Diskutera, läs
Hundforum
Chat
Medlemmar
Hundar
Bloggar
Medlemsbilder
Medlemsfilmer
Jag & mina vänner
Händelser
Statusförändringar
Mina händelser
Min profil
Mina vänner
Mina meddelanden
Annat i Rastplatsen
Hundkalender
Mina tjänster
Hjälp

Antal online:
( gäster)
 
21 mars 2016 av Patrik_j i sjukdom & hälsa (3 svar)
Operera 12 år gammal ridgeback?

Efter undersökning av vår ridgbeback har det konstaterats godartad (troligen, prov ej tagits) tumör i vulva som inte spridit sig utanför detta område, enligt veterinären så kan tumören gå tillbaka om livmodern opereras bort då de tror att tumören är hormonutlöst, det finns även någon mindre knöl vid ljuver.


Hunden kissar väldigt mycket när vi är ute och går och har svårt att hålla sig hela natten. Dricker mer än normalt, inga fel på njurarna och inte heller diabetes enligt de prover som togs för några veckor sedan, och inga andra sjukdomar heller


Hon är i övrigt frisk och pigg och glad.


Att söva och operera en 12 år gammal ridback innebär såklart risker. Behöver era råd, vad skulle ni gjort i samma situation? Operera eller låta vara?


Det gäller i första hand operation av livmoder och ljuverknölar, kanske kan bli tal om att ta bort tumören i en andra fas om den inte går tillbaka av sig själv.


 


 


Som medlem kan du här läsa lite kort info om Patrik_j och gå vidare till medlemsprofilen.
Svara på detta inlägg
Sida 1 av 1
1

Gurkans
Medlem 2004-01-01
#1 21 mars 2016 av Gurkans Re: Operera 12 år gammal ridgeback?

Om det är en sådan tumör jag tänker på så är den godartad och hormonstyrd. Jag hade en kastrerad tik som råkade ut för detta och det visade sig att man vid kastreringen inte fått bort alla rester av äggstockarna, så hon hade en hormonpåverkan som alltså var orsaken till att tumören växte. I hennes fall löste vi det hela genom att ge tiken p-spruta. Tumören krympte ihop.


Om din tik är pigg och kry så skulle jag inte tveka att kastrera. Jag kastrerade en tik på 11,5 år som fick livmoderinflammation och det gick hur bra som helst.

Svara på detta inlägg

Starcastle Hounds
Medlem 2002-03-09
#2 21 mars 2016 av Starcastle Hounds Re: Operera 12 år gammal ridgeback?

Förutom hundens kondition och allmänna hälsa skulle jag titta på hur gamla hundarna i släkten brukar bli.

Om du går bakåt, i alla fall 5 generationer, i så många led du kan, hur gamla har hundarna blivit och vad har de dött av?

Om flera hundar i stamtavlan blivit mer än 12 år, så kanske du kan hoppas på att din hund också har ett antal år kvar och då skulle jag satsa på operation.

Jag opererade 2 13-åringar och en 14-årig förra året (en juvertumör samt samtliga fick tänderna fixade, i omgångar) men i deras stamtavlor har de flesta levt mellan 12 och 18 år. 

14-åringen fyller 15 år i morgon 

Svara på detta inlägg

Ruccola
Medlem 2006-07-11
#3 21 mars 2016 av Ruccola Re: Operera 12 år gammal ridgeback?

Eftersom hunden i övrigt är frisk och pigg skulle jag inte tveka. Har haft  labrador som i framskriden ålder opererats under narkos. Det gick bra.

Svara på detta inlägg
Sida 1 av 1
1

Liknande diskussioner:

Tråd startad
Senaste svar
Jaktlabbe eller Rhodesian Ridgeback?   [1] 17 maj: aniky 17 maj: Lona Klicka in gammal hund   [3] 12 jan: Folkilsken 13 jan: Draghund Att köpa 14 veckor gammal hund. Hjälp!   [5] 29 aug: Rux 30 aug: Gurkans Operera bort knöl kostnad   [4] 20 aug: Millan86 21 aug: Tova och Smilla Epilepsi gammal hund   [1] 14 dec: buviti 15 dec: bes Hane eller tik? Rhodesian Ridgeback   [8] 23 okt: Sofiaochcaramell 24 okt: Ayrin Brock, operera eller inte   [3] 26 sep: Majala 26 sep: Majala Gammal hund rädd vid kloklipning   [2] 22 sep: söderkatten 22 sep: Lona Avliva gammal hund man haft sedan 8 veckor gammal   [6] 18 sep: Jag-67 22 okt: Tida Tillskott till gammal hund   [7] 23 apr: CoralinesGhost 9 maj: CoralinesGhost
 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida Info om tjänster

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Rottweiler | Schäfer | Jack Russell Terrier | Afghanhund | Affenpinscher | Golden Retriever | Shetland Sheepdog
© 1998-2021 Enfinia AB