Diskutera, läs
Hundforum
Chat
Medlemmar
Hundar
Bloggar
Medlemsbilder
Medlemsfilmer
Jag & mina vänner
Händelser
Statusförändringar
Mina händelser
Min profil
Mina vänner
Mina meddelanden
Annat i Rastplatsen
Hundkalender
Mina tjänster
Hjälp

Antal online:
( gäster)
 
16 december 2014 av Lillmatte98 i dragforum (2 svar)
lära hunden dra spark/skidor

Hej alla på vovve, det var ett tag sedan nu...


Men nu har det äntligen börjat hända något på fronten med hundaktivitet..  har länge velat börja med någon hundsport men har inte hittat något som passat mig och vår Amstaff men nu har jag hittat något som jag tror kommer bli roligt att lära henne och som vi båda få glädje av.


Pappa kom igår hem med den glada nyheten att han beställt en "riktig" dagsele som är menad till det endamål jag skall ha den till. tänkte nämligen börja på med "släd dragning" på fritidsnivå, typ att dra mig på skidor eller dra en spark på isen.


Har sökt runt lite och hittat olika sidor med information och tips, men nu vill jag gärna höra era tips och idéer på hur man skall börja och såvidare. och så vill jag veta  vad ni tycker om idéen att ha en amstaff att dra.


Offtast är slädhundar huskys eller liknande raser. amstaffen är ju rätt så annorlunda mot de raserna men jag tror det kommer gå hur bra som helst. förra vintern drog hon mig på skidor några meter och sedan sprang hon löst igen. Men nu när vi snart har en "riktig" dragsele ska jag ta det ett steg mera serriöst än förra vintern. (jag vet att det inte går att göra en slädhund på en månad men jag skall börja sakta och kanske till nästa vinter kan vi har riktigt kul ute på isen). 


Vet inte i detta skede hur serriös jag kommer ta det eller hur långt jag tar det, men jag satsar iallafall att få in "frammå" och stanna endast på min bafllning typ... 


Hoppas det finns någon här på vovve nudå som har tips om drag och annat som behövs i träningen  //Emmy 


Som medlem kan du här läsa lite kort info om Lillmatte98 och gå vidare till medlemsprofilen.
Svara på detta inlägg
Sida 1 av 1
1

-Aslan pwd-
Medlem 2012-02-11
#1 16 december 2014 av -Aslan pwd- Re: lära hunden dra spark/skidor

Jag vill själv börja med drag och var på temakväll på den lokala brukshundklubben häromveckan, superkul!

Jag kommer börja med att lära Aslan framåt, höger, vänster och stanna/stopp. Höger och vänster är bra att kunna om t.ex. en väg/ett spår delar sig så att hunden kan fortsätta springa utan att behöva kolla på dig vilken väg ni ska välja. Stanna/stopp är viktigast i mina ögon då det kan gå rätt fort när hunden drar, om man då inte kan få stopp på den kan det gå hur som helst >.<

Sedan tycker jag att uthålligheten är viktig, det är roligare att ha en hund som kan dra i medelfart någon/några km än att ha en hund som kan dra jättefort i 100 meter och sedan är helt slut. Så jag tror att det kan vara bra att inte köra igång med för hög fart från början. Och att man börjar med korta sträckor och ökar efterhand.

Jag antar att du redan har ett midjebälte att spänna kopplet i, annars är det guld värt att införskaffa ett sådant!

Iglon här på vovve håller på med drag, hon har säkert en del bra tips!

Följer tråden för vill också ha råd och tips. Lycka till!

Svara på detta inlägg

Iglon
Medlem 2008-10-01
#2 16 december 2014 av Iglon Re: lära hunden dra spark/skidor

Vad kul att du vill börja med drag :) 


Som du redan fått ett svar på, så börja öva in kommandon.  Det kan du göra på vanliga promenader.  Öka kraven så småningom och stå still tills hunden går Höger när du säger Höger. Ge dig inte på den punkten. 


 


Utöver dragsele så behöver du ett midjebälte och en draglina.


Finns en sida på Facebook som heter Hundslädar och tillbehör, där folk säljer alla möjliga tillbehör för drag.


Finns även en sida som heter Draghundsfolk och hundmänniskor. Där man kan få många bra tips.


 


Om du har möjlighet till att köra in din hund tillsammans med hundar som redan kan det där med drag så är det det enklaste.


Men ha med någon som antingen går med hunden i koppel framför, eller bara går framför som en "hare".Så att hunden drar dig framåt. 


En annan viktig sak är att inte hjälpa hunden för mycket, de Är smarta och lär sig fort att utnyttja det. ;) 


Håll låg fart, bromsa hunden om du måste. Fart skadar mer än tyngd. Du behöver arbeta upp hundens muskler, och det gör du genom att start sakta o med tyngd. 


Börja med 2-3 km. Kör den distansen några ggr innan du ökar till 6 km. Sen kan du öka lite mer och mer, när du märker att hunden orkar mer.


 


Viktigt är att du får i hunden mycket vätska ca 1,5-2 timmar innan passet.  

Svara på detta inlägg
Sida 1 av 1
1

Liknande diskussioner:

Tråd startad
Senaste svar
Hunden ÄLSKAR andra hundar   [2] 22 sep: Hector24 24 sep: Torparinnan Hunden blir påkörd av en moped   [3] 18 aug: Doglover83 18 aug: Ayrin Kommandon hunden kan   [4] 14 nov: Geka 18 jan: Pommes Mandolin Att sälja hunden   [6] 25 okt: Omakha96 25 okt: aenima Vad gör man när hunden inte lyder vid inkallning?   [15] 6 apr: Laban76 8 apr: Laban76 Ta med hunden när bortbjuden el ej? (Stress)   [7] 29 jan: Chocolate AK 17 apr: BondBrud Hjälpa hunden slappna av inne   [2] 20 jan: Tessi11 26 jan: LouisLouis Hur får jag hunden att gå NERFÖR trapporna?!   [5] 19 jan: JohannaS 20 jan: Anneli Hunden attackerar vår katt   [6] 7 dec: jenka 13 dec: Svea58 Hunden sover mot mitt ansikte?   [4] 7 nov: Snackis 9 nov: Snackis
 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida Info om tjänster

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Jack Russell Terrier | Dobermann | Schäfer | Shetland Sheepdog | Cavalier King Charles Spaniel | Kooikerhondje | Chihuahua
© 1998-2023 Enfinia AB