Diskutera, läs
Hundforum
Chat
Medlemmar
Hundar
Bloggar
Medlemsbilder
Medlemsfilmer
Jag & mina vänner
Händelser
Statusförändringar
Mina händelser
Min profil
Mina vänner
Mina meddelanden
Annat i Rastplatsen
Hundkalender
Mina tjänster
Hjälp

Antal online:
( gäster)
 
25 juni 2015 av stinat i övriga hundfrågor (20 svar)
Chockad efter hemsk händelse på promenad!

Var ute på sen kvällspromenad med min whippet då vi möter några med 4 lösa hundar.


Sen går allt snabbt, plötsligt springer tre av de mot oss och min Iris blir rädd och sticker iväg snabbt i riktning hemåt med tre stora hundar efter sig i full fart! Det typ svartnar framför mina ögon och jag vet inte vad jag ska ta mig till!
Kopplet tappade jag när hon ryckte till då allt gick så himla snabbt. De försvann iväg och jag förstod att hon var påväg hemåt, ca 1 km bort. 


FRUKTANSVÄRT! Jag var livrädd och såååå arg!


Detta är tredje gången hon blir jagad av flera hundar samtidigt. Alla gånger har det gått så fort och jag har tappat kopplet utan att hunnit tänka eller agera.....


När jag kommit fram typ hemma hade hon fastnat med kopplet i ett bildäck och förmodligen fått ett fruktansvärt ryck i kopplet då hon antagligen sprang mycket snabbt!
Så mycket hade kunnat hända. Hon hade kunnat bli påkörd, skadad av hundarna, brutit nacken eller skadat sig av att springa så fort på asfalten osv..... Nu slutade det med tre sargade klor på en tass! Jobbigt och irriterande men det hade kunnat bli värre!! 
När vi kom in var hon uppjagad och skällde vid typ minsta ljud hon hörde. 


Känner mig så ledsen att jag inte kunnat hjälpa henne och skydda henne mot sånt här bättre, det har liksom hänt tre gånger nu! Har så dåligt samvete och tycker så himla synd om henne. Men det har gått så fort varje gång! Känns som att jag sviker henne och inte finns där som skydd när hon behöver det! :(


Enligt personerna hade det aldrig någonsin hänt förr, men nu har det hänt. Och jag kommer ha saker att säga när jag möter dom igen. Att gå runt med fyra hundar lösa ständigt (ser dom ofta) och dessutom i bostadsområden bland massa folk är inte okej! Hoppas att se dom med kopplade hundar i fortsättningen men jag har tyvärr inga större förhoppningar på det.....

Ville bara skriva av mig. Är så upprörd och ledsen så jag behövde dela med mig... När jag pratade med mamma när jag kom hem bara grät och grät jag för att jag tyckte så synd om Iris och hur chockande och hemskt händelsen var, och allt som hade kunnat hända....
Någon som har tips på hur man bäst skyddar sin hund eller vad man ska säga vid denna typ av händelse? 
Om det kommer fram en eller flera hundar springandes snabbt mot er, vad gör ni? Är det bästa att snabbt lyfta upp sin hund, förutsatt att den är så pass lätt? 
Denna typ av lång jakt är ju fruktansvärd!!


Som medlem kan du här läsa lite kort info om stinat och gå vidare till medlemsprofilen.
Svara på detta inlägg
Sida 1 av 2
12

Sandra15
Medlem 2015-05-24
#1 25 juni 2015 av Sandra15 Re: Chockad efter hemsk händelse på promenad!

Hej Stinat! 


Gud vilken hemsk händelse! Förstår att du känner dig rädd och upprörd. Hoppas det har lagt sig lite nu. Såg själv en hundattack för ett par år sedan och bara att de det berörde mig hemskt illa. Kan inte ens föreställa mig hur det hade kännts om det vore min hund. 


 


Hoppas du och din hund mår bättre nu och att inget hände henne? 


 


Man kan ringa polisen och be dem lägga in en notis om detta. Ifall Ägaren till dessa andra hundar inte sköter sig som hundägare. Den hundattacken jag såg slutade faktiskt med att ägaren blev fråntagen sin hund ett tag senare antagligen pga av många olika anledningar. Och detta kanske inte är lika allvarligt men jag ville bara säga det. Det är så tråkigt när folk inte kan respektera sina och andras hundar. 

Svara på detta inlägg

Kalla
Medlem 2010-04-06
#2 25 juni 2015 av Kalla Fy vad obehagligt!

Jag har tack och lov inte råkat ut för något liknande, en gång var tre hundar som var på väg mot oss, men "bara" en kom fram, de andra vände. Mitt sätt att hantera det är att bli skitarg, alldeles rosenrasande och ägarna till eventuella hundar som är lösa och kommer fram får veta att de lever. Jag tar min egen hund bakom mig, ställer mig framför och gör mig så stor och otrevlig som det bara går.


Men, nu har det hänt och även om din hund blev skadad så får vi vara tacksamma för att inget värre hände. Din hund vinner INGENTING på att du har dåligt samvete och känner dig kass, försök att lyfta huvudet och inse att du inte gjorde något fel, det var inte du som hade hundarna lösa. Jag vet inte riktigt vad som är smartast, men känner jag att jag inte kan skydda min hund på marken så hade jag lyft upp henne. Är det mer än en lös hund är det svårt att ha kontroll på det hela annars.


Jag hade pratat med ägarna till hundarna när jag lugnat ner mig, berättat vad som hände och förklarat att det inte är okej att ha hundarna lösa på det sättet. Förhoppningsvis är det vettiga människor som inser att du har rätt. Blir det veterinärkostnade hade jag låtit de ta hand om dem.

Svara på detta inlägg

DearHound
Medlem 2012-05-29
#3 25 juni 2015 av DearHound Re: Chockad efter hemsk händelse på promenad!

Det här är alltid enkelt att skriva som utomstående, men försök att lägga det här bakom dig, annars finns risken att du överför din egen oro på Iris när ni är ute.

Om det finns möjlighet till det så skulle jag ta kontaktuppgifter på idioten (läs den andra hundägaren) och sen anmäla denne till kommunen för att denne har brutit mot kommunens eget koppeltvång.
(Jag tror mer eller mindre alla kommuner har regler som säger att hundar inte får vara lösa var och hur som helst...) och om hundarna varit mer än bara "ouppfostrade" och faktiskt utgjort en fara för mig eller min hund så hade jag polisanmält.

När vi mötts av framspringande/förrymda hundar ute så har jag ställt mig framför min hund och försökt få tag i den lösa hunden och sen hållt i tills matte/husse kommer fram och tar över.
Vi har klarat oss från otrevliga lösa hundar så jag har inte känt att jag behövt ryta åt varken hund eller ägare.

Men om det kommer lösa hundar med dålig attityd så ställer jag mig framför min hund, ryter "Nej" eller "Gå bort" och stampar i marken.
Kommer hunden ändå fram så sparkar jag till den om det behövs. 
(Den taktiken fick jag tyvärr använda när jag jobbade på hunddagis och folk inte kunde få sina hundar att stanna på tomten.)

Att lyfta upp sin egen hund har jag hört kan både rädda hunden och förvärra situationen då det kan trigga den andra hunden att hoppa upp mot er, så där får någon annan ge ris eller ros.

Hoppas ni både fick ett par timmars sömn efter den här pärsen och jättebra att du frågor om råd hur man ska hantera situationer som denna. Att ha en plan kan vara en trygghet, sen är det klart att det kan bli helt blankt i huvudet när det är skarpt läge, man är inte mer än människa.

Ett tips för att inte tappa kopplet lika enkelt är att trä koppelöglan över handleden och sen hålla det mellan tummen och de andra fingrarna. Det ger iaf mig ett mycket bättre grepp om hunden rycker till.

Svara på detta inlägg

maltezia
Medlem 2015-06-07
#4 25 juni 2015 av maltezia Re: Chockad efter hemsk händelse på promenad!

Här nere i Italien händer detta titt som tätt. Jag ställer mig framför mina hundar, bröstar upp mig, stirrar o morrar. Hittills har de alltid tvärvänt. Därefter hälsar de normalt och umgås "som folk". Nu har jag en rottistik som mycket väl vet med sig att hon är stor och kan försvara sig. De andra är hundar som passerar vårt hem i väntan på att hitta en familj. Har jag en liten, tar jag upp den i famnen tills allt har lugnat sig. Inte kul att vara liten om det kommer ett gäng stora  


I Sverige skulle jag absolut inte acceptera det! Skulle nog bli ilsken på hundägaren som släpper en flock lös på det sättet. Har påpekat det förut o gör det igen. Svenska hundar är inte vana att vara lösa och har ett helt annat "språk" än de har här nere. Rocca tycker det är skitläskigt första veckorna när hon kommer till Sverige.


På bilden har vi stött på ett gäng som kom skällande i flock. 


 

Bilder:
Svara på detta inlägg

Madde88
Medlem 2009-11-09
#5 25 juni 2015 av Madde88 Re: Chockad efter hemsk händelse på promenad!

Svårt att säga.


Kanske var de bästa att du släppte kopplet. Även om man aldrig ska göra det medvetet.


Att lyfta upp sin hund kan trigga den andra till att anfalla så ska du lyfta upp din hund behöver du kunna lyfta den så pass högt att den andra hunden inte kan hoppa upp och få tag i den. Med andra ord behöver de vara en väldigt liten hund.


Vad man ska göra är väldigt olika från situation till situation.


Oftast är det mest effektiva att ställa sig framför sin hund och vråla argt mot den andra hunden.

Svara på detta inlägg

hundögon
Medlem 2009-04-01
#6 25 juni 2015 av hundögon Re: Chockad efter hemsk händelse på promenad!

Anmäl till(länsstyrelsen) kommunen! Titta in på kommunens. websidan. Där står det till och med var man inte får ha hundar lösa. Kanske det blir fler som anmäler. Nu får man inte ha hundar lösa, för utom i rastgårdar. I vissa områden landet runt, kan det ge upp till 1000:- i böter. Stå på dig!!! 

Svara på detta inlägg

Kalla
Medlem 2010-04-06
#7 25 juni 2015 av Kalla Som vanligt stämmer det inte

http://www.naturvardsverket.se/Var-natur/Allemansratten/Det-har-galler/Hundar-i-naturen/#


Det står ingenstans att man inte får ha hunden lös någon annanstans än i en rastgård.


Jag vet att det kanske inte är relevant i just detta felet där ägarna inte hade koll överhuvudtaget, men andra människor ska få en chans att veta hur det EGENTLIGEN ligger till så de inte tror att din tolkning är lagtexten.

Svara på detta inlägg

Pippiluttan
Medlem 2006-11-11
#8 25 juni 2015 av Pippiluttan lagen om tillsyn av hundar

https://lagen.nu/2007:1150


Kanske några bra tips här  Blir så förb...ad  men det hjälper ju föga. Det finns så många oomtänksamma,egoistiska, okunniga, dumma,elaka, hundägare så man  får krupp 

Svara på detta inlägg

hundögon
Medlem 2009-04-01
#9 25 juni 2015 av hundögon Re: Som vanligt stämmer det inte
          Som vanligt stämmer det inte
          

http://www.naturvardsverket.se/Var-natur/Allemansratten/Det-har-galler/Hundar-i-naturen/#


Det står ingenstans att man inte får ha hunden lös någon annanstans än i en rastgård.


Jag vet att det kanske inte är relevant i just detta felet där ägarna inte hade koll överhuvudtaget, men andra människor ska få en chans att veta hur det EGENTLIGEN ligger till så de inte tror att din tolkning är lagtexten.

Det kan skilja på vilken stad och kommun det gäller. Sen om man läser länken, så står det högst en meter från föraren under kontroll uti i naturen om den är lös. T.ex. Stockholms stad gäller hundrastgårdar för lös hund.

Svara på detta inlägg

hundögon
Medlem 2009-04-01
#10 25 juni 2015 av hundögon Re: Som vanligt stämmer det inte Svara på detta inlägg
Sida 1 av 2
12

Liknande diskussioner:

Tråd startad
Senaste svar
Promenad kompis   [0] 12 jul: Mira och Esther Gör jag rätt? Promenad eller ej   [19] 7 apr: anna.mi 14 apr: Marre993 Mat innan/efter promenad   [9] 10 maj: Tira Ros 12 maj: Ayrin Promenad med löptik - upprörd hanhundsägare   [15] 27 feb: Draghund 4 mar: Draghund Promenad före eller efter kvällsmaten   [5] 22 sep: Tira Ros 24 sep: Lona Hopplös vid promenad   [3] 25 aug: Arnie 26 aug: Sezziyanen Hund som ej vill gå på promenad efter flytt   [5] 30 aug: Klix 5 sep: Ayrin Hundvvalp 10 mån beter sig konstigt på promenad   [2] 19 jul: Tarek 19 jul: Tarek problem med valp vid hundmöten på promenad   [9] 28 jun: username 12 aug: ygdrsil Unghund hoppar och biter mig promenad   [7] 5 jun: MaryyyS 12 aug: ygdrsil
 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida Info om tjänster

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Schäfer | Dobermann | Jack Russell Terrier | Shetland Sheepdog | Dvärgpinscher | Rottweiler | Cavalier King Charles Spaniel
© 1998-2022 Enfinia AB