Diskutera, läs
Hundforum
Chat
Medlemmar
Hundar
Bloggar
Medlemsbilder
Medlemsfilmer
Jag & mina vänner
Händelser
Statusförändringar
Mina händelser
Min profil
Mina vänner
Mina meddelanden
Annat i Rastplatsen
Hundkalender
Mina tjänster
Hjälp

Antal online:
( gäster)
 
1 mars 2016 av Fisher i övriga hundfrågor (23 svar)
Alla dessa blockethundar..

Don't get me wrong, Blocket är ett jättebra verktyg för att sälja hundar, men det är ju väldigt lätt att följa trender i vilka hundar som säljs...


Trenden med att blanda fluffiga småhundar med små pudlar för att skapa söta "allergivänliga" hundar håller i sig.


Samma sak med de andra, inte allergivänliga fluffblandisar.


Nu verkar en ny trend växa fram; skapa blandraser av oväntade raser. Typ Cavalier/Schnauzer eller Prasky/Coton..


Sen så finns det såklart muskelhundsblandningarna och alla deras 1-åriga omplaceringar.


Och en annan relativt ny trend, att blanda BC eller Aussie med Retrievers, typ BC/Golden eller Aussie/Labbe.


Husky är också populärt att blanda med och omplacera vid 1 års ålder.


Överhuvudtaget verkar omplaceringarna vara antingen 7-16 månader eller typ 6 år.


Det handlar väl bara om pengar, eller hur? De enda jag kan tänka mig avlar seriöst med ett mål är alla blandrasvalpar som säljs som "jakthundar", för de är ju avlade på prestation. Sen såg jag nån för ett tag sen som sålde blandisar med målet att skapa en ny ras med ett speciellt syfte, och det har jag ingenting emot. Resten måste ju bara vara pengar..? Jag har sett en annonsör som har typ lika gamla valpar av två olika småhundskorsningar. Det ringer valpfrabrik i mina öron.


Man kan ju ligga och vrida sig om natten i tankar på hur okontrollerad den här aveln är :/


Som medlem kan du här läsa lite kort info om Fisher och gå vidare till medlemsprofilen.
Svara på detta inlägg
Sida 2 av 3
123

Ayrin
Medlem 2016-02-20
#11 2 mars 2016 av Ayrin Re: Alla dessa blockethundar..
          Re: Alla dessa blockethundar..
          

Jodå, det avlas fram blandraser av ekonomiska skäl också. Många. Vi kan ju bara ta exemplet med personen som tagit fram ett antal kullar av den mycket exklusiva rasen "australian labradoodle" (eller som vi andra säger, byracka) till det ringa priset av 25 000kr/valp. Japp, ni läste rätt. Och eftersom hen tagit flera kullar så får hon ju också sålt sina valpar. Folk har uppenbarligen för mycket pengar och för lite vett.


För förtydligandes skull är denna "ras" alltså en trevägskorsning mellan australian shepherd, labbe och pudel.


Oreggade border collie ligger på samma eller nästan samma pris som SKK-reggade. SKK-reggade ligger oftast på 12 000. Oreggade ligger ofta på 10 000-12 000. Är den oreggade valpen dessutom brun (t ex) så kan de kosta flera tusen mer än reggade...


Och det är klart de får sålt sina valpar, SKK-anslutna uppfödare har ju mer krav på sina valpköpare såklart och det är ju himla besvärligt. Särskilt BC är ju jobbigt, man vill ha en familjehund och får inte köpa hos den dumma uppfödaren som vill sälja till vallning och tävling - då är det smidigare med den oreggade. Marknadsförs dem dessutom som "sällskapsborder" så ökar de tydligen också i ekonomiskt värde.


Och så vidare...

Heh, jag måste erkänna att jag är av den något impopulära åsikten att man är minst lika lurad om man pyntat 25 000 för en "riktig" ras också, när det enda du egentligen fått som byrackan saknar är några papper, samt rätten att kuta runt i en cirkel då och då om du så önskar.


Nu säger jag inte att det gäller alla, men med tanke på alla sjukdomar och överdrifter som vissa (många!) raser dras med så är jag ytterst oövertygad om att en SKK-anslutning är en garant för en bra eller etisk avel.

Svara på detta inlägg

bes
Medlem 2013-02-02
#12 2 mars 2016 av bes Re: Alla dessa blockethundar..

Håller med dig helt och fullt!


Finns några undantag, border collie som är färdigtränade i vallning kan t ex gå för den summan och mer därtill. Då till lantbrukare som behöver en vallhund på gården men inte har tid eller kunskap att träna upp en hund under lång tid. Det tycker jag är vettigt. I alla andra fall så anser jag nog också att man är rätt dum i huvudet om man betalar sådana överpriser...


Håller också med om att registrerings i SKK på intet sätt är en garanti för bra avel. Man kan komma undan med mycket utan att ens bryta mot reglerna. Och vissa raser är ju, som bekant, mycket hårt drabbade av exteriöraveln.


Men de allra flesta raser är inte sjuka, och de allra flesta uppfödare är mycket noggranna och seriösa. Det kostar också mer att ta fram en registrerad kull valpar efter meriterade och hälsokollade föräldrar, vilket självklart motiverar en högre prissättning på reggade valpar än blandraser.


Själva poängen var väl att det finns mycket ekonomiska intressen med i spelet också, och att det är helt absurt att man kan ta så mycket pengar för en blandras som med sämre marknadsföring går för typ 5000kr... Men allt går att sälja med mördande reklam, sägs det ju

Svara på detta inlägg

Lona
Medlem 2012-01-09
#13 2 mars 2016 av Lona Re: Alla dessa blockethundar..
          Re: Alla dessa blockethundar..
          

Fast, om jag är villig att bryta mot djurskyddslagstiftningen, vad hindrar mig från att bedra SKK? Exempelvis regga varannan kull om det nu är någon som kollar att samma tik inte får valpar för ofta.

Det är klart att det GÅR men folk håller sån jädrans koll. Även om uppfödaren inte är någon känd kennel så vet de flesta rasmänniskor ändå vilka hundar som går i avel mm. Sysslar man då parallellt med blandrasavel brukar det komma fram och anmälas rätt snabbt.


Dessutom har de flesta raser liiite mer krav (men ofta ändå sorgligt låga) än bara SKKs grundtanke, till exempel måste alla bruksraser som ska avlas på ha gjort MH för att valparna ska kunna registreras (dessvärre är det inget krav på resultatet).


Du kan heller inte köra med lika mycket "hitte-på-egenskaper" som med en blandras; BC som inte vallar, Jack Russell som inte jagar, brukshundsblandisar som är plättlätta och inte behöver någon aktivering och så vidare.


Många, många vinklar det som att korsningarna bara får de BÄSTA (eller helt enkelt vad valpköparen vill ha) egenskaperna från varje ras, och inga sjukdomar - när det lika gärna kan slå tvärtom.


Föder du dessutom upp "gamla typen" av nästan vilken ras som helst men i synnerhet schäfer, ja, då kan du med glatt sinne traska till Bankomaten...

Svara på detta inlägg

Ayrin
Medlem 2016-02-20
#14 3 mars 2016 av Ayrin Re: Alla dessa blockethundar..

Fast nu menade jag "om jag nu vill avla hundar med så god vinst som möjligt, varför skulle jag välja blandras framför renras"? Iaf för några år sedan gick som sagt chihuahuas för bortåt 30 papp, likaså hittade jag någon annons på engelsk bulldog för ungefär samma summa vid samma tid.


En snabb blick på SKKs "avelsparagraf" tycker jag inte indikerar att det skulle innebära några direkta extrakostnader så länge jag har vett att välja en ras som inte har några saker som *måste* kontrolleras för att kunna registreras.


Nu antar jag ju att efterfrågan och betalningsviljan är bättre på renrasiga hundar, om det inte är så faller naturligtvis resonemanget.


Hur ligger det till med sjukdomar för den delen? Korsar man två raser med likartade problem borde det inte bli någon vinst, men om man korsar två med tämligen olika problem? Sjukdomsgener har väl en tendens att vara recessiva (om sjukdomen alltid slår igenom blir det ju svårt för genen att få någon spridning).


Hur som, en sådan blandis i första generation torde väl ha hyfsade möjligheter att vara en frisk hund eftersom risken för dubbla sjukdomsgener borde vara *extremt* låg?


"Gammal" schäfer, som i typen som inte har sluttande ryggar och absurda bakben? Sån skulle jag också betala mer för ;).

Svara på detta inlägg

Ginza Schäfertik
Medlem 2015-02-01
#15 3 mars 2016 av Ginza Schäfertik Re: Alla dessa blockethundar..

Varför ska man blanda raser överhuvudtaget. Min personliga åsikt är att man inte ska blanda alls. Det finns redan alldeles för mycket hundar     Och många hundar som far illa. Finge jag bestämma skulle man sluta blanda och ta hand om alla hundar som allaredan finns. Det är bedrövligt att se hur många hundar som tvingas omplaceras på blocket för att folk inte kan ta hand om hundar lr tröttnar. Men det är min personliga åsikt. 

Svara på detta inlägg

Ayrin
Medlem 2016-02-20
#16 3 mars 2016 av Ayrin Re: Alla dessa blockethundar..

Att inte blanda raser skulle ju inte automatiskt innebära att det föddes färre hundar (om det nu inte antogs innebära att alla som sysslade med blandisavel bara slutade avla helt, då skulle det ju helt klart bli färre valpar ;)).


Ganska många rasrena hundar som omplaceras dessutom, så som lösning lämnar det väl en del övrigt att önska.


Jag tycker att man ska sluta avla på hundar som är sjuka, eller har en exteriör som på olika sätt gör att de far illa, exempelvis hundar med så kort nos att många i rasen har problem att andas, de med så mycket hudveck att diverse exem är legio, samt alla raser med allvarliga rassjukdomar som är så spridda att det inte går att göra göra parningar där avkomman garanterat inte drabbas.


En hund är viktigare än en ras. Om det inte går att få fram en frisk kull av en viss ras bör den rasen få dö ut.


Om man väljer att korsa två friska hundar av olika raser för att få fram avkomma med vissa egenskaper ser jag inget direkt moraliskt fel i detta.

Svara på detta inlägg

Fisher
Medlem 2015-03-16
#17 3 mars 2016 av Fisher Re: Alla dessa blockethundar..

Jag ser såhär på blandrasavel.


Att bedriva blandrasavel för att med en tydlig plan utveckla en ny ras till ett specifikt syfte har jag ingenting emot. Det är inte något man gör i en handvändning, det kostar skjortan och tar antagligen 70 år innan man har en ras som är så pass enhetlig och med en så pass stor avelsbas att den kan bli registrerad. Med andra ord, många av dessa passionerade, ambitiösa människor ser aldrig sin utvecklade ras bli godkänd, trots många år, mycket pengar och ännu mer tid och kärlek.


Att blanda in (liknande) raser i en annan ras som annars riskerar dö ut eller att inavelsgraden skjuter i höjden på grund av en för liten avelsbas ser jag som okej. Uppenbarligen finns det engagerade människor av en betydande skara som vill bevara rasen. Detta ska ju ske strikt enligt planläggning och regler. Säg till exempel att det helt plötsligt bara finns några hundra Schäfrar kvar. Då kan man absolut lägga upp en plan för att bredda avelsbasen genom att blanda in t.ex de belgiska hundraserna, eller andra liknande raser.


All annan blandrasavel är urbota dum. Designerdogs är för att tjäna pengar, alla andra blandraser är antingen försök till att tjäna pengar, tjuvparningar eller parningar av känslomässiga skäl, och inget har något egentligt långvarigt syfte.


All avel ska ha ett långvarigt syfte i min mening. 

Svara på detta inlägg

Jassie
Medlem 2016-02-11
#18 3 mars 2016 av Jassie Re: Alla dessa blockethundar..
          Re: Alla dessa blockethundar..
          

Att inte blanda raser skulle ju inte automatiskt innebära att det föddes färre hundar (om det nu inte antogs innebära att alla som sysslade med blandisavel bara slutade avla helt, då skulle det ju helt klart bli färre valpar ;)).


Ganska många rasrena hundar som omplaceras dessutom, så som lösning lämnar det väl en del övrigt att önska.


Jag tycker att man ska sluta avla på hundar som är sjuka, eller har en exteriör som på olika sätt gör att de far illa, exempelvis hundar med så kort nos att många i rasen har problem att andas, de med så mycket hudveck att diverse exem är legio, samt alla raser med allvarliga rassjukdomar som är så spridda att det inte går att göra göra parningar där avkomman garanterat inte drabbas.


En hund är viktigare än en ras. Om det inte går att få fram en frisk kull av en viss ras bör den rasen få dö ut.


Om man väljer att korsa två friska hundar av olika raser för att få fram avkomma med vissa egenskaper ser jag inget direkt moraliskt fel i detta.

Håller helt med Ayrin. 


Omplaceringen av renrasiga hundar är minst lika vanligt som blandisar, bara att det inte enbart sker via blocket utan via rasklubbarna också.


Personligen ser jag gärna att man slutar avla på tex skadligt sluttande bakdelar på schäfrar, problematiska hudveck, intryckta nosar på bulldogar och mopsar mm med syrebrist, andningsnöd mm som livslång konsekvens osv osv (finns ju massor med problem inom renraserna) än att förbjuda blandraser, faktum är ju att alla renraser historiskt sett kommit till genom blandavel.

Därmed inte sagt att all blandrasavel är tipp topp på något sätt alls, men att dra alla över en kam är lika oseriöst som att tro att all renrasavel är bra/seriös.

Allt handlar ju om vad man personligen anser är OK. Jag tycker det är djurplågeri med tex korta, intryckta nosar men det är ändå flera renraser som har det och det anses ok trots det bara har med utseendet att göra (finns mig veteligen ingen nytta för hunden i sig att ha det så hela livet) men sen vänder man och tycker att det är förjäkligt att man avlar fram söta blandraser utifrån utseende. 

Så det finns både det ena och det andra därute, men tycker personligen det är rätt ointressant att dra alla bland- eller renraser över samma kam. Det finns bra och dåligt i båda, så när man väljer var man ska köpa ifrån ska man ha det i åtanke vare sig bland- eller renras. 
Svara på detta inlägg

Fisher
Medlem 2015-03-16
#19 3 mars 2016 av Fisher Re: Alla dessa blockethundar..

Oh ja, det finns oerhört mycket konstigheter i renrasaveln. Taxar som skrapar bogen i marken, Bassets som nästan släpar öronen i marken, Shar peis vars ögon man knappt er pågrund av att huden är så svullen och veckad. Finns massvis med problem som man måste fixa till, och det jobbar på genom RAS och rasspecifika domaranvisningar. Sedan tror man mycket på utbildning, både hos hundägare och vidareutbildning för utställningsdomare så att de kan göra ett medvetet val att inte premiera hundar med extrema drag.


Men det som tar priset är ju faktiskt blandrasaveln, och då tänker jag specifikt på alla dessa "frugs" som jag ser. Att avla två sjuka raser med varandra leder ju knappast till någon bättre. Ser även mycket cavalier-blandningar, och cavalier är ju hårt drabbade på sjukdomsfronten, och så blandas de ju också med mops, fralla och andra mer långhåriga plattnosar.

Svara på detta inlägg

Ayrin
Medlem 2016-02-20
#20 3 mars 2016 av Ayrin Re: Alla dessa blockethundar..

Alla korsningar som kan förväntas producera en sjuk kull är dåliga, oavsett om det är mops + mops eller mops + fralla. Att korsa en frisk mops med en frisk fralla tycker jag inte är omedelbart dåligt, även om jag inte skulle vilja ha den (hade inte velat ha något av föräldradjuren heller för den delen ;)).


Vad gäller korsningar så finns det så många olika tankar bakom att det är orimligt att ha en åsikt generellt. Jag vet folk som sysslar med draghundar som skiter högaktningsfullt i ras. Vill man ha mer fart blandar man kanske in lite mer fågelhund, mer päls och man blandar in mer husky. "Alaskan husky" är samlingsnamnet för dem, betyder i princip "en hund som är avlad för drag, förmodligen finns det en hel del siberian husky i den, men ingen garanti".


Här uppe i norrlands inland är det också relativt vanligt med små spetskorsningar som förmodligen innehåller mestadels lapphund, finnspets och norrbottenspets, eftersom folk vill ha små hundar med bra päls, bra jaktlust och inte riktigt är så förbannat skälliga som en finnspets i allmänhet är.


Om nån nu gör små pudelblandningar och väljer friska föräldradjur så tycker jag att det är en bättre avel än en person som avlar på säg cavaliers och accepterar att föda upp en kull med 30% chans att varje hund har syringomyelia.


Jag har kort sagt svårt att lägga så mycket värde i just "ras"... Föder man upp friska och sunda hundar med ett stabilt temperament som passar till deras syfte har man en bra avel :).

Svara på detta inlägg
Sida 2 av 3
123

Liknande diskussioner:

Tråd startad
Senaste svar
Om dessa frågor   [0] 16 sep: cio Vilken hundras passar dessa förutsättningar?   [23] 17 nov: Laban76 21 nov: Laban76 Val av dessa raser?   [0] 4 aug: emellaya vilket torrfoder är bäst av dessa två?   [5] 4 feb: duende 5 feb: pipilotta Vilket foder tycker ni är bäst av dessa två?   [1] 13 aug: duende 13 aug: Anneli Vilkent är bäst av dessa två?   [2] 27 mar: duende 29 mar: syteryster Någon som känner igen dessa skorpor??   [2] 30 dec: Marley5 30 dec: Dimma Har dessa hundraser jaktinstink?   [5] 21 apr: elinmedhund 22 apr: elinmedhund Vilket foder tycker ni är bäst av dessa två?   [1] 19 feb: duende 4 mar: Voff 92 Vad kan dessa röd-svarta fläckar vara?   [4] 3 maj: wallink 3 maj: Scala''s husse
 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida Info om tjänster

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Chinese Crested Dog | Samojedhund | Jack Russell Terrier | Engelsk Bulldogg | Dvärgschnauzer | Finsk Lapphund | Schapendoes
© 1998-2023 Enfinia AB