Diskutera, läs
Hundforum
Chat
Medlemmar
Hundar
Bloggar
Medlemsbilder
Medlemsfilmer
Jag & mina vänner
Händelser
Statusförändringar
Mina händelser
Min profil
Mina vänner
Mina meddelanden
Annat i Rastplatsen
Hundkalender
Mina tjänster
Hjälp

Antal online:
( gäster)
 
20 december 2014 av anna_staff i agilityforum (6 svar)
Agility med dålig höfter?

Hej! Min yngsta tik har artros och c/d höfter. (vet. gissade på de, skickade aldrig in plåtarna) Hon har aldrig visat någon symptom, väldigt aktiv och välmusklad. Äter glukosamin och muskelbyggande efter att besökt fysoterapeft, hon hade belastat fel men med tabltterna och viktmanshetterna rör hon sig rätt och bygger nu muskler på rätt ställen.


Tanken va att träna agility med henne men den drömmer la jag ner efter röntgen...men kan dock inte släppa de rikigt.=( Hon har aldrig provat men jag vet att hon skulle älska de etersom hon gillar fart och fläkt. Tränade massor med hennes mormor som va jätte duktig, och dom är vldigt lika..


hur som helst nu undrar jag om någon tränar agilitymed en hund med hd? Går de på lå¨ga hinder om man är noga med upp och ned rmning?


Som medlem kan du här läsa lite kort info om anna_staff och gå vidare till medlemsprofilen.
Svara på detta inlägg
Sida 1 av 1
1

Bovven
Medlem 2011-02-17
#1 20 december 2014 av Bovven Re: Agility med dålig höfter?

Det är ju så mycket stötar och andra påfrestningar på lederna att jag inte hade vågat det. Har själv en hund med en dålig höft och en dålig armbåge (nej, inte båda), och vi har totalförbud på agility, men kan göra det mesta utöver det. 


Om du vill ha ett korrekt svar så kan du boka tid hos en fysioterapeut. Lovar att det är värt pengarna. 

Svara på detta inlägg

Lona
Medlem 2012-01-09
#2 20 december 2014 av Lona Re: Agility med dålig höfter?

Det är inte bara hoppen som sliter/belastar i agility, det är även de snabba accelerationerna och inbromsningarna, det är snäva svängar för att inte tala om slalom som är väldigt påfrestande för kroppen.
Personligen skulle jag inte kört med en hund som har grav HD och dessutom redan har artros.
Visst, det kanske funkar några år och många anser att "hellre köra fullt ut i två år än på halvfart i 10" men JAG vill hellre ha min hund de där 10 åren!
Tänk dessutom på att det skall rätt mycket till för att en hund skall visa att den har ont, att din hund har felbelastat kan dessvärre vara ett tecken på att den haft smärta tidigare även om den inte har det nu.
Nu menar jag givetvis inte att man skall linda in hunden i bomull och bara gå långsamma koppelpromenader, det är inget riktigt hundliv, men det finns så otroligt mycket mer än agility att testa!
Att skutta runt över lite låga hinder med stora svängar ibland går väl an men det är i mina ögon inte agility .
Däremot är det, naturligtvis, viktigt med uppvärmning och nervarvning med mera oavsett vilken hundsport man kör, även för helt friska hundar.
Skall kanske tillägga att jag absolut inte har något emot agility, tycker det är skitkul även om jag för tillfället inte är aktiv själv eftersom jag inte har rätt hund.

Svara på detta inlägg

Malin med Ella
Medlem 2002-11-22
#3 21 december 2014 av Malin med Ella Re: Agility med dålig höfter?

För det första, hinderhöjden har ingen större betydelse för höften såvitt jag vet. Det som påfrestas mest vid just hopp är framdelen iom landningen. Däremot innehåller ju agility explosiva starter, snäva vändningar, tempoväxlingar mm som tar på höfterna.


Jag vet hundar med c-höfter som kört agility i många år utan problem, men då har de varit lättkroppade hundar utan artros. Det faktum att din hund ändå felbelastat låter ju ändå som hon påverkas av det, även om hon inte visat smärta.


Sen kan man ju tänka att om hunden ändå hoppar och far kan den lika gärna göra det på en agilitybana, men det är så lätt att det blir för mkt och att hunden inte känner efter när man aktivt motiverar den. Vill du jättegärna köra lite agility så ta upp det till diskussion med fysioterapeuten, men jag är tveksam ifall det är en god idé.

Svara på detta inlägg

anna_staff
Medlem 2008-07-14
#4 21 december 2014 av anna_staff Re: Agility med dålig höfter?

Tac för ditt svar! Nej de är klart att landnigarna tär på lederna. Rivstarter gör hon hela tiden hemma men det är ju på eget initiativ. Det är ju också en ras som inte visar smärta så de är svårt att avgöra om hon skulle få ont. Hon skulle däremot vara mycket i skogen och klättra lös för att bygga mycket muskler varvat med långa promenader i koppel för att inte bli för tung. Ska på återbesök i feb får höra vad han säger. Finns de någon risk att hon får ont ska hon naturligtvis inte utsättas för de. :(

Svara på detta inlägg

anna_staff
Medlem 2008-07-14
#5 21 december 2014 av anna_staff Re: Agility med dålig höfter?
          Re: Agility med dålig höfter?
          

Det är ju så mycket stötar och andra påfrestningar på lederna att jag inte hade vågat det. Har själv en hund med en dålig höft och en dålig armbåge (nej, inte båda), och vi har totalförbud på agility, men kan göra det mesta utöver det. 


Om du vill ha ett korrekt svar så kan du boka tid hos en fysioterapeut. Lovar att det är värt pengarna. 

Tack för svar! Vi har varit hos en fysoterapeft där vi fått ett hårt träningsschema och hon äter nu glukosamin. Ska på återbesök i februari ska fråga honom om de är ok eller förbud. Finns de risk att hon gör sig illa ska hon naturligtvis inte få prova. Honm har aldrig satt sin fot på en agilitybana så hon vet inte vad hon missar, vi har bara kört spår så vi stannar där om de är så att de tär så pass på lederna. Rivstarter och tvärnitar och snäva svängar står hon för själv så fort hon släpps utanför dörren men då är de på hennes eget initiativ och skulle de göra ont skulle hon förmodligen inte göra de, men som ni sagt tidigare blir det ett "tvång" under träningen som hon till 99% inte skulle protestera över för att hon tycker de är för roligt!


Tack för svaren, ska höra vad fysot. säger annars får vi klara oss utan agilityn!!

Svara på detta inlägg

agillitypöjk
Medlem 2019-07-15
#6 4 augusti 2019 av agillitypöjk Re: Agility med dålig höfter?

Hejsan!


Med de dåliga höfterna kan det gå riktigt illa. Då hunden inte kan stödja, balansera, vända på samma sätt. Det kan hända att i snäva svängar så går hunden omkull och skadar sig eller liknande. Läste om en tjej som tävlade med D höfter i agility, hundens ena ben hoppade urled.


Om jag vore du så skulle jag antingen skita i det eller rådgöra emd veterinär!


Lycka till <3 

Svara på detta inlägg
Sida 1 av 1
1

Liknande diskussioner:

Tråd startad
Senaste svar
Dålig fart på forumet ?   [10] 23 jun: Borzoi 23 jul: jeja2000 Äldre hund dålig syn   [0] 15 aug: talita Golden Retriever om höfter   [2] 14 jul: therealquithd 15 jul: therealquithd Börja träna agility   [4] 18 feb: MartaV 26 mar: Xeleag24 Dålig i magen diare kräks   [2] 8 feb: MiaSthlm 9 feb: Flat4ever Dålig i magen under natten   [6] 21 dec: SandraCarlsson 25 dec: SandraCarlsson Dålig andedräkt   [3] 11 nov: baxigt 11 nov: Lona Tillfällgt dålig i magen   [4] 16 okt: Ugglan 18 okt: Ugglan Hund till både jakt och agility m.m.   [6] 20 jun: Preussen 20 jun: Fisher Äldre hanhund dålig Hur säga till ÄGARE?   [5] 19 apr: STB 27 apr: STB
 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida Info om tjänster

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Jack Russell Terrier | Rottweiler | American Staffordshire Terrier | Schäfer | Cavalier King Charles Spaniel | Pudel | Border Collie
© 1998-2021 Enfinia AB