Jag har en dvärgpudel som älskar agility. Vi är nybörjare men han springer upp och ner över alla hinder och har förstått att man varken springer under eller vid sidan om. Han vill verkligen göra mej glad. Problemet är hur ska jag förklara att jag inte orkar springa med på alla hinder, vid sidan av förståss, jag är 65 år och inte lika snabb som när jag var ung. Så snäll som han är så väntar han på mej varje gång jag inte hänger med. Jag har lärt honom att "spring" betyder att han ska springa fort men det går inte ihop på banan. Jag vill inte tävla för jag är ju för gammal men vi älskar att hålla på ändå. Finns det nåt trick?
Inom agilityn pratar man om "släpp", dvs hundens förmåga att jobba på självständigt och söka sig framåt istället för att klistra sig fast vid föraren.
För det första, tänk på belöningsplaceringen, om du för det mesta belönar från händerna så kommer hunden naturligt vilja hålla sig nära - varför springa bort från godiset/leksaken? Så jag rekommenderar att belöningen för det allra mesta ska kastas i hundens springriktning eller vara utlagd på förhand, hunden ska inte behöva vända sig mot dig för att få den.
Om du är noga med detta kommer du förmodligen se en mer självständig hund men du kan förstås också gärna göra mer riktade övningar. Ett bra sätt kan vara baklängeskedjning mot en och samma belöningspunkt - ställ upp 3-4 hinder på en lätt linje och ha en utlagd belöning i slutet. Först ställer du upp hunden så han bara behöver ta sista hindret och sen kommer till belöningen, men flyttar gradvis starten allt längre bort så han kommer springa allt mer på egen hand. Variera med olika hindertyper och mellan att stå kvar och springa med.
En annan övning kan vara att ställa upp en grundsväng: _ I _
(varje streck är ett hopp alltså) och till en början följa honom ut genom svängen, för att gradvis gena allt mer så du springer mkt kortare väg och han alltså får lära sig att släppa dig i sidled.
Marie Hansson har gett ut en bok, Strategisk handling för bättre position, med tips på hur man kan handla hunden just när man inte riktigt hinner med.
För du vill ju egentligen inte bromsa hunden utan göra den mer styrbar och självsäker på håll och kunna göra "genvägar" själv .