Diskutera, läs
Hundforum
Chat
Medlemmar
Hundar
Bloggar
Medlemsbilder
Medlemsfilmer
Jag & mina vänner
Händelser
Statusförändringar
Mina händelser
Min profil
Mina vänner
Mina meddelanden
Annat i Rastplatsen
Hundkalender
Mina tjänster
Hjälp

Antal online:
( gäster)
 
19 maj 2015 av rosaliedesiree i lydnadsforum (6 svar)
Lydnad med siberian hysky valp

Hej! 

Under hela min uppäxt har mina föräldrar räddad olika typer av hundar från avlivning och när jag ko, upp i lagom ålder började jag träna hundarna efter hur jag ville att de skulle vara kring mig, lite lydnad och sådant jag tyckte var relevant för hundar att kunna. Den äldsta av hundarna var ett år när vi tog henne. 

I fredags räddade jag en 6 månader gammal siberian husky valp från avlivning och skulle nu behöva lite hjälp av er kunniga människor. 
Jag har jobbat på draghundskennel och är lite bekant med rasen sedan tidigare, men aldrig uppforstrat en ung hund. 

Tänkte mest på detta med att jag vill kunna ha henne lös, och att hon ska se upp till mig som en ledare och alltid lyssna på min åsikt. 
Hur går jag tillväga? 

Som det är nu kan hon vara lös och har alltid koll på mig när hon går iväg - men vad gör jag när hon blir äldre och kanske inte är lika sugen på att komma till mig? Jag vet att de lätt far efter harar i skogen och sådant t.ex. Det vore ju .. en mardröm! 

Finns det någon som har bra tips? 


Som medlem kan du här läsa lite kort info om rosaliedesiree och gå vidare till medlemsprofilen.
Svara på detta inlägg
Sida 1 av 1
1

DearHound
Medlem 2012-05-29
#1 19 maj 2015 av DearHound Sibbar är självständiga hundar

så jag hade inte räknat med att kunna ha den lös utanför inhägnat område eller alltid förvänta mig att hunden kommer lyda min minsta vink.

Jag har en vinthund som också är ganska så självständig, han lyssnar på mig, men inte för att jag är "ledare" utan han lyssnar för att vet att han tjänar på det. Motivation är A och O.

Kanske finns det någon valp eller unghundskurs i dina krokar som du kan gå på?

Svara på detta inlägg

Hortensia
Medlem 2010-01-18
#2 20 maj 2015 av Hortensia Re: Sibbar är självständiga hundar

Svara på detta inlägg

Inkainuq
Medlem 2011-09-09
#3 21 maj 2015 av Inkainuq Re: Lydnad med siberian hysky valp
Mitt bästa råd är att skippa tanken på att ha henne lös. Hon börjar även komma upp i åldern för unghundsperioden, och många Siberians lust för jakt och vilt/smådjursintresse väcks runt 6-12 månaders ålder. Om jag vore du skulle jag inte släppa henne lös på annat ställe än inhägnat område (med tillräckligt högt staket). Ha långlina/flexi om du vill ge henne mer frihet på promenader. Sen när hon är 2-3 år gammal får du ta ställning till det då, dels så känner ni varandra bättre, unghundsperioden är över och du har haft tillfälle till att observera hurdan hon är i möte med vilt/andra djur. Det är en ras som älskar att springa vilket kan göra det väldigt farligt när dom sticker på nått, för dom kan då sticka väldigt långt - och det ökar risken för tragiska olyckor. Man ska aldrig underskatta denna ras, eller överskatta ens egen förmåga och tro att "det har med träning" att göra, för det har det inte. Det är ytterst få Siberians man kan lita på lösa, och det har med deras medfödda egenskaper att göra. Vissa har inte viltintresse, och är väldigt kontaktsökande, men långt, långt ifrån alla. Annars rörande uppfostring och vardagslydnad tycker jag positiv förstärkning och mjuka metoder är något som Sibben svarar ypperligt på. Dom är intelligenta och känsliga hundar, som bör behandlas med känsla och respekt. Gör man det får man en fin relation till hunden där den tycker det är roligt och givande att sammarbeta :)
Svara på detta inlägg

Lunata
Medlem 2010-02-27
#4 21 maj 2015 av Lunata Re: Lydnad med siberian hysky valp

De tidigare skribentena har så rätt i det de skriver. Siberian husky är en väldigt självständig ras och få förstår hur pass självständiga vissa individer kan vara.

Det är ingen ras man skaffar med sikte på att garanterat ha en lydig hund. I grunden är det en väldigt signalkänslig ras, lätt att handskas med förutsatt att man vet hur en sibbe och olika individer fungerar. Dock finns det individer som inte är signalkänsliga och som struntar helt i att det finns en människa i andra änden utav kopplet, människan är mest bara ett bihang. Många nya ägare till små valpar tycker alltför ofta att de som haft rasen under flera år och som kommer med varningar ofta överdriver. Men det är just runt 6-12 månaders åldern som den söta och lydiga valpen visar sig vara en ulv i fårakläder.

Vi kan göra en liten checklista som är bra att ha i bakhuvudet när man har en unghusky.

1. Långlina
Låt aldrig hunden/valpen springa lös utan att du vet att den garanterat kommer tillbaka. (En garanti få tränade brukshundar ens har). Kommer valpen/hunden lös får den omgående möjlighet att självbelöna sig genom att inte komma när du ropar/lockar. Här lär sig hunden direkt att den vinner mer på att inte komma, eftersom den fortfarande får vara lös och fri.

2. Kontakt
Strunta i cirkustrick, satsa på kontakt och att hitta en bra belöning vid inkallning.
I träningen med den lilla valpen, skynda långsamt. Det är alltid mycket bättre att ha en stabil grund att stå på och där är kontakt A och O. det har man enormt mycket nytta av om han senare vill lära hunden att inte dra som en dåre i kopplet. Dessutom är det vitkigt att man hittar det superbästaultimataperfekta-belöningen att ha när man tränar inkallning. Träna spontant inkallning lite varje dag och variera även belöningen, så hunden inte alltid vet att "matte har bara köttbullar... men där är en kanin".

3. Banna aldrig
Väldigt viktigt att tänka på, något som många hundägare tyvärr gör fel. Är att om hunden inte kommer, banna den aldrig när du väl får fatt i den lille busen. Det medför att hunden/valpen får en negativ koppling till dig. Träna även på att kalla in och som belöning får hunden lite kel och sen får den springa iväg igen. Detta medför att hunden inte har lika lätt för att förknippa inkallning med slut på det roliga.

4. Ha roligt, men låt den lille få mogna i sin takt.
Vissa linjer växer enormt snabbt och når den vuxna hundens storlek runt ettårsålder. Låt inte storleken lura ögat, det är fortfarande en liten , liten ettårings hjärna man har att göra med.

5. Det är ingen schäfer
Att träna en husky kräver betydligt mer påhittighet och engagemang från ägarens sida. När det kommer till lydnan får man inget gratis som huskyägare, inte annat än att rasen är väldigt smart. Det är bara motivationen som ofta tryter. Går inte inkallningen eller övrig träning bra ena dagen, lägg er ned på gräset och räkna till tio sen bara mys. Det finns ju en dag imorgon... eller nästa vecka.

Huskies tröttnar snabbt på att träna samma moment. Har den väl tröttnat är det träningstillfället mer eller mindre bortkastat, eftersom man tappat hundens intresse. Korta och intensiva pass ger mer än att försöka tjata.

6. Den lille jägaren
Många hundar som lyckas fälla ett byta anser sig själva ofta vara storviltsjägare vars viltintresse och jaktintresse ofta intensifieras enormt efter hunden dötat ett annat djur. Håll stenkoll på hunden.

MIn första och enda tik blev nästintill manisk efter att hon klippt en katt. Katten överlevde tack vara att människor handlade snabbt. Men Lunas jaktlust trappades upp något enormt efter den olyckan.

7. Ett stort lycka till och njut av sommaren.

Svara på detta inlägg

VitHerde Ice
Medlem 2005-09-15
#5 29 november 2015 av VitHerde Ice Re: Sibbar är självständiga hundar
          Sibbar är självständiga hundar
          

så jag hade inte räknat med att kunna ha den lös utanför inhägnat område eller alltid förvänta mig att hunden kommer lyda min minsta vink.

Jag har en vinthund som också är ganska så självständig, han lyssnar på mig, men inte för att jag är "ledare" utan han lyssnar för att vet att han tjänar på det. Motivation är A och O.

Kanske finns det någon valp eller unghundskurs i dina krokar som du kan gå på?

Vad är en ledare? Låter som den gamla skolan där hunden ska lyda sin herre, annars jävlar usch.


Bygga upp en bra relation där hunden i alla lägen litar på dig och känner att du är dess vägledare tar hand om allt det som skrämmer och detta är något helt annat. Om man lyckas få en trygg relation med sin hund så gör hunden automatiskt allt för sin ägare. Själv har jag en VH som är väldigt självständig och som även har mycket jakt i sig. Inget konstigt då han ju är en vallare dessutom ska jaga iväg vargen då han vaktar fåren. Jag har aldrig haft några som helst problem med inkallning och har honom dagligen lösgående. Han litar på mig och jag på honom. Hur jag gått till väga är att vara lugn, konsekvent och aldrig bli arg eller än värre bestraffa och stå över honom. Jag ser dagligen till hans behov utav motion så också träning och tvingar aldrig på honom något som han inte vill.

Svara på detta inlägg

Wheatenlovern
Medlem 2015-05-12
#6 29 november 2015 av Wheatenlovern Re: Sibbar är självständiga hundar

Jag tycker att det låter som att du har det där i dig. Om ni har tagit hand om hundar av varierande raser o du har fått dom att lyssna på dig så är det nog inga problem. Om det är bra nu så försök att lev i den "braiga" känslan o få hunden att vilja fortsätta på den linjen


Sen har jag uppfattningen att spetsar är lite egna o vill göra lite som dom vill. Men det är ju twerriers också. Men allt handlar ju om vad du själv skapar. Om hunden inte vill lyda så gör den inte det. Det gäller att matte/husse e roligare än hararna i skogen ☺


Men du verkar ha många raser i bagaget så det här e säkert inget problem ☺

Svara på detta inlägg
Sida 1 av 1
1

Liknande diskussioner:

Tråd startad
Senaste svar
Hundras för lydnad och långa promenader?   [8] 5 mar: Acey 9 mar: Ayrin Siberian Husky som sällskapshund?   [6] 4 mar: biped 22 mar: Rezt Belöning och lydnad.   [2] 11 jun: gurkemja12 12 jun: gurkemja12 Hund för Freestyle och Lydnad   [4] 7 feb: future 11 feb: future Siberian husky med b12 brist.   [1] 9 jul: Abrakadabra 13 jul: Voff 92 B12 brist hos siberian husky   [0] 9 jul: Abrakadabra Siberian Husky med showlinjer   [0] 31 mar: Nivalis Räcker den här motionen för en Siberian Husky?   [4] 14 aug: arv 12 sep: Evolve Börja träna lydnad & freestyle.   [3] 13 aug: angelica. 15 aug: Lokatten12 Retriever till lydnad/bruks   [1] 9 feb: z_Malin 17 jun: saraleppanen
 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida Info om tjänster

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Rottweiler | Jack Russell Terrier | Schäfer | Chihuahua | American Staffordshire Terrier | Grand Danois | Labrador Retriever
© 1998-2021 Enfinia AB