Diskutera, läs
Hundforum
Chat
Medlemmar
Hundar
Bloggar
Medlemsbilder
Medlemsfilmer
Jag & mina vänner
Händelser
Statusförändringar
Mina händelser
Min profil
Mina vänner
Mina meddelanden
Annat i Rastplatsen
Hundkalender
Mina tjänster
Hjälp

Antal online:
( gäster)
 
26 mars 2015 av Brainfood i övriga hundfrågor (5 svar)
Hund gör utfall

Hejsan!


Jag ska försöka att hålla det kort - Tea, en liten femårig new foundland på 50 kilo, har jag haft sen hösten 2012 och jag är hennes femte (troligen sjätte) hem. Det enda jag vet om hennes historia kommer från hennes underbara förra ägare som i sin tur bara vet lite från hemmet dessförinnan. 


Jag har vissa problem. Det jag efterfrågar tips på är om hur jag ska förhindra hennes utfall mot andra hundar - jag kan nog bäst beskriva de som en typ av markeringar, hon biter antagligen inte men kan hända att hon naffsar? Jag vet inte, jag har försökt se det men det går ju så fort. Hon gör INTE utfall under promenader vid möten av andra hundar. Däremot;  • Om hon blir erbjuden godsaker i närheten av en annan hund, alternativt en annan hund blir erbjuden godis.

  • Om hon har en matskål/ben/eller liknande och en annan hund närmar sig

  • I vissa fall om hon blir klappad och en annan hund är bredvid, alternativt en annan hund bredvid får uppmärksamhen

  • Vid trånga utrymmen (?)


Även - och här vet jag inte riktigt varför, kan det ske utfall utan någon för mig uppenbar anledning, då jag och ex. en vän sitter ute med våra hundar och pratar och den andra hunden går runt och nosar kan de ske utfall. Jag hinner/kan inte se några direkta tecken innan det är försent, möjligen att hon i vissa fall kollar lite extra intensivt på den andra hunden i någon kort sekund men då hinner jag tyvärr inte reagera. I just det exemplet låg hon ner och jag tolkade det som att hon var lugn och avslappnad sekunden innan.


Min något humoristiska beskrivning av Tea är att hon antagligen är en osäker hund som "försöker visa sig tuff", då hon attackerar dammsugare, inte kan gå över vissa broar, även gör utfall mot förbipasserande tåg/bussar/lastbilar (som jag till viss del tränat bort) och säkert en hel del mer jag inte kommer på nu. 


Jag har planerat att ta upp spårandet med henne igen och anpassade joggingturer då jag misstänker att vissa beteenden framkommer mer frekvent då hon antagligen är understimulerad. Men - som sagt, detta med de ständiga utfallen gör lite ont i mig. Det ÄR pinsamt, om jag har henne i koppel får jag dessutom ont och jag är orolig för att hon en dag kanske skadar en hund - om än inte fysikt så psykiskt, för dessa hundar undviker henne, såklart... 


På senare tid har detta med utfall mot andra hundar inte varit några större problem egentligen då det sällan sker att andra hundägare viftar med en godis framför Tea när en annan hund är närvarande och den enda inom familjen som har en hund är mina morföräldrar, och den hunden har lärt sig undvika Tea... Dock har Tea en gång vält min mormor då hon gjorde ett utfall mot deras hund vilket är ytterligare en anledning att träna bort detta. 


När jag tänker efter är det förmodligen bara små hundar - bichon frise, jack russels, en berner sennen valp, en papillon och en dvärgpudel hon gjort detta mot - kanske ett rent sammanträffande då det är dessa hundar mina vänner har :) 


Nu har jag flyttat ihop med min sambo som har just en dvärgpudel och vår dröm är att skaffa ytterligare en hund men det är en väldigt avlägsen dröm just nu eftersom det naturligtvis blir svårare att undvika dessa "triggande" situationer när det är fler hundar som är närvarande. 


Märkte att detta inlägg blev långt ifrån kort och om det är någon som vill svara på mitt trötta, svamlande inlägg blir jag riktigt glad.


Ha det fint!


Mvh, Sofia


Som medlem kan du här läsa lite kort info om Brainfood och gå vidare till medlemsprofilen.
Svara på detta inlägg
Sida 1 av 1
1

Träsktrollet
Medlem 2003-12-03
#1 26 mars 2015 av Träsktrollet Re: Hund gör utfall

Googla resursförsvar så hittar du svar. 


 


 


 

Svara på detta inlägg

pissemiss
Medlem 2008-11-03
#2 26 mars 2015 av pissemiss Det låter ju som en väldigt osäker hund med

starkt resursförsvar.


Det viktigaste är ju att försöka minimera situationerna där hon känner att hon måste försvara sina resurser. Försök undvika att ge godis när hon är i närheten av andra hundar, ge hundarna mat i separata rum eller skilj av med kompostgaller, ha inga ben eller andra åtråvärda saker framme o.s.v.


Om hon, så småningom, vänjer sig vid att det inte finns någon risk att andra hundar ska komma åt hennes saker så kanske det går att skaffa en hund till.

Svara på detta inlägg

Brainfood
Medlem 2013-09-05
#3 18 april 2015 av Brainfood Re: Hund gör utfall

Finns det inte någon med mer konkreta tips på hur jag ska arbeta bort detta? Finner inte mycket genom att googla. 

Svara på detta inlägg

Kalla
Medlem 2010-04-06
#4 18 april 2015 av Kalla Undvik situationer när det händer så långt det går

Är det en annan hund nära, ge inte godis eller en viktig leksak, ge hundarna mat separat och jobba under tiden med självförtroende stärkande övningar som spår, balansövningar osv. för att ha så goda förutsättningar som möjligt för att lyckas.


Nedan är lite länkar där det handlar om resursförsvar, ibland får man läsa lite för att hitta det, det finns där. Tänk på att det är en rätt lång proess att lära om och varje gång din hund känner att hon måste ta till sitt försvar blir det lite svårare och man kanske får backa i träningen igen.


http://www.klickerklok.se/positive-is-not-permissive/


http://stud.epsilon.slu.se/3051/2/svedberg_a_m_110713.pdf


Det verkar som att det är ganska svårt att komma åt problemet, man kan tänka sig att man börjar på långt avstånd med en grej som inte är superviktig och berömmer och belönar hunden när den inte vaktar den, för att sedan ta en viktigare grej på samma avstånd och berömmer och belönar när hunden klarar det utan att känna att den behöver försvara sin grej/mat/godis/matte. När hunden har klarat av det vid ett flertal tillfällen kanske man kan minska avståndet till den andra hunden och så långsamt arbeta för att hunden ska vara trygg med att den får ha sina grejor i fred även om där är en annan hund nära. Tänk dock på att i stressade och spända situationer är det alltid större risk för att resursförsvaret gör sig påmint.

Svara på detta inlägg

Brainfood
Medlem 2013-09-05
#5 18 april 2015 av Brainfood Re: Undvik situationer när det händer så lång...

Tusen tack för ditt svar!
Ja det verkar lite knivigt. En intressant grej jag märkte - hon löpte nyss och då skedde inga utfall förutom att hon blev tokig på rumskompisen som var som besatt av henne - vilket är i sin ordning. Men idag verkar hon ha slutat löpa - hanhunden är märkbart mindre intresserad och tre(!!) utfall har skett... Suck. 


Igår förskaffade jag en klövjeväska och får börja aktivera henne mer mentalt igen... Hon är dock inte den lättaste att motivera haha : -) Får se hur det blir, det löser sig. Om inte annat är det kanske bäst att min familj får huvudansvaret för henne medan jag bor här. Tror hon trivs bäst som ensamhund i vilket fall som helst.

Svara på detta inlägg
Sida 1 av 1
1

Liknande diskussioner:

Tråd startad
Senaste svar
Valp som gör utfall mot bilar   [4] 26 apr: Marie&Smilla 2 maj: Rezt Hund får utfall   [7] 14 jun: Puffp 1 jul: STB Unghund 10 månader, plötsligt utfall mot hanar   [13] 24 feb: lingo 26 feb: Anneli Hunden gör utfall   [5] 12 mar: Mocca 14 mar: Ayrin Russkiy toy gör utfall mot spädbarn   [8] 5 okt: Senzafina 8 okt: Lona 15månaders tik började göra utfall?   [6] 17 apr: amstafftjejen 18 apr: mustaschnos Skäller, osäker, utfall vid hundmöten !   [4] 2 aug: Nilla&Västgötaligan! 2 aug: Satmara Klicker att träna min hund som gör utfall   [3] 21 feb: susand62 22 feb: Didgeridoo Hund som gör utfall   [4] 7 jan: Pickapela 8 jan: Fårhunden Utfall mot andra hundar   [12] 15 nov: susand62 16 nov: pissemiss
 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida Info om tjänster

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Schäfer | Jack Russell Terrier | Rottweiler | Yorkshireterrier | Staffordshire Bullterrier | Siberian Husky | Grand Danois
© 1998-2021 Enfinia AB