Diskutera, läs
Hundforum
Chat
Medlemmar
Hundar
Bloggar
Medlemsbilder
Medlemsfilmer
Jag & mina vänner
Händelser
Statusförändringar
Mina händelser
Min profil
Mina vänner
Mina meddelanden
Annat i Rastplatsen
Hundkalender
Mina tjänster
Hjälp

Antal online:
( gäster)
 
29 april 2015 av Smulans i valpforum (5 svar)
Hur tidigt tillrättvisa valp?

Hej!

Fick i helgen hem världens gosigaste lilla valp som nu är 8 veckor gammal :)  Han är jätte snäll och söt FÖRUTOM när han får sina galenhetsattacker på kvällen eller på morgonen, oftast innan han somnar eller när han är uppe i varv.


Han springer omkring som en galning och hugger i allt han ser. Har försökt lugna honom/distrahera honom med godis men det är så gott som omöjligt. Tar ogärna honom i min famn tills han är still eftersom jag inte vill att han ska känna att mina händer är nåt han ogillar. Har försökt ignorera detta beteende och gå bort till ett annat rum och syssla med nåt annat.


Men nu har han börjat hugga tag i mina byxbuntar och då kan jag inte gå iväg och bara ignorera honom. Detsamma gäller när vi är ute på gården med honom då börjar han bita i sitt koppel och dra för fullt. Brukar i dessa situationer även bara vända ryggen bort men det hjälper inte heller så bra.


Någon som har tips på vad man kan göra?? Skulle ogärna börja säga nej till honom eftersom han bara har varit hemma hos oss ett par dagar och vill så långt det går att han ska förknippa mej med något positivt. Har funderat att skaffa en vattenflaska som jag kan spruta på honom men vet inte om detta är för tidigt att göra eller fräckt?? Ett annat alternativ som jag funderat på är att sätta in honom i hans eget rum tills han lugnar ner sig. Har en babygrind till rummet och då skulle jag såklart sitta direkt utanför så att han ser mig. Men vet inte heller ifall han blir bara mera galen då!?


Har också funderat på ifall har får dessa attacker eftersom jag aktiverat honom för lite/för mycket eller kanske han inte fått springa av sig tillräckligt mycke!? Är hemma hela dagarna med honom för tillfället men försöker att syssla med eget ganska mycket emellanåt så att han också har tid att utforska hemmet på egen hand lite.


Jätte tacksam för alla svar om någon har erfarenhet av detta!


Som medlem kan du här läsa lite kort info om Smulans och gå vidare till medlemsprofilen.
Svara på detta inlägg
Sida 1 av 1
1

Kalla
Medlem 2010-04-06
#1 29 april 2015 av Kalla Det låter som en helt vanlig valp!

Visst kan du säga nej, men det är helt meningslöst eftersom du inte lärt valpen vad det betyder än... Att ta till vattensprutan kanske är enkelt, men onödigt i första hand tycker jag. Avbryt varje gång han gör något som du inte vill och som det inte funkar att ignorera, ge honom en "godkänd" leksak, ha ALLTID en tuggis eller leksak i fickan, och beröm och belöna när han leker med det istället. Under tiden tränar du in ett fungerande nej-kommando i lugn och ro när valpen är mottaglig för det.


Tokryck på kvällen är det vanligt att valpar får, det får man liksom härda ut. Vi tog valpen i famnen tills hon va lugn, det funkade för oss, men där får man ju göra det man vill.


Jag tror inte du gör något fel, det låter som en helt vanlig valp. Det här med att valpar är gosiga och mysiga och fantastiska är lite av en myt. valpar är roliga, jävliga och gör ont. )


Lycka till med din valp, det går ju över till slut!

Svara på detta inlägg

Tova och Smilla
Medlem 2002-02-09
#2 29 april 2015 av Tova och Smilla Re: Hur tidigt tillrättvisa valp?

Hej och grattis till din lilla valp. En valp på 8-veckor behöver ingen aktivering, och framför allt inga promenader.Det räcker med att gå ut o kissa med valpisen efter mat o lek, sen är det sova som gäller. Valpen verkar övertrött.


Stäng inte in en liten valp, utan sätt dig i ryggsäck om den inte kan gå ner i varv. En valp biter i allting, vi brukar säga att de är som pirayor.


Lycka till!

Svara på detta inlägg

Vikto
Medlem 2015-02-18
#3 29 april 2015 av Vikto Re: Hur tidigt tillrättvisa valp?

Min valp blir gärna hysterisk när han inte sover och vilar ordentligt. Det som gör det svårt är att han inte visar när han blir trött.

Svara på detta inlägg

Madde88
Medlem 2009-11-09
#4 30 april 2015 av Madde88 Re: Hur tidigt tillrättvisa valp?

ATt använda en vattenspruta kan gå på två håll antingen tycker valpen det är jättehemskt och du riskerar att valpen kopplar samman de läskiga med dig. Eller så tycker valpen det är en superkul lek som stirrar upp den ännu mer.


att stänga iväg valpen är ett väldigt strängt straff även för en vuxen hund. Kan bli att de rummet du stänger in valpen i verkar livsfarligt för valpen eftersom man då kan fastna där. Eller så bryr sig valpen inte alls eftersom du sitter inom synhåll. När min tjej var liten hade de varit en kris att bli ivägstängd även om hon kunde se mig så var de som att ja hade övergett henne eftersom hon inte kunde komma när hon ville.


Det är vanligt valp beteende valpar biter i allt och tar sönder byxor, möbler och allt annat de kan om de får egentid.


mitt tips är inte aktivering som man gör med en vuxen hund utan att bara leka med hunden en stund så blir den trött och sover så du får lite fritid och sen om igen. Börja testa hur mycket lek din valp klarar innan de blir för mycket, för mycket lek ger en valp gör allt för inte somna precis som ett litet barn


 

Svara på detta inlägg

pissemiss
Medlem 2008-11-03
#5 1 maj 2015 av pissemiss Det där är ju fullständigt normala valpbeteenden

och något man får stå ut med när man skaffar valp.


Att bitas är för valpar ett naturligt beteende. Dels bits dom för att det kliar i tänderna (precis som hos barn) och dels biter dom för att undersöka omvärlden (också det något som barn gör). Förutom dessa två orsaker så leker valpar, till skillnad från barn, genom att bitas. Om man studerar en valpkull så går det ganska brutalt till. Problemet är att valpen inte förstår att vi människor är ömtåligare eftersom vi inte har någon päls.


Precis som man inte skulle komma på tanken att bestraffa ett barn för att det biter i ett finger man håller fram bör man inte bestraffa valpen när den utför sitt naturliga beteende.


Se till att valpen har andra saker att tugga på och se till att alla i hushållet har en skinnbit eller något annat i fickan som ni kan ta fram och låta hunden leka med i stället för era fötter.


Lär in ett nej men gör det i andra situationer. Först när hunden förstår vad nej betyder (d.v.s. avbryt det du håller på med) så kan du använda det i dessa situationer.


Att ta till en vattenspruta på en liten 8 veckors valp är direkt olämpligt enligt mig.


Valpen är 8 veckor och du har precis fått hem den. Det är den här första tiden ni ska skapa en relation med varandra och den relationen bör ju bygga på trygghet och tillit, inte obehag.


 

Svara på detta inlägg
Sida 1 av 1
1

Liknande diskussioner:

Tråd startad
Senaste svar
Är det för tidigt att ta med valp på middag?   [4] 28 jul: Emmastog 30 jul: Draghund bichon frise 7 mån väcker mig tidigt   [6] 12 apr: blanca79 27 apr: Voff 92 Spår/sökkurs vid 6 månaders ålder - för tidigt?   [4] 17 aug: sophie86 20 aug: sophie86 Kan man börja tävla för tidigt? (Lydnad)   [7] 23 sep: FiddeWH 24 sep: KlantradårMatte Malteser dräktig alldeles för tidigt   [14] 25 apr: drywall 28 apr: Hrímnir för tidigt att skaffa ny valp?   [3] 13 apr: z_Robiban 13 apr: Sara Schnauzermatte Viktigt att försäkra hundvalpen tidigt   [4] 10 mar: Vovven 11 mar: snuzer Hur tidigt kollar ni efter hane, om ni ska avla på   [6] 10 feb: Iglon 11 feb: Gurkans Fördelar/Nackdelar med att röntga tidigt/sent   [10] 5 feb: my flatcoats 12 feb: my flatcoats Tidigt upptäckt livmoderinflammation - framtid?   [16] 24 jan: Zirap 25 jan: Zirap
 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida Info om tjänster

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   American Staffordshire Terrier | Dobermann | Grand Danois | Cavalier King Charles Spaniel | Jack Russell Terrier | Golden Retriever | Labrador Retriever
© 1998-2021 Enfinia AB