"Men uppfödaren sa ju att det var bra och hon är kunnig"
Det är väldigt lätt att tro att tex royal canin är ett bra foder - det är ju dyrt, säckarna är väldigt fina och rent teoretiskt låter det väldigt bra. Börjar man dock luska lite i näringsinnehåll så inser man snart att detta "foder" mest består utav majs och spannmål - och resten av innehållsförteckningen är rätt svår att tyda.
Dessa fodertillverkade marknadsför sig hårt och skickar ut gratisprodukter, de har kundklubbar, tävlingar, och framförallt uppfödarkampanjer och de sponsrar lokalklubbar och veterinärer.
Jämför man dock hur djuren mår så är det den som äter naturlig föda som i 9 fall av 10 mycket bättre.
"Men min hund har ätit detta torrfoder i 10 år och jag har inte märkt något!"
Det behöver inte nödvändigtvis märkas på djuret att fodret är dåligt. Börjar man dock kolla på djurets blodvärden mm brukar det märkas där. Vi kan också äta skräpmat utan att det nödvändigtvis märks på oss.
"Men min hund/katt äter bara det här fodret! Hur kommer det sig om det är dåligt?"
Att djuren tycker det är gott beror på att tillverkarna sprayar "maten" med buljong som smakar väldigt gott. Barn äter också hellre godis än riktig mat - det betyder inte att godiset är nyttigare. Inte skulle du väl låta barnen äta godis istället för mat bara föratt de själva vill det?
"Men min veterinär har rekommenderat det här fodret"
Veterinärer har ingen egentlig utbildning inom foder. Dessutom är de sponsrade utav foderbolagen(i regel hills eller royal canin) och det är ofta fodertillverkarna själva som håller i veterinärens foderutbildning. Det är även veterinären själv som säljer fodret - så inte är det väl så konstigt att veterinären rekommenderar det istället för en naturlig diet?
Veterinärer är utbildade till att bota sjukdomar, de är inte näringsfysiologer eller dietister.
Vidare finns inte heller några regler för vad fodertillverkare får skriva om sitt foder. Att det är nyttigt, naturligt, att fodret har en bra sammansättning och är en komplett kost för våra djur är helt lagligt att skriva - även om fodret helt saknar flera livsviktiga näringsämnen för djuret. S.k veterinärfoder innehåller även de till största del majs och spannmål "prescription diets" osv är bara påhitt från fodertillverkarna. Läs mer om vet. foder här:
www.cutiepiepolly.se/2013/06/5-fakta-du-inte-visste-men-borde-veta.html
Så vad ska man ge sin hund eller katt?
Jag ger barf men rekommenderar antingen färskfoder(helfoder där man inte behöver tillsätta något mer) eller BARF, BiologiskAnpassadRåFöda där man ger rått kött och själv blandar mat(mycket ben och kött).
Se länkar nedan för mer info.
"Men är det inte farligt att äta rått kött för djur? Kan de inte få salmonella?"
Absolut inte. Det är ingen fara att ge råa ben till hundar och katter - det är vad de är gjorda föratt äta. Det är skillnad med tillagade ben - de splittras lättare.
Hundar och katter har också såpass sur magsyra att bakterierna inte klarar sig, dessutom är deras tarmsystem såpass kort att om det finns bakterier kvar så har de inte tillräckligt med tid föratt sprida sig i kroppen.
Om man absolut inte orkar med färskfoder så skulle jag iaf rekommendera att byta till ett torrfoder med hög kötthalt och att ge mer burkmat. Det är iaf bättre än skit"fodret" som säljs idag i butik. Jag menar, inte ser man väl vargar och lejon springa runt på savannen och äta majs och tillagade köttrester? Inte heller äter de exakt samma sak år ut och år in, utan de varierar sin kost.
Denna tillagade upphettade sörja är inget katter eller hundar bör äta, det är bara påhitt.
Det ryktas även om att fodertillverkare blandar i döda husdjur(från vet. stationer), roadkills och såna djur som inte godkännts till människoföda i fodren. Inte heller har djurfodertillverkare samma regler när det gäller att blanda i cancerframkallande ämnen och andra giftiga ämnen i fodret. Det är ganska skrämmande, eller hur?
www.klokast.se/Nyhet/Djurmat0306.html
Tänk också på att:
Hills ägs utav Colgate-Palmolive
Pedigree, frolic och royal canin ägs av Mars
Iams/Eukanuba ägs av Procter&Gamble
Purina Pro Plan ägs av Nestle
Jag tycker det är ett självklart val iaf - ge djuren en nyttig kost, som är naturlig för den och som de mår bra av!
Läs mer här:
www.cutiepiepolly.se/2012/09/laga-egen-hundmat.html
barf.ifokus.se/
helahunden.wordpress.com/
www.barfmycat.com/index.html
katter.ifokus.se/articles/4d714a68b9cb46223905efec-grundlaggande-kattmatsvett-del-1
www.healthy-k9.com/secure/vreport2.php
www.sundhundmat.se/naturlig-kost/vetenskapen-bakom/
kattensnaringslara.wordpress.com/
Nu tänker jag köra råfoder direkt från början med den hund jag skaffar, iofs.
Men jag undrar bara om titeln på tråden samt att det första exemplet verkar säga att torrfoder är dåligt, för det innehåller spannmål och annat skit.
Det finns väl torrfoder som är 100% spannmålsfritt och (vad jag vet) har en bra näringssammansättning? Om vi nu ska argumentera torrfoder vs färskfoder så kan vi väl utgå från ett riktigt bra torrfoder istället?
Jag tror att färskfoder är bättre ändå, och därför kommer jag köra med det, men det kanske är lite missvisande att tala illa om torrfoder och ta upp de dåliga egenskaperna som _dåligt_ torrfoder ha som sina främsta argument..? Med färskfoder måste man ju också tänka så sammansättningen blir korrekt, att bara ge sin hund rå köttfärs skulle väl inte vara något vidare =)
Hej :)
Torrfodrets problem är att det hettas upp
Och det sprayas massa kemikalier .
Jag gick igenom sammansättningen på 50tal spannmålsfria foder, jag hittade bara ett intressant, men problemet är ju fortfarande att det är bränt, upphettat,
.
Det stämmer som du sa om färskfoder, det finns några mindre bra där, och många bra, djungel det med, typ 15 olika märken i sverige, och flera olika sammansättningar typer, många med spannmål även :(
Och barf/raw kan ju vara livsfarligt för hunden om man inte vet vad man sysslar med, man måste läsa på en hel del ja.
Tänkte komma med fler länkar, även video klipp där riktiga experter talar, , ett annat tips är köpa bok som Marie Sallander, skrivit, hon ska även släppa en ny bok strax, Hundmat topdog . Hon är enda som har examen i sverige gällande hundmat. :) http://www.sallanderconsulting.com
det är riktigt stort ämne detta med föda :)
Förr var allergier nästan obefintliga - nu är de vanliga hos våra hundar. Professor Agnes Wold menar att torrfoder bär stor del av skulden.
http://www.sundhundmat.se/blogg/professorn-uttalar-sig-torrfoder-bakom-okad-allergi-bland-hundar.html
Risken för atopisk dermatit, en form av allergi, ökar hos valpar vars mödrar enbart fått torrfoder, jämfört med andra som även fått hemlagat foder och matrester. Nu vill forskare i Göteborg ta reda på varför.
http://svenskjakt.se/hund/forskning/bakterie-skyddar-mot-allergi/
Att torrfoder rakt igenom sannolikt inte är en bra idé kan jag hålla med om, men att påstå att salmonella inte kan smitta hund genom livsmedel är direkt felaktigt, även om det för all del inte händer ofta.
Saxat från Statens Veterinärmedicinska Anstalt (http://www.sva.se/djurhalsa/hund/infektionssjukdomar-hund/salmonella-hund):
"Trots att salmonella är en ovanligt förekommande infektion hos hundar i Sverige kan det vara bra att tänka på att hundar, precis som människor, kan få infektionen via smittade livsmedel. Att ge sin hund råa eller otillräckligt upphettade animaliska produkter kan innebära en risk för smitta".
Så tänk er för vilka djurarter ni tar proteinet från när ni barfar.
Kyckling är allround faktiskt bästa protein för hund,
kyckling fett är riktigt bra även.
Man får aldrig värma hundmat, hundar har aldrig haft kök själva.
Det farligaste som finns är ben som värmts.
Det med salmonella på hund har jag aldrig hört. ph är 3.5 i hundmagen, surt, Salmonella överlever inte i den PH, jag kommer komma med mer fakta.
Om man var tvungen få ge ett enda kött bara till hunden, en enda proteinkälla, då skulle det blivit Kyckling helt överlägset, med analysvärden jag läst.
:) härligt med diskussioner, ska läsa länken du gav ayran imorgon även, ju fler vi är som diskuterar och länkar, desto mer erfarenhet och material får vi ta del av, keep on posting gott folk :)
Hundar har levt på människors rester, sopor och annat så länge de kunnat betraktas som hundar. Så jo, i effekt har de haft kök.
En människas magsafter ligger tydligen på en pH mellan 1,5 pch 3,5 när magen är tom, likväl kan människor få salmonella, så att tro att hundar inte kan få det pga magsaftens surhet är lite naivt.
Vad gäller värmda ben så mja... ok om det är ett långkok med ben från ett äldre djur, då splittras de lätt, men dagens kycklingar är inte många veckor när de dräps, så benen innehåller inte mycket kalcium. Prova själv benen i en grillad kyckling från affären, de splittras inte, de är snarare lite gummiartade.
Ska testa äffärens grillade kycklings ben nästa gång hur de känns.
Jag ger ändå rå, det handlar om fyra st hundar som fått det, egna och bekantas 10års tid. INGEN av hundarna har behövt söka VET en endaste gång. 100% friska.
Salmonella finns även i Nöt och Svin.
Ica återkallar tonvis med köttfärs | Nyheter | Aftonbladet
www.aftonbladet.se/nyheter/article22392958.ab
6 mars 2016 - Ica återkallar blandfärs och nötfärs efter att ha upptäckt salmonella. Totalt återkallas 15 ton kött som kan ha sålts i hela landet.
Jordbruksverkets officiella statistik över anmälningspliktiga sjukdomar framgår att år 2012, respektive år 2013, rapporterades fyra respektive fem fall av salmonellainfektion hos hund i Sverige.
Oftast krävs en stor infektionsdos för att framkalla sjukdom. Den vanligaste smittvägen för hundar är utfodring med råa eller otillräckligt upphettade livsmedel, hundgodis och andra animaliska produkter som grisöron, rått kött, kyckling och slaktavfall.
Fyra till fem fall per år. Hur kan det vara så lite? Är det ens säkert det är Salmonella hundarna fått? Kanske något annat ?
Jag veta fasiken, men jag tror inte på Salmonella och hund, 4-5fall endast per år låter som att hundar typ inte kan få det känns det som. Och dom fyra - fem fallen är säkert inte 100% salmonella heller kanske ? Kanske är en mycket sjuk hund ifrån början isåfall som inte kunnat besegra bakterien som friska hundar gör? vem vet allt ? Ja inte jag i alla fall :) Skriv på ni om salmonella :)
Varför tror du inte på att en hund kan få salmonella?
Du kan nog vara ganska säker på att hundar som diagnosticerats med salmonella har det, det går att ta prov på om bakterien som orsakar den finns i hundens avföring exempelvis. Snarare borde man kanske fundera på hur många som har det men inte diagnosticeras...
Inte svar på just detta inlägget men ett STORT problem som jag ser det när det gäller rå kyckling är de antibiotikaresistenta bakterier som nästan alla svenska kycklingar bär på.
Det kan dessvärre även smitta oss människor och den här typen av resistens bör verkligen tas på allvar. Det kanske låter lite väl melodramatiskt men den utveckling vi ser nu, framför allt i länder som har mindre restriktioner när det gäller antibiotika, kan få långtgående konsekvenser.
Vill vi ha tillbaks tiden när en vanlig lunginflammation eller andra infektioner som vi numera ser som ganska banala ofta innebar döden? Dessutom är det inte helt osannolikt att det kommer att bli ännu hårdare restriktioner när det gäller förskrivning av antibiotika till djur, det kommer helt enkelt att sparas för människor.
Jag har helt slutat ge min hund rå kyckling sedan detta kom fram, gäller även färskfoder.
Förresten, är inte rött kött bättre att ge till hundar? Det har jag alltid fått höra men har inga belägg för.