Diskutera, läs
Hundforum
Chat
Medlemmar
Hundar
Bloggar
Medlemsbilder
Medlemsfilmer
Jag & mina vänner
Händelser
Statusförändringar
Mina händelser
Min profil
Mina vänner
Mina meddelanden
Annat i Rastplatsen
Hundkalender
Mina tjänster
Hjälp

Antal online:
( gäster)
 
27 januari 2016 av Evelina H i valpforum (2 svar)
Juckande valp 5 mån - dags att byta taktik?

Hej!


Jag skulle vilja höra era tankar om råd om hur jag ska hantera situationen när min valp börjar klänga på mitt ben och jucka vilket i regel följs av att han nyper mig i benen med tänderna.


Valpen är fem månader gammal nu och beteendet har funnits sedan jag fick hem honom vid 11 veckors ålder men det har avtagit betydligt. När han har klängt, juckat och bitits har jag ignorerat honom. Är det dags att byta taktik nu? Jag vill inte att detta ska bli ett permanent beteende!


Jag har fått uppfattningen att han börjar klänga på benet när intrycks-bägaren blivit full. I dagsläget händer det i regel när vi har kommit in från en promenad. För ett par veckor sedan kunde det starta redan under promenadens sista bit om det varit en längre och intrycksrik promenad, mycket bilar, människor, hundar, rullatorer, maskiner osv.


När jag är hos min pojkvän som bor på landet och har hund händer det i princip aldrig. Då går vi promenader i skogen och valpen får oftast vara lös och så härjar hundarna med varandra. Under veckorna bor jag ensam med valpen i lägenhet i ett mindre samhälle, det är där det är ett problem. 


Jag har jobbat mycket med att försöka iaktta valpens "varvtal" och lugna ner honom genom att utomhus sitta på huk med valpen framför mig i famnen och innomhus genom att lägga honom på rygg mellan mina ben. Övningar som jag tycker har fungerat bra. 


De senaste dagarna har jag märkt att om jag lyckas få ögonkontakt med honom när han är på gång att attackera mitt ben så hejdar han sig, utan att jag säger någonting. Jag har också börjat skrika till aou! när han biter mig vilket verkar fungera. 


Men hur ska jag göra när jag inte är beredd och han plötsligt klänger där på mitt ben? Rädd att det blir fel om jag bannar honom om han egentligen är överstimulerad och rädd att det blir fel om jag inte säger ifrån om det är någon form av dominansbeteende... Vad säger ni om saken i förhållande till valpens ålder?


Det är en blandras spaniel-vorsteh med mycket energi, nyfiken, tuff och lite skrajsen samtidigt, som inte verkar ta åt sig nämnvärt hårt vid tillsägelser.


 


Tacksam för råd!


 


 


 


Som medlem kan du här läsa lite kort info om Evelina H och gå vidare till medlemsprofilen.
Svara på detta inlägg
Sida 1 av 1
1

Lona
Medlem 2012-01-09
#1 27 januari 2016 av Lona Re: Juckande valp 5 mån - dags att byta taktik?

Jag tror att du är inne på helt rätt spår - det blir för mycket helt enkelt och då slår det över och valpen juckar.
Tänk dig övertrötta barn, de brukar visserligen inte jucka på folk () men kan vara en riktig pain in the ass och man får hjälpa dem att varva ner.


Det bästa är nog att angripa "problemet" på flera punkter:
För det första så försök undvika att han blir så totalt trött. Gå kortare promenader, försök hitta lugnare stråk och så vidare.
Se till att han verkligen VILAR när ni är hemma.
Hellre att det blir för lite aktivitet än tvärtom, det kan du justera upp senare.
Valpar behöver vila och sova massor!


För det andra, när det så att säga redan är försent: straffa absolut inte utan avled lugnt men bestämt. eftersom det sannolikt beror på att han är övertrött så ge honom inte någon leksak eller så istället utan hjälp honom att komma till ro.
Min senaste valp kunde bli likadan, jag lade mig då på rygg i soffan eller sängen och hade henne på mitt bröst medan jag tittade på TV eller något.
Hon lärde sig snart att där var det lugnt och tryggt och så somnade hon.
Även flera år senare ville hon ligga så om hon var riktigt trött eller sjuk .


En valp som blir övertrött eller stressad ofta får ett högre stresspåslag överlag och det är lätt att man hamnar i en ond cirkel där man upplever hunden som uttråkad varpå man ser till att det händer ännu mer.
Här har du en jättefördel; du har sett anledningen till att din valp reagerar som han gör.
Om han skulle få för lite aktivering så småningom så öka intrycken och aktiveringen väldigt försiktigt. Försök att i så fall välja en typ av aktivering som är lugnande och fokuserande snarare än uppjagande - till exempel att spåra men inte kasta bollar.
Ju mer intryck han har fått, desto viktigare att han verkligen får vila ut efteråt.


De här beteendena brukar växa bort om man hanterar dem vettigt, många unghundar får återfall i "tonåren" när hormonerna stormar som värst men det brukar lägga sig när hunden landat och mognat .

Svara på detta inlägg

sussa
Medlem 2015-05-15
#2 4 februari 2016 av sussa Re: Juckande valp 5 mån - dags att byta taktik?
Hej Inte alls svar på din fråga men jag blev nyfiken på din hund. Vilken sorts spaniel? Har själv en blandras, Engelsk springer spaniel och Vorsteh. Han är 10 månader nu.
Svara på detta inlägg
Sida 1 av 1
1

Liknande diskussioner:

Tråd startad
Senaste svar
Säkert 1000 såna här inlägg om Juckande   [14] 20 mar: BullandBear 21 mar: Lona Juckande tik, vad hölls hon med?   [2] 15 jan: Chelsea-smile 15 jan: Chelsea-smile Juckande och dominans..   [14] 29 nov: Satmara 30 nov: hundliv finns något att göra; juckande 9v valp?   [7] 6 feb: ludde73 6 feb: bjo0ork juckande hund och less matte   [10] 17 jul: pinda1 17 jul: Bagarsjön Juckande 5-månaders valp   [4] 23 apr: ceya 25 apr: Teddies matte Juckande = Dominans ?   [12] 22 mar: Satmara 22 mar: Malin med Ella Juckande löptik........   [4] 7 nov: Linnea83 8 nov: Brazlover Gåpåig valp och juckande vuxen hund   [1] 13 okt: suzzit 13 okt: Nnaath Slickande och juckande...   [2] 8 okt: Linn&Sixten 8 okt: SanCha
 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida Info om tjänster

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Labrador Retriever | Nova Scotia Duck Tolling Retriever | Shetland Sheepdog | Airedaleterrier | Rottweiler | Irish Softcoated Wheaten Terrier | Grand Danois
© 1998-2022 Enfinia AB