Diskutera, läs
Hundforum
Chat
Medlemmar
Hundar
Bloggar
Medlemsbilder
Medlemsfilmer
Jag & mina vänner
Händelser
Statusförändringar
Mina händelser
Min profil
Mina vänner
Mina meddelanden
Annat i Rastplatsen
Hundkalender
Mina tjänster
Hjälp

Antal online:
( gäster)
 
20 april 2015 av Lunata i bruksforum (2 svar)
Rivstart vid spårning

MIn tvåårige fjantpelle gör tyvärr en rivstart när han ska spåra. Han kastar sig ut i ett jättekliv och sen bakspårar han och vänder. Jag vet inte hur jag ska få bukt med detta beteende eftersom han är så taggad att få komma iväg. Han har tränats i sök, vilket det tyvärr  blivit allt mindre av pga vi inte är med i någon sökgupp och vänner sällan har tid och ork att följa med ut i skogen.
Kan det tänkas vara att han är så inställd på sök (vi använder samma arbetssele än) och att han inte riktigt förstr från början vad som väntas?


 


Borde jag kanske byta ut selen och försöka ha honom liggande vid spårets början?


Som medlem kan du här läsa lite kort info om Lunata och gå vidare till medlemsprofilen.
Svara på detta inlägg
Sida 1 av 1
1

Kalla
Medlem 2010-04-06
#1 20 april 2015 av Kalla Hur startar du?

Vi hade liknande problem med vår toka, hon rusade rakt fram i 20 mete för att sedan komma på OJ, det var visst något här som skulle göras ja...


Vi fick råd av en spårkunnig man, han var då utbildningsansvarig för tjänstehundar i Skåne vid polisen, och han hade främst två förslag. Dels att köra med upptag, att hunden själv får leta upp spåret, den behöver alltså börja jobba genast och dels att köra vinklar med en gång. Tio meter, en vinkel osv för att lära hunden att om den inte är på tårna och tar det i vettigt tempo missar man spåret.


Framförallt upptagen har löst mycket för oss, kör vi med direkt spårupptag, att vi visar starten, då kan hon fortfarande rusa, men inte alls på samma sätt när hon själv får leta upp spåret.


Om vi skulle ha vår jycke att ligga still innan spårstart, då skulle vi aldrig komma iväg, så det har vi gett upp. Det ökar hennes frustration så mycket att det blir ohållbart. Vi har inga tävlingsambitioner så för oss spelar det inte så stor roll med startproceduren.


Bakspårar han skulle jag bryta helt enkelt, han ska inte vinna på det tycker jag. Ett annat råd vi fick var att bara träna starter. Kanske tio korta spår på raken där man bara tränar start. Ballar hunden ur bryter man bara och går till nästa, den ska alltså inte få någon belöning om den inte gör rätt.


Hoppas att du kan få någa tips av detta!

Svara på detta inlägg

Lunata
Medlem 2010-02-27
#2 21 april 2015 av Lunata Re: Hur startar du?

Tack så mycket för tipset. Det ska verkligen testas.
I nuläget har han fått sitta lite innan starten och vänta, unghund som han är driver han upp sig lite väl. Han har fått sitta där tills han lugnar ned sig, sen har vi gått fram. Eller snarare Mace har tagit ett jätteskutt fram i spåret.
Har funderat på om jag inte borde bryta och packa ihop allt med en gång när han gör så, så får han inte spåra när han inte sköter sig. Samtidigt vill jag få till en eller flera riktiga bra starter vid några tillfällen, så Mace vet vad som är rätt och vad jag önskar av honom.

Svara på detta inlägg
Sida 1 av 1
1

Liknande diskussioner:

Tråd startad
Senaste svar
Introducera spårning   [1] 12 mar: MjohM 13 mar: Ingrid W Allt om spårning med hund :) ?   [11] 7 apr: Kristin_Kezo2012 8 apr: X Of Me Tips på hur man börjar med spårning? :)   [15] 3 feb: voulang 14 feb: King of passion Hur börjar man träna spårning?   [5] 18 aug: Dog.Lover 20 aug: Torpedtass När det gäller spårning, hur gör jag då ?   [8] 17 jul: Sebastian1992 29 jul: Bumpi Intresserad av spårning, tips tack!!   [1] 2 jul: emelie_bella 2 jul: Trubbnoos Spårnings tips för nybörjare?   [1] 25 jun: GamblerGem 25 jun: X Of Me hur starta spårning?   [11] 22 apr: Obelix 22 apr: MissNöjd Vad använder ni vid spårning?   [20] 10 feb: Isa & McGuinness 10 feb: diva+tekla? Bra spårning idag :)   [1] 18 jan: Tessel 18 jan: Sanna R
 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida Info om tjänster

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Schäfer | Rottweiler | Jack Russell Terrier | Shetland Sheepdog | Dobermann | Nova Scotia Duck Tolling Retriever | Lancashire Heeler
© 1998-2022 Enfinia AB