Diskutera, läs
Hundforum
Chat
Medlemmar
Hundar
Bloggar
Medlemsbilder
Medlemsfilmer
Jag & mina vänner
Händelser
Statusförändringar
Mina händelser
Min profil
Mina vänner
Mina meddelanden
Annat i Rastplatsen
Hundkalender
Mina tjänster
Hjälp

Antal online:
( gäster)
 
1 mars 2016 av Fisher i övriga hundfrågor (23 svar)
Alla dessa blockethundar..

Don't get me wrong, Blocket är ett jättebra verktyg för att sälja hundar, men det är ju väldigt lätt att följa trender i vilka hundar som säljs...


Trenden med att blanda fluffiga småhundar med små pudlar för att skapa söta "allergivänliga" hundar håller i sig.


Samma sak med de andra, inte allergivänliga fluffblandisar.


Nu verkar en ny trend växa fram; skapa blandraser av oväntade raser. Typ Cavalier/Schnauzer eller Prasky/Coton..


Sen så finns det såklart muskelhundsblandningarna och alla deras 1-åriga omplaceringar.


Och en annan relativt ny trend, att blanda BC eller Aussie med Retrievers, typ BC/Golden eller Aussie/Labbe.


Husky är också populärt att blanda med och omplacera vid 1 års ålder.


Överhuvudtaget verkar omplaceringarna vara antingen 7-16 månader eller typ 6 år.


Det handlar väl bara om pengar, eller hur? De enda jag kan tänka mig avlar seriöst med ett mål är alla blandrasvalpar som säljs som "jakthundar", för de är ju avlade på prestation. Sen såg jag nån för ett tag sen som sålde blandisar med målet att skapa en ny ras med ett speciellt syfte, och det har jag ingenting emot. Resten måste ju bara vara pengar..? Jag har sett en annonsör som har typ lika gamla valpar av två olika småhundskorsningar. Det ringer valpfrabrik i mina öron.


Man kan ju ligga och vrida sig om natten i tankar på hur okontrollerad den här aveln är :/


Som medlem kan du här läsa lite kort info om Fisher och gå vidare till medlemsprofilen.
Svara på detta inlägg
Sida 1 av 3
123

Fisher
Medlem 2015-03-16
#1 1 mars 2016 av Fisher Re: Alla dessa blockethundar..

Vad ska man göra om man hittar annonser som bryter mot SKK's grundregler? Bland annat har jag hittat en annons där valparna, varav pappan är registrerad i SKK, säljer "enligt SKK's regler", men eftersom SKK-hunden använts i blandrasavel bryter de ju mot reglerna?


En annan annons tycker jag var rätt hemsk, de ska sälja sina valpar som nu är 9 veckor, men mamman är kvar i England..? Om hon inte skickats tillbaka senaste veckan betyder det antingen att valparna skickats till Sverige långt innan det är lagligt eller så har mamman tagits ifrån valparna innan det är lagligt. Även där är pappan registrerad i SKK men bidrar till blandrasavel, vilket bryter mot reglerna.


Vad ska man göra?

Svara på detta inlägg

Cammyyy
Medlem 2015-07-19
#2 2 mars 2016 av Cammyyy Re: Alla dessa blockethundar..
Amnäl till skk
Svara på detta inlägg

Lona
Medlem 2012-01-09
#3 2 mars 2016 av Lona Re: Alla dessa blockethundar..
          Re: Alla dessa blockethundar..
          

Vad ska man göra om man hittar annonser som bryter mot SKK's grundregler? Bland annat har jag hittat en annons där valparna, varav pappan är registrerad i SKK, säljer "enligt SKK's regler", men eftersom SKK-hunden använts i blandrasavel bryter de ju mot reglerna?


En annan annons tycker jag var rätt hemsk, de ska sälja sina valpar som nu är 9 veckor, men mamman är kvar i England..? Om hon inte skickats tillbaka senaste veckan betyder det antingen att valparna skickats till Sverige långt innan det är lagligt eller så har mamman tagits ifrån valparna innan det är lagligt. Även där är pappan registrerad i SKK men bidrar till blandrasavel, vilket bryter mot reglerna.


Vad ska man göra?

Är inte uppfödaren medlem i SKK så är det nog inte så mycket att göra - såvida de inte bryter mot svensk lag och djurskyddsförordningar. Den här typen av människor bryr sig nog inte om ifall de får registreringsförbud eller blir uteslutna ur SKK-organisationen (om de ens är med).

Svara på detta inlägg

Lona
Medlem 2012-01-09
#4 2 mars 2016 av Lona Re: Alla dessa blockethundar..

"Jamen min labbe är sååå söt och grannens terrier vill gärna bli pappa innan de kastrerar honom. Blir jättebra sällskaps/familje/jakt/agilityhundar, säkert allergivänliga också..."


"Och visst ska Nikka få bli mamma, det vet man ju att det är bra för en tik. Hon har heller inga ärftliga sjukdomar för hon veterinärbesiktigades när jag tog över henne så hon är fullkomligt frisk..."


Det är nog inte bara girighet som ligger bakom många av de där kullarna utan även naivitet och (grav) okunskap.


Man kanske även skulle forska på de extrema allergener som många hundar verkar producera i slyngelåldern med tanke på alla barm som blir "allergiska" så att hunden måste omplaceras...?


Och, med tanke på att detta är Internet där det mesta verkar kunna missuppfattas så ja, jag är ironisk och nej, jag ska givetvis INTE para Nikka med grannens borderterrier! Fast jag hade faktiskt kunnat tänka mig den kombon själv men det hade förutsatt att jag kunde handplocka vilka egenskaper jag vill ha från respektive ras - avel och genetik funkar som bekant inte så.

Svara på detta inlägg

Ayrin
Medlem 2016-02-20
#5 2 mars 2016 av Ayrin Re: Alla dessa blockethundar..

Om det är pengar man är ute efter borde det väl vara mycket smartare att avla på rasrena hundar? Inte så mycket svårare att få tag i två hundar av samma ras än att blanda två olika, och du kan ta typ dubbelt så mycket för en sådan valp som för en blandis, med samma mängd jobb.


Tror mer på Lonas teori att det i många fall handlar om folk som har en trevlig hund av nån ras och korsar den med grannens likaledes trevliga hund av nån annan (men förhoppningsvis liknande) ras för att de vill ha en valp.


Då stör jag mig mycket mer på de människor som säljer "blandrasvalpar" utan att tala om vilka raser som ingår. Även om det är en tjuvparning borde man ju ha en hyfsad idé om vad tiken är ;).

Svara på detta inlägg

Fisher
Medlem 2015-03-16
#6 2 mars 2016 av Fisher Re: Alla dessa blockethundar..

Jom, känslomässiga skäl är ju såklart något. Och jo, renrasiga kan man ta mer pengar för, men då finns det ju "pestiga regler" som måste följas, och man måste faktiskt lägga tid och energi på att hitta rätt avelsdjur. Folk som vill tjäna lite snabba pengar på söta valpar lägger nog inte ner den tiden.


Ja, jättekonstigt när de inte säger vilka raser det är, eller som jag såg en gång, säger fel raser? Mamman var en Irländsk setter/Golden och pappan var en Groendael, men valparna var svartvita. Det finns inte vita tecken i några av de inblandade raserna, och då tycker man ju att de lika gärna kan säga att de inte vet vem pappan är, blandisar som blandisar liksom..

Svara på detta inlägg

Ayrin
Medlem 2016-02-20
#7 2 mars 2016 av Ayrin Re: Alla dessa blockethundar..

Nu måste jag erkänna att jag inte har jättekoll på SKKs avelsregler, men om det är "avelsparagrafen" (http://www.skk.se/uppfodning/regler-policys-och-lagar/skks-grundregler/sa-sager-grundreglerna-om-avel/) så kan jag inte påstå att det skulle lägga stora hinder i vägen för någon som "bara vill tjäna pengar".


De flesta delarna av den är "använd inte en allvarligt sjuk hund", "avla inte på hundar som bär på allvarliga sjukdomsgener" (seriöst, om påståendet att 30-70% av alla Cavaliers kommer att få syringomyelia stämmer borde ju hela den sektionen kastas ut ur SKK för att de bryter mot de reglerna, men det verkar ju inte vara något problem), samt "vissa kontroller måste göras på vissa raser".


Har du en ras där det inte är några tester som *måste* göras innan, så ser jag inte varför dessa regler skulle hindra dig från att korsa två hyfsat godtyckliga säg labbar med varandra och sedan registrera dem i SKK?


Många blandisar säljs ju för ~5000, chippade, avmaskade och veterinärbesiktigade, så det torde ju inte vara en stor kostnad, om nu inte dessa valpar säljs med förlust (vilket för all del inte är helt omöjligt).


Nä, skulle jag börja avla för att tjäna pengar skule jag nog satsat på chihuahua, en renrasig sådan valp gick ju på 30 000 på blocket för nåt år sedan. Vet inte riktigt vad som är "coolt" nu, men seriöst, så mycket mindre jobb är det ju inte att föda upp blandisar att det verkar som en vettig idé att acceptera 1/6 av vad jag kunnat få per valp (observera att jag inte förespråkar eller gör detta).

Svara på detta inlägg

Lona
Medlem 2012-01-09
#8 2 mars 2016 av Lona Re: Alla dessa blockethundar..

Chihuahua har sjunkit i popularitet igen, har små kullar och behöver ofta kejsarsnitt så de är ingen bra affärsidé. Ska man gräva guld i valplådan så är det helt klart pudelkorsningar med något snitsigt namn man ska kränga    .


Säljer du blandrasvalpar och i princip bara är ute efter pengarna så har du dessutom "fördelen" att kunna kringgå en del djurskyddslagar, till exempel vilken ålder du egentligen får ha på avelsdjuren (främst tiken) och hur täta kullar hon får ha.


Olagligt men fritt fram att ta kullar på varje löp tills hon är helt nersliten .


Dock tror jag, som sagt, att de flesta inte är en Pia Snellman (stor hundskojare/bedragare) i vardande utan mer lite allmänt okunniga och obetänksamma - även om det faktum att det kan ge lite extra klirr i kassan säkert påverkar också.


Fischer; många blandisuppfödare "tager vad de haver" och korsar mer eller mindre första bästa hund, när de upptäcker att blandningen visst inte var så populär och lättsåld så förskönar de sanningen en del... En goldenpoo (från ickereggade, ej hälsotestade föräldrar) inbringar sannolikt mer än en random bakgårdshund - OM det inte är en "unik parning", det vill säga en totalt vrickad kombo, det lockar dessvärre också köpare ...

Svara på detta inlägg

bes
Medlem 2013-02-02
#9 2 mars 2016 av bes Re: Alla dessa blockethundar..

Jodå, det avlas fram blandraser av ekonomiska skäl också. Många. Vi kan ju bara ta exemplet med personen som tagit fram ett antal kullar av den mycket exklusiva rasen "australian labradoodle" (eller som vi andra säger, byracka) till det ringa priset av 25 000kr/valp. Japp, ni läste rätt. Och eftersom hen tagit flera kullar så får hon ju också sålt sina valpar. Folk har uppenbarligen för mycket pengar och för lite vett.


För förtydligandes skull är denna "ras" alltså en trevägskorsning mellan australian shepherd, labbe och pudel.


Oreggade border collie ligger på samma eller nästan samma pris som SKK-reggade. SKK-reggade ligger oftast på 12 000. Oreggade ligger ofta på 10 000-12 000. Är den oreggade valpen dessutom brun (t ex) så kan de kosta flera tusen mer än reggade...


Och det är klart de får sålt sina valpar, SKK-anslutna uppfödare har ju mer krav på sina valpköpare såklart och det är ju himla besvärligt. Särskilt BC är ju jobbigt, man vill ha en familjehund och får inte köpa hos den dumma uppfödaren som vill sälja till vallning och tävling - då är det smidigare med den oreggade. Marknadsförs dem dessutom som "sällskapsborder" så ökar de tydligen också i ekonomiskt värde.


Och så vidare...

Svara på detta inlägg

Ayrin
Medlem 2016-02-20
#10 2 mars 2016 av Ayrin Re: Alla dessa blockethundar..
          Re: Alla dessa blockethundar..
          

Chihuahua har sjunkit i popularitet igen, har små kullar och behöver ofta kejsarsnitt så de är ingen bra affärsidé. Ska man gräva guld i valplådan så är det helt klart pudelkorsningar med något snitsigt namn man ska kränga    .


Säljer du blandrasvalpar och i princip bara är ute efter pengarna så har du dessutom "fördelen" att kunna kringgå en del djurskyddslagar, till exempel vilken ålder du egentligen får ha på avelsdjuren (främst tiken) och hur täta kullar hon får ha.


Olagligt men fritt fram att ta kullar på varje löp tills hon är helt nersliten .


Dock tror jag, som sagt, att de flesta inte är en Pia Snellman (stor hundskojare/bedragare) i vardande utan mer lite allmänt okunniga och obetänksamma - även om det faktum att det kan ge lite extra klirr i kassan säkert påverkar också.


Fischer; många blandisuppfödare "tager vad de haver" och korsar mer eller mindre första bästa hund, när de upptäcker att blandningen visst inte var så populär och lättsåld så förskönar de sanningen en del... En goldenpoo (från ickereggade, ej hälsotestade föräldrar) inbringar sannolikt mer än en random bakgårdshund - OM det inte är en "unik parning", det vill säga en totalt vrickad kombo, det lockar dessvärre också köpare ...

Fast, om jag är villig att bryta mot djurskyddslagstiftningen, vad hindrar mig från att bedra SKK? Exempelvis regga varannan kull om det nu är någon som kollar att samma tik inte får valpar för ofta.

Svara på detta inlägg
Sida 1 av 3
123

Liknande diskussioner:

Tråd startad
Senaste svar
Om dessa frågor   [0] 16 sep: cio Vilken hundras passar dessa förutsättningar?   [23] 17 nov: Laban76 21 nov: Laban76 Val av dessa raser?   [0] 4 aug: emellaya vilket torrfoder är bäst av dessa två?   [5] 4 feb: duende 5 feb: pipilotta Vilket foder tycker ni är bäst av dessa två?   [1] 13 aug: duende 13 aug: Anneli Vilkent är bäst av dessa två?   [2] 27 mar: duende 29 mar: syteryster Någon som känner igen dessa skorpor??   [2] 30 dec: Marley5 30 dec: Dimma Har dessa hundraser jaktinstink?   [5] 21 apr: elinmedhund 22 apr: elinmedhund Vilket foder tycker ni är bäst av dessa två?   [1] 19 feb: duende 4 mar: Voff 92 Vad kan dessa röd-svarta fläckar vara?   [4] 3 maj: wallink 3 maj: Scala''s husse
 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida Info om tjänster

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Jack Russell Terrier | Portugisisk Vattenhund | Golden Retriever | Chihuahua | Grand Danois | Norfolkterrier | Shetland Sheepdog
© 1998-2023 Enfinia AB