Diskutera, läs
Hundforum
Chat
Medlemmar
Hundar
Bloggar
Medlemsbilder
Medlemsfilmer
Jag & mina vänner
Händelser
Statusförändringar
Mina händelser
Min profil
Mina vänner
Mina meddelanden
Annat i Rastplatsen
Hundkalender
Mina tjänster
Hjälp

Antal online:
( gäster)
 
26 augusti 2015 av kalo i skaffa hund (3 svar)
Skaffa hund: staffe eller jaktlabbe

Hej! 


Jag och min sambo har funderingar på att skaffa hund. Förtillfället studerar jag (i minst ett år till) och sambon arbetar som polis. Vi bor i en lägenhet på 65 kvm nära till naturen. Vi har tidigare passat en jaktlabrador och vi blev fullständigt förälskade i rasen. Vi har också läst mycket om staffordshire bullterriern då de verkar som en otroligt positiv ras. Nu försöker jag klura ut vilken ras som skulle passa in i vårt liv på bästa sätt. Varken jag eller min sambo har tidigare haft en egen hund även om vi har viss erfarenhet av hundpassning och andra djur.


Vid det här laget känner jag mig relativt påläst på båda hundraserna men det finns forftarande en del frågor och hoppas att ni kan ge oss några goda råd. 


Vilken är den bästa 'förstagångshunden' mellan dessa två raser? 


Vi har inga planer på att träna jakt med labradoren utan är mer ute efter en sällskapshund och möjligen träna sök och spår, är detta något som kommer påverka labbens livskvalité? 


Hur länge kan man på sin höjd lämna hunden ensam (som vuxen)? Finns det någon skillnad mellan raserna?


Finns det någon annan hund som kan rekomenderas utifrån nedanstående egenskaper och vår livssituation?


- Aktiv, Intelligent, positiv, ska fungera bra med andra hundar och människor, kramgo och stabil.


Övriga kommentarer?


Så himla tacksam för svar!


Som medlem kan du här läsa lite kort info om kalo och gå vidare till medlemsprofilen.
Svara på detta inlägg
Sida 1 av 1
1

Lona
Medlem 2012-01-09
#1 26 augusti 2015 av Lona Re: Skaffa hund: staffe eller jaktlabbe

En jaktlabbe NÖJER SIG med den aktiveringen - men för att må riktigt bra och komma helt till sin rätt behöver den mer. Jag har till exempel varit långvarigt sjuk och hundarna har kommit i kläm när det gäller aktiveringen, jaktlabbarna lullar omkring och ser hyfsat belåtna ut - tills vi började träna igen. Totalt andra hundar!!


Aktiverings- och kapacitetsmässigt ligger de egentligen i nivå med bc och de mer krävande av bruksraserna. Det är inte utseendet som skiljer mest mellan show- och jakttypen utan mentaliteten. 


Däremot finns det nättare labbar som inte är rena jakttypen utan lite mer blandad,  sk dual purpose. De har inte riktigt jaktlabbens will to please och inte alltid samma motor men funkar alldeles ypperligt som aktiva familjehundar med näsa för spår och sök. Får de dessutom apportera så är lyckan gjord


Labbar är, generellt sett, enkla hundar som funkar i de flesta lägen MEN de kan vara drumliga och rent ut sagt a pain in the ass (dock en glad sådan) som valpar och unghundar.


Det gäller väl de flesta raser men av någon anledning tror många att just labradorer föds med en gloria. Det gör de inte - man får putsa lite för att den ska framträda


Värt att se upp med om man ska skaffa show- eller dplabbe är att hanarna inte är översexuella eller hanhundsaggressiva, något som absolut inte är rastypiskt eller önskvärt. Tyvärr blir det lätt så när man avlar på maskulinitet (testosteron) vilket ofta sker i utställningsaveln. Å andra sidan är det inte helt ovanligt med socialt rädda jaktlabbar så båda typerna har sina saker man ska se upp med.


Labbar är glada och mysiga hundar men om jag ska vara ärlig så är staffarna lite charmigare och med lite mer... egensinnighet, på ett positivt sätt. Då kanske jag ska tillägga att jag gillar terriers väldigt mycket medan jag tycker att många mer "easy-going-raser" är lite slätstrukna.


     /Lona, som har två jaktlabbar och lever med ytterligare fyra men har hjärtat mest hos cairnterrier <3 

Svara på detta inlägg

Gurkans
Medlem 2004-01-01
#2 27 augusti 2015 av Gurkans Re: Skaffa hund: staffe eller jaktlabbe

Jaktlabrador är ju ingen egen ras, utan en avelsinriktning inom rasen labrador retriever. Labrador är ju i sig en hund som passar som en aktiv sällskapshund. Jaktlabrador (vilket definieras av linjerna i stamtavlan och inte utseendet) är ju avlad med speciell inriktning på arbetsegenskaperna som apporterande fågelhund. Jag är uppvuxen med både jaktlabradorer och labbar av dual/show-linjer. När jag växte upp födde mamma upp rasen av dual/show-linjer och vi hade både lydnadschampion samt hundar i elitklass på jaktprov hemma.


Om man inte alls tänkt syssla med jaktprov eller typisk retrieverapporteringsträning så känns jaktlabbe kanske lite överkurs. Lite som att skaffa en Ferrari för att bara köra inne i stan med. Hunden kommer liksom aldrig till sin fulla rätt. Det finns en del fördomar kring att labradorer som inte är av jaktlinjer skulle vara sämre hundar och det är de verkligen inte. De finns i alla typer av utseenden (alltså inte alls per automatik i rottweiler-typ) och det typiska glada labradorsättet finns hos alla typer. Kika efter valp från uppfödare som meriterar sina hundar inom mer än bara utställning. De flesta jaktlabbeuppfödare ser helst att deras valpar kommer till folk som tänkt jobba aktivt med hunden, främst inom retrieverjakt(prov).

Svara på detta inlägg

Hortensia
Medlem 2010-01-18
#3 29 augusti 2015 av Hortensia Om ni verkligen vill...

... att er framtida hund "ska fungera bra med andra hundar och människor"...


... bör ni undvika att skaffa en Staffe eller annan liknande hundtyp.


Som första hund passar en frisk, godmodig, välvillig och pålitlig individ, enligt min åsikt, allra bäst och det är klokt att undvika raser med förväntat skarp kamp-, vakt- eller jaktinstinkt...


... om man inte vill sprida onödig oro och osäkerhet i omgivningen.


Mitt råd är att ni tittar närmare på Golden, Labrador, Pudel, Whippet, Kromfohrländer, Newfoundlandshund eller någon Spanielras.


Lycka till med valet!   

Svara på detta inlägg
Sida 1 av 1
1

Liknande diskussioner:

Tråd startad
Senaste svar
Hjälp-hund som rullar sig i bajs på varje prommis   [1] 19 feb: Blocksberry 20 feb: pipilotta Problem vid hundmöten och att passera skälig hund.   [1] 18 feb: Ann-ch 19 feb: Ayrin Min hund är BollTokig. Vad göra?   [4] 13 feb: Maggalufs 14 feb: Maggalufs Hund som hoppar och biter i armarna   [5] 7 feb: Belina bus 9 feb: Belina bus Hund till gården?   [2] 3 feb: Wreder 4 feb: Wreder Hjälp att behålla hund   [10] 3 feb: LeaTyra 5 feb: LeaTyra Skrek på min hund för att förhindra något   [3] 23 jan: MinLillaZoe 24 jan: Ayrin Hund piper vid dörr   [5] 22 jan: Mrsluggan 22 jan: Torparinnan Bondar inte riktigt med min nya hund- vad göra?   [4] 8 jan: Skåning92 9 jan: Skåning92 Kommer jag älska valpen som min gamla hund?   [9] 28 dec: Freddiesmatte 3 jan: Freddiesmatte
 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida Info om tjänster

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Rottweiler | Golden Retriever | Pudel | Cavalier King Charles Spaniel | Dobermann | Schäfer | Chinese Crested Dog
© 1998-2024 Enfinia AB