Diskutera, läs
Hundforum
Chat
Medlemmar
Hundar
Bloggar
Medlemsbilder
Medlemsfilmer
Jag & mina vänner
Händelser
Statusförändringar
Mina händelser
Min profil
Mina vänner
Mina meddelanden
Annat i Rastplatsen
Hundkalender
Mina tjänster
Hjälp

Antal online:
( gäster)
 
31 januari 2015 av xilia i sjukdom & hälsa (14 svar)
Hur funkar de med försäkring rund HD/ED fel?

Hur funkar det med försäringen om man köper en hund vars föräldrar inte har helt fri HD eller ED och det sen visar sig att min hund får problem med de.


Får ja skylla mig själv som köpt en hund med sånna gener eller täcker försäkringen ändå?


Tänker om man köper en ras där det är vanligt. Kan ju va svårt att hitta valp där båda föräldrarna är HD och ED fria, och skulle ens hund sen få problem lär de ju bli väldigt dyrt om försäkringen inte täcker.


Som medlem kan du här läsa lite kort info om xilia och gå vidare till medlemsprofilen.
Svara på detta inlägg
Sida 1 av 2
12

Hrímnir
Medlem 2005-10-08
#1 31 januari 2015 av Hrímnir Re: Hur funkar de med försäkring rund HD/ED fel?

Försäkringen täcker endast HD/ED om föräldrarna är friröntgade. I övrigt får du skylla dig själv som köpt hund efter icke fria föräldrar tyvärr.  Det märkte jag när jag ville kolla upp min hunds höfter och få förslag på ev behandling (HD:E) och ringde försäkringsbolaget (IF) och frågade.

Svara på detta inlägg

Lona
Medlem 2012-01-09
#2 31 januari 2015 av Lona Re: Hur funkar de med försäkring rund HD/ED fel?

Fast det är lite olika beroende på ras och försäkringsbolag.


TS: Jag kan ju tycka att är det så illa att det inte finns några fria avelsdjur så sitter rasen verkligen i rävsaxen hälsomässigt sett - å andra sidan är inte HD/ED det enda man skall se upp med i avelsarbetet.
Inom vissa raser kan det således vara motiverat att avla på en C-höft om allt annat - och i synnerhet även släktingarna - är bra.


Men det bästa är väl att ringa olika försäkringsbolag och kolla deras villkor för den ras man är intresserad av. Personligen skulle jag dock i princip aldrig köpa en hund efter föräldrar som hade anmärkning på höfter eller armbågar, oavsett försäkringsvillkoren.


 

Svara på detta inlägg

Hrímnir
Medlem 2005-10-08
#3 31 januari 2015 av Hrímnir Re: Hur funkar de med försäkring rund HD/ED fel?

Enligt vad IF sa så var det friröntgat som gällde (hos dem) om man skulle få ersättning för HD/ED. Däremot kunde oröntgade föräldrar röntgas och resultatet skickas till dem. Dom behövde inte vara röntgade innan parningen. Ras spelade ingen roll. Men visst, kan ju ha pratat med en person som inte hade full koll....det är ju definitivt inte otänkbart. 


Hon gav mig dock upplysningen utan att ha frågat vad det gällde för hundras/er så det tyder ju på att rasen inte spelar någon roll, hos dem. 


Men villkor brukar ju skilja sig mellan bolagen.

Svara på detta inlägg

Lona
Medlem 2012-01-09
#4 31 januari 2015 av Lona Re: Hur funkar de med försäkring rund HD/ED fel?

Absolut, de ändrar ju dessutom villkoren ofta och det är ett tag sedan jag kollade, har inte varit aktuellt

Svara på detta inlägg

pissemiss
Medlem 2008-11-03
#5 31 januari 2015 av pissemiss Det kan ju skilja sig mellan olika

försälringsbolag så du får nog ringa runt och kolla.


Personligen tycker jag att det klokaste är att välja en valp från föräldrar som är HD/ED-röntgade med godkänt resultat.


Om det är svårt att hitta en kombination där båda föräldrarna (+ merparten av deras syskon, far och morföräldrarna, deras syskon o.s.v.) har felfria höfter så anser jag att man, självklart, väljer en annan ras.

Svara på detta inlägg

Hrímnir
Medlem 2005-10-08
#6 31 januari 2015 av Hrímnir Re: Hur funkar de med försäkring rund HD/ED fel?
          Re: Hur funkar de med försäkring rund HD/ED fel?
          

Absolut, de ändrar ju dessutom villkoren ofta och det är ett tag sedan jag kollade, har inte varit aktuellt

Blev "tvungen" att kolla upp det då min hanhunds röntgen visade E på båda höfterna men inga pålagringar. Han visar ingen smärta men ville dock kolla upp honom ändå.

Svara på detta inlägg

xilia
Medlem 2015-01-08
#7 1 februari 2015 av xilia Tack för svar, men

det är ju lite skumt. Många hundar är ju inte ens kollade och deras valpar lär ju inte få restriktioner...eller?


Nu har ja inte en sån valp men har sett att flera raser har problem med det här, bla Cane Corso som jag tittat en del på. Därför dök funderingarna upp.


Ska ringa till Agria i veckan och höra vad dom säger men tänkte att någon här kanske visste också. Intressant ämne att diskutera.


Inte ens SKK kräver ju helt fria hundar för avel.
Ur SKKs Avel och uppfödning. Rasspecifika avelsstrategier för Cane Corso 2013. HD/ED Strategi.
"Att i avel endast använda HD röntgade djur med högst C och då endast i kombination med A el B."Nu har ja bara kollat ett fåtal rader men är de så att det ställs olika krav för olika raser? Finns ju andra raser med andra problem men som ändå är ok vid både avel och utställning.


Om jag ska köpa hund vill ja ju hitta en hund med så bra förutsättningar som möjligt till ett friskt liv, även om det inte ger någon garanti men tittar man på stamtavlor hos de olika uppfödarna så är de kanske bara 1 av 10 som har helt fria avelshundar (en enkel uppskattning).


Vill inte säga att de ena är rätt eller fel, eller att någon köpare eller säljare gör något fel utan vill bara sätta mig in i hur det fungerar, vad som är ok och var gränerna går samt vilka regler som gäller. Ska jag köpa hund vill jag ha koll. Hoppas ingen tar illa upp, varken uppfödare eller köpare!

Svara på detta inlägg

xilia
Medlem 2015-01-08
#8 1 februari 2015 av xilia Och för Rottweiler

Och så här står det för Rottweiler.


Förslag till rasspecifika avelsstrategier för Rottweiler.
"Avelsdjuren skall vara höftledsröntgade med HD grad A, grad B eller HD utan anmärkning samt armbågsröntgade med ua. Syskonens resultat avseende höftleds- och armbågsdysplasi bör alltid beaktas."


Så är det så här på alla/många raser, att ett visst fel är ok?


Lär va rörigt för försäkringsbolagen att hålla koll på i vilken grad de i så fall är ok i förhållande till ras... kanske :)

Svara på detta inlägg

xilia
Medlem 2015-01-08
#9 1 februari 2015 av xilia Enligt Agria

Försäkringsvillkor för Agrias hundförsäkringar 2014-04-01


f) Ledsjukdomar
För höftledssjukdom, armbågsledssjukdom, patellaluxation, osteokondros samt short ulna eller Perthes sjukdom gäller följande för att ersättning ska betalas ut:
 Hunden ska vara veterinärvårdsförsäkrad före fyra månaders ålder och fortsatt försäkrad utan avbrott.
 Vid armbågsledsdysplasi (ED) hos registrerade och stambokförda hundar har Agria rätt att sända diagnosen till Svenska Kennelklubben (SKK).
 Vid höftledsdysplasi (HD) måste den registrerade och stambokförda hundens röntgenbilder vara avlästa och registrerade av SKK.
 Hunden ska vara registrerad och stambokförd i SKK för ersättning av HD, ED eller patella luxation.
 Om rasen tillhör ett hälsoprogram för patellaluxation ska föräldradjurens knäleder vara undersökta utan an-märkning och resultatet officiellt registrerat på Hund-data/Avelsdata.


Du får ersättning med maximalt 3 000 kronor för diagnostice-ring av höftledssjukdomar, armbågsledssjukdomar respektive osteokondros i övriga leder om hunden inte uppfyller kraven gällande dessa diagnoser i punkten F.


Denna begränsning gäller inte om armbågslederna eller höftle-derna tidigare är friskförklarade efter röntgenundersökning och resultatet är registrerat hos SKK eller annan nordisk kennel-klubb ansluten till FCI. Du kan då få ersättning om problem uppstår i den förut friska leden.

Svara på detta inlägg

Hrímnir
Medlem 2005-10-08
#10 1 februari 2015 av Hrímnir Re: Och för Rottweiler
          Och för Rottweiler
          

Och så här står det för Rottweiler.


Förslag till rasspecifika avelsstrategier för Rottweiler.
"Avelsdjuren skall vara höftledsröntgade med HD grad A, grad B eller HD utan anmärkning samt armbågsröntgade med ua. Syskonens resultat avseende höftleds- och armbågsdysplasi bör alltid beaktas."


Så är det så här på alla/många raser, att ett visst fel är ok?


Lär va rörigt för försäkringsbolagen att hålla koll på i vilken grad de i så fall är ok i förhållande till ras... kanske :)

HD grad A är ju utmärkta höfter. HD grad B är inte felaktiga höfter utan fullt godtagbara, men inte riktigt lika fina som A höfter.

Svara på detta inlägg
Sida 1 av 2
12

Liknande diskussioner:

Tråd startad
Senaste svar
Hitta rätt försäkring till sin hund   [0] 4 feb: Jocke1232 Matadoravel hur funkar det?   [5] 5 mar: mariatösen 7 mar: Borzoi Lyhörd hundras som funkar med höns?   [12] 26 sep: Askrosen 29 jun: Ayrin Köpte hund utan försäkring, lurade?   [2] 30 aug: minigrisen 31 aug: Ayrin Bästa försäkring där livförsäkring ingår?   [8] 6 aug: minigrisen 21 aug: z_Suki Skapa en försäkring med fokus på djurets hälsa   [6] 27 maj: David79 17 nov: LinneaGustafsson Funkar Golden retriever bra ihop med katter?   [22] 27 jan: Tempohästen 26 mar: Dimma Adoptera hund - försäkring och frågor   [2] 16 aug: datapata 19 aug: datapata Försäkring ljumskbråck   [2] 27 jul: Feel 28 jul: Gurkans Skaffa hund och jobba heltid, funkar det?   [5] 5 mar: HjoJenny 6 mar: Voff 92
 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida Info om tjänster

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Schäfer | Jack Russell Terrier | Dobermann | Rottweiler | Chihuahua | Grand Danois | American Staffordshire Terrier
© 1998-2024 Enfinia AB