Diskutera, läs
Hundforum
Chat
Medlemmar
Hundar
Bloggar
Medlemsbilder
Medlemsfilmer
Jag & mina vänner
Händelser
Statusförändringar
Mina händelser
Min profil
Mina vänner
Mina meddelanden
Annat i Rastplatsen
Hundkalender
Mina tjänster
Hjälp

Antal online:
( gäster)
 
19 juli 2015 av Cammyyy i vård & skötsel (2 svar)
Inför tikens första löp, hjälp !

Hej !
För en vecka sen köpte vi en chihuahua tik på 9 veckor som ny familjemedlem för oss och vän för livet till våran chihuahua hanne på 1år. Först ville vi kastrera henne men nu tänker vi att vi vill avla dom om 1,5/2år när tiken är tillräcklig redo för det. 


Jag vet att det är ganska mycket tid kvar innan Nala löper men vi vill veta hur ska vi förbereda oss för det? Ska vi köpa löp trosor ? Vad innebär löpningen, hur lång tid det pågår? Samt hur ska vi hålla bort våran Simba när hon löper så de får inte valparna för tidigt ?   

Raser: Chihuahua

Som medlem kan du här läsa lite kort info om Cammyyy och gå vidare till medlemsprofilen.
Svara på detta inlägg
Sida 1 av 1
1

Madde88
Medlem 2009-11-09
#1 19 juli 2015 av Madde88 Re: Inför tikens första löp, hjälp !


Jag vet att det är ganska mycket tid kvar innan Nala löper men vi vill veta hur ska vi förbereda oss för det? ert största problem som ni måste hitta en lösning på är vad ni ska göra med hanen när tiken löper. Många väljer att lämna bort en hund under denna tiden (oftast hanen) eftersom det kan vara extremt stressande för båda hundarna. Om ni väljer att ha båda hundarna hemma måste ni ha möjlighet att stänga dom ute i olika rum med t.ex. dörrar eller galler. De bör ALDRIG vara i samma rum under löp tiden. Räkna med att hanens lydnad försvinner ut genom fönstre (bättre att bli positivt överraskad än tvärtom). Andra saker som kan händer är att hanen börjar kissa inne för att markera sin tik så möbler osv är i riskzon, matvägran är inte heller ovanligt bland stressade hanhundar, vet endel som som ger extra mycket mat till hanen innan tikens löp så han har vikt att tappa utan att de blir farligt.


Ska vi köpa löp trosor ? Om ni inte vill ha blod i hela huset så är det ett bra alternativ. Mina hundar har däremot varit rätt duktiga på att hålla rent själv så jag använder inte trosor.


Vad innebär löpningen, hur lång tid det pågår? "


De flesta tikar löper två gånger om året, men inte alla. Det kan variera beroende på individ och storlek; den ena tiken kanske bara löper en enda gång per år medan den andra löper hela fyra gånger.


Tikens löp delas in i fyra perioder: förlöpet, höglöpet, efterlöpet och viloperioden. Det händer att man kan se att andra hundars intresse för tiken ökar redan några veckor innan hon rent faktiskt påbörjar löpet. Hanhundar man träffar på promenaden vill gärna stanna och nosa ordentligt på henne. Även andra tikar kan visa ett öka intresse, ibland bli lite mer avvaktande och försiktiga. För enkelhetens skull brukar man räkna med att löpet startar i och med den första blödningsdagen. Man säger då att tiken är i förlöp (proöstrus). Det är inte alltid lätt att fånga exakt första löpdagen. En del tikar droppar nästan ingenting alls och håller sig mycket rena.


Ett sätt att inte missa löpstarten kan vara att lägga ett vitt lakan på tikens liggplats. Då syns för det mesta blodfläckarna redan från första dagen. Ofta är tikar som börjat löpa (eller ska börja) mer noga än tidigare med att kissa ofta på promenaden och gärna på många olika ställen. Det är ett osvikligt sätt att tala om för kvarterets gossar vad som är på gång! När löpet börjar svullnar tikens vulva och en del tikar kan ha en ganska frän löplukt som ibland också vi människor kan uppfatta. Förlöpet varar mellan en och drygt två veckor. Det är en tid då tikens kropp på olika sätt förbereder sig för parning och dräktighet . Det är nu som äggblåsorna bildas på äggstockarna. I äggblåsorna mognar äggen och sitter där tills det är dags för ägglossningen och snart därefter parningen.


När tiken är en bit inne i höglöpet (östrus) kan hon bli dräktig om hon paras. Östrus kan sträcka sig alltifrån fyra fem dagar till runt tolv dagar. Nu tunnas vanligen blödningen ut och blir ljusröd. Vulvan blir mjukare än under förlöpet. Tiken har ägglossning och efter två till fyra dagars mognad är äggen mottagliga för befruktning. Efterlöpet (metöstrus) varar i de två månader tiken är dräktig om hon är parad, annars kan det sträcka sig ytterligare lite längre. Viloperioden, anöstrus, är den tid en tik har mellan sina löpperioder."
(tagit från: http://www.skk.se/uppfodning/avel-och-uppfodning/parning/)


Samt hur ska vi hålla bort våran Simba när hon löper så de får inte valparna för tidigt ?Dörrar/galler osv allt som hindrar dem från att vara tsm måste de vara i samma rum så på med koppel så de inte når varandra. Båda kommer jobba hårt för att komma till varandra. Om de är vana vid att sova i sängen med er så bör en av er sova på soffan för att sova med den hunden som inte får vara i sovrummet för att den inte ska stressas av att lämnas utanför flocken.

Svara på detta inlägg

Hortensia
Medlem 2010-01-18
#2 19 juli 2015 av Hortensia Grattis till valpen! :)

Jag tänker att det är alldeles, alldeles för tidigt att bestämma sig för att en nio-veckors tikvalp av en så otroligt talrik ras som Chihuahua är, ska paras med en hane som ännu bara är ett år.


Det vore nästan osannolikt turligt om just ni har lyckats skaffa er två Chihuahuor, som i framtiden visar sig vara av så exceptionellt god kvalitet, att båda kan tillföra rasen tillräckligt mycket för att ni ska vara villiga att riskera tikens hälsa.


Lycka till med vovvarna och alla förberedelser inför en eventuell egen uppfödning. 


Svara på detta inlägg
Sida 1 av 1
1

Liknande diskussioner:

Tråd startad
Senaste svar
Efter operation av Urinsten (Hjälp/Råd)   [1] 21 mar: Silver08 23 mar: Puddingpastejn DESPERAT snälla hjälp   [4] 2 mar: mathildas 9 mar: Ayrin Hjälp välja omplacering, jaktlabbe - malle, annan?   [9] 18 jan: Annka 20 jan: Ayrin tips och hjälp snälla   [1] 8 jan: Jeppeh1984 9 jan: aenima Hjälp med hundfoder   [3] 5 jan: Fjärilsligan 10 jan: Puddingpastejn Hjälp med "problemhund"   [2] 27 dec: Quariz 28 dec: Torparinnan Boktips inför valpköp (eurasier)   [3] 14 dec: almida 25 dec: Pommes Mandolin Hjälp med råd och tips   [1] 5 dec: Marléne 5 dec: aenima Min sorg äter upp mig, hjälp!   [4] 26 nov: MinaÄlskadeHundar 12 dec: Min pärla Hjälp tagit över en hund   [3] 6 okt: Ida88 7 okt: Ayrin
 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida Info om tjänster

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Chihuahua | Labrador Retriever | Golden Retriever | Grand Danois | Bichon Havanais | Jack Russell Terrier | Schäfer
© 1998-2020 Enfinia AB