Diskutera, läs
Hundforum
Chat
Medlemmar
Hundar
Bloggar
Medlemsbilder
Medlemsfilmer
Jag & mina vänner
Händelser
Statusförändringar
Mina händelser
Min profil
Mina vänner
Mina meddelanden
Annat i Rastplatsen
Hundkalender
Mina tjänster
Hjälp

Antal online:
( gäster)
 
20 april 2015 av hannipan i sjukdom & hälsa (8 svar)
Sjukt djur. Tankar om avlivning..

Jag behöver hjälp. Jag känner mig helt villrådig. Min två-åriga cavalier har fått epilepsi. Det är nu gjort en hjärnröntgen som inte visar på några tumörer. Han är också röntgad över buken och de kunde inte se något.


Han äter Pexion sedan flera veckor tillbaka, vi har höjt dosen en gång men han har ändå fått anfall. Han får 200mg morgon och kväll.


Jag har aldrig haft en sjuk hund och jag vet inte längre hur jag ska tänka. Anfallen är hemska även om de går över snabbt med stesolid. Han är dock extra trött i 1-2 dagar. Han är klart medicinpåverkad. Han är trött och slö (trots behandling i flera veckor) och inte med i blicken på samma sätt som innan. Han kommer inte alltid och hälsar när man kommer hem och han sover galet mycket. MEN han är ju världens finaste och gosigaste och han är praktiskt taget sig själv på promenaderna.


Rent egoistiskt har detta gjort det svårare för mig. Jag blev nyligen lämnad och står nu själv med mina två hundar. Från att tidigare kunnat ta med dem överallt känns det plötsligt mycket svårare då han under sina anfall får panik, fradgar och kissar ner sig. Jag känner mig också mer låst till hemmet då han fått ett anfall när jag inte var hemma och det vill jag aldrig vara med om igen. Det känns också jobbigt att lämna bort honom till någon annan att passa honom eftersom jag helst inte vill att de ska lämna honom, ha konstant koll (de vet ju inte hur anfallen börjar) samt oro från mig om de vet hur de ska göra med hans mediciner och sådär om det händer.


Jag tycker det är sjukt svårt. När jag försöker se det positivt så ser jag ju honom när han är frisk och inte haft anfall på ett tag, då är han ju nästan som vanligt och jag kan ju tänka att jag får prioritera om mitt liv. Men om jag ser det negativt så har det blivit en stor begränsning för oss båda. Det är svårt ekonomiskt också, snart uppe i 20.000 kr redan.. Men hur skulle jag kunna ta beslut om avlivning? Det är ju min bebis :(


Jättetacksam för era tankar och reflektioner. Hur ska jag tänka? Kan jag tänka på något annat sätt? Vad hade ni gjort tror ni?


Som medlem kan du här läsa lite kort info om hannipan och gå vidare till medlemsprofilen.
Svara på detta inlägg
Sida 1 av 1
1

SanCha
Medlem 2003-09-19
#1 20 april 2015 av SanCha Hej!

Lider med dig och vet hur svårt detta är.


Jag har funderat lite kring två saker du skrev och det första är hundens ålder, bara två år!


Det andra är att hunden inte hälsar på dig när den kommer hem.


Du skriver inget om hur ofta anfallen kommer men prognosen i övrigt ser ju inte bra ut när hunden också verkar ha biverkningar av medicinerna du ger.


Kanske, bara kanske skulle den här hunden få det bättre om du lät den somna in. Kanske bara kanske när det gått en tid att du kommer att se tillbaka och känna att du gjorde rätt.


Detta är oerhört svårt men jag måste trots allt skriva att det är oss priviligerat att kunna betsämma att djur inte längre ska få lida oavsett hur fina,trevliga och kärlekfulla de än är. Har de inget bra liv och framtiden ser dyster ut så ta steget och bearbeta "just" för hundens skull.


Sedan kan jag rekommendera dig att prata med din veterinär. De brukar vara vettiga och säga vad de anser.


 


Lycka till och jag skänker dig många varma styrkekramar på vägen och hoppas allt ska bli så bra så för er i familjen.


MVH//Sanna

Svara på detta inlägg

Dimma
Medlem 2004-12-04
#2 20 april 2015 av Dimma Re: Sjukt djur. Tankar om avlivning..

Har själv en hund med EP har haft i över 10 år


Hur du ska göra är svårt att säga det är så olika på hund.


Att hunden bli slö av medicinen i början, det brukar gå över på någon månad, min blev väldigt hungrig.  På Facebook finns det en sida 


"Föreningen hundar med epilepsi (Ådis minne)"  


Lycka till


 

Svara på detta inlägg

Tornvinga
Medlem 2014-04-23
#3 20 april 2015 av Tornvinga Re: Sjukt djur. Tankar om avlivning..

Jag skulle rådfråga veterinären! Titta in sidan som personen ovanför mig pratade om och sedan helt enkelt tänka vad som är bäst för hunden. 

Svara på detta inlägg

Jennie&Märta
Medlem 2012-12-23
#4 20 april 2015 av Jennie&Märta Re: Sjukt djur. Tankar om avlivning..

Jag har ingen hjälp att erbjuda men har själv en allergisk hund som blir 3 iår och tankarna "när de de dags" börja komma allt fler, lider med dig.

Vad än ditt beslut blir så blir det de rätta, Styrkekramar 

Svara på detta inlägg

Obelix
Medlem 2004-02-11
#5 20 april 2015 av Obelix har själv haft en tik med ep...

med facit i hand så borde vi ha tagit bort henne...


men i hennes fall så blev det värre och värre, trots att vi ökade dosen under resans gång...


om det blir så, att man hela tiden måste öka dosen, så kan det sluta som det gjorde för oss...


vi fick tillkalla veterinär akut som fick ta bort henne hemma på köksgolvet när hon hade ett grand mal som hon inte kom tillbaka ifrån...


säger inte att ni ska avliva, säger bara hur det kan sluta...

Svara på detta inlägg

Spacewoman
Medlem 2008-10-05
#6 20 april 2015 av Spacewoman Har en tik med en typ av EP

Vaknade en natt av ett jätteanfall, helt ur det blå, många undersökningar senare och skräcken för hjärntumörer bortblåst konstaterades en sjukdom som ger EP anfall. Hon var jättetrött och verkade helt ha tappat gnistan de första två månaderna ungefär, kanske lite längre till och med. Men sakna och säkert slutade hon vingla, vilket hon gjorde av medicnerna första tiden och blev piggare samt gladare.


Idag , ett år senare, är min 11-åring som en 6-åring på nytt, busig och lycklig, på för att som erbjuds och det syns att hon återigen njuter av livet. Vi har hittat en dos som hittills verkar fungera för lever och anfall, enstaka små ryck som i hennes fall framkalls av plötsliga ljusförändringar eller ljud kan förekomma men de lämnar henne påverkad överhuvudtaget utan hon rycker till och grejar sedan vidare med sitt.


Hade hon fortsatt som hon var första tiden efter att medicineringen påbörjades hade jag begärt att få testa annan medicin och sett på alternativ att testa innan jag hade börjat tänka ordentligt på avlivning. 


Vad som är rätt för din hund och dig är ju inte vad du ber om att få svar på och det kan ingen säga oavsett, men prata, prata med andra om det, läs på nätet, prata med någon ytterligare veterinär.


Det som för mig hade varit allra jobbigast i ditt fall är just känslan att att ibland behöva lämna hunden och att det då kan ske anfall, kan inte ens föreställa mig hur det kändes och din känsla kring att lämna ensam efter det. Kanske finns det annan medicin för honom att testa, kanske någon annan som inte arbetar/studerar kan ha hand om honom, vet inte. hoppas att du känner att du når en lösning för er situation snart så att våndan du känner dämpas. Stort lycka till i resonerandet och besluten.

Svara på detta inlägg

Lona
Medlem 2012-01-09
#7 21 april 2015 av Lona Re: Sjukt djur. Tankar om avlivning..

Jag har inte haft hund med ep (däremot en katt) men har haft flera kroniskt sjuka hundar. Jag valde att behålla dem men förstår verkligen om man tar ett annat beslut.


Det tär på ekonomin men framför allt på en själv att alltid oroa sig, det liksom mal i bakhuvudet mer eller mindre hela tiden, att ständigt iaktta hunden med hökögon efter minsta tecken på att den är sämre/mår dåligt.


Det går naturligtvis inte att säga hur du skall göra men hur många veckor har hunden ätit medicinen?


Jag skulle nog ge det lite längre tid - såvida inte hunden försämras ännu mer - och som någon annan skrev diskutera det hela med veterinären.


Om inte annat så se för din egen skull till att ni prövat alla möjligheter, annars kommer du sannolikt att gå ochgrubbla efteråt om du inte kunde gjort något mer. Hunden själv lider ju faktiskt inte av att lämna oss,det är vi som drabbas av smärtan och saknaden.


Angående min katt som hade ep så fick hon somna in efter ett knappt år. Trots ganska kraftig medicinering fick hon grand mal-anfall och fick dessutnågon form av hjärnskada, antingen av medicinen eller av ett anfall. Hon kunde inte längre bedöma avstånd eller ha full kontroll på bakbenen så hon klarade ibland inte att till exempel hoppa upp i möblerna eller sitta och titta i fönstret. Hon sov dessutom större delen av tiden. Inget liv för en katt så jag tog det tunga beslutet att hon fick somna in.


Lycka till hur du än gör!

Svara på detta inlägg

Minnzan
Medlem 2006-12-05
#8 23 april 2015 av Minnzan Re: Sjukt djur. Tankar om avlivning..

Tråkigt att läsa det du skriver! Jag förstår att det är jättejobbigt.

Jag har också en hund som ofta är sjuk, dels i en massa små åkommor som han drar på sig men även tyngre sjukdommar som allergi som han får daglig medicinering mot samt en spruta en gång i månaden. Min hund är bara 2 år men vi har varit till helvetet och tillbaka på den tiden, han har i princip aldrig varit helt frisk under denna tid. Aldrig varit utan mediciner. Så jag har också gått i den tankegången med att låta honom få somna in för hans eget bästa. 

Men det jag har kommit fram till, hittills, är att det bra väger över det dåliga. Och då försöker jag att verkligen inte vara självisk och se det från "min sida" utan jag försöker känna av på min hund när det är dåligt hur han är och vilken skala det ligger på, samt hur bra det är och sedan har jag ofta kontakt med veterinär om dessa frågor och fått bekräftat av dem att han har ett värdigt liv. 

Det är ju mest jag som påverkas skulle jag tro, tidsmässigt och ekonomiskt. En sjuk hund tar mycket tid, jag har VAB:at med honom otroligt mycket och har haft en period när jag var hemma med honom i 3 månader (!) samt kostnaderna för alla veterinärbesök. Han är en dyr historia :) Så det klart, det är ju något att fundera på. Orkar man? För det klart det också påverkar hundens liv och i början funderade jag på att överlåta honom till någon som hade tiden och orken, för jag blev så fruktansvärt grinig och "dålig matte" med jobb, sjuk hund och alla andra bestyr.

Mina bästa tips: vad är bäst för hunden? Hur blir hunden efter en längre tids medicinering? Vad säger veterinärerna? Hur påverkar det dig, hur orkar du med? 

Svara på detta inlägg
Sida 1 av 1
1

Liknande diskussioner:

Tråd startad
Senaste svar
Råd kring avlivning   [10] 14 apr: Olivia Lagotto 21 apr: Olivia Lagotto Tankar om Furry Friends - nytt hundfoder   [13] 7 maj: Buddhathebud 9 maj: aenima Avlivning eller inte?   [2] 16 dec: stinaahedstrom 20 dec: Torparinnan Hjälp!Avlivning pga stress?   [9] 14 dec: missies 7 mar: Voff 92 Oense om avlivning   [4] 15 okt: Jag-67 16 okt: bes Tankar kring: Hundfoder Granngården Premium   [2] 2 sep: Paniiik 6 sep: pipilotta Avlivning cancer   [0] 27 mar: mariaambrosia Tankar kring att skaffa en ny hund   [7] 28 feb: Hibiscus 8 mar: traktorn sjukt orolig!!! juvertumör?   [5] 5 feb: Zid 5 feb: Lona Hör allt för ofta om avlivning   [16] 15 jan: pinsan 19 jan: hundöga återkomst
 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida Info om tjänster

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Schäfer | Chihuahua | Jack Russell Terrier | Shetland Sheepdog | Dobermann | Rottweiler | Golden Retriever
© 1998-2022 Enfinia AB