Diskutera, läs
Hundforum
Chat
Medlemmar
Hundar
Bloggar
Medlemsbilder
Medlemsfilmer
Jag & mina vänner
Händelser
Statusförändringar
Mina händelser
Min profil
Mina vänner
Mina meddelanden
Annat i Rastplatsen
Hundkalender
Mina tjänster
Hjälp

Antal online:
( gäster)
 
18 februari 2016 av Floyd i valpforum (12 svar)
Påbörjar valpkurs, överdrivet med godsaker?

på tisdag påbörjar jag en valpkurs och fick idag ett mail med information. Måste säga att åtminstone jag blev väldigt paff över hur mycket godsaker vi skulle ha med oss, för mig en överdrift.


Min vovve får hundgodis när vi övar på något för jag vill inte vänja honom att få en massa godsaker.


Vi ska ha med oss mängder såsom bl.a ostbitar, skinka och köttbullar?


Fungerar det så på alla valpkurser? För mig känns det som att jag likväl kan träna honom hemma med alla dessa godsaker för givetvis blir hunden då mer lydig.


Hur ser ni på detta? Jag blev faktiskt både irriterad och sur, kanske är fel av mig men det känns för mig nästan som att de gör såhär för att lyckas bättre med sina kurser?


Som medlem kan du här läsa lite kort info om Floyd och gå vidare till medlemsprofilen.
Svara på detta inlägg
Sida 1 av 2
12

Skyggni
Medlem 2012-05-28
#1 18 februari 2016 av Skyggni Re: Påbörjar valpkurs, överdrivet med godsaker?

När jag gick på valpkurs för några år sedan skulle vi också ha med oss olika sorters godis och leksaker. Vi behövde inte ha med oss korv och köttbullar om vi inte ville. Det viktigaste var att hitta något som valpen verkligen tyckte om.


Jag tycker inte att det är fel att träna med mycket godis och roliga leksaker som belöning. Det är för att valpen ska lära sig att ett visst beteende lönar sig. Efterhand som valpen blir äldre och lär sig vad den ska göra plockar man ibland bort belöningen, för att till slut endast belöna vid vissa tillfällen.


Godis använder jag alltid vid träning för att belöna och valpkursen är en slags träning för valpen.

Svara på detta inlägg

Fisher
Medlem 2015-03-16
#2 18 februari 2016 av Fisher Re: Påbörjar valpkurs, överdrivet med godsaker?

Hur ska du kunna hålla din valps fokus på dig när det är en massa andra kul folk och valpar runt omkring om du inte har belöningar valpen uppskattar supermycket med dig? 


Att gå på kurs kan vara väldigt överväldigande för en valp, då är det bra att vara laddad med massvis supergott godis av olika varianter. Det är så mycket mer man belönar på en valpkurs än de övningar man får göra. Mata med gott godis i knät när det är teori så att valpen lär sig att det är mysigt och gott att sitta i ett rum med andra möjligen ljudliga och inte så lugna valpar, belöna med godis varje gång valpen tittar på dig, varje gång den väljer bort en retning för att istället söka sig till dig, valpkurs är en fantatisk möjlighet att verkligen positivt betinga att vara på en begränsad yta med många hundar utan att det är lek. 


Jag har proppat i min 11 månaders Aussie hur mycket godis som helst sen jag fick hem henne. Oxhjärta, färdigköpt godis, blodpudding, torkad kyckling, torkad korv, färsk korv, morötter.. lite allt möjligt helt enkelt. Jag har tränat med godis och lek och får massor med beröm för hur väluppfostrad och duktig min hund är - och det är för att hon ser mig som en resurs och en trygghet. Hon vet att ber jag henne att göra något, då får hon ut något av det. Vilket gör att hon gärna avbryter en superkul lek med andra hundar för att springa till matte, eller spotta ut en korvmacka som är hälften in i gapet :P


Tjock blir hon inte heller, men jag jobbar ju i stall så hon springer ju lös utomhus hela dagarna :) Har hon fått ovanligt mycket godis någon dag när hon inte varit ute och sprungit så drar jag ner lite på maten.


Visst måste du inte ha godis med dig, men varför inte?

Svara på detta inlägg

bes
Medlem 2013-02-02
#3 18 februari 2016 av bes Re: Påbörjar valpkurs, överdrivet med godsaker?

Jag blir lite nyfiken på hur du tänker dig att alternativet skulle se ut?  Det låter som om du har en föreställning om att hunden ska lyda dig därför att det på något sätt skulle vara självförstärkande för din hund att göra det. För att vara lite krass - det är det inte.


Hundar är egoister och gör som vi vill därför att de själva tjänar på det. För att sammanfatta det kan vi välja att spela på en av två olika skalor: antingen belöning/utbeliven belöning eller obehag/uteblivet obehag. Belöning kan då till exempel vara att din hund får godis för att komma till dig när du ropar, eller för att den väljer att fokusera på dig istället för på alla andra valpar, människor och lukter på kursen.


Den andra skalan, obehag/uteblivet obehag behöver inte handla om våld och fysiska korrigeringar, som många tror. Det handlar oftare om att vi utsätter hunden för ett psykiskt tryck, som upphör när den gör som vi vill. Hunden som går och lägger sig när ägaren lägger ett tryck på den, upplever ett uteblivet obehag när den blivit passiv (gått och lagt sig).


Beröm är ingen förstärkare i sig, även om vi gärna vill tro det eftersom det är en egoboost för oss själva att tänka att hunden mer eller mindre lever för att tillfredsställa oss, utan att själv tjäna något på det. "Jag vill att hunden ska jobba för mig, inte för köttbullar". Det är ju en jättefin (egosmickrande) tanke såklart, men bygger på ett missförstånd av hunden som art.


Man är alltså inte automatiskt en trevlig och go hundtränare för att man använder sig av beröm. Beröm är helt och hållet värdeneutralt till dess att vi laddat det med värde. Tränar man med positiv förstärkning (ex godis, eftersom ditt inlägg handlar om ditt motstånd till att använda godis till din valp) så får berömmet med tiden en positiv laddning och blir en signal om väntande belöning. Därför kan en hund bli glad av beröm, men om man slutar förstärka berömmet kommer det snabbt att tappa i värde.


Använder man den andra förstärkningsskalan så laddar man också berömmet med ett annat värde. Berömmet betyder då istället "just nu är du safe, jag tänker inte gräla på dig".


Båda metoderna är lika effektiva och du kommer att nå ungefär samma resultat. Skillnaden är att en är trevligare för din valp än den andra. Och kan man välja mellan två lika effektiva metoder, där en är trevligare för hunden, varför i hela friden ska man då välja den andra?


På en valpkurs ägnar man sig åt inlärning. Inlärning ska vara roligt, givande och motiverande för båda parter. Hunden ska absolut kunna göra som vi vill i många vardagssituationer utan att vi har en korv i handen, men när vi lär hunden någonting och kräver att den ska välja bort allt annat skojigt runt omkring till förmån för oss, så ska den bannemig få bekräftelse och lön för att den gör rätt. Svälj din grinighet  proppa fickorna fulla med gott godis och var en rolig resurs för din hund.


 


 

Svara på detta inlägg

Floyd
Medlem 2016-02-17
#4 18 februari 2016 av Floyd Re: Påbörjar valpkurs, överdrivet med godsaker?

Oj då, det var hårda bud.


jag är absolut inte emot godis, hundgodis. Använder det varenda dag, precis hela tiden. Alla fickor fulla.


Det jag pratar om är denna överdrift(köttbullar, ost, skinka osv). Jag har med min vovve haft ett "rent helvete" med just dessa godsaker. Han slutar äta sitt foder, matvägrar, för han vet att det finns något godare, - - rent ut sagt något supergott. 


Jag tror att du missförstod mig, hoppas det iaf. Han får godis dagarna igenom, men då hundgodis.

Svara på detta inlägg

Kalla
Medlem 2010-04-06
#5 18 februari 2016 av Kalla Du bestämmer ju själv vad du vill använda

Att kursen rekommenderar det som de gör beror säkerligen på att de vet att för de flesta valpar är störningarna på kursen så stora att det behövs bättre belöningar där än vad det gör om man tränar på hemmaplan. Det handlar inte om att hunden blir lydigare med köttbullar, det handlar om att belöningarna ska vara så pass bra att valpen väljer att göra det som behövs för att få belöningen istället för att fokusera på allt annat runt om som det brukar vara på en träningsplan. En annan anledning till att de rekommenderar det de gör är att det är mjuka saker som går snabbt att äta och inte behöver tuggas. Man kan också dela det i små, små bitar så mängderna behöver inte alls bli så stora.


Men,du bestämmer så klart vad du vill ge din hund och funkar samma godis på kursen som hemma så kör på det.

Svara på detta inlägg

bes
Medlem 2013-02-02
#6 18 februari 2016 av bes Re: Påbörjar valpkurs, överdrivet med godsaker?
          Re: Påbörjar valpkurs, överdrivet med godsaker?
          

Oj då, det var hårda bud.


jag är absolut inte emot godis, hundgodis. Använder det varenda dag, precis hela tiden. Alla fickor fulla.


Det jag pratar om är denna överdrift(köttbullar, ost, skinka osv). Jag har med min vovve haft ett "rent helvete" med just dessa godsaker. Han slutar äta sitt foder, matvägrar, för han vet att det finns något godare, - - rent ut sagt något supergott. 


Jag tror att du missförstod mig, hoppas det iaf. Han får godis dagarna igenom, men då hundgodis.

Aha, då är jag med. Då missuppfattade jag dig absolut, och ber om ursäkt. Förstod det som att du inte ville använda godis.


Du tror inte det kan vara så enkelt som att instruktörerna vill trycka på att godiset ska vara lite extra gott?


Det är många som kommer till kurs med torra matkulor som hunden antingen inte äter alls eller också tar lite pliktskyldigt sådär  Jag brukar också betona, ta med GOTT godis - i vardagssituationer funkar kanske torra matkulor jättebra men i den svårare kurssituationen är det bra med något extra smarrigt.


 


 

Svara på detta inlägg

Floyd
Medlem 2016-02-17
#7 18 februari 2016 av Floyd Re: Påbörjar valpkurs, överdrivet med godsaker?
          Re: Påbörjar valpkurs, överdrivet med godsaker?
          

Hur ska du kunna hålla din valps fokus på dig när det är en massa andra kul folk och valpar runt omkring om du inte har belöningar valpen uppskattar supermycket med dig? 


Att gå på kurs kan vara väldigt överväldigande för en valp, då är det bra att vara laddad med massvis supergott godis av olika varianter. Det är så mycket mer man belönar på en valpkurs än de övningar man får göra. Mata med gott godis i knät när det är teori så att valpen lär sig att det är mysigt och gott att sitta i ett rum med andra möjligen ljudliga och inte så lugna valpar, belöna med godis varje gång valpen tittar på dig, varje gång den väljer bort en retning för att istället söka sig till dig, valpkurs är en fantatisk möjlighet att verkligen positivt betinga att vara på en begränsad yta med många hundar utan att det är lek. 


Jag har proppat i min 11 månaders Aussie hur mycket godis som helst sen jag fick hem henne. Oxhjärta, färdigköpt godis, blodpudding, torkad kyckling, torkad korv, färsk korv, morötter.. lite allt möjligt helt enkelt. Jag har tränat med godis och lek och får massor med beröm för hur väluppfostrad och duktig min hund är - och det är för att hon ser mig som en resurs och en trygghet. Hon vet att ber jag henne att göra något, då får hon ut något av det. Vilket gör att hon gärna avbryter en superkul lek med andra hundar för att springa till matte, eller spotta ut en korvmacka som är hälften in i gapet :P


Tjock blir hon inte heller, men jag jobbar ju i stall så hon springer ju lös utomhus hela dagarna :) Har hon fått ovanligt mycket godis någon dag när hon inte varit ute och sprungit så drar jag ner lite på maten.


Visst måste du inte ha godis med dig, men varför inte?

Hej,


Läs gärna svaret ovan. Jag ger min hund godis dagarna igenom så det handlar inte om att han inte ska få godis utan snarare att jag vill hålla mig till olika former av hundgodis.


Min valp börjar matvägra och äter inte sitt foder såfort jag ger honom sådant godis som ost, korv, skinka köttbullar osv. Han vet att det finns något godare.

Svara på detta inlägg

Floyd
Medlem 2016-02-17
#8 18 februari 2016 av Floyd Re: Påbörjar valpkurs, överdrivet med godsaker?
          Re: Påbörjar valpkurs, överdrivet med godsaker?
          

Aha, då är jag med. Då missuppfattade jag dig absolut, och ber om ursäkt. Förstod det som att du inte ville använda godis.


Du tror inte det kan vara så enkelt som att instruktörerna vill trycka på att godiset ska vara lite extra gott?


Det är många som kommer till kurs med torra matkulor som hunden antingen inte äter alls eller också tar lite pliktskyldigt sådär  Jag brukar också betona, ta med GOTT godis - i vardagssituationer funkar kanske torra matkulor jättebra men i den svårare kurssituationen är det bra med något extra smarrigt.


 


 

Jag får väl helt enkelt försöka med de där extra goda tingen och se hur det går med maten/matvägran, det var bara därför som jag slutade med det mest smarriga.


För att ge honom extra gott, utanför levergodis så brukar jag ganska ofta ge honom små bitar av mjuka strips gjorda av oxkött, smakar och luktar betydligt mer och han älskar dessa.

Svara på detta inlägg

Fisher
Medlem 2015-03-16
#9 18 februari 2016 av Fisher Re: Påbörjar valpkurs, överdrivet med godsaker?
          Re: Påbörjar valpkurs, överdrivet med godsaker?
          

Hej,


Läs gärna svaret ovan. Jag ger min hund godis dagarna igenom så det handlar inte om att han inte ska få godis utan snarare att jag vill hålla mig till olika former av hundgodis.


Min valp börjar matvägra och äter inte sitt foder såfort jag ger honom sådant godis som ost, korv, skinka köttbullar osv. Han vet att det finns något godare.

Jag upprepar att det fortfarande är viktigt att ha med supergott godis till valpkurser. Det är något helt nytt med oerhört många störningar, och du måste ju påkalla hundens uppmärksamhet och vinna dess uppskattning i en sådan svår situation, vilket gör enklast genom gottisgodis.


Jag sparar mina supergodisar till kurser. Till vardags får Tinja sina matkulor, uppdelade frolic-bitar eller liknande. På kurs slår jag till med blodpudding, korv och dyrare färdigköpta godisar som hon älskar. Hon vet att hon inte får lyxgodiset till vardags.


Matvägran är ganska vanligt hos valp. Tinja matvägrade en tid, det gick över av sig självt, jag bara tog undan frukosten på morgonen om hon vägrade äta den, och så blev den middag istället. Efter en heldag på stallet var hon ju vrålhungrig, så det löste sig på någon månad. Det var dock inte förens för en månad sen jag utan att riskera matvägran jag kunde be henne att sätta sig och vänta på ett varsågod.


Jag har hört att hundar bara matvägrar för att få något bättre om de faktiskt lyckas med det. Alltså att du faktiskt till slut ger dem något bättre. Om du aldrig ger vika utan fortsätter erbjuda den vanliga maten, då kan hunden inte lära sig att det kommer något bättre.

Svara på detta inlägg

bes
Medlem 2013-02-02
#10 18 februari 2016 av bes Re: Påbörjar valpkurs, överdrivet med godsaker?
          Re: Påbörjar valpkurs, överdrivet med godsaker?
          

Jag får väl helt enkelt försöka med de där extra goda tingen och se hur det går med maten/matvägran, det var bara därför som jag slutade med det mest smarriga.


För att ge honom extra gott, utanför levergodis så brukar jag ganska ofta ge honom små bitar av mjuka strips gjorda av oxkött, smakar och luktar betydligt mer och han älskar dessa.

Ja men då ger du det  Tror inte att de dikterar att du måste ha ett visst godis  Bara att de är övertydliga med att det ska vara gott godis.


Det kommer alltid minst en person utan godis/leksak eller på sin höjd godis/leksak som hunden inte ens vill ha, och särskilt på valp- och unhunds (slyngel- ) kurser så brukar ägaren ha det lite kämpigt med kontakten som det är. Kursaren har ju lagt ner både tid och pengar och det känns supertrist när de inte kan få ut så mycket som möjligt av tiden, för att hunden står och stretar i kopplet mot de andra hundarna nonstop i två timmars tid, eller växer fast med nosen i en go doftfläck.


Ta med dig den belöning du vet funkar bäst på din vovve, såklart, och hoppas att det ändå blir en rolig och givande kurs för er även om första intrycket inte blev det bästa.

Svara på detta inlägg
Sida 1 av 2
12

Liknande diskussioner:

Tråd startad
Senaste svar
Valpkurs som jag inte rekommenderar i Linköping!   [3] 7 okt: Student 7 okt: Gurkans Mat innan valpkurs?   [2] 29 aug: Tira Ros 31 aug: Tira Ros Min valp är överdrivet beroende av mig.   [3] 14 feb: Humlan12 14 feb: Juno Valpkurs? Vad bör jag veta vid första valpen?   [2] 2 mar: lillamolly 3 mar: hundöga återkomst Överdrivet dreglande boxer   [4] 10 dec: RulleBulle 11 nov: steexi Valpkurs i Örebro (Lekeberg och Centralt) - Tipsa!   [1] 9 aug: Chinesecrestedlover 10 aug: Chinesecrestedlover Valpkurs i Karlstad med omnejd   [1] 7 jun: JuniGreen 8 jun: Qela Tips på valpkurs i/i närheten av Uppsala?   [1] 26 dec: ErikaRe 24 mar: SanGun Gå valpkurs med vuxen hund?   [3] 19 okt: kimmilant 19 okt: kimmilant Valpkurs i Lund med omnejd?   [1] 4 sep: Kouki 4 sep: Kalla
 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida Info om tjänster

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Schäfer | Pudel | Yorkshireterrier | Shetland Sheepdog | Dobermann | Chinese Crested Dog | Jack Russell Terrier
© 1998-2023 Enfinia AB