Diskutera, läs
Hundforum
Chat
Medlemmar
Hundar
Bloggar
Medlemsbilder
Medlemsfilmer
Jag & mina vänner
Händelser
Statusförändringar
Mina händelser
Min profil
Mina vänner
Mina meddelanden
Annat i Rastplatsen
Hundkalender
Mina tjänster
Hjälp

Antal online:
( gäster)
 
17 oktober 2014 av piglet65 i valpforum (25 svar)
När syns på valpen om den är renrasig el blandras

Hej.


Vi vet inte om borderterriertiken hade tjyvparat sig med ev en Yorkshireterrier innan vi försökte para henne med en renrasig borderterrier. Vi är inte heller säkra på att de båda bt verkligen kom till skott ordentligt så att säga. När två raser är så pass lika varann hur lång tid tar det innan man ser på valparna om de är renrasiga? Nån som har en aning?


Som medlem kan du här läsa lite kort info om piglet65 och gå vidare till medlemsprofilen.
Svara på detta inlägg
Sida 3 av 3
123

piglet65
Medlem 2013-03-22
#21 19 oktober 2014 av piglet65 Re: Bra frågor....
          Re: Bra frågor....
          

På den blankett man skickar in till SKKnär valparna ska registreras och som uppfödaren ska skriva under står följande:Genom min/våra namnunderskrift/er nedan intygar jag/vi
att ovanstående upp gifter mig/oss veterligt är riktiga,
att tiken under löpperioden ej parats med en
annan hanhund än ovan angiven
samt att jag/vi tagit del av SKKs grundregler.


Även du ska skriva under denna blnkett.


http://www.skk.se/Global/Dokument/Uppfodning/Blanketter/registreringsansokan-R21.pdf


 

Jag skriver självklart inte under på nåt om jag inte är säker på att min hane är fadern.

Svara på detta inlägg

bes
Medlem 2013-02-02
#22 19 oktober 2014 av bes Re: När syns på valpen om den är renrasig el ...

Vad jättetråkigt att det blivit såhär! Det är inte lätt att veta allt från början och det är lätt att vara efterklok - men jag hoppas att du kanske har lärt dig något av den här historien? Och har en bättre bild av vilka ansvarsområden du har som ägare till en hanhund du utlåter till avel?


För säga vad man vill om tikägaren, som gjort alla upptänkliga fel här, så hade du med lite mera kunskap kunnat förhindra mycket av de tråkigheter som uppstått.


vad gäller uppfödaren så har hon en skyldighet både gentemot dig och gentemot SKK att kontrollera vad det är hon faktiskt fött upp. Lämpligtvis genom ett DNA-test. Är hon inte beredd att göra det är hon, förutom fruktansvärt oseriös, dessutom otroligt respektlös gentemot dig som lånat ut sin hane till hennes tik.


Är man medlem i SKK och tar en blandraskull blir man utesluten, om man själv inte är i kontakt med dem och förklarar olyckshändelsen. Då kan man i vissa fall få dispens. Vet du om tikägaren har diskuterat händelserna med SKK? Annars hoppas jag innerligt att någon tar sitt ansvar och anmäler henne!


Hon har också ett moraliskt ansvar gentemot dig, kan jag personligen tycka. Du har rätt att veta säkert om det är din hane som är far till valparna. Enda säkra sättet att veta är ett DNA-test.


Jag vet att du sagt att du inte gör det för pengarna men likväl är det pengar inblandat. Strunt samma om du inte är ute efter pengar i första hand - du kan och bör kräva att få de pengar ni kommit överens om.


Betänk nu följande scenario: Om tikägaren vägrar DNA-testa och sedan säljer valparna som blandras, trots att din hane är pappa. Då har hon faktiskt lurat dig på pengar som skulle ha varit dina. Men du kan inte bevisa något.


Om jag var du skulle jag ta ett allvarligt snack med den här tikägaren.

Svara på detta inlägg

Qela
Medlem 2004-04-10
#23 19 oktober 2014 av Qela Och säker i detta läge
          Re: Bra frågor....
          

Jag skriver självklart inte under på nåt om jag inte är säker på att min hane är fadern.

kan du endast vara vid en DNAtest

Svara på detta inlägg

Qela
Medlem 2004-04-10
#24 19 oktober 2014 av Qela Visst kan det bli befruktning
          Re: Bra frågor....
          

Vi har inte diskuterat detta med skk. och hon hade ingen misstanke om tjyvparning innan vi försökte med våra hundar. det var sen när det märktes så tidigt att tiken var dräktig som misstanke uppstod. Jag vet inte hur jag ska skriva för att inte få det att låta fel i dina öron. Och ja jag hade pratat med ägaren innan vi träffades. Det verkar som du bara tror en massa saker som du inte har fog för. Och jag har väl inte skrivit att ägaren till tiken inte var med vid parning. Det var ju hon som var med varje gång. Det såg dessutom bara ut som att hanen fick till det väldigt snabbt en gång men att det knappt kan ha blivit nån befruktning av den korta stunden.

Har två valpar efter Fredrik som är resultatet av att bara komma in och vända

Svara på detta inlägg

Gurkans
Medlem 2004-01-01
#25 19 oktober 2014 av Gurkans Re: Bra frågor....
          Re: Bra frågor....
          

Vi har inte diskuterat detta med skk. och hon hade ingen misstanke om tjyvparning innan vi försökte med våra hundar. det var sen när det märktes så tidigt att tiken var dräktig som misstanke uppstod. Jag vet inte hur jag ska skriva för att inte få det att låta fel i dina öron. Och ja jag hade pratat med ägaren innan vi träffades. Det verkar som du bara tror en massa saker som du inte har fog för. Och jag har väl inte skrivit att ägaren till tiken inte var med vid parning. Det var ju hon som var med varje gång. Det såg dessutom bara ut som att hanen fick till det väldigt snabbt en gång men att det knappt kan ha blivit nån befruktning av den korta stunden.

Okej, du är okunnig, vilket många hanhundsägare är eftersom de inte skaffat sin hane för att ha till avel, men så får de en parningsförfrågan av en tikägare. I det läget så tycker jag att man som okunnig hanhundsägare bör prata med sin hunds uppfödare, dels för att få veta mer om hur det hela ska gå till, men även för att få veta om den tilltänkta tiken är en lämplig partner till ens hane.


I bästa fall är tikägaren också en kunnig uppfödare, men i det här fallet så verkar det tyvärr inte vara så. En kunnig uppfödare vet nämligen följande:


• En tik kan bara befruktas under några få dagar i löpet.
• Två eller fler hanar kan vara far till valpar i samma kull om de alla har fått komma till medan tiken varit befruktningsduglig.
• Valpar i en kull är aldrig olika gamla beroende på när befruktningen skett, utan de befruktade äggen ligger kvar ett tag och sätter sig inte fast i livmoderväggen förrän ca 2 veckor efter parning.


Jag förstår inte det du skriver att tikägaren upptäckte att tiken verkade dräktig tidigare än hon tänkt... Ibland kan tikar dela upp löp, vilket innebär att de avslutar ett löp tidigare än normalt för att sedan en eller ett par veckor senare börjar om igen. I de fall detta händer så brukar det andra löpet vara det riktiga där tiken även har ägglossning.


Om tikägaren är medlem i någon klubb inom Svenska Kennelklubben (länsklubb, specialklubb, rasklubb, brukshundklubb) så bryter hon mot SKKs grundregler om hon föder upp blandrasvalpar och hon riskerar att bli utesluten, vilket innebär att hon blir utestängd från all organiserad hundaktivitet i Sverige med undantag för privata aktörer och enstaka fristående föreningar. Om du själv är är medlem i någon klubb inom SKK så kan du också råka ut för samma sak, eftersom grundreglerna säger att även hanhundsägaren har ansvar för den avel som denne lånar ut sin hane till.


Om du är medlem inom SKK-organisationen så kan SKK hjälpa dig, i alla fall om även tikägaren är medlem. De kan då kräva att tikägaren gör DNA-test på valparna för att fastställa vilken hane som är far till vilka valpar. Om det sedan visar sig att att valparna är efter din hane och är registreringsbara, så är det dags för dig att få betalt för dem. Tråkigt nog för tikägaren så har ni inget avtal som visar vilken avgift ni kommit överens om, så tikägaren får då så vackert betala det du vill ha, om denne vill ha din namnteckning på registreringansökan. Du ska i det läget inte skriva på någonting utan att du fått dina pengar.


Om tikägaren inte är medlem i SKK-organisationen så är det inget du kan göra. Du kan troligen aldrig få veta om valparna är efter din hane eller ej och eftersom ni inte har något avtal så kan du heller inte kräva några pengar för valparna. Tikägaren har i det fallet tjänat en hacka på att slippa parningskostnader tack vare en okunnig hanhundsägare...


Om du är seriöst intresserad av att ge din hane en chans i avel, så gör de eventuella hälsoundersökningar som rasklubben rekommenderar (jag vet inte om de har några sådana) och se till att meritera din hane. Tag sedan hjälp av kunnigt rasfolk om det inkommer parningsförfrågningar, t ex din hanes uppfödare, rasklubbens avelsråd eller någon annan kunnig som du har förtroende för.

Svara på detta inlägg
Sida 3 av 3
123

Liknande diskussioner:

Tråd startad
Senaste svar
30 000 för en blandras !!   [9] 2 okt: Ginza Schäfertik 3 okt: Ginza Schäfertik Blandras golden retriever - schäfer   [4] 23 maj: Bella01 27 maj: Lona Vilka raser är min blandras?   [6] 15 maj: Michaela95 16 maj: pipilotta Jag blir tokig på valpen!!   [4] 16 apr: Staffematte 26 jun: eemilio97 Hjälp valpen är borttom kontroll.   [8] 14 maj: TaiDi 25 maj: username Hur få valpen att sova mer?   [9] 1 maj: nikspiks 8 maj: pipilotta Lämna bort hund tillfälligt för valpen?!   [5] 30 apr: EnSånDär 7 maj: Voff 92 16-årig blandras tik, rastlös   [4] 15 mar: Soof 20 mar: pipilotta Valpkurs? Vad bör jag veta vid första valpen?   [2] 2 mar: lillamolly 3 mar: hundöga återkomst hundmöte som gjorde valpen rädd   [23] 1 mar: username 10 mar: BondBrud
 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Schäfer | Golden Retriever | Boxer | Pudel | Labrador Retriever | Tax | Tibetansk Spaniel
© 1998-2019 Enfinia AB