Diskutera, läs
Hundforum
Chat
Medlemmar
Hundar
Bloggar
Medlemsbilder
Medlemsfilmer
Jag & mina vänner
Händelser
Statusförändringar
Mina händelser
Min profil
Mina vänner
Mina meddelanden
Annat i Rastplatsen
Hundkalender
Mina tjänster
Hjälp

Antal online:
( gäster)
 
29 september 2015 av _Smulan_ i skaffa hund (6 svar)
Eurasier, finsk lapphund eller Sheltie..?!

Hej allihopa! Jag hoppas någon orkar läsa igenom detta och hjälpa mig lite... Började spana raser för två år sedan och känner mig lika velig än i rasvalet, och nu är det bara till att bestämma sig!


Istället för att fråga om för- och nackdelar med raserna (för jag har redan läst de flesta trådar och informationssidor som finns, och även hälsat på på kennlar) så tänkte jag beskriva mig och sedan hoppas att ni som är hundkunniga kan hjälpa mig med vilken som passar mig bäst!


Jag är ensamstående och bor i hus med skogen bak huset. Vill skaffa familj i framtiden. Har inga andra djur men gillar katter och hästar och kan komma att skaffa detta i framtiden. Jag är en lugn, trygg person, kommer vara konsekvent men mjuk i uppfostran.


Jag jobbar på kontor, har eget rum, men ca 4 personer som jobbar i samma byggnad. Det kommer och går personer men är inget större spring.


Viktigt att hunden vill hänga med på allt, åka bil, kolla jobb vara med på kontoret, ut iskogen, hem till kompisar o.s.v. Kommer inte behöva lämna hunden ensam nåt större utan behövs hundvakt har jag en bror och far som kan passa, båda har varsin tik (tax och terrier).


Jag gillar att röra mig, promenader och cykelturer, vara ute i trädgården, skogen och har alltid något på gång, MEN jag är ingen löpare som motionerar 2 timmar varje dag.


Viktigast för mig är att jag ska ha en trygg hund, där vi har ett fint samspel och starkt förtroende för varandra. Jag vill kunna ha min hund lös, under bra förutsättningar då givetvis. Jag skulle vilja testa agility, lydnad, spår o.s.v. men detta är inget jag testat förr så jag vet heller inte ambitionen. Tror mest jag vill göra nåt som hunden tycker är kul, som vi kan göra ihop. Kommer i stort sett kunna lägga hela min fritid på min hund och det kommer bli min bästa vän!=)


För mig är det största för- och nackdelen med följande raser.


Eurasier: Verkar va underbar, famijlekär, en tyst och stabil hund som inte alltid kräver lika mycket som andra raser i motion och stimulans, bara den får vara med. Är rädd att den är lite stor, och kanske för envis/egensinnad.


Finsk lapphund: Verkar vara lättsam, på-och avknapp, väldigt glad och positiv. Samtidigt kanske för skällig, krävande i stimulans, envis?


Sheltie: Underbart lättsam, glad, mjuk och lättlärd. Men de verkar lite nervösa och för reserverade?


Detta är ju bara några av de egenskaper man både läst sig till och upplevt. Jag har träffat en del olika hundar och jag vet att det beror mycket på individ och uppfödare, och självklart vad man gör dom till. Men jag tycker dessa tre raser är jättevackra, de är fina hundar som verkar vara bra och anpassningsbara och som jag tror passar mig.


Vore jättesnällt om ni som har erfarenhet av raserna orkar läsa igenom texten och hjälpa mig!


Tack på förhand!


 


Som medlem kan du här läsa lite kort info om _Smulan_ och gå vidare till medlemsprofilen.
Svara på detta inlägg
Sida 1 av 1
1

Ruccola
Medlem 2006-07-11
#1 29 september 2015 av Ruccola Re: Eurasier, finsk lapphund eller Sheltie..?!

På hundklubben har vi både finsk lapphund och sheltie i agilityklasserna plus en sheltie i lydnad - alla trevliga hundar, fast livliga. De på klubben är definitivt hundar som vill och måste få jobba ordentligt med något för att må bra. Eurasier har jag endast träffat på utställningar och jag har blivit imponerad av deras värdighet , deras vänlighet och lugn. Vackra hundar. Ta kontakt med uppfödare av raserna och be att få hälsa på. Inte valpar för alla valpar är supergulliga, men totalt oskrivna kort, utan de vuxna hundarna som visar rasens olika karaktär. Gå på utställningar och be att få vara åskådare när hundklubbar tränar, för säker finns någon av raserna där.

Svara på detta inlägg

_Smulan_
Medlem 2013-08-26
#2 29 september 2015 av _Smulan_ Re: Eurasier, finsk lapphund eller Sheltie..?!

Tack så mycket för svar!=) Jag har varit på en del kennlar, av alla dessa raser, men tycker det är så svårt att se när de är i kennel, med en mycket kunnig kennelägare med erfarenhet av rasen. Jag har svårt att favoriser egenskaperna då jag vill ha en livlig hund när vi leker och tränar, men lugn på kontoret, reserverad när vi möter okända, men social när jag är med vänner och familj. Storleksmässigt vill ja ha en hund som ändå är mycket hund, samtidigt som en mindre är lättare och snodigare att ha med.Den ska ju larma om någon kommer, men tystna när den blir tillsagd. Alla deras olikheter har både för- och nackdelar... Så jag önska att min personlighet och vardag kunde avgöra valet... Men tyvärr är det väl så att olika individer och min uppfostran avgör mer än själva rasen.


Men tack så hemskt mycket för svar iaf!=)


Ska försöka leta upp lite fler kennlar att terrorisera..=)

Svara på detta inlägg

Ruccola
Medlem 2006-07-11
#3 29 september 2015 av Ruccola Re: Eurasier, finsk lapphund eller Sheltie..?!

Jag vill än en gång rekommendera dig att uppsöka hundklubbar och studera hundar under träning och kanske prata med ägarna. På en agilitykurs/träning är det rätt säkert att du stöter på både sheltie och finnen. Men med de kriterier du har hade jag (labradorägare) utan tvekan valt en eurasier. Så rysligt stora är de inte, men ändå inger de en viss respekt genom sitt lugna uppträdande. De jag träffat å utställningar har varit väl socialiserade och oerhört trevliga men aldrig påträngande, som mina labbar kan vara om de fattar tycke för någon.


Lycka till i ditt hundsökande - men jag sätter en slant på eurasiern...


 


 

Svara på detta inlägg

_Smulan_
Medlem 2013-08-26
#4 29 september 2015 av _Smulan_ Re: Eurasier, finsk lapphund eller Sheltie..?!

Verkligen tack! Det ska jag göra! Tror väl innerst inne de blir det med.. började kolla på dom för två år sedan och det finns väl en anledning att de fortfarande starkt hänger med på listan!

Svara på detta inlägg

Tjaboo
Medlem 2006-09-09
#5 29 september 2015 av Tjaboo Re: Eurasier, finsk lapphund eller Sheltie..?!

Vet egentligen inte så mycket om de raserna du tittat på men när jag läste ditt inlägg tänkte jag på en Keeshond som en avlägsen bekant har. Kanske har jag fel men kanske kan vara värt att kolla upp.


 

Svara på detta inlägg

_Smulan_
Medlem 2013-08-26
#6 30 september 2015 av _Smulan_ Re: Eurasier, finsk lapphund eller Sheltie..?!

Tack för svar..=) Jag har kollat på denna rasen med, dock bara via nätet.. (har iofs träffat 2 pigga trevliga individer innan). Har läst att de kan ha ont av sommarvärmen och att det är lite mer krävande pälsvård än på de andra jag nämnde. Jämför man Keeshond och Eurasier så verkar ju K generellt mer lättlärd och alertare, samtidigt som E då har fördelen att vara friskare och tystare/lugnare. Annars är det två väldigt fina hundar.


Men tack, ska se om jag hittar någon kennel i närheten så jag kan få träffa några..=)

Svara på detta inlägg
Sida 1 av 1
1

Liknande diskussioner:

Tråd startad
Senaste svar
Torrfoder till finsk lapphund   [6] 8 dec: Kotan 9 dec: Kotan Eurasier eller Chow Chow?   [13] 23 mar: helenxu 28 mar: Gurkans Finsk Lapphund Kennel   [6] 30 apr: SmilesGB 6 maj: Ayrin Boktips inför valpköp (eurasier)   [3] 14 dec: almida 25 dec: Pommes Mandolin Flyga med finsk lapphund   [0] 3 dec: theakarlsson Skaffa finsk lapphund?   [10] 1 jul: tant gredelin 26 aug: tant gredelin aktionsradie finsk lapphund   [1] 10 maj: dragontear 10 maj: Ayrin Eurasier - en ras för mig?   [2] 25 okt: almida 27 okt: Anneli Sheltie vill gå väldigt långsamt på promenader   [3] 27 maj: malin111 28 maj: Anneli Hyperaktiv lapphund   [11] 9 maj: junior08 14 maj: Voff 92
 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida Info om tjänster

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Schäfer | Chihuahua | Dvärgpinscher | Jack Russell Terrier | Dobermann | Tax | Dvärgschnauzer
© 1998-2022 Enfinia AB