Diskutera, läs
Hundforum
Chat
Medlemmar
Hundar
Bloggar
Medlemsbilder
Medlemsfilmer
Jag & mina vänner
Händelser
Statusförändringar
Mina händelser
Min profil
Mina vänner
Mina meddelanden
Annat i Rastplatsen
Hundkalender
Mina tjänster
Hjälp

Antal online:
( gäster)
 
6 februari 2015 av MPoynter i skaffa hund (4 svar)
Finsk lapphund. Tik eller hane?

Hallå där! :)


Jag har funderat länge på att den finska lapphunden nog kan vara den rätta rasen för mig. Men om det är något jag är kluven över så är det könet...båda könen har väl sina negativa sidor.Hanar kan bli jobbiga vid löp. Tikar kan bli skendräkiga och jobbiga på grund av det. Hanar kan bli dominanta och bråkiga mot andra hanar. Tikar kan bli 'surkärringar' när de blir äldre. 


Jag gillar egentligen hanar mer när det gäller hundar (och djur i allmänhet). Men jag har två kompisar som båda har en varsin tik och de är verkligen supergoa till sättet. Och jag har hört att hanar är mer självständiga än tikar och att tikar är mer 'keliga' av sig. Stämmer det? 


Sen kan ju hanar bli väldigt stressade över löp som sagt. Man kan ju kastrera om det är så att hunden börjar må dåligt över det. Men då har jag hört att deras päls kan 'förstöras'? Eller är det bara en skröna? 


Någon som äger en hane eller tik och kan berätta hur era är i beteendet? :) 


Som medlem kan du här läsa lite kort info om MPoynter och gå vidare till medlemsprofilen.
Svara på detta inlägg
Sida 1 av 1
1

Idun
Medlem 2013-04-04
#1 6 februari 2015 av Idun Re: Finsk lapphund. Tik eller hane?

hej, har jag både tik och hane här hemma.


tiken blir skendräktig ibland, men det finns saker man kan göra för att förhindra/minska symptomen . När hon låper blir hon rätt tjurig, men annars är hon väldigt glad i andra hundar!


Hanen är precis tvärtom från vad du hört ;) han är inte minsta dominant, aldrig bråkat med nån, och är kastrerad - pälsen har inte ändrats.


Det är klart att det beror på hund till hund hur dom är, men har aldrig hört att tikar är keligare. här hemma är det tvärt om, tiken gillar att ligga någon meter ifrån så man inte nuddar varandra medan hanen (ca 30 kg) helst ligger uppe på bröstet och gosar ;)


Det är jobbigt med löpet, för det begränsar alternativen till aktivering endel. Man kan inte gå in i rastgårdar, kan inte ha hunden lös(enfast man har stenkoll annars) , kan inte leka med hanar direkt för att inte riskera tjuvparning. Tiken kan bli svårare att få kontakt med under promenader då hon ska lukta/kissa på allt !!


Men hanar är också jobbiga när tikar löper, dom kan gnälla, matvägra, är också svåra att få kontakt med på promenader om en löptik varit i närheten. Men det beror ju också på hunden! våran hane hade det jättejobbigt med löptikat och gick bara ner i vikt, så vi kastrerade honom. Men känner hanhundar som knappt blir påverkade alls enfast dom inte är kasterade.


Finns många nackdelar till båda könen, men minst lika många fördelar!  allt bror på vad du köpr för hund och hur just den kommer bli.


oavsätt vilket kön du väljer, ka det vara skönt att kastrera/strilisera om den inte ska gå i avel, då minskar man risken för olika sorters cancer och andra probem! och tänk då på att det ungefär är halva priset att kastera en hane än en tik...


men lättast att välja rätt valp är nog först att hitta en uppfödare som passar och sen åka dit och träff hela kullen och se med vilken valp det "klickar".

Svara på detta inlägg

filippaolund
Medlem 2015-01-21
#2 8 februari 2015 av filippaolund Re: Finsk lapphund. Tik eller hane?

Har hört att över lag(alltså olika raser) så ska hanarna vara med keliga och tikarna med självständiga.
Själv tycker jag att du letar upp en uppfödare med valpar av olika kön tilljänliga eller liknande och sen går du på den hund du tycker dig passa med! :)
Min kille vill bara ha tikar, så ja, haed egntligen inget val ja!

Svara på detta inlägg

Mitzy91
Medlem 2011-09-18
#3 23 februari 2015 av Mitzy91 Re: Finsk lapphund. Tik eller hane?

Måste börja med att säga att det är en superhärlig ras du fastnat för och du kommer inte att ångra dig :)


Jag äger två tikar och båda dessa är otroligt trevliga.


Toffie (3 år): är en busig tjej som älskar att kela och har mycket energi och älskar att träna agility, hopphinder är favoriten.


Heidi (6 år):  är en lugn dam men visst kan hon busa på hon med inga problem, rallylydnad är hennes grej annars går hon gärna och nosar i sin egen lilla värld med. får hon någon att gosa med henne vill hon aldrig sluta :P


ingen av dessa har nånsin varit tjuriga vid löp och de har till och med umgåts med andra lappistikar vid löp sammanlagt har de varit 4 löptikar och en högdräktig tik utan ett gruff, så alla blir inte tjuriga vid löpet.


min moster och även min syster äger varsin hane.


Simba (3 år): är en hane med mycket bus i, funkar bra med andra hundar och älskar att gå runt i skogen och strosa men även agilityplan lockar men mest i träningssyfte. han är en kille som älskar att kela och att bära runt på pinnar.


Bamse (3 år): är en kille som älskar uppmärksamhet men även att busa, rusa runt med sina syskon är det han älskar mest. 


 


rasen är mycket lik sig både hanar och tikar så till sättet tycker jag inte det skiljer sig så mycket från tik till hane.


vill du veta något mer är det bara att fråga :)


själv började jag med en tik och därför har det fortsatt med tikar, men kunde likaväl kunna tänka mig en hane för de är supergoa med 


på bilderna:


1. Toffie


2. Heidi


3. alla 4a


4. Bamse


5. Simba

Bilder:
Svara på detta inlägg

Mitzy91
Medlem 2011-09-18
#4 23 februari 2015 av Mitzy91 angående kastrering

skulle aldrig kastrera en lapphund för pälsen blir jättehemsk och du kanske måste raka hunden för att den inte går att borsta. då är det bättre att skaffa en tik om man tänker skaffa hane och sen kastrera.


 

Svara på detta inlägg
Sida 1 av 1
1

Liknande diskussioner:

Tråd startad
Senaste svar
Flyga med finsk lapphund   [0] 3 dec: theakarlsson Skaffa finsk lapphund?   [10] 1 jul: tant gredelin 26 aug: tant gredelin aktionsradie finsk lapphund   [1] 10 maj: dragontear 10 maj: Ayrin Hyperaktiv lapphund   [11] 9 maj: junior08 14 maj: Voff 92 Finsk lapphund. Allergiframkallande   [0] 21 feb: teddybear Finsk lapphund med en B och C höft (HD)   [4] 1 maj: teddybear 20 maj: teddybear Eurasier vs Finsk lapphund   [4] 5 apr: sandra_77 1 maj: vargenvilja Ska vi skaffa Finsk Lapphund?   [5] 9 feb: Misse1234 11 feb: TindraFreya kennel att rekommendera? finsk lapphund   [0] 19 aug: Finnlapp sobel Finsk lapphund?   [0] 25 jun: Finnlapp
 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida Info om tjänster

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Chihuahua | Fransk Bulldogg | Labrador Retriever | Australian Shepherd | Grand Danois | Bichon Havanais | Phalène
© 1998-2020 Enfinia AB