Diskutera, läs
Hundforum
Chat
Medlemmar
Hundar
Bloggar
Medlemsbilder
Medlemsfilmer
Jag & mina vänner
Händelser
Statusförändringar
Mina händelser
Min profil
Mina vänner
Mina meddelanden
Annat i Rastplatsen
Hundkalender
Mina tjänster
Hjälp

Antal online:
( gäster)
 
14 december 2015 av Fisher i utställningsforum (10 svar)
Hur ska man ändra på uställningsaveln?

Jag är väldigt passionerad när det kommer till att bevara raser på ett önskvärt sätt, både mentalt och fysiskt. Med detta menar jag att jag vill att raser ska vara sunda i både kropp och knopp och behålla det utseende som framavlats i ett (för det mesta) arbetande syfte. 


Hur gör jag för att engagera mig? 


Jag vill ändra på det faktum att domare på uställningar uppenbart dömer utanför rasstandarden för att de personligen tycker något är fint. Enligt mig ska domare sitta med pappret i handen och döma efter det, då kan man få fram en vinnare som är mest enligt rasstandarden och rasen kan då bevaras. 


På Stockholms Hundmässa såg ju för bövelen 99% av alla Aussies ut som fluffiga kartonger. Helt fyrkantiga och med alldeles för mycket päls. Trots att rasstandarden säger medellång päls och längre än hög, så är det ändå de fluffigaste och fyrkantigaste hundarna som vinner.


Hur ska man gå till väga? Vem ska jag vända mig till? Ska jag börja en namninsamling? Jag har ingen aning, men jag vill rädda raser från utställningsavel.


Som medlem kan du här läsa lite kort info om Fisher och gå vidare till medlemsprofilen.
Svara på detta inlägg
Sida 1 av 1
1

Madde88
Medlem 2009-11-09
#1 14 december 2015 av Madde88 Re: Hur ska man ändra på uställningsaveln?

Ingen riktigt anning men gissar på att man måste engagera sig i rasklubben först och hela tiden ta upp diskussionen om varför det hade varit bättre att förändra. Samtidigt behöver man nog gå utbildningar om rasavel osv för att ha baskunskaperna för att möta argumentationer om vad som ska förändras.


Därefter får man nog gå vidare och engagera sig i skks avelsarbete eftersom det är något som påverkar alla raser. Bland pudlar t.ex. fuskas det en del med att använda hårspray på hundarna.

Svara på detta inlägg

Kalla
Medlem 2010-04-06
#2 14 december 2015 av Kalla Använda sin konsumentmakt

Se till att man är påläst och kunnig inom rasen så man vet vad man pratar om. Sedan ser man till att man inte besöker dessa utställningar, man deltar inte själv och man köper inte hundar från uppfödare som inte följer en funktionell rasstandard.


Plus, och det är det viktigaste tror jag: Man engagerar sig i rasklubb/Skk/Brukshundklubben, man vågar ta fajten och stå upp för sina åsikter och man gör det tydligt och offentligt fast ALDRIG otrevligt! Skriv debattinlägg i rastidningen, skicka till SKK, ta upp det var och när hundägare samlas. Man är dessutom beredd på att ett förändringsarbete kommeratt ta rejält med tid och vara duktigt frustrerande :)

Svara på detta inlägg

bes
Medlem 2013-02-02
#3 14 december 2015 av bes Re: Hur ska man ändra på uställningsaveln?

Jättesvårt att svara på.


Naturligtvis är det viktigt att vara engagerad och aktiv i rasklubben. Och som andra säger, ha ordentligt på fötterna om man tänkt ge sig in i debatten. Vad ska ändras? Varför? På vilket sätt, mer specifikt, påverkar de exteriöra delar du motsätter dig rasens arbetsförmåga? Säga vad man vill om fluffmonstren på utställning, de är fortfarande inte så extrema att de inte klarar av att utföra det arbete de är till för - rent fysiskt. Problemet som jag ser det är väl mer att när exteriör får för stor betydelse i avelsarbetet, så tummar man på andra egenskaper - mentala delar som är väsentliga för att rasen ska vara en bra arbetshund.


 


Och då blir frågan - kan det finnas andra sätt att komma runt problemet? T ex införande av krav på arbetsmerit för att kunna registrera valpar? Vart ska ribban läggas, för att det ska vara rimligt och realistiskt, och inte sålla bort för många lämpliga avelsdjur pga uppfödarna själva inte är så tävlingsintresserade? Jag tänker att någon form av (arbets)meritkrav gör att även utställningsfolket blir tvungna att tänka utanför showringen när de väljer avelsdjur. Då kanske de väljer avelshunden med lite mindre päls och stomme, som funkar både på utställning och i arbete. Och den där hunden som bara är snygg, men inte mycket mer, kan inte gå i avel för att den inte når upp till minimikraven för att få registrerad avkomma.


Vad krävs det idag för att få valphänvisning? Där brukar kraven alltid ligga lite högre än för att "bara" registrera valpar. Är minimikraven väldigt lågt satta, kanske det går att snäppa upp dem något.


Man kan önska att rasen bara skulle tillåtas ställas på SBK-utställningar, men det kommer tyvärr inte att gå igenom, det finns många utställningsintresserade i aussievärlden. Någonstans måste rasklubben bli mer enig än den är idag. Som det är nu så spretar det ju något alldeles väldigt mellan utställningsfolket och bruksfolket. Så länge rasklubben är så splittrad blir det svårt att gemensamt gå in och påverka SKK.


En annan tanke - och nu spånar jag hejvilt - är det verkligen ett problem att rasen är lite uppdelad? Kan det inte finnas en positiv aspekt av det också? Det finns, tyvärr, folk som vill ha en aussie men inte allting som är runt omkring. De kanske bara vill springa på utställningar. Man kan tycka vad man vill om det (själv är jag anti-utställning helt och hållet och kräks lite i munnen bara jag tänker på det) men det är ändå bättre än att "folk som bara ska ha en aussie" köper en riktig arbetsidiot, och så blir det tokfel och rasen får ett dåligt rykte, för att folk inte klarar av dem.


Det finns exempel på andra raser som gått skilda vägar. Border collie och collie var en gång i tiden samma ras. Australian kelpie och Working kelpie likaså. För arbetsgrenen av rasen har uppdelningen inte varit något negativt! Tvärtom! De har blivit mer specialiserade och arbetsegenskaperna har förfinats på ett sätt som de nog aldrig gjort om rasen varit lite "gott och blandat" som aussien är idag.


Att påverka domare är ju också ett alternativ, men då får man vara beredd på att det blir ett långsamt och frustrerande otacksamt arbete eftersom det inte bara involverar SKK, utan domare från alla länder, som måste utbildas i - och praktisera - samma sak.


Några spontana tankar, bara :)


 

Svara på detta inlägg

AnaVi
Medlem 2015-01-13
#4 15 december 2015 av AnaVi Re: Hur ska man ändra på uställningsaveln?

Kan bara känna att det du säger gäller på de flesta raser. Raserna blir förstörda i mina ögon!


Lycka till! Jag hoppas du kan göra skillnad till det bättre :)

Svara på detta inlägg

Lona
Medlem 2012-01-09
#5 15 december 2015 av Lona Re: Hur ska man ändra på uställningsaveln?

Håller med flera andra här.


Läs på, ett hett tips är att kolla upp Kenth Svartbergs och Curt Blixts forskning som tydligt och klart visar att i delade raser är den arbetsavlade typen betydligt bättre mentalt.


Det handlar inte bara om de uppenbara arbetsegenskaperna utan även saker som rädsla, nyfikenhet och förmåga att avreagera - viktiga saker även för en sällskapshund så att den ska må bra i vardagen!


Engagera dig även i ras- och specialklubb, valphänvisningen (och även grundkraven för avel) kan i flera fall skärpas upp betydligt. För mig är det en gåta att det inom nästan alla raser är högre krav på exteriör (som dessutom inte säger ett dugg om hur sunt eller funktionsdugligt hunden är byggd) än på hälsa och mentalitet.


Skadar heller inte att skicka insändare till Hundsport och Hundsport Special där man på ett SAKLIGT sätt framför nackdelen med utställningar och utställningsinriktad avel, till exempel med fakta från forskningen på mentalitet och exteriöra överdrifter.


Man kanske ska ligga lite lågt när det gäller trubbnosarna som är ett tämligen infekterat (men välbehövligt!) ämne just nu men det finns ett otal andra raser där det uppstått problem på grund av showavel.


Belgare är ett exempel; de avlas för korta och "kompakta" i ryggarna vilket leder till att de inte kan stå och röra sig på rätt sätt = kan inte bilda muskler korrekt och håller då inte för bruksarbete, i värsta fall inte ens för ett sällskapsliv. Vad utställningsaveln gjort med deras mentalitet ska vi inte tala om...


När det gäller arbetande raser som delats så är det trots allt oftast inte exteriören som skiljer mest utan mentaliteten.


När det gäller "min" ras, labbe, så är det sannerligen inte grovheten (och i många utställningshundars fall fetman) som är största skillnaden utan vad som sitter i skallen.


Att en jaktlabbe orkar jobba i svår och tung terräng och dessutom vara skärpt en hel dag beror inte mest på att den är nättare utan att den har VILJAN och motorn som lägger i en extra växel när kroppen börjar bli trött.


Raser förändras, i takt med att våra behov och önskemål förändras, det får man väl acceptera, men att det skall gå ut över sundhet, mental hälsa och en funktionell exteriör kommer jag ALDRIG tycka är ok!

Svara på detta inlägg

Gurkans
Medlem 2004-01-01
#6 15 december 2015 av Gurkans Re: Hur ska man ändra på uställningsaveln?

Du tar upp dina synpunkter inom rasklubben, för det är den vägen du måste gå. Det är rasklubben som är ansvarig för det raskompendium som tas fram till de domarkonferenser som anordnas för de olika raserna. I kompendiet presenteras gällande rasstandard tillsammans med rasklubbens kommentarer om vad som är viktigt att tänka på när rasen bedöms.

Svara på detta inlägg

Lona
Medlem 2012-01-09
#7 15 december 2015 av Lona Tillägg:
          Re: Hur ska man ändra på uställningsaveln?
          

Håller med flera andra här.


Läs på, ett hett tips är att kolla upp Kenth Svartbergs och Curt Blixts forskning som tydligt och klart visar att i delade raser är den arbetsavlade typen betydligt bättre mentalt.


Det handlar inte bara om de uppenbara arbetsegenskaperna utan även saker som rädsla, nyfikenhet och förmåga att avreagera - viktiga saker även för en sällskapshund så att den ska må bra i vardagen!


Engagera dig även i ras- och specialklubb, valphänvisningen (och även grundkraven för avel) kan i flera fall skärpas upp betydligt. För mig är det en gåta att det inom nästan alla raser är högre krav på exteriör (som dessutom inte säger ett dugg om hur sunt eller funktionsdugligt hunden är byggd) än på hälsa och mentalitet.


Skadar heller inte att skicka insändare till Hundsport och Hundsport Special där man på ett SAKLIGT sätt framför nackdelen med utställningar och utställningsinriktad avel, till exempel med fakta från forskningen på mentalitet och exteriöra överdrifter.


Man kanske ska ligga lite lågt när det gäller trubbnosarna som är ett tämligen infekterat (men välbehövligt!) ämne just nu men det finns ett otal andra raser där det uppstått problem på grund av showavel.


Belgare är ett exempel; de avlas för korta och "kompakta" i ryggarna vilket leder till att de inte kan stå och röra sig på rätt sätt = kan inte bilda muskler korrekt och håller då inte för bruksarbete, i värsta fall inte ens för ett sällskapsliv. Vad utställningsaveln gjort med deras mentalitet ska vi inte tala om...


När det gäller arbetande raser som delats så är det trots allt oftast inte exteriören som skiljer mest utan mentaliteten.


När det gäller "min" ras, labbe, så är det sannerligen inte grovheten (och i många utställningshundars fall fetman) som är största skillnaden utan vad som sitter i skallen.


Att en jaktlabbe orkar jobba i svår och tung terräng och dessutom vara skärpt en hel dag beror inte mest på att den är nättare utan att den har VILJAN och motorn som lägger i en extra växel när kroppen börjar bli trött.


Raser förändras, i takt med att våra behov och önskemål förändras, det får man väl acceptera, men att det skall gå ut över sundhet, mental hälsa och en funktionell exteriör kommer jag ALDRIG tycka är ok!

Att helt få bort utställningar lär inte gå men jag tycker att det vore helt klart en förbättring om konkurrensbedömningen togs bort, det är förmodligen den som ligger bakom att vissa raser blir så extrema.


Dessvärre går det väl inte att få bort den heller, att folk mestadels ställer ut "för att få en bedömning/avelsutvärdering" stämmer knappast, utställningar ÄR tävlingar och det är där det går snett.


Hade önskat att man övergick till exteriörbeskrivningar istället, antingen med godkänt eller icke godkänt, alternativt helt enkelt en beskrivning. Räcker det med i bästa fall "känd mental status" för mentaliteten och avel så borde det räcka med "känd exteriör status"...?

Svara på detta inlägg

Fisher
Medlem 2015-03-16
#8 15 december 2015 av Fisher Re: Hur ska man ändra på uställningsaveln?

Tack så mycket för alla tips och åsikter! Jag ska göra mitt bästa för att förändra utställningsaveln. Det kommer bli svårt och långdraget, men jag ska inte ge upp i första taget. 


Jag ska försöka engagera mig i rasklubben och läsa på ordentligt så att jag kan framföra mina argument på ett sakligt och bra sätt :D

Svara på detta inlägg

Lona
Medlem 2012-01-09
#9 15 december 2015 av Lona Re: Hur ska man ändra på uställningsaveln?

Bra! Sen kanske du kan få inspiration från främst andra delade raser, schäfer har ju till exempel föreningen Svensk bruksschäfer och det finns många grupper på FB som jobbar för samma sak.


Aussien är ju inte SÅ delad som en del andra raser men jag blir mörkrädd när jag ser vad en del uppfödare avlar på. Aussie, belgare och collie har verkligen rena skräckexemplen när det gäller att avla på brutna MHn, brist på avreaktioner med mera. Betydligt värre egentligen än att de blir pälsmonster och inte riktigt funktionsduglig exteriör...


Finns givetvis icke bruksraser där det avlas på lika dålig mentalitet men där finns inga MH-resultat att chockeras av.

Svara på detta inlägg

Fisher
Medlem 2015-03-16
#10 16 december 2015 av Fisher Re: Hur ska man ändra på uställningsaveln?

Gud ja, jag vet absolut att det finns andra raser som delat upp sig mer. Vanlig Golden och Jaktgolden ser ju knappt ut som samma ras! De flesta vanliga Goldens jag träffat på är flamsiga, ofokuserade och väldigt stora. Jaktgoldens som jag träffat är skärpta, följsamma och smäckra. 


Det är den här uppdelningen jag vill undvika i Aussie, och vill liksom "nip it in the bud" som man säger, innan det utvecklas till något värre. Känns som att det är enklare att rädda en ras från att delas upp från första början än att försöka få ihop två raser som redan delat på sig - något som jag inte ens skulle vilja egentligen, för då skulle man i samma veva som man förbättrar utställningslinjerna försämra brukslinjerna.


Mentalitet och fysisk hälsa först.

Svara på detta inlägg
Sida 1 av 1
1

Liknande diskussioner:

Tråd startad
Senaste svar
Hundplats när vi andra äter   [2] 23 feb: Jooocke 24 feb: Jooocke När andra hundar skäller på min hund   [5] 6 aug: Sanmatte 11 aug: Sanmatte Hur gör jag min hund trygg med andra?   [2] 19 jul: Humlan12 19 jul: Humlan12 När man föredrar den ena hunden framför den andra   [5] 26 feb: Havsfruen 27 feb: Havsfruen Hur ger man andra dos av Pro-kolin? Kommer inget..   [3] 10 sep: Lovely havamalt 11 sep: Lona Funderingar på ras på en andra hund   [1] 24 jun: Emli 24 jun: Sussane Hundar som ej går med andra hundar i hundgårdar   [8] 5 feb: Lilo18 6 feb: Starcastle Hounds Andra hundar med Demodex...hur gick det?   [3] 13 jan: Blue19 26 apr: Anneli Hysterisk hund i lek med andra hundar   [4] 1 nov: NilssonK 1 nov: Puddingpastejn Vilka går bra ihop med andra hundar o skäller inte   [6] 12 aug: Lojsie85 12 aug: Lojsie85
 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida Info om tjänster

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Dogue de Bordeaux | Dogo Argentino | Border Collie | Schäfer | Labrador Retriever | Chihuahua | Dvärgpinscher
© 1998-2022 Enfinia AB