Diskutera, läs
Hundforum
Chat
Medlemmar
Hundar
Bloggar
Medlemsbilder
Medlemsfilmer
Jag & mina vänner
Händelser
Statusförändringar
Mina händelser
Min profil
Mina vänner
Mina meddelanden
Annat i Rastplatsen
Hundkalender
Mina tjänster
Hjälp

Antal online:
( gäster)
 
16 september 2015 av stinat i övriga hundfrågor (13 svar)
Kommer hon ALDRIG kunna vara ensam hemma? :(

Hej! (långt inlägg, hoppas någon orkar läsa..)


Ja nu är hon snart 2 år min vovve. Ensamhetsträningen blev inte som jag hade tänkt mig och vet inte var det gått snett. Förmodligen b la lite för dålig kontinuitet på träningen men annars känns det som att jag har gjort som "man ska" dvs börjat med att börja öppna dörren, utöka tiden sakta osv men tydligen är det ändå något som blivit fel på vägen....

Nu har vi relativt nyss, hon och jag, flyttat hemifrån och bor själva. Så jag hoppas ju innerligt att hon ska kunna lära sig vara ensam här nu. Jag och min familj har alltid varit väldigt låsta i och med detta och hon har aldrig blivit lämnat stunder för att "man måste iväg" utan vi har alltid anpassat oss och sett till att hon inte är själv. 

Men detta är fruktansvärt trist. Jag tappar glädjen i hundägandet! OM man bara hade kunnat få gå iväg en sväng för att handla lite, göra något ärende eller liknande hade det varit så enkelt och skönt! Då hade det känts så mycket roligare att göra saker med henne. Nu känns allt så påtvingat, som att hon äger mig och att jag inte har något eget liv. Jag vet ju rent förståndsmässigt att hon inte på något sätt är svår i detta för att jävlas eller "vara tjorvig", hon agerar bara som hon känner. Meeeen jag blir inombords så arg och besviken på henne.


Det blir som att jag känner "men snälla kan du inte bara ligga och vila en timme så matte får göra några saker, jag gör allt för dig och aktiverar dig med massa saker, men du kan inte låta mig få en timme att göra några saker själv??!!? vet du hur länge många stackars hundar ligger ensamma varje dag??" 


Jag vet. Det är bara som jag börjat känna inombords. Situationen är så infekterad att jag knappt orkar ta tag i att träna ensamhet för att jag är rädd att misslyckas och orkar inte med bakslag, och att höra henne yla eller krafsa på dörren 1 sekund efter att jag gått ut ur den. 

Hon har gått bra en period att lämna en stund och verkat lugn, sedan fått för sig att yla igen nästa gång. Är jag dum som tänker att det inte är riktig separationsångest utan mer en "hallå matte jag vill vara med och jag vill inte ligga här och ha tråkigt?!" Att hon typ mest för vanans skull ska bli orolig och hålla på? Är det helt orimligt? 

Och sen tänker jag.. Kan man gå för sakta fram? Om jag börjar träna henne att ligga så hon inte ser mig inomhus och sedan bara tränar med att klä på mig och öppna dörren - kan man fastna i ett stadie FÖR LÄNGE? Att hon liksom börjar vänja sig vid det stadiet för mycket, så utvecklig blir svårare? 

Har så mycket funderingar... Är så rädd att göra fel och förstöra ännu mer. Tror ni att detta kan gå eller är det nåt fel på mig eller henne? För mig vore det typ som att vinna på lotto om jag fick en timme om dagen att gå ut och göra ärenden och andas lite EGENTID. 


Jag har ju bara tur att jag har stackars pappa som precis gått i pension och alltid ställer upp och är med henne när jag behöver göra något (studerar, extrajobbar) och jag känner att det är krävande för honom också eftersom han inte kan gå någonstans när han är vakt till henne heller... 


Någon som har några stöttande ord eller som faktiskt tror att detta går? HUR HADE NI GJORT OCH TRÄNAT? 

Tack på förhand och tack om någon orkat läsa allt detta...!! :)


Som medlem kan du här läsa lite kort info om stinat och gå vidare till medlemsprofilen.
Svara på detta inlägg
Sida 1 av 2
12

Elvira
Medlem 2005-09-12
#1 16 september 2015 av Elvira Re: Kommer hon ALDRIG kunna vara ensam hemma? :(

Gå en hundkurs, där kan du träffa en instruktör, som kan ge dig vettiga råd, efter att hen har träffat hunden och kan bilda sig en uppfattning, om vilken träning som behövs.

Svara på detta inlägg

Almitra
Medlem 2004-11-22
#2 16 september 2015 av Almitra Re: Kommer hon ALDRIG kunna vara ensam hemma? :(
Min Whippet lärde sig tyvärr aldrig att vara själv. Så länge jag hade två hundar var det aldrig något problem. Jag hade tur som hade föräldrar som oftast kunde ställa upp, men visst blev man låst och ibland fick man stanna hemma.
Svara på detta inlägg

BushundenL
Medlem 2006-03-26
#3 16 september 2015 av BushundenL Re: Kommer hon ALDRIG kunna vara ensam hemma? :(

Hej! 


Förstår att det är tufft att ha en hund som inte klarar av att vara ensam, och så ska ni inte behöva ha det i längden. 


Har du prövat att ta hem en erfaren hundpsykolog eller hundinstruktör som kan hjälpa er specifikt med just detta problemet med att vara hemma själv? Om inte, testa det! 


Vad händer om din hund får vara hemma ensam säg en kvart, en halvtimme, en timme? Biter hon sönder saker eller skäller hon enbart, eller vad? 


Har du prövat att börja om med ensamhetsträningen? Det KAN vara så att du missar något i ensamhetsträningen, t.ex. går in till din hund innan den är helt tyst, eller går för fort fram i de olika stegen, vilken energi du omger dig i detta (din hund läser t.ex. av din oro/ilska/stress direkt, så tänk på det när du tränar och var lugn och fokuserad), etc, så där hade verkligen en hundpsykolog eller hundinstruktör kunnat vara till hjälp och gett handfasta råd. 


Ett alternativ om inget annat fungerar (men det tror jag att det kommer att göra), är att skaffa en hundkompis, så att din hund alltid har en hundkompis hos sig. Kan ju vara värt att testa med någon väns hund (som din hund redan känner och trivs med, om det finns) först i en halvtimme och se om det hjälper innan ni ev. köper ännu en hund. 


Om det är så att din hund är osäker och rädd för att vara ensam så kan ni träna på att stärka hunden i just det för övrigt, när du är med, i olika situationer så att din hund bättrar på sitt självförtroende. 


Håller tummarna att det ordnar sig! 


Varm styrkekram! 

Svara på detta inlägg

stinat
Medlem 2010-08-11
#4 16 september 2015 av stinat Re: Kommer hon ALDRIG kunna vara ensam hemma? :(

Hejsan! 
Tack för ditt svar! :) 

Jag har inte haft någon hjälp av en hundpsykolog och vet inte ens om det finns någon var jag bor... Ska kanske kolla upp det. Det känns dock lite läskigt att någon utomstående ska komma in snabbt och analysera min hund, är rädd att den ska ha förslag som jag inte tycker känns enligt min hundsyn t ex :D Men det borde gå att lösa. 


Jag har ju aldrig lämnat henne annat än vid de tillfällen vi har ensamtränat, och då försökt anpassa tiden till vad hon verkar klara av. Men hon har ju ändå vissa gånger reagerat med att yla och pipa. Ibland bara pip och ibland ylande som låter halv som ett långt utdraget skäll. Men hon sitter aldrig och skäller, på vanligt vis. Hon har aldrig förstört något eller annat, endast ljudat och ev vankat lite av och an. (dock har hon oftast haft ett mindre område) 


Ja jag har prövat börja om med träningen, men det har blivit ganska hattigt fram och tillbaka med försök att pröva med olika små variationer. Har verkligen försökt att inte gå för fort fram, men har väl ändå blivit så uppenbarligen, för henne i alla fall...


Men har som tyckt att det är svårt att hitta en bra nivå, när man behöver backa och när man vågar utöka tid igen osv, det har jag tyckt varit svårt.
Jag har dock aldrig gått in till henne när hon har låtit! Endast när hon varit tyst, även om det nån gång varit att hon varit tyst i nån sekund, för att hon typ bara fortsatte låta.. 


Det känns konstigt att hon kan läsa av hur jag känner mig inombords, men det kan säkert vara så! För ju sämre det gått , desto mer nervös har jag blivit över att ens klä på mig för att jag är rädd att hon direkt ska komma och typ upp mot mig eller stå och visa att hon minsann ska med! Så är nog inte helt avslappnad men jag har alltid försökt verka som det.. 

Jag önskar ju att skaffa en till hund, men jag är också tveksam till det just utifrån detta. Vore inte precis roligt att bli sittande med två vovvar med separationsångest, för det känns ju som en risk...


Hur tänkte du när du menar att stärka hunden i det i övrigt? Vad tänkte du då för saker som kan bättra på henne självförtroende som kan vara till hjälp i detta?


Tack snälla för ditt meddelande! Jag ska försöka kämpa på och hålla mina tummar för att detta inte är helt kört. Kram

Svara på detta inlägg

Madde88
Medlem 2009-11-09
#5 16 september 2015 av Madde88 Re: Kommer hon ALDRIG kunna vara ensam hemma? :(

Hundar är löjligt snabba på att känna av vad du känner. När du är stressad, rädd, arg, ledsen ändras den kemiska balansen i kroppen och hunden kan på så sätt lukta att något inte är som det brukar. Samma är det med små små muskelspänningar som man oftast inte ens själv märker men hunden tänker på det direkt.


Om du väljer att skaffa en hund till som stöd till din hund så var extremt noga med det att den är en hund som inte har den minsta lilla problem med att vara ensam hemma. En valp eller en osäker vuxen hund kan göra din hunds rädsla värre och din hund kan förvärra den andra hundens.


 

Svara på detta inlägg

BushundenL
Medlem 2006-03-26
#6 16 september 2015 av BushundenL Re: Kommer hon ALDRIG kunna vara ensam hemma? :(
          Re: Kommer hon ALDRIG kunna vara ensam hemma? :(
          

Hejsan! 
Tack för ditt svar! :) 

Jag har inte haft någon hjälp av en hundpsykolog och vet inte ens om det finns någon var jag bor... Ska kanske kolla upp det. Det känns dock lite läskigt att någon utomstående ska komma in snabbt och analysera min hund, är rädd att den ska ha förslag som jag inte tycker känns enligt min hundsyn t ex :D Men det borde gå att lösa. 


Jag har ju aldrig lämnat henne annat än vid de tillfällen vi har ensamtränat, och då försökt anpassa tiden till vad hon verkar klara av. Men hon har ju ändå vissa gånger reagerat med att yla och pipa. Ibland bara pip och ibland ylande som låter halv som ett långt utdraget skäll. Men hon sitter aldrig och skäller, på vanligt vis. Hon har aldrig förstört något eller annat, endast ljudat och ev vankat lite av och an. (dock har hon oftast haft ett mindre område) 


Ja jag har prövat börja om med träningen, men det har blivit ganska hattigt fram och tillbaka med försök att pröva med olika små variationer. Har verkligen försökt att inte gå för fort fram, men har väl ändå blivit så uppenbarligen, för henne i alla fall...


Men har som tyckt att det är svårt att hitta en bra nivå, när man behöver backa och när man vågar utöka tid igen osv, det har jag tyckt varit svårt.
Jag har dock aldrig gått in till henne när hon har låtit! Endast när hon varit tyst, även om det nån gång varit att hon varit tyst i nån sekund, för att hon typ bara fortsatte låta.. 


Det känns konstigt att hon kan läsa av hur jag känner mig inombords, men det kan säkert vara så! För ju sämre det gått , desto mer nervös har jag blivit över att ens klä på mig för att jag är rädd att hon direkt ska komma och typ upp mot mig eller stå och visa att hon minsann ska med! Så är nog inte helt avslappnad men jag har alltid försökt verka som det.. 

Jag önskar ju att skaffa en till hund, men jag är också tveksam till det just utifrån detta. Vore inte precis roligt att bli sittande med två vovvar med separationsångest, för det känns ju som en risk...


Hur tänkte du när du menar att stärka hunden i det i övrigt? Vad tänkte du då för saker som kan bättra på henne självförtroende som kan vara till hjälp i detta?


Tack snälla för ditt meddelande! Jag ska försöka kämpa på och hålla mina tummar för att detta inte är helt kört. Kram

Hej igen! 


När jag läser det du skrivit så blir jag övertygad om att detta är något du helt säkert kommer att kunna lösa! 


En hundpsykolog skulle inte kräva något av dig som du inte känner är rätt, då skulle denne istället hitta en annan väg, så var inte orolig för något sånt. Det skulle absolut hjälpa er mycket. 


Genom att stärka dig själv, dvs jobba på ditt inre lugn i lämningssituationen och när du tränar detta, så stärker du även din hund indirekt. Detta är jätteviktigt att du jobbar på. För din hund känner exakt vad du känner, du är som en öppen bok för din hund, så känner du dig lugn så för du över den känslan på din hund. Och känner du dig nervös och stressad så för du över den känslan på din hund. Så jobba på ditt lugn i detta! 


Du kan även hjälpa din hund att bli mer självständig genom att inte reagera alls när den piper och ylar, ignorera den HELT då. I alla situationer när den gör detta. När den är lugn och tyst då klappar du om den och visar uppskattning. Gör detta mycket. På detta sättet hjälper du din hund att förstå att det är så här du vill att den ska bete sig. Du kan även börja träna den i att den ska ligga i sin korg en stund medan du t.ex. lagar mat, eller gör något annat, kanske börja med två minuter, och den SKA stanna i korgen tills du säger att det är ok att den får gå därifrån. Var bestämd, tydligt bestämd, men samtidigt vänlig och LUGN. Ett tips är att ge ett litet ben att tugga på i början så den fokuserar på något annat än att du går iväg. Se till att du är i samma rum i början, när din hund är lugn när den är där, så kan du börja gå in i ett annat rum i någon minut, helt utan oro i kroppen, och så kom tillbaka till rummet där din hund är igen, och beröm jättemycket när den har klarat av det. Uttöka tiden och var positiv och lugn hela tiden. Detta hjälper och stärker din hunds självkänsla att känna att den klarar av att vara själv med sig själv. Den behöver träna på detta i lugn takt och i en lugn och trygg atmosfär. När detta går galant, så börja gå ut några minuter, och gå inte in förrän din hund är tyst. Gå då in igen och beröm jättemycket, men var samtidigt lugn. Jobba även med dig själv att INTE reagera på din hunds gnyende och ylande, det är ingen katastrof att den gör det, du KOMMER att lösa detta oavsett!! Bara jobba vidare med din hund, så kommer det att lösa sig så småningom. 


OM du bestämmer dig för att skaffa en hund till så är det otroligt viktigt att den hunden redan kan vara själv och dessutom är en lugn hund som inte stressar upp sig i onödan, så välj hund noga! 


Du kommer att fixa detta, så ge inte upp! 


Varm kram! 

Svara på detta inlägg

Hortensia
Medlem 2010-01-18
#7 17 september 2015 av Hortensia Jobbig sits...

... men om ni nyss har flyttat, skulle jag föreslå en paus i ensamhetsträningen. Kanske någon granne kan vara behjälplig om du behöver gå hemifrån kortare stunder?


Lycka till!   

Svara på detta inlägg

mariaambrosia
Medlem 2015-09-05
#8 17 september 2015 av mariaambrosia Re: Kommer hon ALDRIG kunna vara ensam hemma? :(
          Re: Kommer hon ALDRIG kunna vara ensam hemma? :(
          

Hej igen! 


När jag läser det du skrivit så blir jag övertygad om att detta är något du helt säkert kommer att kunna lösa! 


En hundpsykolog skulle inte kräva något av dig som du inte känner är rätt, då skulle denne istället hitta en annan väg, så var inte orolig för något sånt. Det skulle absolut hjälpa er mycket. 


Genom att stärka dig själv, dvs jobba på ditt inre lugn i lämningssituationen och när du tränar detta, så stärker du även din hund indirekt. Detta är jätteviktigt att du jobbar på. För din hund känner exakt vad du känner, du är som en öppen bok för din hund, så känner du dig lugn så för du över den känslan på din hund. Och känner du dig nervös och stressad så för du över den känslan på din hund. Så jobba på ditt lugn i detta! 


Du kan även hjälpa din hund att bli mer självständig genom att inte reagera alls när den piper och ylar, ignorera den HELT då. I alla situationer när den gör detta. När den är lugn och tyst då klappar du om den och visar uppskattning. Gör detta mycket. På detta sättet hjälper du din hund att förstå att det är så här du vill att den ska bete sig. Du kan även börja träna den i att den ska ligga i sin korg en stund medan du t.ex. lagar mat, eller gör något annat, kanske börja med två minuter, och den SKA stanna i korgen tills du säger att det är ok att den får gå därifrån. Var bestämd, tydligt bestämd, men samtidigt vänlig och LUGN. Ett tips är att ge ett litet ben att tugga på i början så den fokuserar på något annat än att du går iväg. Se till att du är i samma rum i början, när din hund är lugn när den är där, så kan du börja gå in i ett annat rum i någon minut, helt utan oro i kroppen, och så kom tillbaka till rummet där din hund är igen, och beröm jättemycket när den har klarat av det. Uttöka tiden och var positiv och lugn hela tiden. Detta hjälper och stärker din hunds självkänsla att känna att den klarar av att vara själv med sig själv. Den behöver träna på detta i lugn takt och i en lugn och trygg atmosfär. När detta går galant, så börja gå ut några minuter, och gå inte in förrän din hund är tyst. Gå då in igen och beröm jättemycket, men var samtidigt lugn. Jobba även med dig själv att INTE reagera på din hunds gnyende och ylande, det är ingen katastrof att den gör det, du KOMMER att lösa detta oavsett!! Bara jobba vidare med din hund, så kommer det att lösa sig så småningom. 


OM du bestämmer dig för att skaffa en hund till så är det otroligt viktigt att den hunden redan kan vara själv och dessutom är en lugn hund som inte stressar upp sig i onödan, så välj hund noga! 


Du kommer att fixa detta, så ge inte upp! 


Varm kram! 

Bra skrivet 

Svara på detta inlägg

Vanna
Medlem 2012-06-29
#9 18 september 2015 av Vanna Stackare

Du kan skicka ett meddelande till mig om du vill så ska jag ge dig mina bästa råd! *expert* 

Svara på detta inlägg

Madde88
Medlem 2009-11-09
#10 18 september 2015 av Madde88 Re: Stackare

Varför inte dela med dig av de bästa råden till alla? Det är ju inte ovanligt att folk med liknande problem söker upp gammla trådar och läser.

Svara på detta inlägg
Sida 1 av 2
12

Liknande diskussioner:

Tråd startad
Senaste svar
Ni som har hunden med på jobbet/jobbar hemma   [6] 2 jul: karfah 6 aug: ponys Kommer min hund någonsin få tillbaka sin päls?   [4] 22 jun: z_z_Ulle 23 jun: Draghund Öva på att vara ensam   [4] 21 mar: BullandBear 23 mar: Torparinnan Borrelia som kommer tillbaka i skov, erfarenheter?   [2] 8 nov: Favvisvovvennr1 13 nov: Favvisvovvennr1 Underlag för hundträning inomhus? (hemma)   [9] 30 okt: Ayrin 11 nov: Ayrin Hur ger man andra dos av Pro-kolin? Kommer inget..   [3] 10 sep: Lovely havamalt 11 sep: Lona Jakthund mestadels ensam   [9] 29 maj: Lexie2013 1 jun: Lexie2013 Duscha med en 8 veckors valp hemma   [3] 20 maj: BorderSvante 31 maj: Sussane Hur kommer jag vidare med min koppelträning?   [4] 17 apr: AnnaAlm 19 maj: Halvtand Hund på tomten, lämnas inte ensam   [2] 14 jan: pinsan 15 jan: Ayrin
 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida Info om tjänster

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Schäfer | Jack Russell Terrier | Rottweiler | Staffordshire Bullterrier | Yorkshireterrier | Siberian Husky | Dalmatiner
© 1998-2021 Enfinia AB