Diskutera, läs
Hundforum
Chat
Medlemmar
Hundar
Bloggar
Medlemsbilder
Medlemsfilmer
Jag & mina vänner
Händelser
Statusförändringar
Mina händelser
Min profil
Mina vänner
Mina meddelanden
Annat i Rastplatsen
Hundkalender
Mina tjänster
Hjälp

Antal online:
( gäster)
 
2 februari 2015 av CayKantos i skaffa hund (5 svar)
Hjälp till hundras

Jag kollar just på Border Collie (Mini) Aussie, Australian kelpie och Cattle dog. Problemet är dock jag inte kommer valla. Jag kommer göra lydighetsträning, frisbee och möjligen agility. Jag har även kollat på Dansk Svensk Gårdshund då jag gärna hade velat ha en lite mindre ras. (Föredrar en hane)


Jag går på universitetet och springer på morgenen, vart jag då hade tänkt mig att låta hunden springa med ;) Då när jag skall gå till mina lektioner är min mamma hemma för att hålla honom sällskap medan jag är borta. Jag kommer hem i lunchen för bara att låta honom kissa av snabbt. Efter mina lektioner går vi ännu en liten tur för att kissa av, få lite frisk luft och använda lita av energin innan träningen. Vi kommer göra lite frisbee träning och lydighet. Om tid och pengar finns även agility då och då. På kvällen skall vi gå långpromenad för att göra os båda extra trötta och få en god natts sömn ^^


Vad tycker ni om detta? Har ni evt några andra raser jag kan kolla på som inte är för stora (men helst inte mindre än en Dansk svensk gårdshund) och inte har lång päls?


Som medlem kan du här läsa lite kort info om CayKantos och gå vidare till medlemsprofilen.
Svara på detta inlägg
Sida 1 av 1
1

Isländskfårhund
Medlem 2011-06-22
#1 2 februari 2015 av Isländskfårhund Re: Hjälp till hundras

En isländsk fårhund kanske? Finns både lång och korthårig. De älskar att hitta på grejer med sina ägare. Dock är min vovve lite speciell och är intresserad av så mycket :p men andra jag träffat tävlar o tränar lydnad, agility,spår osv. Dock är de rätt envisa. Annars tror jag att en mini aussie skulle passa :) 

Svara på detta inlägg

Beccy
Medlem 2007-07-07
#2 2 februari 2015 av Beccy Re: Hjälp till hundras

Border Collien är en sån utprägad vallhund att jag tycker att man ska ha vallningsambitioner när man skaffar en BC. Men det finns vuxna hundar som säljs som hundsportshundar för att de inte duger för vallningen.


Både BC och Kelpie kan ju vara riktiga arbetsnarkomaner så du är med på det. Mini Aussie har jag dålig koll på.


Men retriverraserna kanske kan vara något annars? Med rätt linjer så kan de bli duktiga i både lydnad och agility samtidigt som de inte börjar att klättra på väggarna om det inte händer så mycket :)

Svara på detta inlägg

stinat
Medlem 2010-08-11
#3 2 februari 2015 av stinat Re: Hjälp till hundras

Skulle inte rekommendera någon av de raser du funderar över, förutom dansk svensk gårdshund. Den kanske skulle passa beroende på vad det är du önskar i en hund :)


Men de andra är vallhundar som vill arbeta hårt och som man inte bör skaffa om man inte har planer på tävla och helst också valla. Då finns det andra som kan passa dig bättre. Men tänk på att dessa raser är avlade för en viss uppgift och kan få destruktiva beteenden om de inte stimuleras på bra sätt.Lycka till, hoppas du hittar en ras som passar! :)

Svara på detta inlägg

bes
Medlem 2013-02-02
#4 3 februari 2015 av bes Re: Hjälp till hundras

Med BC så tycker jag faktiskt att man har en skyldighet att vara intresserad av att utveckla vallhundsanlagen, det är ganska elakt att tvinga en specialiserad vallhund att hela sitt liv avstå från de beteenden den helst vill få utlopp för.


Överhuvudtaget tycker jag att det utifrån din egen beskrivning, låter som om du i första hand är ute efter en aktiv sällskapshund. Missförstå mig rätt när jag säger det! Att ha en aktiv sällskapshund innebär absolut inte att man har en inaktiv och soffliggande livsstil, tvärtom! Med en aktiv sällskapshund brukar man gå långa promenader, motionera ihop, och smaka på olika hundsporter som lydnad, freesbee och liknande. Kanske väljer att gå ut och tävla ihop och så vidare.


Men det känns inte som om de intressena motiverar att skaffa en renodlad arbetshund, vilket faktiskt de flesta av de raserna du intresserar dig för är. Det är lätt att tro sig behöva "mer hund" än vad man i verkligheten gör  Medan en lite mindre arbetsavlad hund i själva verket kan täcka behovet mer än väl, och dessutom öka förutsättningarna för ett givande liv tillsammans där både hund och matte mår bra och trivs med sina sysslor.


Sedan är det såklart svårt att råda utifrån en kort text på ett forum. Det finns ju faktiskt gott om exempel på folk som skaffat arbetsras fast de inte hade så värst stora ambitioner från början, och så har intresset för att arbeta med hund utvecklats under resans gång. Kanske är du just en sådan person! Men med tanke på att de flesta av oss har möjlighet att ha ett flertal hundar i våra liv, av olika raser, så kan det ibland vara klokt att välja en lite mindre krävande hund först och tillsammans med den upptäcka precis hur stort träningsintresset är! Det finns alltid möjlighet att skaffa en annan ras längre fram, om intresset kvarstår.


Lycka till med rasvalet

Svara på detta inlägg

bes
Medlem 2013-02-02
#5 3 februari 2015 av bes Re: Hjälp till hundras

Tillägg!


DS gårdshund skulle nog däremot vara en passande ras till det liv du beskriver! Trevlig ras enligt min erfarenhet, har ett par vänner som är väldigt aktiva med sina gårdshundar i både vardag, träning och tävling och de hänger med på allt, lär sig fort och gärna, och känns trevliga i temperamentet utifrån mina erfarenhet.


Andra raser som du kanske vill kasta ett extra öga på är isländsk fårhund, lapphund, shetland sheepdog, olika pudelvarianter

Svara på detta inlägg
Sida 1 av 1
1

Liknande diskussioner:

Tråd startad
Senaste svar
HJÄLP, staffevalp   [3] 8 maj: Staf 19 maj: Halvtand Hjälp att välja första hund   [4] 2 maj: Kattisb 3 maj: Kattisb Köpa omplaceringshund yorkshireterrier hjälp   [9] 17 apr: tittioo 22 apr: Lona Hjälp parning !?   [1] 14 apr: Humlan12 14 apr: Gurkans Efter operation av Urinsten (Hjälp/Råd)   [1] 21 mar: Silver08 23 mar: Puddingpastejn DESPERAT snälla hjälp   [4] 2 mar: mathildas 9 mar: Ayrin Hjälp välja omplacering, jaktlabbe - malle, annan?   [9] 18 jan: Annka 20 jan: Ayrin tips och hjälp snälla   [1] 8 jan: Jeppeh1984 9 jan: aenima Hjälp med hundfoder   [3] 5 jan: Fjärilsligan 10 jan: Puddingpastejn Hjälp med "problemhund"   [2] 27 dec: Quariz 28 dec: Torparinnan
 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida Info om tjänster

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Cavalier King Charles Spaniel | Boxer | Lagotto Romagnolo | Grand Danois | Cairnterrier | Australian Shepherd | Schäfer
© 1998-2020 Enfinia AB