Hej!
Jag har har blivit erbjuden att köpa en tik valp med bibehållen avelsrätt men är dock rätt dåligt på dessa regler mm. Har försökt lösa om de men tycker att set står lite luddigt om vissa saker.
Visst är det jag som äger hunden, inte uppfödaren? Hunden står alltså i mitt namn. Om uppfödaren vill ha en kull, är de jag som ska stå för transportkostnader mm? Försäkring vem står för de? Veterinärskostnader? Vad är era erfarenheter av detta? Hade helst av allt velat att den här hunden bara skulle vara min, hur länge måste jag vara ifrån hunden för valpning?
Japp det är du som äger hunden. Alla kostnader inför avel: transport till hane o uppfödare, veterinärkostnader i samband med parning o valpning och alla andra kostnader för valparna står uppfödaren för, alla andra veterinärkostnader som inte är avelsrelaterade står du för. Vem som står för försäkringen avtalar ni om. Du kommer att få lämna den hund vid parning (kan vara en tid beroende på vad uppfödaren väljer för hane och var den är lokaliserad, om uppfödaren vill ha fler parningar en en under flera dagar etc. Och vid valpning ca 2-3 veckor innan + minst 8 veckor efter valparna är födda. Känner man att man trivs ihop och kan samarbeta så kan det vara ett bra alternativ. Du ska vara medveten om att du nte har något som helst att säga till om i valet av hane eller om du inte tyycker tiken är lämplig för avel, de besluten är uppfödarens egna. Inte ens säkert att du får komma och hälsa på under valptiden, vissa uppfödare har dålig erfarenhet av dte och vill unvika att tiken blir orolig eller är rädda för smitta på valparna. Det finns många tillfällen till konflikter ska man vara medveten om, men man kan också se det som en möjlighet att lära sig mer om rasen och avelsbiten.
Hittade en väldigt fin hund men uppfödaren villa ha avelsrätt. Till en början kändes de ok men efter lite funderingar så blev de mer och mer fel för mig. Första tiden kommer man ju inte märka av de alls men när hunden väl ska paras och sen ha valpar blir de jobbigt. Tider ska passas, hunden ska transporteras (även om uppfödaren står för de), man ska vara utan sin hund ganska länge och skulle man inte funka med uppfödaren kan de bli väldigt jobbigt. Jag valde att tacka nej till hunden till slut.
Priset på hunden ska vara 50% vid avelsrätt (om ja förstått de hela rätt) och uppfödaren får ta 2 kullar på hunden inom 5 år (tik).
Den ja skulle köpa hund av skulle sälja hunden för 15000kr med avelsrätt eller för 30000 utan. Visade sig senare att uppfödaren gjorde så med alla sina hundar hon sålde oavsätt ålder, även när hunden haft en "defekt" och inte skulle få paras enligt SKKs regler. Hon tog även hand om omplaceringar som hon sen efter en tid sålde till fullpris med avelsrätt. Hon hade väldigt fina hundar, men hela verksamheten kändes skum och uppfödaren väldigt styrande och kontrollerande.
Bara en kull på tik som är såld med bibehållen avelsrätt är tillåten för SKkanslutna uppfödare
Anta inte erbjudandet om du inte känner fullt förtroende för och "klick" med överlåtaren!
De frågor du ställer här är exempel på vad överlåtaren borde ha informerat dig om redan då du fick erbjudandet. Eftersom du ställer frågorna här och inte till överlåtaren verkar er kontakt och personkemi inte stämma särskilt bra så därför rekommenderar jag dig att avstå från det här arrangemanget!
I stort innebär "Köp med bibehållen avelsrätt" att du köper din tik för halva summan mot att överlåtaren får ta en (1) valpkull på tiken innan hon blir 5 år gammal.
Du äger tiken och har fullt ägaransvar för henne men du måste meddela överlåtaren vare gång tiken löper och ställa henne till förfogande för valpning och du måste hålla henne i sådan kondition att hon kan paras, genomgå dräktighet och valpning utan risk för hennes hälsa. Du måste också ställa tiken till förfogande för de tester/undersökningar/utställningar som ev. krävs för valpregistrering och (om så avtalats) de krav rasklubben har för valpförmedling.
ALLA utgifter i samband med parning och nödvändiga undersökningar ska överlåtaren stå för, även för hämtning och återlämning av tiken i samband med undersökningar, parning och valpning. Du är skyldig att se till att tiken inte blir tjuvparad innan överlåtaren har fått sin kull och du får inte ta en egen kull innan överlåtaren har tagit sin (om inte annat överenskommits - skriftligen för säkerhets skull).
Du står för försäkringen men överlåtaren för ev. avelstiillägg och "doldafelförsäkring" av kullen.
Det är viktigt att använda sig av SKKs "Köpeavtal med bibehållen avelsrätt", överlåtaren får inte göra tillägg eller ändringar på blanketten. På baksidan av den blanketten står mer ingående vad som gäller, bl.a om tiken skulle avlida eller på annat sätt bli oduglig för avel.
Vad som INTE finns reglerat i avtalet är vad som gäller om försäkringen skulle behöva utnyttjas till flera stora kostnader så veterinärvårdstaket överskrids. Där finns mycket att diskutera kring. Några försäkringsbolag har bonus för outnyttjad försäkring men också högre avgift om den har använts. Skulle försäkringen ha använts i samband med t.ex valpning så står naturligtvis överlåtaren även för därav ev. ökat pris på försäkringen den kommande försäkringsperioden.
Bara en kull på tik som är såld med bibehållen avelsrätt är tillåten för SKkanslutna uppfödare
Ja där ser man. Ja hade läst fel, och uppfödaren hade tydligen inte heller koll...
Det är vid ett fodervärdsavtal som överlåtaren får ta två kullar på en tik.