Diskutera, läs
Hundforum
Chat
Medlemmar
Hundar
Bloggar
Medlemsbilder
Medlemsfilmer
Jag & mina vänner
Händelser
Statusförändringar
Mina händelser
Min profil
Mina vänner
Mina meddelanden
Annat i Rastplatsen
Hundkalender
Mina tjänster
Hjälp

Antal online:
( gäster)
 
10 augusti 2015 av Puddingpastejn i sjukdom & hälsa (14 svar)
Ni med allergihundar, hjälp!

Hej alla hundvänner.


Har lite funderingar kring allergi...


Min tik (wss) på drygt tre år har drabbats av hemsk klåda. Hon har varit hos två olika veterinärer, den ena inne på bakterieinfektion, den andra är stensäker på att det är allergi. Inga prover tagna.


Nu undrar jag lite, hur och när har allergierna visat sig på era hundar?


Min tös har haft hudinfektion och svamp i öronen när hon var under halvåret, har i övrigt varit kärnfrisk med bra hud, päls, klor och öron. Men så nu i juni började hon klia sig vid sidorna av svansen och hade små utslag och detta har gradvis spridit sig till resten av kroppen nu. Dock har ingenting förändrats i hennes miljö eller kostvanor. Ska man ändå tro att det är en allergi? Och hur tusan tar man reda på vad hon inte tål...


Som medlem kan du här läsa lite kort info om Puddingpastejn och gå vidare till medlemsprofilen.
Svara på detta inlägg
Sida 1 av 2
12

Kalla
Medlem 2010-04-06
#1 10 augusti 2015 av Kalla Så här var det för oss:

Vår hund fick knottror i huden som inte försvann. Vi trodde först att huden var irriterad efter trimnung, men efter två veckor ungefär kollade vi upp det. Hon hade mild klåda, så det tog ett tag innan vi insåg att det var något fel.


Vid veterinärbesöket gjorde de hudavskrap, tog blodprov för allegener och tog fem biopsier på knottrorna. Vi behandlade även mot skabb för att utesluta det. Efter någon vecka fick vi svar. Knottrorna visade sig vara vaskulit som är en inflammation i kärlväggarna, oftast på grund av en överreaktion. Blodprovet visade allergener mot kvalster så vi och veterinären drog slutsatsen att vår hund var kvalsterallergisk.


Vi började med att byta ut hundens stoppade bäddar mot konstläderbäddar med lakan i som tvättas ofta i minst sextio grader. Vi tog bort alla "onödiga" textiler som mattor och dylikt, köpte en dammsugare och började städa lite bättre :). Vi gick helt över till färskfoder eftersom det finns förrådskvalster i torrfodersäckar, vi började schamponera hunden med ett klådstillande schampo som heter Epi-sooth, vi började ge fettsyror i maten för att stärka huden och vi fick utskrivet ett kortisonspray för utvärtesbruk vid lokal klåda, det heter Cortavance och är jäkligt effektivt.


Efter ett par veckor hade hennes hud lugnats sig, klådan hade minskat mycket och va allmänt bättre.


Detta var för snart två år sedan och vi har haft turen att inte behöva medicinera henne mer än någon enstaka gång för öroninflammation som ofta är allergirelaterade. Just nu har hon haft lite mer klåda för hon har fått vara i sofforna hos svärisarna, men det hela är väldigt hanterbart och hon schamponeras en eller två gånger i månaden  ungefär.


Det är vanligast att allergi visar sig innan tre-årsåldern, men vår var över tre, precis som din. Kvalsterallergi är den vanligast allergin hos hundar, det är mycket vanligare än matallergi. Svampinfektioner är vanliga hos allergihundar så jag kan förstå att man söker sig till den diagnosen.


Ger du torrfoder så frys det för säkerhets skull, då dör kvalstren. det skadar inte. Vi hade inte förändrat något i vår hunds miljö eller kost när hennes allergi upptäcktes, det kan helt enkelt bara vara en tillfällig svacka i immunförsvaret som gör att allergin kan slå igenom.


Det var vår historia. Hur ni ska göra vet jag inte, men jag vet att det är superviktigt att jobba med en veterinär som man litar och tror på, för det kan vaa en snårig och jobbig process OM det visar sig vara allergi.


Lycka till!

Svara på detta inlägg

Puddingpastejn
Medlem 2009-09-10
#2 10 augusti 2015 av Puddingpastejn Tack

Låter som en lång process! Men skönt att ni fick så bra hjälp. Vi fick också Epi-sooth, hjälper tyvärr inte alls. :/

Svara på detta inlägg

Kalla
Medlem 2010-04-06
#3 10 augusti 2015 av Kalla Det finns många olika klådstillande schampon

Kanske läge att testa igenom även om det inte är gratis direkt. Det var inte en lång process egentligen, vi fick bukt med det värsta på ett par veckor och såg förbättringar nästan genast.


Kolla med veterinären om det är okej att ge fettsyror om ni inte gör det redan. Man kan ju försöka behandla det som kvalsterallergi genom att ta bort mattor och göra dylika åtgärder för att se om det hela bättrar sig, det är ju inget som på något sätt är skadligt att testa, möjligtvis lite bökigt.

Svara på detta inlägg

Puddingpastejn
Medlem 2009-09-10
#4 10 augusti 2015 av Puddingpastejn Re: Det finns många olika klådstillande schampon

Blir nästan till att byta boende för oss om det skulle visa sig att det är kvalster hon inte tål. Plädar över allt, tre stora yllemattor bara i vardagsrummet, i övrigt minst en matta i varje rum. Hunden har en egen tygsoffa som hon ligger i. Håller tummarna för att det är något enklare!

Svara på detta inlägg

Kalla
Medlem 2010-04-06
#5 10 augusti 2015 av Kalla Ja, men jag hade tyckt att det värt det

Jäkligt mycket smidigare än att hålla på att medicinera.


Men, oavsett vad jag tycker, hoppas att ni får svar snarast om vad det är.

Svara på detta inlägg

Dimma
Medlem 2004-12-04
#6 10 augusti 2015 av Dimma Re: Ni med allergihundar, hjälp!

Hade en hunds som kliade sig väldigt mycket, vi tog alergifoder som vi köpte hos veterinär (råd av veterinären)  han blev en annan hund när vi började med fodret.  tog inga prover

Svara på detta inlägg

Jennie&Märta
Medlem 2012-12-23
#7 11 augusti 2015 av Jennie&Märta Re: Ni med allergihundar, hjälp!

Min hund började klia sig vid 6 månaders ålder, sedan vid drygt 9 månader kom det röda utslag som syntes men inte kändes. 

Idag äter hon 6 mg medrol varannan dag, och är helt symtomfri från både kliandet och utslagen. 

Det enda som har hjälpt min tik att vara fri från medicinering är ett schampo som heter Clobex. Det är slut hos leverantören på det, och har varit det de senaste 8 månaderna...Finns inte heller någonting likvärdigt som varken apotekspersonalen kan hitta eller veterinären. 

Har även kollat runt i övriga Europa, både i och utanför EU men det är slut överallt.... 

Svara på detta inlägg

Puddingpastejn
Medlem 2009-09-10
#8 11 augusti 2015 av Puddingpastejn Re: Ni med allergihundar, hjälp!

Men gud va bra att ni hittat saker som hjälper ändå.


Jag har gått och haft ont i magen och oroat mig för att det här ska vara slutet liksom, att hon aldrig kommer få fira fyra år... Mest hört skräckhistorier om hundar man inte kunnat hitta orsaken till klådan på, eller sådana som inget hjälper för.


Hoppas innerligt på att det bara är en "enkel" bakterieinfektion som blir åtgärdat av en antibiotikakur och aldrig mer kommer tillbaka.

Svara på detta inlägg

Teddies matte
Medlem 2010-12-12
#9 11 augusti 2015 av Teddies matte Re: Ni med allergihundar, hjälp!

Min fick klåda och utslag på öronen. Som yngre hade han också lätt för att få öroninfektioner (försvann med foderbyte). Togs blodprov och efter några veckor kom resultaten tillbaka från Amerika, där det exakt visar vad han enligt resultaten reagerar på. (Födoömnen, grästyper, kvalstertyper, insekter o.s.v.)

Svara på detta inlägg

Jennie&Märta
Medlem 2012-12-23
#10 11 augusti 2015 av Jennie&Märta Re: Ni med allergihundar, hjälp!
          Re: Ni med allergihundar, hjälp!
          

Men gud va bra att ni hittat saker som hjälper ändå.


Jag har gått och haft ont i magen och oroat mig för att det här ska vara slutet liksom, att hon aldrig kommer få fira fyra år... Mest hört skräckhistorier om hundar man inte kunnat hitta orsaken till klådan på, eller sådana som inget hjälper för.


Hoppas innerligt på att det bara är en "enkel" bakterieinfektion som blir åtgärdat av en antibiotikakur och aldrig mer kommer tillbaka.

Hoppas också!
Har bekanta vars deras allergihund fyllde 10 nyss och det är "inge" fel på den hunden.
Den har ätit låga doser kortison hela livet och pigg och glad herre. 

De har alltid haft häslokontroller hos veterinären årligen och hunden har inte fått några skador av medicineringen, men den måste ha medicin annars klias det. 

Svara på detta inlägg
Sida 1 av 2
12

Liknande diskussioner:

Tråd startad
Senaste svar
Stressad valp?? SNÄLLA hjälp.   [16] 2 okt: drainer 12 okt: drainer Hjälp!? Kunskap efterfrågas!   [1] 22 sep: sakalladtilla 22 sep: Puddingpastejn Hjälp - vår hund vägrar gå åt vissa håll   [1] 19 sep: Unobunoheterjag 19 sep: Puddingpastejn Hjälp! Valpen åt svam!!   [2] 17 sep: Hejdlöst 17 sep: Hejdlöst Stora problem med liten hund, Hjälp   [5] 31 jul: Doge 8 aug: SpringerSpaniel Hjälp mig hitta rätt hundras!   [4] 31 jul: nellyj 2 aug: Puddingpastejn HJÄLP, staffevalp   [3] 8 maj: Staf 19 maj: Halvtand Hjälp att välja första hund   [4] 2 maj: Kattisb 3 maj: Kattisb Köpa omplaceringshund yorkshireterrier hjälp   [9] 17 apr: tittioo 22 apr: Lona Hjälp parning !?   [1] 14 apr: Humlan12 14 apr: Gurkans
 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida Info om tjänster

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Bichon Frisé | Jack Russell Terrier | Bichon Havanais | Chihuahua | Rottweiler | Yorkshireterrier | Boxer
© 1998-2020 Enfinia AB