Diskutera, läs
Hundforum
Chat
Medlemmar
Hundar
Bloggar
Medlemsbilder
Medlemsfilmer
Jag & mina vänner
Händelser
Statusförändringar
Mina händelser
Min profil
Mina vänner
Mina meddelanden
Annat i Rastplatsen
Hundkalender
Mina tjänster
Hjälp

Antal online:
( gäster)
 
5 mars 2016 av Josefin & Vixie i sjukdom & hälsa (9 svar)
Hund som LEVER med porta cava shunt?

Snälla, ge mig alla erfarenheter ni har ang. Porta Cava Shunt.. Bra som dåliga! Min sheltie-valp började visa starka symptom redan vid 3,5 månaders ålder. (Tydligen ett dåligt tecken att det märktes så tidigt och så grova symptom..)
Hans lever- och gallsyrevärden var väldigt höga/dåliga.

För 1,5 veckor sedan åkte vi 270 mil i bil för att operera honom men det lyckades inte. De kunde inte hitta något som gick att åtgärda.
Vi valde att ha kvar honom och ge leverfoder (RC hepatic) plus laktulos eftersom han mått bra och varit symptomfri på detta de 10 dagar innan operationen han skulle äta detta.

Det gjordes en biopsi på levern och den visade också på porta cava shunt.
Hans lever är mindre än den ska vara (detta tyckte dom inte på ultraljudet 4 veckor innan operationen), kärlen in till levern är tunna och outvecklade, veteinären kallade dom "nästintill obefintliga".


Vet någon om det är risk för att dom självdör av detta?
Är det egoistiskt att låta honom somna in NU medan han mår "bra" eller är det mer egoistiskt att låta honom leva tills han börjar visa symtpom igen? Har läst om hundar som dött i kramper...
Kan dom klara sig på foder någon längre tid när dom är i sånt dåligt skick?


Någon som kan delge lite tankar.. Tack.


Som medlem kan du här läsa lite kort info om Josefin & Vixie och gå vidare till medlemsprofilen.
Svara på detta inlägg
Sida 1 av 1
1

Junoraketen
Medlem 2016-10-12
#1 16 oktober 2016 av Junoraketen Re: Hund som LEVER med porta cava shunt?

Hej, hade hoppats att någon svarat då jag är i samma läge med min labradorvalp. Hon fick diagnosen redan vid 13 veckor och en skiktröntgen kommer visa om det går att operara men hon har sämsta prognosen, utifrån vad ultraljudet verkar ha visat. 


Sedan hon fick mediciner har hon dock varit mkt bra, är pigg och glad och fått lite hull på kroppen på bara några dagar. Enligt veterinären blir hundar, utan operation med så tidig diagnos, troligen inte ens ett år gamla. Hur har det gått för din hund?

Svara på detta inlägg

Josefin & Vixie
Medlem 2005-12-13
#2 16 oktober 2016 av Josefin & Vixie Re: Hund som LEVER med porta cava shunt?

Hej!

Så tråkigt att höra...
Min valp fick diagnosen vid 4 månader.
Han var dock väldigt slö och lugn som valp så han har haft symptom sedan födseln.
Dock blev han dålig först vid 4månader.

Han gick inte heller att operera trots att dom provade, och åkte hem med orden: "han är kanske symptomfri i 1-12 månader."
Han går på lactulos och fodret Royal Canin Hepatic och är helt symptomfri på detta!
Nu är han 1 år gammal och "mår bra" fortfarande. 
Han har dock dåliga värden fortfarande men det märks inte.


Har du frågor så svarar jag gärna, vet hur fruktansvärt jobbigt detta är.

Varför går det inte operera din valp?

Svara på detta inlägg

Junoraketen
Medlem 2016-10-12
#3 16 oktober 2016 av Junoraketen Re: Hund som LEVER med porta cava shunt?

Tack för ditt svar! Skönt att höra att din hund mår bra ännu. Jag får besked imorgon eftermiddag om op är möjlig. Hon ska skiktröntgas för att se hur det felande kärlet ser ut och hur illa det är.


Dock är det faktum att hon blev dålig så ung, enligt veterinären, något som talar för att väldigt lite av hennes lever funkar, vilket givetvis är en nackdel. Hon har missbildningen inne i levern vilket också försvårar en ev operation. Jag har fruktansvärd ångest inför alla typer av besked imorgon. Även om operation bedöms möjligt är allt vad jag läst om den här typen så skrämmande. 


Vad var anledningen till att din hund inte kunde opereras? 

Svara på detta inlägg

Josefin & Vixie
Medlem 2005-12-13
#4 17 oktober 2016 av Josefin & Vixie Re: Hund som LEVER med porta cava shunt?

De sa samma sak om min hund, att dom har sämre odds när det upptäckts så tidigt. 


Dom opererade honom men kunde inte hitta shunten. Kan hända att den är inuti levern också men dom tror inte det. Däremot var alla hans kärl in till levern så tunna att veterinären kallade dom för "nästintill obefintliga"... 


Så han vågade inte prova stänga av något kärl (vilket dom gör på en port cava shunt operation) eftersom att då skulle levern mest troligt lägga av.


Hur visas symptomen på din valp?


vi fick rådet att ge honom laktulos samt Hepatic fodret 10 dagar innan op och det är det enda som fått honom att vara utan symptom.


hade så inte varit fallet så hade vi låtit honom somna på operationsbordet. Så jag är väldigt tacksam över att vi fått extra lång tid med honom! (En av två veterinärer tyckte vi skulle prova fodret, tur vi lyssnade på rätt!)


 


det är en relativt ovanlig missbildning för många veterinärer så kolla runt lite! Vi opererade på Viskadalens Djurklinik hos Henrik. Fantastisk veterinär, tyckte vi. (Samt billigare då evidensia-ägda kliniker skulle ha minst 60.000 för operation som privatägd klinik skulle ha max 20.000 för.) 


 


 

Svara på detta inlägg

Junoraketen
Medlem 2016-10-12
#5 17 oktober 2016 av Junoraketen Re: Hund som LEVER med porta cava shunt?

Hon var dålig i magen ett par gånger och vid ett tillfälle sov hon så länge och djupt att vi blev riktigt oroliga. Jag reagerade redan från början på att jag ofta tyckte hon var orimligt trött men samtidigt tänker man att det är säkert inget konstigt med en valp som växer osv.


När hon var 12 veckor blev hon allvarligt sjuk, visade förgiftningssymtom och dreglade. Åkte in till veterinären samma dag och de opererade henne direkt. De hade sett en liten sten i magen och trodde det var orsaken. Stenen var liten och låg i magsäcken så det var sannolikt inte problemet, däremot de ekollonrester veterinären också hittade i magsäcken. De bedömde att hon blivit ekollonförgiftad, vilket ju var fel vet man nu, eller iaf att de uteslutande orsakat tillståndet. Hon höll på att stryka med pga narkosen, ville inte vakna ordentligt men efter hjälp i syrgasbur piggnade hon mot kvällen till och jag kunde hämta hem henne dagen efter. Då var hon pigg igen och började med skonkost i mkt små portioner.


Det gick tre dagar sen blev hon magsjuk igen. Åter tillbaka till skonkost men nu kokt ris eller potatis mosat med kokt fisk och hon åt glupskt för att två dagar senare bli sämre igen. Åter med förgiftningssymtom (för mkt protein fattar man nu). Gick runt i huset utan att kunna koppla av eller fokusera på något, la sig ner en sekund, vandrade vidare, ställde sig i hörn, vinglade som ett fyllo och var knappt kontaktbar. Andningen mycket snabb så vi åkte in akut både lördag och söndag kväll men de hittade inget fel så vi avvaktade till måndag morgon då prover mm skulle tas. Ultraljudet visade då en intrahepatitisk shunt. Hon fick då ursofalk, antibiotika, kreppla (förebyggande mot kramp) och laktulos och på den mixen har hon mått jättebra i fem dagar nu tillsammans med veterinärtorrfoder för juniorer.


Och då har det blivit dags för skiktröntgen. Har precis lämnat henne på Blå stjärnan för det idag. De har erfarenhet av den här typen av tillstånd så det känns som hon är på rätt ställe. Svar på röntgenbilderna kommer först senare i veckan. 


Bland det värsta jag varit med om, detta. Vi skaffade labbe för att vi vill ha en aktiv hund som orkar mycket fysiskt och inte tramsar vid dåligt väder osv. Vill kunna gå mil och vara ute hela dagarna. Frågan är om medicineringen kan funka så pass bra. Kan du göra samma saker med din sjuka hund som du skulle gjort med en frisk?

Svara på detta inlägg

Josefin & Vixie
Medlem 2005-12-13
#6 18 december 2016 av Josefin & Vixie Re: Hund som LEVER med porta cava shunt?

Jag hade helt missta ditt inlägg...

Så tråkigt att din hund är dålig. :(

Jag kan göra allt som vanligt med min Nemo trots porta cava shunt.
Han fungerar helt normalt och utan symptom med lactulos och specialfoder; Hepatic.

Hur går det för er? Vad visade proverna?

Svara på detta inlägg

KStark
Medlem 2021-06-06
#7 13 augusti 2021 av KStark Re: Hund som LEVER med porta cava shunt?

Även fast det är många år sen detta inlägg är det otroligt tråkigt att läsa om detta, eftersom det du beskriver är snarlikt med det vi genomlevde/genomlever just nu.


Vår lilla shih tzu-valp blev kraftigt sjuk i februari i år (då var hon 5 månader) med hög feber. Vi tog in henne till akuten. De valde att ta in henne i ca 2 dagar, satte in henne på dropp - och började misstänka lever shunt... Jag började läsa på mycket om sjukdomen på olika svenska och utländska hemsidor, youtube etc. Hon hade i princip inga symptom som uttryckligen visade på att hon skulle ha den. Samtidigt litar jag på experterna (veterinärerna) och argumenterar inte emot blodprover. Flera månder gick, hon fick genomgå ytterligare undersökningar; blodprov, röntgen och slutligen magnetröntgen där lever shunt bekräftades. Hon hade en extern ven som gjorde att allt blod inte flöt genom levern, alltså togs inte all näring upp och alla gifter renades inte. 


Kort efter att lever shunt konstaterades beslöt vi att operera henne. Vi gjorde det på Albano i Danderyd och priset gick på ca 32,5k kr inklusive 3-dagars vistelse och återkontroll.


Operationen gick enligt plan och hon mådde bra direkt efter och fick komma hem efter 2 dagar. Detta var för ca 3 veckor sen. Inledningsvis var hon som en ny hund. Mycket piggare, mer lekfull än tidigare och åt och gjorde sina behov precis som hon ska. Det var äntligen riktigt kul att gå ut med henne. Missuppfatta mig korrekt. Det var roligt att gå ut med henne tidigare också men frustrerande ibalnd när hon stannade varje halvmeter och ville inte röra på sig (inledningsvis trodde vi att hon bara var nyfiken eller envis). Ibland kunde det ta 10 - 15min att gå knappt 100m. Nu var det ett nöje. 


Förra veckan fick hon dock kväljningar 2 ggr efter varandra men spydde inte. I måndags, för 4 dagar sen kräktes hon 2 ggr. Hon hade inte ätit något på morgonen vilket iofs inte är ett gott tecken i sig redan där. Igår åt hon först vid lunchtid och bara en halv portion på kvällen. Idag har hon inte velat ha frukost heller och har kräkts 2 gånger...hon ville inte ens ha en liten bit ost, vilket hon vanligtvis älskar. Hon sover också mycket mer...hon sover bort större delen av dagen. Det är inga bra tecken och symptom på lever shunt. Det är många tankar som går igenom huvudet. 


Jag har varit i kontakt med veterinärer 2 gånger och de säger att jag bör avvakta ytterligare. Återkontroll (blodprov) är satt till den 1 september, om ca 2 veckor. Jag tänker mig att flera saker kan spela in... 


- de satte in ringen runt shunten för 3v sen och det tar tid för ringen att slutas igen. Blodflödet kan alltså fortfarande förbipassera levern än


- att det ska finnas ytterligare en shunt ska vara extremt osannolikt


- hennes lever är lite mindre än vanligt. Den eller venerna till den kanske fortfarande är för underutvecklade för att kunna ta hand om hela det nya blodflödet som nu tillströmmar...


Jag vet inte men är helt enkelt orolig...

Svara på detta inlägg

Gurkans
Medlem 2004-01-01
#8 14 augusti 2021 av Gurkans Re: Hund som LEVER med porta cava shunt?

Jag skulle låta hunden leva kvar så länge han mår bra och i så fall ta bort honom den dagen han blir dålig utan chans att bli bra igen. Jag har aldrig tagit bort en hund i förebyggande syfte, utan alltid låtit dem få hänga med så länge de själva vill.

Svara på detta inlägg

Pyssling
Medlem 2021-10-13
#9 13 oktober 2021 av Pyssling Re: Hund som LEVER med porta cava shunt?
          Re: Hund som LEVER med porta cava shunt?
          

Även fast det är många år sen detta inlägg är det otroligt tråkigt att läsa om detta, eftersom det du beskriver är snarlikt med det vi genomlevde/genomlever just nu.


Vår lilla shih tzu-valp blev kraftigt sjuk i februari i år (då var hon 5 månader) med hög feber. Vi tog in henne till akuten. De valde att ta in henne i ca 2 dagar, satte in henne på dropp - och började misstänka lever shunt... Jag började läsa på mycket om sjukdomen på olika svenska och utländska hemsidor, youtube etc. Hon hade i princip inga symptom som uttryckligen visade på att hon skulle ha den. Samtidigt litar jag på experterna (veterinärerna) och argumenterar inte emot blodprover. Flera månder gick, hon fick genomgå ytterligare undersökningar; blodprov, röntgen och slutligen magnetröntgen där lever shunt bekräftades. Hon hade en extern ven som gjorde att allt blod inte flöt genom levern, alltså togs inte all näring upp och alla gifter renades inte. 


Kort efter att lever shunt konstaterades beslöt vi att operera henne. Vi gjorde det på Albano i Danderyd och priset gick på ca 32,5k kr inklusive 3-dagars vistelse och återkontroll.


Operationen gick enligt plan och hon mådde bra direkt efter och fick komma hem efter 2 dagar. Detta var för ca 3 veckor sen. Inledningsvis var hon som en ny hund. Mycket piggare, mer lekfull än tidigare och åt och gjorde sina behov precis som hon ska. Det var äntligen riktigt kul att gå ut med henne. Missuppfatta mig korrekt. Det var roligt att gå ut med henne tidigare också men frustrerande ibalnd när hon stannade varje halvmeter och ville inte röra på sig (inledningsvis trodde vi att hon bara var nyfiken eller envis). Ibland kunde det ta 10 - 15min att gå knappt 100m. Nu var det ett nöje. 


Förra veckan fick hon dock kväljningar 2 ggr efter varandra men spydde inte. I måndags, för 4 dagar sen kräktes hon 2 ggr. Hon hade inte ätit något på morgonen vilket iofs inte är ett gott tecken i sig redan där. Igår åt hon först vid lunchtid och bara en halv portion på kvällen. Idag har hon inte velat ha frukost heller och har kräkts 2 gånger...hon ville inte ens ha en liten bit ost, vilket hon vanligtvis älskar. Hon sover också mycket mer...hon sover bort större delen av dagen. Det är inga bra tecken och symptom på lever shunt. Det är många tankar som går igenom huvudet. 


Jag har varit i kontakt med veterinärer 2 gånger och de säger att jag bör avvakta ytterligare. Återkontroll (blodprov) är satt till den 1 september, om ca 2 veckor. Jag tänker mig att flera saker kan spela in... 


- de satte in ringen runt shunten för 3v sen och det tar tid för ringen att slutas igen. Blodflödet kan alltså fortfarande förbipassera levern än


- att det ska finnas ytterligare en shunt ska vara extremt osannolikt


- hennes lever är lite mindre än vanligt. Den eller venerna till den kanske fortfarande är för underutvecklade för att kunna ta hand om hela det nya blodflödet som nu tillströmmar...


Jag vet inte men är helt enkelt orolig...

Hej


Hur har det gått för er? Har läst hela tråden och jag hoppas att alla era hundar mår bra efter ev. behandling.


Jag har en 1,5 årig hanne som har varit drabbad av krampliknande anfall. Det första anfallet hade han när han var 6 mån. För två veckor sedan hade han de femte anfallet. Vi har besökt vet. två gånger. Vid det senaste besöket togs prov på gallsyra. Nu visade det ett högt värde på 107, det skulle ligga runt 30 som kan tyda på porta cava s. 


Dessa anfall har kommit när min hund varit tom i magen. 


Det är hemskt att se dessa anfall. Jag undrar om någon varit med om liknande som sedan visat sig vara denna diagnos? 

Svara på detta inlägg
Sida 1 av 1
1

Liknande diskussioner:

Tråd startad
Senaste svar
Hund med Porta cava shunt! (portosystemisk shunt)   [0] 18 dec: Josefin & Vixie Valp med Porta Cava Shunt??   [3] 13 jan: Josefin & Vixie 14 jan: Anna37 Hur är bäst och ge lever?   [6] 7 feb: bjo0ork 16 feb: SanCha Porta cava shunt   [1] 26 jun: taba 26 jun: Lona Lever sjuk hund... eller inte?   [7] 7 jan: Annzo 19 jan: Lillh Avmaskat men dom lever ändå!   [14] 23 dec: Caci''s I Love It 23 dec: Caci''s I Love It Problem med Levern --> Lever Shnut   [4] 4 dec: Musse_88 4 dec: Skroff Torkat hundgodis! Lever!   [3] 16 okt: mariman 16 okt: sendit Någon som har erfarenhet av Porta Cava Shunt   [0] 1 sep: z_adine Porta-cava-shunt Bichon .........   [11] 21 maj: z_asjak74 22 maj: TheRealBoss
 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida Info om tjänster

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Rottweiler | Chihuahua | Jack Russell Terrier | Schäfer | Golden Retriever | Pinscher | Shetland Sheepdog
© 1998-2022 Enfinia AB