Diskutera, läs
Hundforum
Chat
Medlemmar
Hundar
Bloggar
Medlemsbilder
Medlemsfilmer
Jag & mina vänner
Händelser
Statusförändringar
Mina händelser
Min profil
Mina vänner
Mina meddelanden
Annat i Rastplatsen
Hundkalender
Mina tjänster
Hjälp

Antal online:
( gäster)
 
30 december 2014 av jskyten i valpforum (5 svar)
Rumsrenhet och tokryck!

Halloj! Har en liten cairnterrier på snart 10 veckor här hemma. Han är tränad till att gå på toa på tidning och det går bra, men nu vill jag att han börjar gå på toa utomhus också! Han är inte som "vanliga" valpar som måste ut så fort han lekt, sovit osv utan kissar lite då och så och ganska sällan. När man väl märker att han börjar lukta på tidningen och går ut med honom så gör han ingenting ute förutom att leka, och så fort vi kommer in går han på toa. Han ni några tips? Har testat att ta med en tidning ut men det gillar han inte heller.


Tänkte fråga också om "tokryck" som han får ibland (oftast på kvällen) då han bara springer runt runt och bits hårt som satan. Svårt att hålla i honom och försöka ta det lugnt då han ibland biter så man börjar blöda. 


Som medlem kan du här läsa lite kort info om jskyten och gå vidare till medlemsprofilen.
Svara på detta inlägg
Sida 1 av 1
1

ponys
Medlem 2009-11-26
#1 30 december 2014 av ponys Re: Rumsrenhet och tokryck!

Ang rumsrenheten. Dricker valpen tillräckligt? En valp kan inte hålla sig rent fysiskt. Så om den inte kissar ofta så kanske ni skall kika på vattenintaget, om eran valp dricker bra, så grattis till er som har en valp som inte kissar stup i kvarten. Jag lärde aldrig min valp att kissa på tidiningar, utan gick utanför huset, samma ställe varje gång. 


Gör som så att ni letar efter valpens signaler, om ni ser att valpen är redo för att kissa, så gå ut och va ute tills valpen har gjort från sig. Min kille hade svårt att kissa på nya ställen, må så vara att eran valp vant sig vid att kissa på tidiningen. Så gå ut och ge inte upp!

Ang tokrycken:


Min valp var helt galen när han kom hem, jag hade lust att ge upp. Han sprang runt på kvällen och lät man honom göra det så slutade han aldrig. Han bet hårt i både ben och händer. Jag gjorde som så, att jag såg till att han fick sömn. Genom att ta upp honom, lägga honom på rygg mellan mina lår, klappa och prata. Till sist blev han lugn och somnade fint. Jag använde sedan denna procedur till att klippa klor tex, funkar bra. Men första gångerna jag testade detta så fick jag hålla honom i ca 30 min. Galen som sagt. Efter några gånger lärde han sig att nyckeln till att få komma ur famnen var att vara lugn. Till sist tyckte han att det var rätt mysigt. Men i början bet han mig och pep. Jag gjorde även detta utomhus. Min kille blev iaf galen när han var trött, men han fattade inte att man kunde lägga sig och sova. Han behövde hjälp!

lycka till :D 

Svara på detta inlägg

Malin med Ella
Medlem 2002-11-22
#2 30 december 2014 av Malin med Ella Re: Rumsrenhet och tokryck!

Nyckeln till utomhuskissande är att stanna ute tills valpen kissar. Har den väl kommit över tröskeln och gjort det några gånger brukar det rulla på. Passa på att vara ute en stund mildare dagar, sålänge han är glad och inte fryser går det bra, du kan också växla mellan att låta valpen vara på marken och att ha honom innanför jackan för att hålla honom varm. Ett annat vinteralternativ är att ta ut valpen vid behov, om han inte gör ifrån sig ute så bär du in honom och har honom i knät/famnen en stund inne, efter kanske 15-20 min så bär du ut och släpper ned honom igen. Upprepa tills han kissar ute....


Vad gäller tokrycken så brukar småvalpar ha såna kvällstid. Jag brukar bara låta valpen vara, sitta still (man kan ta upp fötterna i soffan ifall den nyps) och låta det ha sin gång. Ev kan man avleda med lite godissök eller nån tuggsak. Upplever att det är bättre att vänja valpen vid fasthållning och att komma till ro i famnen när den är lite mindre uppspelt till att börja med. Då är det lättare att vara konsekvent och när valpen lärt sig slappna av vid fasthållning är det användbart i många sammanhang.

Svara på detta inlägg

Gurkans
Medlem 2004-01-01
#3 30 december 2014 av Gurkans Re: Rumsrenhet och tokryck!

Om du vill att vakpen ska kissa ute så bör du börja med att ta bort alternativet inne, dvs tidningarna. Så länge det finns tidningar inne, som ju valpen lärt sig är toalett, så kommer den att anse det ok att kissa inne.


Gällande tokrusandet på kvällarna så är detta helt normalt för valpar. Det verkar för övrigt gälla andra ungar också, t ex småbarn (de kallas då övertrötta...) och våra lamm brukar ha kapplöpningar i hagen på sommarkvällarna, medan de vuxna lugnt går och betar.
Låt valpen hållas och håll händer och fötter utom räckhåll för vassa tänder. Om du behöver hantera valpen så se till att göra det så att valpen inte kommer åt att bitas. Detta blir som en lek mellan mig och valpen, där valpen försöker bitas och jag försöker hantera den så att den inte kommer åt att bitas. Fladdriga händer triggar valpen att bita ännu mer, så var lugn, stadig och bestämd när du tar i valpen.
Jag tillåter mina valpar att bitas, men jag har nog aldrig blivit biten så att det blöder. Går valpen till överdrift så säger jag till så pass ordentligt att den direkt förstår att den inte kan göra så. För övrigt så älskar jag vilda och busiga valp för de brukar bli väldigt trevliga och roliga hundar som vuxna.

Svara på detta inlägg

Hortensia
Medlem 2010-01-18
#4 2 januari 2015 av Hortensia Grattis till valpen!

Du har ju redan fått svar så problemen kanske är ur världen?


Jag hoppas valpen dricker ordentligt - annars finns det bra råd i andra trådar. :)


Mitt tilläggstips till rumsrenheten är att ta med den använda tidningen ut i trädgården. Placera den på lämplig plats och låt den ligga kvar tills valpen har lyckats kissa utomhus några gånger. Beröm lagom mycket med lugn röst och kanske en liten godisbit.


Tokrycken kommer att försvinna när valpen blir äldre och jag tycker man gör bäst i att ignorera buset. Med en så pytteliten ligist är det ju enkelt att hålla sig ur vägen för vassa tänder. ;)


Lycka till! 

Svara på detta inlägg

jskyten
Medlem 2014-12-29
#5 2 januari 2015 av jskyten Re: Rumsrenhet och tokryck!

Tack så mycket för alla bra tips! :)


Har faktiskt nu på några dagar fått honom att bli lugnare på kvällarna genom passivitetsövningar och liknande :)


Angående rumsrenheten så har vi börjat ta bort tidningarna och sprayat rengöringsmedel (för djur) på golvet för att få rent och för att han inte ska känna någon lukt av kiss och bajs :) lite otur nu att det blåser så sjukt mycket ute, han tycker ju såklart att det är mycket roligare att jaga blåsande löv än att kissa ;) 

Svara på detta inlägg
Sida 1 av 1
1

Liknande diskussioner:

Tråd startad
Senaste svar
Uppfödare, rumsrenhet hos valpar som stannat   [3] 11 jan: Symbios 7 mar: Borzoi Linkörning - hund som får tokryck/busryck   [3] 30 dec: Draghund 8 jan: Draghund Tips på sökövning och fråga om rumsrenhet   [2] 24 sep: cosmo19 25 sep: aenima Valp, förändring i rumsrenhet   [2] 6 jul: JosefinO 6 jul: traktorn Min tik - rumsrenhet   [0] 27 jan: poppsi Ännu en tråd om rumsrenhet och livet med valp.   [19] 18 maj: närjagmötteharry 22 maj: Sezziyanen Det här med rumsrenhet..   [2] 25 feb: Floyd 25 feb: Floyd Tokryck kvällstid   [3] 29 dec: Eddie2015 30 dec: Ruccola Vaknar på natten (OBS ej om rumsrenhet)   [5] 23 sep: Kouki 24 sep: Hortensia mopsvalp och rumsrenhet   [3] 23 jun: Ralph 24 jun: samka
 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida Info om tjänster

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Rottweiler | Pudel | Cavalier King Charles Spaniel | Dobermann | Golden Retriever | Schäfer | Cocker Spaniel
© 1998-2024 Enfinia AB