Diskutera, läs
Hundforum
Chat
Medlemmar
Hundar
Bloggar
Medlemsbilder
Medlemsfilmer
Jag & mina vänner
Händelser
Statusförändringar
Mina händelser
Min profil
Mina vänner
Mina meddelanden
Annat i Rastplatsen
Hundkalender
Mina tjänster
Hjälp

Antal online:
( gäster)
 
22 februari 2016 av Fisher i utställningsforum (6 svar)
Recensioner av domare?

Den 13:e Mars i Strängnäs kommer jag och min lilla Tinja att vara med om vår allra första officiella utställning. Det är väldigt spännande, även om jag vet att det kanske inte kommer gå så bra eftersom att jag har en Aussie av brukslinjer. Men jag tänker såhär; vågar jag mig ut, ställer ut tillräckligt för att få lite rosetter, syns och pratar om det, då kanske andra med Aussies av brukslinjer också vågar sig ut, och så kan man på det sättet få ihop rasen som redan börjat dela på sig ganska tydligt. Jag kan inte sitta där och klaga på rasens uppdelning om 30 år om jag inte försökt göra något åt det. :)


Tinja lär inte bli någon utställningschampion som sin farfar, men någon rosett borde hon ju kunna kamma hem. Kanske inte denna gången dock, för hon har precis fällt ALL sin päls, haha! Hon ser väldigt tanig utför stunden. Normalt sett har hon päls som på bilden, men just nu är hon väldigt tom på päls :P


Undrar om domare har i åtanke att de flesta hundarna vinterfällt all päls lagom till Mars? Hundar fäller ju liksom oftast två gånger per år, vintern och sommaren. Vad många funderingar man kan ha..


Iallafall! Vidare till min egentliga fråga. Då undrar jag, finns det någonstans där man kan hitta vad folk tycker och tänker om olika domare? Alltså inte folk som bara klagar och är sura för att deras hund inte vann, utan folk som utförligt skriver hurvida de upplevde om domaren dömde rättvist och efter rasstandarden eller inte. 


Vi ska ställa inför Benny Blidh Von Schedvin (vilket namn!). Jag hoppas på ett rättvist resultat med tanke på att han är nyutbildad Allrounddomare, så han borde ju ha alla rasstandarderna ganska färskt i huvudet.

Bilder:

Som medlem kan du här läsa lite kort info om Fisher och gå vidare till medlemsprofilen.
Svara på detta inlägg
Sida 1 av 1
1

Gurkans
Medlem 2004-01-01
#1 22 februari 2016 av Gurkans Re: Recensioner av domare?

Nej, någon officiell recessionssida finns det inte, men du kan gå in på SKK HundData söka på domarens namn och sedan ras och sedan kan du se hur domaren har dömt rasen tidigare.


Benny Blidh är en domare som hängt med i många år. Han är väl vår senaste allround-domare om jag inte missminner mig. Han föder själv upp dvärgschanuzer under kennelnamnet Maximins.


För att vara med och föra sin ras framåt så är det också bra att försöka lära sig så mycket som möjligt om rasen. Studera rasstandarden, få en förståelse för vad den faktiskt beskriver, kritiskt studera den egna hundens  utställningskritiker jämfört med standarden, försöka se vad domarna menar... tyvärr anser många att just deras typ av hund är den som standarden beskriver och när domarna inte gillar hunden så konstaterar man krassat att de helt enkelt inte dömer utefter gällande rasstandard. En uppfödare som tänker så brukar kallas kennelblind (man ser inga fel eller brister hos de egna hundarna, bara hos alla andra) och detta är ingen bra egenskap för att bli en framgångsrik uppfödare.


Hos en arbetande hund så är ju det ultimata en hund som både egenskapsmässigt och utseendemässigt motsvarar det som standarden beskriver. Den hunden är ju rastypiskt rakt igenom. Om det inte är möjligt att få hela paketet, så är det knappast utställningsdomarnas fel, då de av naturliga skäl inte bedömer hundens arbetsegenskaper (hur skulle de kunna det? Lika lite som att bruksdomaren bedömer hundens utseendemässiga kvalitéer). Då får man helt enkelt välja vad som är viktigast, en hund att tävla med på hög nivå eller en hund att vinna i ringarna med. Många raser är av tradition delade i två olika populationer, som lever sida vid sida utan att mötas i avelsarbetet. Detta gynnar ofta den arbetande varianten, då ingen skaffar en sådan hund för att vinna med i utställningsringarna, så aveln fokuserar på arbetsegenskaperna. Skulle man dela en sådan ras i två nya raser, så skulle troligen den arbetande varianten snart vara delad igen, då det alltid finns en kategori som väljer hundras efter utseende...

Svara på detta inlägg

Fisher
Medlem 2015-03-16
#2 22 februari 2016 av Fisher Re: Recensioner av domare?

Jag kan rasstandarden praktiskt taget utantill och jag letar alltid efter mer information om Australian Shepherd. Jag har heller inga vanföreställningar om att min hund är perfekt, hon har sina fel precis som alla andra hundar. Hennes är att hon är överställd bak med hög svansföring. Sedan kan man väl tolka "medellång päls" lite hur som helst, hon är ju rätt korthårig på sidorna, framsidorna av benen och huvudet (de två sista SKA också vara korthåriga) men resten skulle jag kalla medellång. Fin fana på svansen och snygga byxor har hon också :) Men som sagt, jag kan titta objektivt på min hund och se hennes fel, hon är inte perfekt enligt rasstandarden; det är ingen hund.


Jag har aldrig varit på officiell utställning och vet att man inte kan lita på att inofficiella domare vet vad de snackar om, då de ofta inte är utbildade inom den rasen man ställer. Till exempel blev en 5-månaders Aussie kritiserad för att den hade för lite päls och för mycket rosa på nosen. Aussie börjar inte pälsa på sig förens vid ungefär 6 månader, och upp till ett år får man inte döma för rosa på nosen. Efter ett år får de dessutom ha 25% rosa. Valpen i fråga hade två små fläckar.


Varför måste man välja? Finns inget "traditionellt" med att dela upp raser i utställning och arbete, det är bara något som händer när hundar med mer extrema drag hellre premieras än de som mest respresenterar rasstandarden. Till exempel, ska hunden ha "måttligt men tydligt markerat stop", så kan en hund med MER stop som är ÄNNU tydligare markerat vinna istället för den hund som faktiskt har ett måttligt stop som är tydligt markerat. Den hund som har "något framträdande nackknöl" förlorar mot den som har ännu mer framträdande nackknöl. Den med svagt välvd nacke förlorar mot den med ännu mer välvd nacke. 


Då blir det samma onda cirkel i nästa generations utställningshundar, den med mer stop, mer nackknöl och mer välvd nacke vinner över de som faktiskt är närmare rasstandarden. Det går vidare och vidare, och rasen blir mer och mer delad i utställning och arbete. Det finns ingen nytta med detta. Finns ingen anledning, ingen tradition, der är bara något som händer, och något som är väldigt onödigt.


Visst skulle det väl vara roligare att inte behöva säga att man har en utställningshund eller en brukshund, bara beroende på vilka linjer man valt? Är det inte bättre om rasen är förenad, där alla linjer är bra representanter för rasen, både mentalt och exteriört? Hundägare som vill ställa ut och men också tävla i kanske agility måste då inte välja antingen eller, utan kan göra både och!


Själv tycker jag gemenskap är bättre än segretion.

Svara på detta inlägg

Gurkans
Medlem 2004-01-01
#3 22 februari 2016 av Gurkans Re: Recensioner av domare?

Vissa raser är av tradition delade i två varianter, mest typiskt för detta är väl de brittiska raserna både bland retriever (främst labrador och golden), spaniel (främst cocker och springer) samt även bland t ex settrarna (den engelska settern finns ju i två mycket olika typer). Engelsmännen har valt att göra så sedan lång tid tillbaka och då de ju "äger" de brittiska raserna, så har det i praktiken gjort att flera av raserna har två olika populationer inom samma ras. De lever i harmoni med varandra och möts aldrig i avelsarbetet eftersom det troligen inte skulle tillföra någonting i någon av populationerna.


Rasstandarder är bara text och de beskriver en tänkt idealhund, en hund som aldrig funnits och aldrig kommer att finnas. Ord som "något", "medel", "måttligt" är ingen exakt vetenskap utan lämnar extremt mycket till domarens fria skön. Det enda som är exakt i en rasstandard är när mått anges, antingen mankhöjd, men även antal tänder, i vilken vinkel korset ska luta, hur proportionerna ska vara höjd-längd (t ex 9:10) etc. I övrigt så är frågan vem som har rätt om hur en medelkraftig hund ser ut med medelkraftig benstomme... För att hjälpa domarna med hur de ska tolka standarden så framställer rasklubbarna raskompendium som används vid domarutbildningen. I raskompendiet står standarden tillsammans med rasklubbens kommentarer om hur den ska tolkas. Speciellt viktigt är ju detta om man märker att rasen är på väg åt ett felaktigt håll exteriört. Ungefär vart tionde år så hålls även domarkonferenser för de olika raserna, där domare samlas och man diskuterar de olika raserna (en domare som är insatt och kunnig om rasen håller i en presentation, där även bra hundar av rasen visas upp) med utgång från det raskompendium som rasklubben tagit fram till konferensen.


Hur domare dömer på inofficiella utställningar är ju helt ointressant eftersom man inte anmäler till en sådan utställning för att man vill ha en bedömning, utan för att man vill träna sig själv och eller hunden. Jag dömer själv på sådana utställningar och även om jag naturligtvis läser på standarden för de raser jag ska döma, så är det fullständigt omöjligt att kunna detaljerna i alla rasstandarder när man kanske ska döma 40 raser på en dag...

Svara på detta inlägg

Ayrin
Medlem 2016-02-20
#4 22 februari 2016 av Ayrin Re: Recensioner av domare?
          Re: Recensioner av domare?
          

Jag kan rasstandarden praktiskt taget utantill och jag letar alltid efter mer information om Australian Shepherd. Jag har heller inga vanföreställningar om att min hund är perfekt, hon har sina fel precis som alla andra hundar. Hennes är att hon är överställd bak med hög svansföring. Sedan kan man väl tolka "medellång päls" lite hur som helst, hon är ju rätt korthårig på sidorna, framsidorna av benen och huvudet (de två sista SKA också vara korthåriga) men resten skulle jag kalla medellång. Fin fana på svansen och snygga byxor har hon också :) Men som sagt, jag kan titta objektivt på min hund och se hennes fel, hon är inte perfekt enligt rasstandarden; det är ingen hund.


Jag har aldrig varit på officiell utställning och vet att man inte kan lita på att inofficiella domare vet vad de snackar om, då de ofta inte är utbildade inom den rasen man ställer. Till exempel blev en 5-månaders Aussie kritiserad för att den hade för lite päls och för mycket rosa på nosen. Aussie börjar inte pälsa på sig förens vid ungefär 6 månader, och upp till ett år får man inte döma för rosa på nosen. Efter ett år får de dessutom ha 25% rosa. Valpen i fråga hade två små fläckar.


Varför måste man välja? Finns inget "traditionellt" med att dela upp raser i utställning och arbete, det är bara något som händer när hundar med mer extrema drag hellre premieras än de som mest respresenterar rasstandarden. Till exempel, ska hunden ha "måttligt men tydligt markerat stop", så kan en hund med MER stop som är ÄNNU tydligare markerat vinna istället för den hund som faktiskt har ett måttligt stop som är tydligt markerat. Den hund som har "något framträdande nackknöl" förlorar mot den som har ännu mer framträdande nackknöl. Den med svagt välvd nacke förlorar mot den med ännu mer välvd nacke. 


Då blir det samma onda cirkel i nästa generations utställningshundar, den med mer stop, mer nackknöl och mer välvd nacke vinner över de som faktiskt är närmare rasstandarden. Det går vidare och vidare, och rasen blir mer och mer delad i utställning och arbete. Det finns ingen nytta med detta. Finns ingen anledning, ingen tradition, der är bara något som händer, och något som är väldigt onödigt.


Visst skulle det väl vara roligare att inte behöva säga att man har en utställningshund eller en brukshund, bara beroende på vilka linjer man valt? Är det inte bättre om rasen är förenad, där alla linjer är bra representanter för rasen, både mentalt och exteriört? Hundägare som vill ställa ut och men också tävla i kanske agility måste då inte välja antingen eller, utan kan göra både och!


Själv tycker jag gemenskap är bättre än segretion.

Min inställning i frågan är att tävling i utseende är ett problem i sig, särskilt när folk baserar sin avel på detta, och man kan ta mer betalt för en valp efter "SUCH NUCH ... hundnamn". Naturligtvis leder detta till excesser i utseende och matadoravel.


Extra olyckligt att utställningar är så fruktansvärt *viktiga* för hela rashundstänket.

Svara på detta inlägg

Fisher
Medlem 2015-03-16
#5 22 februari 2016 av Fisher Re: Recensioner av domare?
          Re: Recensioner av domare?
          

Vissa raser är av tradition delade i två varianter, mest typiskt för detta är väl de brittiska raserna både bland retriever (främst labrador och golden), spaniel (främst cocker och springer) samt även bland t ex settrarna (den engelska settern finns ju i två mycket olika typer). Engelsmännen har valt att göra så sedan lång tid tillbaka och då de ju "äger" de brittiska raserna, så har det i praktiken gjort att flera av raserna har två olika populationer inom samma ras. De lever i harmoni med varandra och möts aldrig i avelsarbetet eftersom det troligen inte skulle tillföra någonting i någon av populationerna.


Rasstandarder är bara text och de beskriver en tänkt idealhund, en hund som aldrig funnits och aldrig kommer att finnas. Ord som "något", "medel", "måttligt" är ingen exakt vetenskap utan lämnar extremt mycket till domarens fria skön. Det enda som är exakt i en rasstandard är när mått anges, antingen mankhöjd, men även antal tänder, i vilken vinkel korset ska luta, hur proportionerna ska vara höjd-längd (t ex 9:10) etc. I övrigt så är frågan vem som har rätt om hur en medelkraftig hund ser ut med medelkraftig benstomme... För att hjälpa domarna med hur de ska tolka standarden så framställer rasklubbarna raskompendium som används vid domarutbildningen. I raskompendiet står standarden tillsammans med rasklubbens kommentarer om hur den ska tolkas. Speciellt viktigt är ju detta om man märker att rasen är på väg åt ett felaktigt håll exteriört. Ungefär vart tionde år så hålls även domarkonferenser för de olika raserna, där domare samlas och man diskuterar de olika raserna (en domare som är insatt och kunnig om rasen håller i en presentation, där även bra hundar av rasen visas upp) med utgång från det raskompendium som rasklubben tagit fram till konferensen.


Hur domare dömer på inofficiella utställningar är ju helt ointressant eftersom man inte anmäler till en sådan utställning för att man vill ha en bedömning, utan för att man vill träna sig själv och eller hunden. Jag dömer själv på sådana utställningar och även om jag naturligtvis läser på standarden för de raser jag ska döma, så är det fullständigt omöjligt att kunna detaljerna i alla rasstandarder när man kanske ska döma 40 raser på en dag...

Jag tycker iallafall att det är totalt onödigt att dela upp raser när de är så skilda att de omöjligt kan följa samma rasstandard. Det finns ingen logik i det, för visst är det väl mycket bättre att ha hundar som både kan ställas ut och tävlas i lydnad eller agility, och göra båda bra? Jag kan köpa att det gjorts av tradition, men till vilket syfte? Det kan omöjligt finnas något logiskt i att avla fram en typ som inte kan arbetas med framgång och en som inte kan ställas ut med framgång.


Jag gick på inofficiella utställningar för att öva upp mina nerver och vänja Tinja vid mycket hundar på liten yta :) Jag blir väldigt nervös, men nu har det lugnat sig så pass att jag känner mig redo att ge mig på en officiell utställning. 


Jag förväntar mig inga framgångar i utställningsringen. Det handlar inte om det, det handlar om att inspirera andra ägare av brukslinjer att våga ta sig ut och ställa sina hundar. De kan ju aldrig få några priser om de inte försöker, eller hur? De kommer aldrig kunna visa meriter från utställning om de gett upp innan de försökt för att de har en hund av brukslinjer. Att fler hundar inom rasen ställs ut kan ju enbart vara positivt ur avelssyn, eller hur? Då kan man få en bredare bild av hur HELA rasen faktiskt ser ut.


Jag ser inget negativt med att kämpa för att bygga ihop rasen. :)

Svara på detta inlägg

Ayrin
Medlem 2016-02-20
#6 23 februari 2016 av Ayrin Re: Recensioner av domare?

Här har du ett av skälen til att folk avlar på "hundar som inte kan ställas ut". https://vovve.net/Rastplatsen/display_message.asp?tid=5417323


Utsälllningsaveln leder i många fall till hundar som helt enkelt inte är fysiskt kapabla att utföra sin uppgift, och utseendena blir successivt mer extrema.


Som för exempelvis basset, där det finns bilder i första inlägget i den länkade tråden, på "basset 1915" och basset idag, så verkar hela tiden längre öron och mer hud premieras. Lycka till med att få en utställningsbasset att springa efter en hare nån längre tid, den har inte de fysiska förutsättningarna. Och lycka till med att få en basset som ser ut som i de gamla bilderna att lyckas på en utställning.

Svara på detta inlägg
Sida 1 av 1
1

Liknande diskussioner:

Tråd startad
Senaste svar
Agera domare, bedöm vår LK 1 debut med poäng!   [0] 17 jun: stinat Ställa ut för Domare Liz-Beth C Liljeqvist   [2] 7 jun: Cristin 13 jun: Cristin Domare Liz-Beth C Liljeqvist   [3] 13 jul: Bonita82 7 aug: decibel Handen i fickan? Lydnads domare?   [3] 29 apr: Zativahs Matte 29 apr: bäsarna Finska domare och tångbett?   [1] 28 apr: Flat_ 28 apr: Gurkans Domare Samuel Carlid   [1] 10 apr: Caci''s I Love It 10 apr: Tugga Terrier För snälla domare, lydnad   [5] 10 mar: Hrímnir 11 mar: Renrosen Ludvika uställning - Domare Cindy Pettersson   [15] 9 mar: Caci''s I Love It 11 mar: Crazy J´s matte Lite recensioner på valpböcker tack!   [8] 2 jan: Januari 7 jan: Sara Schnauzermatte Har ni varit domare eller nåt annat   [6] 12 okt: Iglon 13 okt: Iglon
 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida Info om tjänster

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Dogue de Bordeaux | Dogo Argentino | Border Collie | Labrador Retriever | Schäfer | Chihuahua | Jack Russell Terrier
© 1998-2022 Enfinia AB