov på att visa hotbeteenden i trängda lägen.


Det är vanligt att man tänker sig att det den rädda hunden behöver är positiva människomöten för att komma över sin rädsla, men det hon nog i första hand behöver är mer stöd och styrning från din sida. Innan det är aktuellt att träna på faktiska möten så måste hunden vara trygg i att du alltid styr och hanterar situtioner så att hon kan slappna av. Jag pratar inte om att domdera hunden utan bara tydligare leda henne i vardagen. Fokusera först på allt annat än just möten: går hon fint och lugnt i kopplet på promenad? tar hon ofta spontant kontakt och är lyhörd mot vad du gör? lyder hon även om hon får syn/lukt på nåt spännande?


Genom att lära hunden ett antal färdigheter så blir hon lättare att hantera i möten. Jag skulle fokusera på koppelvett, självbehärskning, spontan kontakt, fotgående, sitt-stanna kvar samt att komma och sätta sig bakom dig. Kan hunden detta kan du hantera olika möten på ett lugnt och städat sätt, och hon kan känna trygghet i att hon vet precis vad du menar.


Sen är det viktigt att du också tar kontroll på omgivningen, dvs om du ska prata med en person, instruera den tydligt om att inte ta kontakt med hunden. Du kan här också använda färdigheten att hunden går och sätter sig bakom dig så att du rent fysiskt är mellan henne och personen. Det är också viktigt att du lär dig läsa alla hennes små stress-signaler, de allra flesta hundar signalerar en hel del med mimik och kroppsspråk långt innan de ens börjar morra och du måste kunna ta henne ur situationen redan då, innan hon går så långt att hon agerar själv.


Ta helst praktisk hjälp av någon som har stor erfarenhet av att lösa denna typ av problem, för du kan behöva hjälp med att läsa hunden och lägga upp träningen.

Svara på detta inlägg

ALG
Medlem 2014-10-14
#12 14 oktober 2014 av ALG Re: Ge henne styrning

Hej och tack för ditt svar!


Jag har tänkt på att jag inte ska låta andra ge henne godis för att muta men i just denna situation med barnen som ville klappa (hon har träffat barnen förut) så verkade hon framåt och nyfiken. Då tänkte jag att godiser kunde kanske förstärka och uppmuntra hennes nyfikenhet men det kanske är helt fel. Förstår vad du menar.


Hon går väldigt bra i koppel (förutom när vi möter en hund då) och är väldigt lätlärd och lyhörd, hon tar ofta kontakt med mig under promenader och jag har henne mycket lös.


Hon lyssnar i de flesta lägen just förutom när det kommer en annan hund. Har jag klicker och gott godis så kan jag bryta hennes beteende men jag märker att hon blir stressad och behöver ökat avstånd från den andra hunden.


Vad är ditt förslag att jag ska göra om t.ex någon bara kommer fram till mig för att fråga vad klockan är. I en sådan situtation (om det är en man som frågar) kommer hon med största sanolikhet börja skälla och morra åt personen.


Tack så mycket för dina tips!

Svara på detta inlägg

Sigge
Medlem 2009-10-10
#13 14 oktober 2014 av Sigge Några ord från språkpolisen...

Är inte barn människor?

Svara på detta inlägg

Alfa-No Sweat
Medlem 2008-10-11
#14 15 oktober 2014 av Alfa-No Sweat Re: Min hund är reserverad mot människor och barn

Hej! Fick du nån uppfattning om hon blivit fostrad av sin mammatik?


Just nu har du ju hamnat i en ond cirkel, eftersom du själv blir osäker och vaksam.


Jag skulle också förorda munkorg för det skulle lugna dig och du kan koncentrera dig på att bygga upp ett tryggt ledarskap. Alla de saker man lär på valpkurs är just sådana saker du ska köra.


När hon hoppar på dig vid mötena så söker hon efter ledaren i dig. Denna hund kanske kräver större ledarskaper än du är van vid. Se på dig själv. Är du för mjuk?


Hon är kanske en typiskt undergiven hund. I så fall är hon nog mycket läraktig och följsam.


Munkorg behöver ju bara vara temporär. Den talar ju också om för omgivningen att inte gå på i ullstrumporna. Så fort hon vant sig vid en ny individ, sniffat in o hälsat så kan du ta av munkorgen. Som du säger själv, är oron bara innan.


Om du kan skaffa barn beror mycket på hur hon finner dig. Hon ska hålla respekt för barnet. Lämna henne aldrig ensam att vakta barnet. Hundar ser barn som valpar. Valpar ska fostras. Innan man kan lära barnet respekt o varsamhet så har man ju typ 5 år av ständig uppsikt.


Hundgård kanske kan hjälpa.


Ge inte upp, lycka till!

Svara på detta inlägg

Hortensia
Medlem 2010-01-18
#15 15 oktober 2014 av Hortensia Det är viktigt...
          Re: :)....
          

Min text försvann.


jag har hört att en kastrering kan ge motsatt effekt, att tiken istället blir mer aggressiv/tjurig men det är ju såklart individuellt.


eftersom att hon har Boxer i sig har jag blivit avrådd av min veterinär att kastrera henne då det kan orsaka inkontinens.


 


jag hoppas att hon lugnar ner sig när hon inte längre är skendräktig och att träning och mognad kan göra henne tryggare.


 


tack för ditt svar!

... att kastrera vid rätt "hormonnivå" under löpcykeln och som jag har förstått det minskar risken för inkontinens om man kastrerar laparoskopiskt, men du måste naturligtvis lita på din veterinär.


Jag hoppas också att ni får det lugnare, men var försiktig så att du inte råkar "träna bort" hennes morrningar. Mycket bättre att hon varnar först när hon känner sig obekväm. Hoppas du får bra hjälp av tränaren.


Håller tummarna för er! :)

Svara på detta inlägg

Hortensia
Medlem 2010-01-18
#16 15 oktober 2014 av Hortensia Tillägg.

Kastrerar laparoskopiskt och låter livmodern vara kvar, skulle det stå. Jag tror också att en munkorg kan hjälpa din hund att få vara ifred och dig att slappna av.


Lycka till!

Svara på detta inlägg

-tjejligan-
Medlem 2004-12-09
#17 16 oktober 2014 av -tjejligan- Re: Min hund är reserverad mot människor och barn

Tikar kan bli väldigt "konstiga" och förändrade vid löp och skendräktighet.


Jag skulle ta hjälp av en privattränare i din situation, som kan visa hur du ska träna/göra i dessa situationer.


Miljöträna henne mycket och belöna och beröm när hon gör rätt beteende.

Svara på detta inlägg

-tjejligan-
Medlem 2004-12-09
#18 16 oktober 2014 av -tjejligan- Re: Min hund är reserverad mot människor och barn

Hon kanske skulle må bättre av att kastreras men oavsett så krävs det mycket träning med henne och som sagt ta hjälp av nån som kan dessa beteenden och vet hur man ska träna.


Hon vekar ju vara lite osäker och det är svårt med osäkra hundar, man måste vet hur man ska träna....

Svara på detta inlägg

-tjejligan-
Medlem 2004-12-09
#19 16 oktober 2014 av -tjejligan- Re: Jag orkade läsa allt... ;)
          Jag orkade läsa allt... ;)
          

.... men skulle inte kalla beteendet reserverat, vilket jag förknippar med totalt ointresse av och avståndstagande till okända människor.


Hormoner kan säkert spela in och påverka beteendet negativt.


Har ingen aning om varför du valde denna raskombination eller varför uppfödaren valde att låta den bli till, men det är (enligt min personliga åsikt naturligtvis) en olycklig rasblandning som kan förväntas bli mycket svårhanterlig och allt annat än pålitlig bland människor (dit räknar jag även barn) och andra hundar.


Mitt råd är alltså att du är mycket försiktig och extremt noga med att inte utsätta omgivningen för onödiga risker. Använd munkorg om du släpper henne lös och förvänta dig inte att hon ska kunna leka med barn eller andra hundar som vuxen.


Lycka till med vovven!


 

Det förstår inte jag heller

Svara på detta inlägg

Ratata&Izzy
Medlem 2011-07-12
#20 17 oktober 2014 av Ratata&Izzy OT men
          Re: :)....
          

Min text försvann.


jag har hört att en kastrering kan ge motsatt effekt, att tiken istället blir mer aggressiv/tjurig men det är ju såklart individuellt.


eftersom att hon har Boxer i sig har jag blivit avrådd av min veterinär att kastrera henne då det kan orsaka inkontinens.


 


jag hoppas att hon lugnar ner sig när hon inte längre är skendräktig och att träning och mognad kan göra henne tryggare.


 


tack för ditt svar!

Varför avrådes kastrering just på grund av att hon har Boxer i sig? Har dom lättare att bli inkontinent eller vadå? :S 

Svara på detta inlägg
Sida 2 av 2
12

Liknande diskussioner:

Tråd startad
Senaste svar
Glad valp blev trampad på - nu rädd för människor   [2] 29 okt: Happier 30 okt: pipilotta Aggressiv hund mot människor   [7] 8 aug: Aset1995 9 aug: Torparinnan Kan Seresto vet vara skadligt för oss människor?   [3] 17 maj: Siggesdotter 20 maj: Skiton Vildsvin angriper människor!   [20] 29 nov: hundöga återkomst 2 dec: Ingrid W Varför slickar hundar på människor egentligen?   [7] 31 okt: Ginza Schäfertik 11 nov: Emmksthlm Hugger i luften mot människor   [5] 11 sep: Emelnils 11 sep: s0me0ne Undersökning- hundar som är rädda för människor   [20] 13 aug: Hundtränar´n 15 aug: kacher Otrevliga människor   [10] 17 jun: Bruttis 17 jun: Ayrin Hunden reserverad pga arbetspendling?   [5] 26 dec: Marilén 27 dec: Marilén Valpen skäller på både människor och hundar   [2] 7 aug: MeBe 8 aug: Myra
 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Schäfer | Golden Retriever | Jack Russell Terrier | Chihuahua | Boxer | Pudel | Dvärgpinscher
© 1998-2019 Enfinia AB