Diskutera, läs
Hundforum
Chat
Medlemmar
Hundar
Bloggar
Medlemsbilder
Medlemsfilmer
Jag & mina vänner
Händelser
Statusförändringar
Mina händelser
Min profil
Mina vänner
Mina meddelanden
Annat i Rastplatsen
Hundkalender
Mina tjänster
Hjälp

Antal online:
( gäster)
 
5 november 2015 av Nenisen i övriga hundfrågor (1 svar)
Fågelhund lös i skogen när det inte är jaktdags?

Hej!


Vi funderar på att skaffa en stående eller stötande fågelhund. Det är endast min sambo som kommer att jaga med den, medan jag längtar efter långa härliga skogspromenader där hunden får springa lös. Men hur beter sig en fågelhund i skogen när det inte är dags för jakt? Jag antar att den vill jaga lika mycket för det? Ni som äger eller känner en fågelhund, uppfattar ni det som störande eller jobbigt? Vad jag har förstått jagar de flesta stående och stötande hundar "under bössan" dvs. de drar väl i alla fall inte iväg så himla långt under en vanlig promenad i skogen, eller? Vad ska man tänkta på när man är ute på vanlig promenad? Hur ska man reagerar när hunden hittar en fågel? Är det dumt att skaffa en fågelhund när det känns väldigt viktigt att även kunna gå skogspromenader utan att jaga?


Raser som vi har tittat på är bl.a. Breton, Engelsk och Welsh Springer Spaniel, Jaktcocker, Stabyoun, Kooikerhondje, och Kleiner Münsterländer.


Som medlem kan du här läsa lite kort info om Nenisen och gå vidare till medlemsprofilen.
Svara på detta inlägg
Sida 1 av 1
1

VivekaR
Medlem 2011-12-14
#1 5 november 2015 av VivekaR Re: Fågelhund lös i skogen när det inte är ja...

Hade det handlat om en stående fågelhund, (Setter, Pointer, Vorsteh etc) skulle jag ha varit tveksam, men med en spanieltyp kan jag inte se att det skulle vara några stora problem, så länge ni bara har normal lydnad på hunden. Och det måste ju din sambo ändå ha, om han ska kunna jaga med den..


De stående raserna har betydligt större aktionsradie, medan spaniel brukar hålla sig inom ca 40 m avstånd till föraren, mer eller mindre av sig själva. Breton och Münsterländer har jag har ingen direkt erfarenhet av, men de är väl ett mellanting, Däremot har jag en Welsh Springer nu, har haft Engelsk Springer tidigare, och det finns flera ESS och cocker i den närmaste familjen.


Ingen av dessa har varit några som helst problem att ha lösa i skogen, bortsett från perioden mellan 6 månader och 1½ år, då man får lägga ner en del jobb på dressyren. Det gäller att få till en bra inkallning och ett fungerande stoppkommando. Men spaniels är mjuka och lättdresserade, så det brukar inte vara några problem, särskilt om man börjar tidigt med följsamhetsträning, direkt när man får hem valpen.


Ju tidigare man börjar med det desto bättre. Våra hundar går lösa från första dagen, och lär sig snabbt att det är bäst att hålla koll på matte eller husse, annars kanske de försvinner bakom en buske.


Under yngeltiden får man förstås vara försiktig, men om hunden skulle stöta upp en och annan fågel uner övrig tid är det väl inte hela världen? Ta det som en övning inför jakten, och försök lära hunden att sätta sig direkt i uppfloget, och sedan komma tillbaka till dig för belöning.


 


 


 

Svara på detta inlägg
Sida 1 av 1
1

Liknande diskussioner:

Tråd startad
Senaste svar
Hon jagar cyklister i skogen   [3] 2 aug: gunnkarl 6 aug: Sezziyanen Hundben i skogen från dött djur   [1] 24 feb: Lillakiwi 24 feb: aenima Halsband på lös hund i skogen?   [3] 22 mar: huka 23 mar: Ayrin Vart i skogen får hunden vara lös?   [9] 4 sep: Menace 12 sep: pissemiss Man hittade ett bundet hundskelett i skogen   [9] 4 jul: Hortensia 10 jul: Hortensia Hjältehunden Mysko fann kvinnan i skogen   [3] 12 mar: Vovven 12 mar: -tjejligan- Konstig falukorv i skogen. Paranoid?   [10] 17 feb: rafiki 19 feb: rafiki Hundarna vid liv i skogen – efter ett år   [1] 23 dec: Vovven 23 dec: hundögon Tips på lekar och övningar i skogen?   [10] 9 jul: wheatenterrier 11 jul: Hortensia Konstiga bitande flygodjur i skogen   [23] 20 maj: vinthundsfeber 23 maj: Flatteligan
 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida Info om tjänster

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Rottweiler | Chihuahua | Golden Retriever | Jack Russell Terrier | Dobermann | Labrador Retriever | Cavalier King Charles Spaniel
© 1998-2020 Enfinia AB