Diskutera, läs
Hundforum
Chat
Medlemmar
Hundar
Bloggar
Medlemsbilder
Medlemsfilmer
Jag & mina vänner
Händelser
Statusförändringar
Mina händelser
Min profil
Mina vänner
Mina meddelanden
Annat i Rastplatsen
Hundkalender
Mina tjänster
Hjälp

Antal online:
( gäster)
 
24 oktober 2014 av Soohvi i valpforum (5 svar)
Valpen har börjat testa sina gränser

Hej!


Vi fick hem en 10veckors valp för ungefär 2 veckor sen och hittills har allt gått bra. Men nu har valpen börjat testa oss och det märks att han testar sina gränser. Vi förstår att det är helt vanligt men vi har ett stort problem med att han skäller. Han skäller då han vill ha uppmärksamhet och om han ser "något konstigt att röra på sig." Vi bor i en lägenhet och det känns väldigt trist när vi tänker på våra grannar, som måste lyssna på hans skällande. Och vi vill absolut inte ha en skälladen hund!!


Vi har försökt läsa olika sätt att förhindra hans skällande och vi provade med att belöna honom då han blir tyst, vilket innebar såklart att han ville skälla mer för att då får han godis när han blir tyst. Det gjorde ju saken värre och nu försöker vi lära bort det.


Vi har provat att bara ignorera honom och ibland så fungerar det. Vad är det bästa sättet att belöna honom efter att han har slutat skälla? Hur länge ska man vänta efter att han har slutat? Vi bor på en etta så att byta rum fungerar inte riktigt, man kan ju gå in på toaletten, men är det ett bra sätt att ignorera, eller ska man helst bara sluta ge honom uppmärksamhet och sen när han blir tyst berömma?


Vi uppskattar all hjälp och tips!


Som medlem kan du här läsa lite kort info om Soohvi och gå vidare till medlemsprofilen.
Svara på detta inlägg
Sida 1 av 1
1

Alfa-No Sweat
Medlem 2008-10-11
#1 24 oktober 2014 av Alfa-No Sweat Re: Valpen har börjat testa sina gränser

Eftersom det är väsentligt att du själv är avslappnad, så är det allra bäst att du inte använder rösten. Hundar blir superallerta vid korta distinkta ljud, som exv en handklappning.


en liten burk eller petflaska med några stenar i gör också ett utmärkt rassel. Belöna med ord. Braaa! Tystofin, braaa!


Efter det om han verkligen la av, så kan ju en inkallning med sittafint o godisbit ju vara tänkbar. Inte för långt efter, utan att han kopplar ihop händelseförloppet.


Efter en stund när det är glömt, kanske du bjuder upp till lek. Nu lär han sig att det är du som håller i allt kul, o det är bara att va lugn, så kommer det snart.

Svara på detta inlägg

Kalla
Medlem 2010-04-06
#2 24 oktober 2014 av Kalla Jag hade gjort så här:

Jag hade INTE tagit till några rasslande burkar och grejor, som någon annan föreslog, det förstår jag inte vitsen med.


När valpen tokskäller utan anledning, alltså inte när ni håller på och leker eller så, strunta i den (om det är på en vettig tid) och så fort den blir tyst så ge den uppmärksamhet och beröm och lite mys. Valpen ska ju vinna på att vara tyst, det är ju meningen. Ni kanske kan jobba lite med klicker, det tycker ofta hundar är kul.


Inte behöver ni stänga in er på toaletten, gå ifrån honom bara! När han ser något konstigt och skäller på det, kalla på honom och beröm honom när han kommer, ge en godis och lek lite eller träna lite så att han glömmer bort det som han skällde på.


Ni får tänka på att det är en tioveckors valp, ni kan inte förvänta er att det ska funka med en gång, ni måste ge det tid. Glöm inte bort att när valpen är lugn och fin är det jättebra läge för att träna in nej-kommandot och sedan kan ni förhoppningsvis använda det och belöna rikligt när han slutar skälla.


Skäller han kopiöst på kvällstid när det inte är läge, ta upp honom i famnen och ha honom där tills han är lugn och tyst.


Sätt dessutom upp en lapp i trappen om att ni har en liten valp som ni håller på att träna och be om ursäkt för eventella störningar, och be gärna grannarna att kontakta er om de blir störda så att ni får reda på det i tid och kan göra något åt det.

Svara på detta inlägg

Hortensia
Medlem 2010-01-18
#3 24 oktober 2014 av Hortensia Varför tror du det?

Jag tror att valpen bara är en helt vanlig valp och att det kommer att vara allra mest effektivt att ignorera skällandet. Kallas råd var genomtänkt. :)


Lycka till med valpen!  

Svara på detta inlägg

Soohvi
Medlem 2014-02-08
#4 24 oktober 2014 av Soohvi Re: Valpen har börjat testa sina gränser

Tack så mycket för er alla som har svarat! :) Vi ska prova oss fram och försöka hitta det bästa sättet för honom att förstå att skälla inte är tillåtet. 


Men om någon annan råkar läsa det här och har någon mer tips så är dom välkomna att skriva! :)

Svara på detta inlägg

pissemiss
Medlem 2008-11-03
#5 24 oktober 2014 av pissemiss Det är ganska otroligt att valpen testar er.

Det skulle kräva en mentaliseringsförmåga som få valpar har.


För att testa er måste valpen ha förmåga att tänka "undrar hur mycket jag kan skälla innan dom reagerar" och den tankeförmågan har knappast en 12 veckor gammal valp.


Förmodligen reagerar hunden helt enkelt på det mest naturliga sätt på det som händer runt omkring den. Det låter konstigt, valpen blir osäker och skäller då för att hålla det främmande på avstånd.


Det är ju, enlig mig, lite olika tillvägagångssätt om valpen skäller för att få uppmärksamhet eller om den skäller för att den hör eller ser något konstigt.


När det gäller skällandet för att få uppmärksamhet så gäller det, tror jag, att vara extremt uppmärksam på valpen. Lär er vilka situationer, aktiviteter och tider han gör detta. Förekom honom! Så fort ni ser tecken på att han är på väg att skälla eller ni är i en situation då det ofta förekommer så ge honom uppmärksamheten innan han hinner börja.


När det gäller skällandet för att han hör ljud eller ser något konstigt så är ett sätt att kasta ut en näve godis vid de tillfällena. Om ni vet att han brukar börja skälla så fort någon öppnar en dörr i trappuppgången så kasta ut en näve godis så fort ni hör att någon öppnar en dörr. Även om hunden hinner före er och börjar skälla så kastar ni ut en näve godis.


På så sätt vänder ni, så småningom, hans associationer från dörr = skälla till dörr = godis och ni kommer, förhoppningsvis, att få en hund som börjar leta godis i stället för att skälla.

Svara på detta inlägg
Sida 1 av 1
1

Liknande diskussioner:

Tråd startad
Senaste svar
Våran hund har börjat göra ifrån sig inne. Varför?   [1] 25 jan: Finskspetsss 25 jan: aenima Min bulle har börjat bete sig agressivt! Demens?   [3] 8 jan: Tobbe86 9 jan: Puddingpastejn Jag vill testa min BC för vallning, vart?   [3] 5 jan: LindasHundrast 9 jan: Salawexe Jag blir tokig på valpen!!   [4] 16 apr: Staffematte 26 jun: eemilio97 treåring börjat skälla   [1] 31 dec: elinor 31 dec: Lona Hund börjat pinka inne   [4] 15 sep: kb88 25 sep: AndyPandy Börjat skälla...   [1] 13 aug: MejasMatte 15 aug: hundöga återkomst Algblomning!!!! har börjat!   [0] 9 jun: hundöga återkomst Hjälp valpen är borttom kontroll.   [8] 14 maj: TaiDi 25 maj: username Hur få valpen att sova mer?   [9] 1 maj: nikspiks 8 maj: pipilotta
 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Shetland Sheepdog | Chihuahua | Fransk Bulldogg | Pomeranian | Pumi | Labrador Retriever | Schäfer
© 1998-2020 Enfinia AB