Diskutera, läs
Hundforum
Chat
Medlemmar
Hundar
Bloggar
Medlemsbilder
Medlemsfilmer
Jag & mina vänner
Händelser
Statusförändringar
Mina händelser
Min profil
Mina vänner
Mina meddelanden
Annat i Rastplatsen
Hundkalender
Mina tjänster
Hjälp

Antal online:
( gäster)
 
20 april 2015 av Buffsen i övriga hundfrågor (17 svar)
Min 5 månaders hund tuggar sönder sina leksaker

Min 5 månaders hund  tuggar sönder sina leksaker..


Nu kommer nog många svara aktivering och mental träning och det får hon massor av!! promenader 3 ggr om dagen + att hon springer på en åker då vi kastar boll med henne ca 1-2 timmar om dagen, hon är alltid med oss ute, i bilen och om vi åker någonstans. kör sök med henne flera ggr om dagen och tränar massa andra saker.


Tips på varför hon sliter sönder sina saker eller vad man kan göra åt det?


Gärna lite tips på mer träning som man kan göra med henne också, hon är smart och lättlärd och tycker det är kul :)


Som medlem kan du här läsa lite kort info om Buffsen och gå vidare till medlemsprofilen.
Svara på detta inlägg
Sida 2 av 2
12

Qela
Medlem 2004-04-10
#11 21 april 2015 av Qela Re: Min 5 månaders hund tuggar sönder sina le...

Det var ett digert schema för en liten bäbis, med det så lär hon vara upskruvad till max och då är det lätt att de finfördelar saker för att lätta på stressen. Om det vore min hund så skulle jag radikalt skära ned på aktiviteter, sök ett par ggr i veckan, ingen bollkasning öht, men gärna lite spår och passivitetsövningar. Till en sådan liten räcker 15 min mental stimulering om dagen mer än väl. Innan ni fått ned henne i stress, byt ut leksakerna mot oförstörbara som en rejäl kong och/eller däck o tross/brandslang för att inte riskera att hon sätter i sig några bitar av leksakerna

Svara på detta inlägg

Buffsen
Medlem 2015-03-26
#12 21 april 2015 av Buffsen Re: Min 5 månaders hund tuggar sönder sina le...
          Re: Min 5 månaders hund tuggar sönder sina le...
          

Det kan vara lämpligt att göra annat än lek och bus. Åk in till ett samhälle med hunden, sitt på en parkbänk och bara titta på människorn, djur och bilar. Att vara passiv i en miljö med många intryck är väldigt bra träning för den lille.

Risken med en stressad och överaktiverad valp är att man i framtiden får en ung- och därefter vuxen hund som inte kan stänga av. Det är jättejobbigt både för hunden och ägarna.

Tänk även på att ormarna är i farten nu, så att låta henne springa lös på en åker kan vara riskabelt. Beroende på vart i landet ni bor.

Vi bor i skåne :)i brukar åka in till stan där har dom en jätte fin park man kan gå i med hönor, påfåglar och annat vilket hon inte bryr sig så mycket om då hon är uppvuxen på landet med djur! Där brukar vi köpa glass och bara sitta och vara !


Varför jag började med mer och mer att göra för henne var för att vi tolkade hennes pipande som rastlös..Kanske var fel!


ska testa att göra mindre saker och bara låta henne vara mer. Hemma på gården går hon runt och filosoferar och tittar på grannarna tex

Svara på detta inlägg

Lona
Medlem 2012-01-09
#13 21 april 2015 av Lona Re: "kastar boll på en åker 1-2 timmar o...
          Re: "kastar boll på en åker 1-2 timmar o...
          

Det var hon själv som började med det.. vi tog med lite leksaker hon ville att vi skulle leka med på åkern, hon har själv kommit med bollen och vill att vi ska kasta. Det är inte varje dag det är så lång tid utan bara de dagar hon har massor med energi.


Hon väljer själv då hon är trött och inte vill busa längre.. Vissa dagar springer hon bara runt och nosar jagar oss :)

Min labbe (som visserligen är vuxen) skulle kunna hålla på en hel dag att hämta bollar. Det innebär inte att det är bra för henne, tvärtom gasar det på hela systemet och ju mer man håller på desto mer "stresshormoner" får hunden - och så är man inne i en ond cirkel.


En femmånaders hund är en VALP som ska ta det lugnt både fysiskt och mentalt, för de flesta är det alldeles tillräckligt med lugna promenader - hellre något längre och lugna med pauser än en snabb och intensiv -, vardagslydnad med lite grundläggande kommandon samt miljö - och passivitetsträning. 


Behöver hunden lite mer stimulans så kan man introducera spår som är en jättebra form av aktivering där hunden måste samla sig och arbeta koncentrerat. Istället för att kasta bollarna kan ni gömma dem så att valpen får leta efter dem - att använda nosen är i princip alltid ett bra sätt att få hunden lite lugn och trött.


Och tänk på att en valp sällan känner att den är trött i tid, när den visar att den är trött har man oftasthållt på alldeles för länge!


Korta träningspass varvat med mycket vila och "göra ingenting" brukar funka bäst på de flesta valpar.


Dock kan ni nog få räkna med att det blir lite värre när ni drar ner på aktiviteterna innan hunden anpassat sig till en lugnare tillvaro.


Lycka till! Vad är det för ras förresten

Svara på detta inlägg

Buffsen
Medlem 2015-03-26
#14 21 april 2015 av Buffsen Re: "kastar boll på en åker 1-2 timmar o...

Tack så mycket för tips och råd :)


Buffys pappa är en tollare och hennes mamma är jakt labbe och springer spanier. Pappan sprang låååååångt för att tjuvpara sig med Buffys mamma, det blev en lite tjuvparningskull med 9 otroligt vackra valpar den 10:onde klarade sig tyvärr inte och Buffy var så klart den finaste ;)

Svara på detta inlägg

pissemiss
Medlem 2008-11-03
#15 22 april 2015 av pissemiss Jag har inte läst alla svar men varför skulle

hunden inte bita sönder leksakerna? Hunden har knappast läst bruksanvisningen och uppenbarligen tycker den att sönderbitande är det bästa sättet att använda dom på.


Det låter dock som om ni håller på att aktivera sönder valpen!


Enligt ditt inlägg så ser varje dag ut enligt följande:
3 promenader
1-2 timmars springande på en åker då ni kastar boll till henne.
Sök flera gånger
Träning av massa andra saker.


Det är på tok för mycket för en valp!


Jag läste nedan att din hund är en blandning av tollare och labbe. Båda raserna är avlade för att apportera. Den typen av hund är oerhört lätt att få "bolltokig". Det innebär en hund som går upp extremt i stress bara vid åsynen av en boll.


Jag föreslår att ni minskar ner rejält på aktiveringen. Sluta helt med att kasta boll till hunden. Jag vet inte vad du menar med "sök" men oavsett vad du menar är flera gånger per dag för mycket.


Eftersom ni har en retrieverblandning föreslår jag dels lite mer organiserad apporteringsträning (där det ingår mycket passivitetsträning och stadga) och dels spår.


 

Svara på detta inlägg

Buffsen
Medlem 2015-03-26
#16 22 april 2015 av Buffsen Re: Jag har inte läst alla svar men varför skulle

3 promenader om dagen är för koppelträningens skull!


Bus på åker en stund varje dag för att avsluta promenaden och hon ska få skutta av sig. Ibland har vi med boll ibland kastar vi pinne och ibland jagar hon oss eller sin egen svans.


Sök kör vi mest hemma att leta efter godis oss eller en leksak eller leta i gräset efter lite godis.


Övrigt kör jag det vanliga sitt, ligg, rulla runt, stilla, vänta, tass osv..

Svara på detta inlägg

pissemiss
Medlem 2008-11-03
#17 22 april 2015 av pissemiss Att ni går tre promenader är ju ingen fara men

allt det andra är på tok för mycket. Nu skriver du, i och för sig, att det handlar om:


"bus på åker en stund varje dag för att avsluta promenaden..."


men i huvudinlägget skrev du en till två timmar per dag.


Oavsett längd så kvarstår min uppfattning att ni helt ska sluta kasta boll eller pinnar till hunden av de orsaker jag skrev tidigare.


Att kasta pinnar som hunden får jaga är direkt olämpligt. Precis som när det gäller att kasta boll är det extremt stressande. Dessutom är nackdelen att skaderisken är stor. Det händer inte alltför sällan att hundar skadas av pinnar.


En ytterligare nackdel med att kasta pinnar är att pinnar finns överallt. Risken är att ni skapar ett beteende där hunden inte kommer att kunna gå förbi en pinne utan att stressa upp sig.


Att hunden jagar sin egen svans är ofta ett stressbeteende.


Så mitt råd kvarstår: Sluta helt att kasta saker till hunden. Börja träna lite mer organiserade aktiviteter där hunden får använda sitt medfödda behov av att arbeta och får mentala utmaningar.


Apporteringsträning samt personspår eller viltspår (spår är en lugn aktivitet) ett par gånger i veckan i stället för alla små stressande aktiviteter varje dag.


Däremellan kan, givetvis, hunden få leta lite godis eller leksaker någon gång per dag.

Svara på detta inlägg
Sida 2 av 2
12

Liknande diskussioner:

Tråd startad
Senaste svar
Chihuahua 8 månader patella luxation   [2] 30 aug: Tanjae 31 aug: Gurkans Hunden slickar sönder sig, Slicksår   [2] 21 aug: Stickan59 2 sep: Stickan59 Vår hund tuggar på saker när vi far iväg!   [7] 19 aug: goldenlab96 21 aug: Gurkans Valp 3 månader separationsångest   [3] 12 maj: emmaelina95 12 maj: Torparinnan 4 månaders valp från Ryssland beter sig konstigt   [2] 13 mar: Emmapaw 14 mar: Puddingpastejn 7 månaders valp som går passgång?   [6] 26 jul: Kimii 3 feb: Kimii Valp 5 månader - delvis rumsren, tips?   [2] 22 jun: hejsansvejsan! 22 jun: hejsansvejsan! Vilka leksaker passar Tysk spets/ kleinvalp   [6] 9 apr: Aumandan 20 apr: Ayrin Arg valp, 5 månader   [5] 24 feb: Cocoon 4 mar: sammy1960 Julkalender med godis och leksaker   [2] 25 sep: Ford 1 okt: Puddingpastejn
 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida Info om tjänster

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Schäfer | Jack Russell Terrier | Siberian Husky | Coton de Tuléar | Rottweiler | Cocker Spaniel | Yorkshireterrier
© 1998-2021 Enfinia AB