Diskutera, läs
Hundforum
Chat
Medlemmar
Hundar
Bloggar
Medlemsbilder
Medlemsfilmer
Jag & mina vänner
Händelser
Statusförändringar
Mina händelser
Min profil
Mina vänner
Mina meddelanden
Annat i Rastplatsen
Hundkalender
Mina tjänster
Hjälp

Antal online:
( gäster)
 
23 mars 2016 av malin_b i lydnadsforum (4 svar)
Att ha hunden lös, hur håller jag honom nära mig?

Det här är en fråga till er som kan det här med lydnadsträning. Min vovve är jätteduktig på att följa med både med och utan koppel, han håller koll på mig, han följer tveklöst efter när jag byter riktning och han kommer alltid på inkallning, oavsett eventuella distraktioner. Det enda problemet är att han, när han går lös, gärna rör sig inom en ganska stor area runt mig.


Han är van att springa i skogen, och där får han gärna springa ganska långt ifrån mig så länge han kommer tillbaka när jag ropar och också själv håller koll på var jag är, men jag bor i ett bostadsområde och innan jag vågar ha honom lös här vill jag lära mig att lära honom att han måste hålla sig mycket nära mig.


Jag har lärt honom att gå fot, och det är han duktig på, men ingen av oss vill ju att han ska behöva gå fot hela promenaden, bara att han håller sig inom någon meter eller två ifrån mig. Samtidigt vill jag att han ska få springa mer fritt när vi väl är i skogen. Därför undrar jag om ni jobbar med något kommando som betyder att hunden ska hålla sig nära, men inte behöver gå fot och hur ni i så fall tränat in det kommandot? Har ni några andra tips på hur jag bör göra?


Som medlem kan du här läsa lite kort info om malin_b och gå vidare till medlemsprofilen.
Svara på detta inlägg
Sida 1 av 1
1

Satmara
Medlem 2008-04-09
#1 23 mars 2016 av Satmara Re: Att ha hunden lös, hur håller jag honom n...

Jag har alltid kört med kommandot "Här". Säger helt enkelt "här" så fort hunden går för långt bort. Det är inget jag som jag aktivt har tränat in.. Men mina hundar verkar ha förstått att dom ska hålla sig nära ändå. :)


Tänk på att hunden inte får springa fritt i skogen nu. ;)

"Under tiden 1 mars till 20 augusti måste du hålla din hund under extra stor uppsikt när ni är ute i naturen. Detta framgår av paragraf 16 i lagen (2007:1150) om tillsyn över hundar och katter. Där står att hundar ska hindras från att springa lösa i marker där det finns vilt."

Svara på detta inlägg

pipilotta
Medlem 2011-11-19
#2 24 mars 2016 av pipilotta Re: Att ha hunden lös, hur håller jag honom n...

Ursäkta mitt OT.


Bor i bostadsområde med grönområden runt omkring.


Alltför ofta träffar vi hundägare med hund som varit lösa. Vi har koppeltvång.....Ägarna har ofta ropat att hunden aldrig stuckit iväg förrut...men sanningen har visat något annat. Det är ett irriterande sätt att tro att man har 100 % koll på sin hund. Hundar har dessuton blivit attackerande....


Inte mycket bättre att låta hund vara lösa i skogen när det är dags för alla djurungar..

Svara på detta inlägg

BjörnA
Medlem 2016-04-05
#3 5 april 2016 av BjörnA Re: Att ha hunden lös, hur håller jag honom n...

Jag har inte heller några tips på hur du ska göra, däremot så får du precis som de andra säger INTE ha din hund lös utan att ha markägarens och jaktledarens


godkännande...http://www.hundsport.se/redaktionellt/artiklar_mapp/hundagare_allemansratt.html


 

Svara på detta inlägg

Ayrin
Medlem 2016-02-20
#4 5 april 2016 av Ayrin Re: Att ha hunden lös, hur håller jag honom n...

Det där är fel, och det står faktiskt inte så i den artikel du hänvisar till heller.


Så här säger Naturvårdsverket (http://www.naturvardsverket.se/Var-natur/Allemansratten/Det-har-galler/Hundar-i-naturen/) i frågan:


"Naturvårdsverkets tolkning av lagen är att om en hund ska hindras från att springa lös måste den i de allra flesta fall hållas i koppel. Det är bara extremt väldresserade hundar som kan få gå lösa under tiden 1 mars till 20 augusti. I praktiken får hunden, om den är lös, vara högst någon meter ifrån dig. Du behöver ha sådan kontroll över din hund att det motsvarar ett osynligt koppel. Ordet ”kopplingstvång” eller ”koppeltvång” finns däremot inte i lagstiftningen, förutom i rennäringslagen som i vissa fall kräver att hundar hålls i band eller instängda."


I de allra flesta fall så ja, hunden ska vara kopplad, men om hunden går i förarens omedelbara närhet kan du inte påstå att de gör fel bara för att hunden saknar koppel.


Det här handlar dessutom om att hunden inte får störa vilt, på grönområde i närheten av bostäder (vilket väl var vad TS fråga handlade om?) är det inte enormt tillämpligt.


Det kan tilläggas att vissa kommuner har inskrivet i lokalstadgan att hundar måste vara kopplade inom vissa områden, oftast centrala delar av en stad, men exempelvis bostadsområden är sällan med i dessa. Du får hur som kolla upp vad som gäller i din kommun, många kommuner (de flesta?) har dessa regler upplagda på sin hemsida :).

Svara på detta inlägg
Sida 1 av 1
1

Liknande diskussioner:

Tråd startad
Senaste svar
Hunden biter barnens kompisar   [5] 31 aug: Sussie78 1 sep: Ayrin Hunden slickar sönder sig, Slicksår   [2] 21 aug: Stickan59 2 sep: Stickan59 Ni som har hunden med på jobbet/jobbar hemma   [6] 2 jul: karfah 6 aug: ponys Hur få hunden att äta vid byte av miljö   [6] 12 jun: Gunli 16 jun: Gunli Hunden blir rädd för något osynligt   [2] 24 maj: RK2008 24 maj: Ayrin Det här med mat till hunden/valpen - göra egen??   [6] 17 maj: karfah 17 maj: Lona Ta med hunden till Spanien   [1] 18 apr: Origo 1 19 apr: Ayrin Grå fläck/nät liknade fläck i hunden pupill.   [1] 11 apr: Goggelito 12 apr: Torparinnan Hur mycket omelett kan hunden äta?   [5] 3 mar: Lovely havamalt 4 mar: Lovely havamalt När man föredrar den ena hunden framför den andra   [5] 26 feb: Havsfruen 27 feb: Havsfruen
 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida Info om tjänster

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Schäfer | Jack Russell Terrier | Yorkshireterrier | Rottweiler | Staffordshire Bullterrier | Siberian Husky | Grand Danois
© 1998-2021 Enfinia AB