Diskutera, läs
Hundforum
Chat
Medlemmar
Hundar
Bloggar
Medlemsbilder
Medlemsfilmer
Jag & mina vänner
Händelser
Statusförändringar
Mina händelser
Min profil
Mina vänner
Mina meddelanden
Annat i Rastplatsen
Hundkalender
Mina tjänster
Hjälp

Antal online:
( gäster)
 
21 oktober 2015 av kodathehusky i vallningsforum (11 svar)
Australian shepherd

Australian shepherd är en ras som jag blivit väldigt intresserad av, om jag ska skaffa en eller inte har jag ingen aning om, inte än på några år iallafall :) men skulle vara kul att veta lite mer om dom, så om det är någon här ute som har en eller vet mycket om dom får gärna berätta, både positivt och negativt!

Nått jag har hört från människor är att om dom inte får valla, kan dom bli knäppa i skallen, stämmer verkligen de?

Brukar dom börja valla på allt dom ser? t.ex om en människa kommer och går så börjar den nästan valla den personen. Var hundvakt åt en vallningshund tidigare som gjorde så och den vallade inte förövrigt.

Har dom svårt att bli lämnade ensam hemma?

Skriv på hur mycket ni vill, ju mer info ju bättre :) Mycket nyfiken på denna ras!


Som medlem kan du här läsa lite kort info om kodathehusky och gå vidare till medlemsprofilen.
Svara på detta inlägg
Sida 1 av 2
12

Tornvinga
Medlem 2014-04-23
#1 21 oktober 2015 av Tornvinga Re: Australian shepherd

Hej! Jag är ingen expert på ämnet men tänkte ändå skriva två saker:


1. Aussies har väldigt mycket information kring dom så mitt tips är att läsa om dom via nätet och på olika kenlars sidor (de brukar skriva vad som krävs för att äga en viss ras).


2. När jag var och vallade med min collie så sa jag till instruktören att jag först velat ha en aussie men sedan beslutade mig för en collie och denne man (som har en aussie) sa då direkt att det var ett bra val och att Aussien inte är någon bra första hund. Aussien har mycket arbetsglädje (dock behöver det inte bara vara vallning, du kan köra spår och agility eller vad som helst, men jobba behöver den) sedan är det en ganska envis ras :).


Så nu har jag svarat lite :P alltid roligt när någon kommenterar eller hur? Får vi hoppas att någon med mer kunskap hör av sig också :P

Svara på detta inlägg

kodathehusky
Medlem 2015-10-14
#2 21 oktober 2015 av kodathehusky Re: Australian shepherd

Ja det är alltid kul när någon svarar, och jag fick ju iallafall lite info så ;)
Jag läser runt för fullt på olika sidor och kennels, kände mest för att ha lite sådär smått egen uppfattning från denna ras :D


Har som sagt en husky just nu så en hund att få jobba med är nått jag faktiskt strävar efter, jag är inte personen som vill ha en liten soffpotatis 24/7 utan mer en hund som behöver mycket träning och så.


Tack så mycket för ditt svar :)

Svara på detta inlägg

Fisher
Medlem 2015-03-16
#3 21 oktober 2015 av Fisher Re: Australian shepherd

Jag råkar ju faktiskt ha en Aussie, så jag kan väl ge lite personlig insikt. 


Skaffade Aussie av olika anledningar. Jag vill tävla i lite olika grenar, men framförallt Agility, och då behövde jag ju en smidig, snabb och intelligent hund. Jag ville ha en hund som inte älskar allt och alla vid första anblick, och som kan vakta tomten på landet. Jag ville ha en hälsosam hund av brukstyp, så då ville jag ju per automatik undvika utställningstypen av Aussie.


Tinja är allt och lite till! Hon är fantastiskt lättlärd, men det gäller att man aldrig tappar humöret. Blir jag ens lite frustrerad så vill hon upp i knät och trösta mig för att hon tycker det är obehagligt. Hon är även väldigt känslig för tonlägen, så det gäller att behålla lugnet. Krävs inte mycket för att hon ska märka. Det är alltså enbart positiv träning som gäller, vi kör klicker, mycket beröm och godis och lek i slutet. Gör jag som jag ska och har tålamod så kan jag lära in nya tricks på en eftermiddag.


Vallar gör hon inte. Hon har fått pröva på att valla får och det var ju väldans skoj, men hon jobbar med mig på gård med ankor, höns, hästar och katt och ingenting vallas. Är man dock ute och rider så går hon gärna med den sista hästen, verkar som om att hon vill hålla koll på att alla följer med. Kör dock inte det typiska "hålla ihop flocken genom att ändlöst springa fram och tillbaka och runt", vilket jag tycker är väldigt skönt.


Hon vaktar alldeles lagom, vilket också finns i rasen. Hör eller ser hon någonting skumt så springer hon till mig och gruffar. Hon har aldrig skällt på något, utan kör bara små huff-gruffs, med ett morr om det är någonting som verkar läskigt.


Hon är perfekt reserverad mot främlingar. Ska inte fram och hälsa på någon om jag inte ber henne att hälsa, säger inte matte att det är intressant så är det inte intressant, ungefär den stilen. Vänner och bekanta blir hon snabbt glad i och älskar att springa och hälsa på folk hon känner när matte ger henne lov :)


Det enda negativa jag kan känna att när hon är rastlös, typ om vi är hemma från jobbet, så kan hon börja tugga på sina egna tassar. Inte hårt än så länge, men det känns som att om jag låter beteendet hålla i sig som kommer det bli ett problem. Det är väl lite välkänt med rasen att de kan lätt utveckla dåliga vanor och fixeringar. För mycket av det goda är aldrig bra, men med Aussies skulle jag faktiskt rekomendera att aldrig kasta boll eller pinne, för det är SÅ många vallhundar som blir helt boll- och pinntokiga. Jag brukar plocka vasstrån eller liknande till Tinja som hon får jaga, det ÄLSKAR hon och än så länge had hon inte visat minsta tecken på fixering.


Och man behöver inte vara en retriever för att älska vatten, för Tinja tycker det är galet kul med sånt.


Om du har specifika frågor så är det bara att fråga på. Kan ju bara dela med mig av det jag upplevt med rasen, men ibland kan det ju vara bra. Och Tinja är ju bara 7 månader gammal, så hon har mycket kvar i den mentala utvecklingen. :)

Bilder:
Svara på detta inlägg

kodathehusky
Medlem 2015-10-14
#4 21 oktober 2015 av kodathehusky Re: Australian shepherd

Åh, ja det här var mycket bra information :)

Hur mycket motion får hon på en dag ungefär?
och hur mycket mental träning?
Har ju en husky just nu så med honom är jag ju van med att han ska ha sjukt mycket motion :)


Kan hon vara ensam hemma?
Funkar hon bra med andra hundar? :)

Svara på detta inlägg

Fisher
Medlem 2015-03-16
#5 21 oktober 2015 av Fisher Re: Australian shepherd

Hon får gott med motion, jag jobbar på gård 9-5 fyra dagar i veckan, och hon går lös med mig. Det är allt från att hon går och nosar lugnt, sitter och spanar, leker med sin lilla kompis Märta till att hon följer med ut på de kortare ridturerna eller kör några varv själv i glädjerus på ridbanan, med vila inomhus efteråt.


De dagar jag är hemma så duger gott en långpromenad på morgonen eller på dagen, med aktivering så som att leta efter matte, leta skatter matte har med sig, träna fot och följsamhet. Kompletteras såklart med andra kortare promenader, samt klickerträning inomhus. Andra dagar åker vi iväg till brukshundsklubben och övar antingen passivitet eller lite enkla saker på agilitybanan.


Hon klarar sig faktiskt underbart bra med att vara ensam hemma, som mest var hon hemma ungefär en timme och hon låg bara och sov när jag kom hem, så ingen oro där inte. Har aldrig visat några tecken på att tycka det är jobbigt att vara ensam, hon går mest direkt och sover. Tror dock det är mer henne som individ än rasen i sig.


Tinja fungerar underbart med andra hundar. Väldigt respektful och försiktig med nya hundar, men så fort hon förstår att de är snälla så vill hon leka med dem, och anpassar sig bra till hur olika hundar vill leka. Hon kan ganska lätt koppla bort lekandet om jag ber henne att låta bli, vilket jag tycker är skönt. Det kommer ju dock inte gratis, vi har övat :P

Svara på detta inlägg

bes
Medlem 2013-02-02
#6 22 oktober 2015 av bes Re: Australian shepherd

En aussie kräver inte mer fysisk motion än någon annan medelstor, aktiv hundras. Om du idag har en husky är säkert den fysiska motion du redan ägnar dig åt fullt tillräcklig.


Nej, det är mycket ovanligt att en aussie är en "vallidiot" som vallar allt som rör sig. Rasen avlas vanligen på andra urvalspunkter än just vallhundsanlagen, och är mer att betrakta som en bruksras än en renodlad vallhund (som t ex border collie). Rasen ligger också under SBKs lista över bruksraser.


Några saker är viktiga att tänka på om man funderar på aussie.


Det är en ras som kräver ett meningsfullt arbete för att komma till sin rätt. Jag skulle vilja påstå att den som skaffar en aussie redan innan bör ha en god uppfattning om vad hunden ska användas till. Det är också viktigt att vara ärlig med sig själv och ha realistiska ambitioner på vad som ska tränas och i vilken utsträckning. Det är lätt hänt att man sätter upp högre mål än man i verkligheten har tid, lust och motivation att uppnå.


Jag ser aussien i första hand som en brukshund och bruks som tävlingsform är också det som oftast lockar människor att skaffa rasen. Naturligtvis passar de också till andra hundsporter men jag tror det är betydelsefullt att målet är "seriös satsning" snarare än "prova på lite av varje", om du förstår hur jag menar.


Aussien vaktar. Bland annat med skall. Något att fundera på om man bor i lägenhet eller liknande.


Var noga med uppfödare och lär dig att tolka resultatet från mentalbeskrivningar och korningar. Skaffa dig också en egen bild av vilka mentala egenskaper du letar efter. Höga poäng på en korning är inte automatiskt bra, det kan också visa på en hund med väldigt mycket resurser att plocka fram - fråga dig själv om du har behov av dem.


Rasen har en cocktail av egenskaper som i sig själva varken är positiva eller negativa - det beror helt på vad man själv vill ha för hund och, kanske framförallt, hur individen klarar av att balansera upp dessa egenskaper.


Hos en balanserad individ finns förvisso dessa egenskaper, men de plockas inte fram "i onödan" och hunden är ganska okomplicerad och lättsam.


När hundindividen inte är lika bra mentalt blir dessa egenskaper istället en belastning. En skarp hund med blixtsnabba reaktioner, tillsammans med det mod och kraft som en aussie har, kan vara ganska svår att leva med. Som någon uttryckte det en gång, "det är en sådan hund man inte vill gå runt ett hörn med" och med det menades alltså att han hela tiden kände behov av att ligga steget före sin hund för att ingenting skulle hända.


Det här låter som en ren skräckhistoria inser jag nu men allting handlar om vad DU vill ha för hund och att DU väljer uppfödare och kombination med omsorg så att du får en balanserad och trevlig hund. En bra aussie är fantastisk! En dålig aussie är fruktansvärd!


 


Lycka till med valpköpet


 

Svara på detta inlägg

kodathehusky
Medlem 2015-10-14
#7 22 oktober 2015 av kodathehusky Re: Australian shepherd
          Re: Australian shepherd
          

Hon får gott med motion, jag jobbar på gård 9-5 fyra dagar i veckan, och hon går lös med mig. Det är allt från att hon går och nosar lugnt, sitter och spanar, leker med sin lilla kompis Märta till att hon följer med ut på de kortare ridturerna eller kör några varv själv i glädjerus på ridbanan, med vila inomhus efteråt.


De dagar jag är hemma så duger gott en långpromenad på morgonen eller på dagen, med aktivering så som att leta efter matte, leta skatter matte har med sig, träna fot och följsamhet. Kompletteras såklart med andra kortare promenader, samt klickerträning inomhus. Andra dagar åker vi iväg till brukshundsklubben och övar antingen passivitet eller lite enkla saker på agilitybanan.


Hon klarar sig faktiskt underbart bra med att vara ensam hemma, som mest var hon hemma ungefär en timme och hon låg bara och sov när jag kom hem, så ingen oro där inte. Har aldrig visat några tecken på att tycka det är jobbigt att vara ensam, hon går mest direkt och sover. Tror dock det är mer henne som individ än rasen i sig.


Tinja fungerar underbart med andra hundar. Väldigt respektful och försiktig med nya hundar, men så fort hon förstår att de är snälla så vill hon leka med dem, och anpassar sig bra till hur olika hundar vill leka. Hon kan ganska lätt koppla bort lekandet om jag ber henne att låta bli, vilket jag tycker är skönt. Det kommer ju dock inte gratis, vi har övat :P

Tack så mycket för den här infon, det var väldigt lärorikt! :)

Svara på detta inlägg

kodathehusky
Medlem 2015-10-14
#8 22 oktober 2015 av kodathehusky Re: Australian shepherd
          Re: Australian shepherd
          

En aussie kräver inte mer fysisk motion än någon annan medelstor, aktiv hundras. Om du idag har en husky är säkert den fysiska motion du redan ägnar dig åt fullt tillräcklig.


Nej, det är mycket ovanligt att en aussie är en "vallidiot" som vallar allt som rör sig. Rasen avlas vanligen på andra urvalspunkter än just vallhundsanlagen, och är mer att betrakta som en bruksras än en renodlad vallhund (som t ex border collie). Rasen ligger också under SBKs lista över bruksraser.


Några saker är viktiga att tänka på om man funderar på aussie.


Det är en ras som kräver ett meningsfullt arbete för att komma till sin rätt. Jag skulle vilja påstå att den som skaffar en aussie redan innan bör ha en god uppfattning om vad hunden ska användas till. Det är också viktigt att vara ärlig med sig själv och ha realistiska ambitioner på vad som ska tränas och i vilken utsträckning. Det är lätt hänt att man sätter upp högre mål än man i verkligheten har tid, lust och motivation att uppnå.


Jag ser aussien i första hand som en brukshund och bruks som tävlingsform är också det som oftast lockar människor att skaffa rasen. Naturligtvis passar de också till andra hundsporter men jag tror det är betydelsefullt att målet är "seriös satsning" snarare än "prova på lite av varje", om du förstår hur jag menar.


Aussien vaktar. Bland annat med skall. Något att fundera på om man bor i lägenhet eller liknande.


Var noga med uppfödare och lär dig att tolka resultatet från mentalbeskrivningar och korningar. Skaffa dig också en egen bild av vilka mentala egenskaper du letar efter. Höga poäng på en korning är inte automatiskt bra, det kan också visa på en hund med väldigt mycket resurser att plocka fram - fråga dig själv om du har behov av dem.


Rasen har en cocktail av egenskaper som i sig själva varken är positiva eller negativa - det beror helt på vad man själv vill ha för hund och, kanske framförallt, hur individen klarar av att balansera upp dessa egenskaper.


Hos en balanserad individ finns förvisso dessa egenskaper, men de plockas inte fram "i onödan" och hunden är ganska okomplicerad och lättsam.


När hundindividen inte är lika bra mentalt blir dessa egenskaper istället en belastning. En skarp hund med blixtsnabba reaktioner, tillsammans med det mod och kraft som en aussie har, kan vara ganska svår att leva med. Som någon uttryckte det en gång, "det är en sådan hund man inte vill gå runt ett hörn med" och med det menades alltså att han hela tiden kände behov av att ligga steget före sin hund för att ingenting skulle hända.


Det här låter som en ren skräckhistoria inser jag nu men allting handlar om vad DU vill ha för hund och att DU väljer uppfödare och kombination med omsorg så att du får en balanserad och trevlig hund. En bra aussie är fantastisk! En dålig aussie är fruktansvärd!


 


Lycka till med valpköpet


 

Tackar för denna infon, väldigt bra! :)
Är inte alls säker på om jag ska ha just denna ras. Kommer hur som helst vänta i några år för att se vart jag har bosatt mig då och hur min vardag ser ut, kommer aldrig köpa en ras om jag inte är helt påläst och kunnig om dom och om jag inte känner att jag kan uppnå dessa mål rasen kräver varje dag :) Hundens bästa kommer alltid först! Nått alla verkligen borde tänka på innan dom skaffar vovven!

Svara på detta inlägg

Skylla
Medlem 2010-01-03
#9 22 oktober 2015 av Skylla Re: Australian shepherd

Jag har nuvarande två stycken aussies och jag tycker de passar mig som handen i handsken! De är väldigt roliga att leva med och mina är väldigt lättstyrda. 
Det man ska tänka på är att de är en vallande vakthund och som kan besitta en hel del skärpa. Man bör ha läst på innan om rasen samt veta vad man vill ha hunden till. Upplever inte alls att de måste valla på samma sätt som bcn. (Har bc också). Däremot är det otroligt viktigt att ge dem en aktivitet att göra och gärna varierad sådan som t.ex bruks och lydnad. Det är viktigt att de får aktiveras samtidigt som jag också anser att passviteten är minst lika viktigt då många individer har lätt att gå upp i stress. Så det gäller att från början när den är valp att träna på att ta det lugnt samt att vara med i många olika miljöer. Det gäller att hitta en balans. Det är såklart viktigt med alla raser men jag tycker nog allt att det är extra viktigt hos en aussie just eftersom de är väldigt signalkänsliga och har mycket hund i sig.
En annan viktig sak att tänka på är vad man vill ha för linjer. Aussien är tyvärr rätt så uppdelad så det är viktigt att tänka på vad man vill få ut av sitt hundägarskap. Jag som enbart är intresserad av att arbeta med min hund har valt linjer efter arbetsodlade hundar samt med mycket vall. Det finns också utställningslinjer där jag upplever att individerna är väldigt splittrade i hur de är både arbetsmässigt och mentalt. 

Svara på detta inlägg

Skylla
Medlem 2010-01-03
#10 22 oktober 2015 av Skylla Re: Australian shepherd

Jag är jättenöjd med linjerna jag har valt och de passar mig verkligen perfekt. Jag ville ha en lagom stor hund som är lätt i kroppen och smidig. Snabbtänkt och med mycket kamplust. Fick allt jag ville ha. De har vakt men tar inte fram det i första hand. Lillen är i och för sig bara 14 veckor men han är rätt lik sin far som jag också äger. ;) HÄr kommer lite bilder på odågorna. 

Bilder:
Svara på detta inlägg
Sida 1 av 2
12

Liknande diskussioner:

Tråd startad
Senaste svar
Passar Australian shepherd mig?   [1] 4 mar: Mira2014 4 mar: Mira2014 Motion dagligen för en Australian shepherd?   [1] 8 okt: Shannesii 9 okt: Evolve Vad är en ISSA Shiloh Shepherd? Friska hundar.   [4] 13 feb: Freya 16 feb: Freya Crufts accused of cruelty after German Shepherd wi   [4] 16 mar: Obelix 17 mar: Hrímnir Shiloh Shepherd   [7] 21 jan: Ginza Schäfertik 27 jan: Ginza Schäfertik miniature american shepherd (mini-aussie)   [2] 9 dec: Tuffstova 10 dec: Tuffstova Australian shepherd delägare??!   [7] 2 nov: voffepower91 2 nov: Lona Skulle en australian kelpie passa mig?   [2] 22 nov: Ceciliah_98 12 maj: Voff 92 Inköps pris på australian Kelpie?   [1] 14 sep: Johannaheterjag1993 14 sep: Gurkans Australian kelpie eller australian shepherd?   [1] 4 feb: Koffen 5 feb: Woofer
 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida Info om tjänster

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Jack Russell Terrier | Schäfer | Rottweiler | Chihuahua | Shetland Sheepdog | Grand Danois | Papillon
© 1998-2023 Enfinia AB