Diskutera, läs
Hundforum
Chat
Medlemmar
Hundar
Bloggar
Medlemsbilder
Medlemsfilmer
Jag & mina vänner
Händelser
Statusförändringar
Mina händelser
Min profil
Mina vänner
Mina meddelanden
Annat i Rastplatsen
Hundkalender
Mina tjänster
Hjälp

Antal online:
( gäster)
 
2 januari 2015 av Collie87 i övriga hundfrågor (8 svar)
Hunden panikslagen hela nyår, sitter fortfarande i

Har tagit över en underbar collie på snart 9 år. Han trivs superbra i sitt nya hem hos mig och älskar att gå promenader fram tills nyår.


Han blev livrädd när det smällde några dagar innan nyår när vi var ute på en promenad och under nyår var han panikslagen hela dagen och även natten. Nu kopplar han ihop mörker med raketer och smällare och vägrar gå ut när det är mörkt. Försökte flera gånger ikväll men gick inte och han blev rädd varje försök och gjorde allt för att inte gå ut. Efter många försök lekte vi med ben inne och sen fortsatte vi på vägen ut och i dörren låste det sig igen men han fick godis och sen slängde jag iväg benet en bit i taget och busade och tillslut släppte det och han kissade och vi kunde gå en kort kort promenad med hjälp av benet och lek. Men hur ska jag göra i fortsättningen för såhär går det inte att ha det, vill ha tillbaka min vovve :)


tips eller någon som har liknande problem?


Som medlem kan du här läsa lite kort info om Collie87 och gå vidare till medlemsprofilen.
Svara på detta inlägg
Sida 1 av 1
1

Samojeden
Medlem 2002-10-31
#1 2 januari 2015 av Samojeden Re: Hunden panikslagen hela nyår, sitter fort...

Chocken sitter antagligen i fortfarande.. det gör den ca 1 vecka.. men promenaderna löser sig nog om ett tag om ni förskonas från fler skott så ge det lite tid. Sen ska du träna hunden inför nästa nyår. Köp en cd med skott och fyrverkeri och spela ofta. Vänj hunden vid oljud genom att träna div skrammliga trix, där hunden själv får framkalla ljuden... välta saker på golvet så det smäller, välta torn med stenfylla läskburkar på stenplattor osv.. fantasin sätter gränsen. Klicker hjälper till här att få hunden överkomma sin rädsla. Lär hunden sen förknippa höga ljud med klick och belöning.. träna på att smälla bubbelplast, skaka handduk så det smäller, leksakspistoler osv. Bli gradvis extra högljudd hemma ... smäll överdrivet med skåpluckor och slå ihop grytlocken..stäng inte locket till hundlatrinen tyst på promenaden utan drämm igen den, ta för vana att tappa nycklarna då och då osv.  Skulle ni överraskas av höga ljud ute.. klicka och belöna som om det vore träning och agera lugnt och glatt. Besök lagom smälliga platser på lagom avstånd... tex skatepark eller hockeyrink. Hur reagerar hunden på ett tomtebloss? Kanske måste du träna på lite sprak och rök och lukt?  Det viktiga är att hunden aldrig blir rädd under träningen utan att det hela tiden är på en nivå hunden klarar. Jag är övertygad att alla hundar kan bli mindre rädda.. även om de aldrig kan bli helt botade. Det bästa är givetvis oxå om man kan ta hunden till ett lugnt ställe under själva nyårsnatten så det inte blir för mycket för den.

Svara på detta inlägg

Collie87
Medlem 2014-10-23
#2 2 januari 2015 av Collie87 Re: Hunden panikslagen hela nyår, sitter fort...

Jo, tror precis som du att chocken fortfarande sitter kvar för han är inte sig själv och det här med att gå ut och kissa när det är mörkt är en plåga för både honom och mig då det tar ungefär minst 10 minuter att få ut honom och tillslut går det genom att leka fram det. Han är på spänn hela tiden för ljud och det tar lång tid innan kan han komma till ro. Ska absolut försöka träna honom till nästa nyår men det är alltså bara att ge det tid och tills dess leka fram det så han kan gå ut?


När det börjar bli dags för att gå ut numera när det är mörkt och jag vet att det kanske inte kommer gå så blir jag nervös och det märker ju hunden men jag försöker att inte visa det men inte alltid det går

Svara på detta inlägg

Malin med Ella
Medlem 2002-11-22
#3 3 januari 2015 av Malin med Ella Re: Hunden panikslagen hela nyår, sitter fort...

Jag skulle omgående sätta hunden på Zylkène samt skaffa Adaptilhalsband. Båda sakerna är mild orosdämpande utan bieffekter och kan göra att hunden slappnar av fortare. Finns receptfritt på apotek och hos veterinär.


Rädslan kommer att lägga i så småningom, fortsätt som du gör, men rekommenderar att du dels tränar skott/fyrverkeriljud på ett försiktigt sätt under året - jag använde mig att klipp på youtube som jag spelade väldigt lågt i början och för varje smäll fick hunden godis. Efterhand kunde jag höja och nu är hon ganska ok med smällar, tyvärr är det dock inte alla hundar som reagerar på inspelade smällar. Fundera också på om ni kan åka ut på landet några dagar runt nyår nästa år för att förhindra att hunden blir uppskrämd igen.

Svara på detta inlägg

Collie87
Medlem 2014-10-23
#4 4 januari 2015 av Collie87 Re: Hunden panikslagen hela nyår, sitter fort...

Jag har varit osäker på om jag vågar ge honom det ni nämner utan att ha pratat med en vetrinär då han är 9 år och väldigt känslig. Men detta med vägran och rädsla samt stress att gå ut när det är mörkt har gjort att jag imorgon måste gå iväg och köpa tabletterna och se om det kan hjälpa honom lite tills jag kan få tag på min vetrinär på onsdag. 


Det är på gränsen till ohållbart nu och han hade inte ätit på nästan 12 timmar när jag tillslut fick i honom mat ikväll och sen har han druckit vatten. 


Svårt att komma till ro och flåsar periodvis något extremt och andas häftig, en kamp varje gång vi ska ut. Hade kamp vid halv åtta då vi var ute och det är först nu vid halv tio som han har kunnat slappna av lite. Samma visa lär det bli när vi ska försöka oss ut på sista kissen senare

Svara på detta inlägg

Malin med Ella
Medlem 2002-11-22
#5 5 januari 2015 av Malin med Ella Re: Hunden panikslagen hela nyår, sitter fort...

Adaptil är inget man ger hunden, det är halsband eller spray med lugnande feromoner (doftämnen). Och Zylkène är inget starkt medel, utvinns ur mjölk. Har inte hört om biverkningar på det. Dock når du full effekt först efter nån vecka på båda behandlingarna.


Försök att vara ute mkt med hunden medan det ljust (för det gick väl bra). Gör roliga saker ihop ute, små nos- och lekövningar så hunden blir nöjd och avslappnad. Det räcker förmodligen om du tar ut honom EN gång kvällstid, så behöver du inte tillföra så mkt stress heller.

Svara på detta inlägg

Collie87
Medlem 2014-10-23
#6 6 januari 2015 av Collie87 Re: Hunden panikslagen hela nyår, sitter fort...

Jag vet att det inte är något man ger hunden, det var jag som kanske uttryckte mig lite fel i mitt förra inlägg.  Tänkte köpt tabletter idag men imorgon är veterinären på plats igen så ska ringa honom då och se vad vi kan få för hjälp. 


Problemet kvarstår fortfarande och i nästan samma grad som när jag först skrev inlägget. Har gått ganska bra mitt på dagen då jag försökt gå en lite längre runda och det funkar bra med lite distraherande ibland när han låser sig. Han har krånglat med maten två månader men det är ett annat problem , trot han är dödstrött på maten så ska kolla med vetrinären angående det också. Nu äter han knappt alls men det är väl för han inte kan komma till ro och är stressad och ängslig.


Hjälper inte att jag leker med han ute på dagen för han är inte helt 100 avslappnad då heller men helt klart går det väldigt mycket bättre under dagpromenaderna

Svara på detta inlägg

Collie87
Medlem 2014-10-23
#7 9 januari 2015 av Collie87 Re: Hunden panikslagen hela nyår, sitter fort...

Update:


Idag var vi hos vetrinär som bekräftade vad jag trott. Det är mentalt och därmed ljuskänslig efter nyår och chock.


Fick en medicin som han ska ha i 14 dagar, ska göra så hunden blir mer likgiltig och förhoppningsvis släpper blockeringen och skulle den inte göra det är det besök hos hundpsykolog som gäller. 


Hoppas min lille gamling snart är sitt gamla vanliga jag igen :)

Svara på detta inlägg

Collie87
Medlem 2014-10-23
#8 9 januari 2015 av Collie87 Re: Hunden panikslagen hela nyår, sitter fort...

Snabb på tangenterna, menar inte ljuskänslig utan att han blivit ljudkänslig. 

Svara på detta inlägg
Sida 1 av 1
1

Liknande diskussioner:

Tråd startad
Senaste svar
Tips för att få lite mer fart på hunden önskas   [11] 20 sep: Ayrin 22 sep: pipilotta Hunden biter barnens kompisar   [5] 31 aug: Sussie78 1 sep: Ayrin Hunden slickar sönder sig, Slicksår   [2] 21 aug: Stickan59 2 sep: Stickan59 Ni som har hunden med på jobbet/jobbar hemma   [6] 2 jul: karfah 6 aug: ponys Hur få hunden att äta vid byte av miljö   [6] 12 jun: Gunli 16 jun: Gunli Hunden blir rädd för något osynligt   [2] 24 maj: RK2008 24 maj: Ayrin Det här med mat till hunden/valpen - göra egen??   [6] 17 maj: karfah 17 maj: Lona Ta med hunden till Spanien   [1] 18 apr: Origo 1 19 apr: Ayrin Grå fläck/nät liknade fläck i hunden pupill.   [1] 11 apr: Goggelito 12 apr: Torparinnan Hur mycket omelett kan hunden äta?   [5] 3 mar: Lovely havamalt 4 mar: Lovely havamalt
 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida Info om tjänster

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   American Staffordshire Terrier | Dobermann | Cavalier King Charles Spaniel | Golden Retriever | Schäfer | Labrador Retriever | Grand Danois
© 1998-2021 Enfinia AB