Diskutera, läs
Hundforum
Chat
Medlemmar
Hundar
Bloggar
Medlemsbilder
Medlemsfilmer
Jag & mina vänner
Händelser
Statusförändringar
Mina händelser
Min profil
Mina vänner
Mina meddelanden
Annat i Rastplatsen
Hundkalender
Mina tjänster
Hjälp

Antal online:
( gäster)
 
10 april 2016 av Octopoda i skaffa hund (37 svar)
Passande friluftshund?

Hejhej!


Jag planerar att skaffa min första egna hund om ungefär ett år då jag är färdigutbildad och har tid, plats och ekonomi för det. Jag har levt med Airedale I 14 år och rasen passar mig mycket bra , dock funderar jag nu på en ras med lite mer motor och mindre pälsvård. Jag vill träna och aktivera hunden varje dag men ej tävla.


Jag kommer att äga ett litet hus på landet men under veckodagarna större delen av året kommer jag att bo utomhus i tält. Mina rutiner set ut såhär:


Varje dag:
1h cykling/löpning
4h jobb
1h promenad
3h jobb
30min promenad
2h jobb
1h träning (spår/lydnad eller dyl)


Utöver detta gör jag dagslånga turer varje helg och längre vandringar / skidturer några gånger per år.


Jag arbetar som lärare med egen studio på skola, så hunden måste fungera bra socialt och kunna ligga stilla inne minst 8h per dag då jag arbetar. Tydlig "av och på knapp" alltså. Eftersom jag bor ute mycket (nästan varje dag) behöver den vara tålig och gärna ha viss vakt. Stark nog att bära sin egen packning vid vandringar och gärna dra lite pulka på vintern.


Jag är inte intresserad av jakt, vill kunna ha hunden lös. Så kort och gott en frisk och tålig all round hund som vill springa och jobba varje dag men också är lugn inne. Lättlärd/lyhörd, men ej skällig, flamsig eller överdrivet gosig.


Raser jag tänkt på:


- Lapsk vallhund
- Vit herde
- Schäfer
- Eurasier
- Labrador
- Airedale
- Storpudel


Jag kommer fundera vidare men hör gärna tankar och råd! Tack :)


Som medlem kan du här läsa lite kort info om Octopoda och gå vidare till medlemsprofilen.
Svara på detta inlägg
Sida 4 av 4
1234

Sezziyanen
Medlem 2016-02-15
#31 11 april 2016 av Sezziyanen Re: Ang cykling

Total BS, goldens är absolut inte mer aggressiva eller "biter direkt" mer än andra raser. Det har cirkulerat info om att de ligger högt i bett-statistiken. Det kan vara sant, eller inte. Isf skulle det troligtvis bero på att de är väldigt vanliga med just barnfamiljer, och en mycket trolig förklaring vore att den vanligare rasen som skaffas med lättvindligt också är mer trolig att misskötas och därmed överrepresenteras i bett-statistik.

I USA är det överlägset pittbull (vilket i USA innefattar ca 5 raser, och mixar mellan dem) som står i toppen för hundar som dödat människor. Detta betyder inte i mina ögon att en renrasig amstaff eller pitbull med en ansvarsfull ägare är farlig för människor . Statistik kräver att man läser på lite, om man vill skapa sig en vettig åsikt och framförallt om man vill döma tex en hundras. 

Det är ganska intressant faktiskt, och eftersom det finns en rätt bra wikisida som beskriver alla dessa dödsfall i USA så går det att få information om varje fall på ett enkelt sätt. Jag har läst på om alla  för skojs skull :) Sammanfattat för den som inte orkar läsa sånt kan jag säga att "pitbulls" är överrepresenterade i denna statistik pga att det är en populär hund att ha bland kriminella, oansvarsfulla människor och knarkare - vilket syns klart och tydligt om man läser om dödsfallen (som tex knarkare som håller 5 pitbulls utan någon slags träning, uppfostran eller vettig aktivering, och låter deras pundarvänners småbarn leka fritt med dem utan uppsikt medans de skjuter upp, vilket har lett till attacker och död).

Nåja, det var en avstickare :P

Svara på detta inlägg

Lona
Medlem 2012-01-09
#32 12 april 2016 av Lona Airedale
          Re: Ang cykling
          

Lite allmänt svar, jag orkar inte klicka och svara på alla inlägg, hehe  .


INTE en ridgeback! Den kommer förmodligen avsky att bo i tält 9 månader om året och får du en RR att springa 1,5 mil i ruskväder så är du verkligen värd en eloge  !


Men ja, de är uthålliga hundar och faktiskt världens snabbaste hundras på långa distanser (vinthundarna är givetvis snabbaste kortdistansarna).


Det kan även vara mycket jakt i dem och inte alltid så mycket samarbetsvilja eller följsamhet. De är lite egna, helt enkelt - men otroligt charmiga och personliga <3.


Om du gillar airedaleterrier men tycker att de är lite för mycket showavlade så verkar det finnas riktigt, riktigt bra bruksairdales i Tyskland! De används även i olika skyddsgrenar där nere och det verkar vara bra med krut i dem. Faktiskt tror jag att det var den första rasen som räknades som bruksras här i Sverige, synd att de inte har kvar de kvalitéerna...


Dock är det lite meckigt att importera valp från andra länder (förutom Norge och Storbritannien, tror jag?) numera i och med att de ska ha rabiesvaccination mm.

Om du kikar i tråden "Om du skulle köpa hund NU" på Buke (borde ligga rätt högt upp i flödet) så på sid 16 och 17 ligger det några videos på arbetande airedales i Tyskland .
Ser riktigt trevligt ut!
Eventuellt fler videor längre fram i tråden, orkade inte kika igenom hela.

Svara på detta inlägg

mustaschnos
Medlem 2008-08-06
#33 12 april 2016 av mustaschnos Re: Passande friluftshund?
          Re: Passande friluftshund?
          

Skulle kunna tänka mig en Riesenschnauzer för dig! Fördel att den inte fäller, måste ju trimmas med jämna mellanrum men pälsvården är annars inte så farlig när den hålls korthårig. Allround och motor så det räcker till, och klarar av alla aktiviteter jag kan tänka mig du gör. Toppenras IMO.

Briard skulle säkert funka också, en ras jag funderar på själv. Men lång päls förstås som kräver att man kammar igenom den varje vecka, dock inte så jobbig som det kanske kan se ut vid första anblick.. Antagligen inget värre än en spets. Fäller heller inte om man bara kammar veckovis.

Känns ju som du ska ha en brukshund med de höga aktivitetskraven du har! Vallhundar ska väl vara mer lämpade att ha lösa kanske än de som har mer jakt i sig? 


Hej,


Måste ändå påpeka att de flesta vallhundar har en enorm flockinstinkt och de flesta vill inte vara ensamma så länge även om hon kommer hem och går ut med dom emellan.


8 timmar låter länge i mina öron och en del hundar blir mer stressade av att komma och gå.

Svara på detta inlägg

Octopoda
Medlem 2016-04-10
#34 12 april 2016 av Octopoda Re: Passande friluftshund?

Där blev det ett missförstånd, jag skall absolut inte lämna hunden ensam. Den skall antingen vara med mig (därav att den behöver kunna vara lugn inne bland (främmande) människor), eller vara hemma hos min sambo. Den kommer i stort sett aldrig vara ensam.

Svara på detta inlägg

Sezziyanen
Medlem 2016-02-15
#35 12 april 2016 av Sezziyanen Re: Passande friluftshund?

Så förstod jag också det :)

Svara på detta inlägg

mustaschnos
Medlem 2008-08-06
#36 13 april 2016 av mustaschnos Re: Passande friluftshund?
          Re: Passande friluftshund?
          

Där blev det ett missförstånd, jag skall absolut inte lämna hunden ensam. Den skall antingen vara med mig (därav att den behöver kunna vara lugn inne bland (främmande) människor), eller vara hemma hos min sambo. Den kommer i stort sett aldrig vara ensam.

Ahh - då förstår jag :)


 


Ber om ursäkt i så fall. Hoppas du hittar en vovve som funkar bra - Lycka till

Svara på detta inlägg

Octopoda
Medlem 2016-04-10
#37 14 april 2016 av Octopoda Re: Airedale
          Airedale
          

Om du kikar i tråden "Om du skulle köpa hund NU" på Buke (borde ligga rätt högt upp i flödet) så på sid 16 och 17 ligger det några videos på arbetande airedales i Tyskland .
Ser riktigt trevligt ut!
Eventuellt fler videor längre fram i tråden, orkade inte kika igenom hela.

Kollade videorna. Ser fantastiskt ut. Sådär mycket har inte min airedale viftat på svansen i hela sitt liv :) Blir sugen helt klart, men kanske är mer krångel än vad det är värt att få hit en.

Svara på detta inlägg
Sida 4 av 4
1234

Liknande diskussioner:

Tråd startad
Senaste svar
Hundras passande i barnfamilj   [6] 26 mar: idaerixxn 31 mar: hundöga återkomst Tips på raser (friluftshund)   [24] 28 feb: Sofie & Zsandor 5 maj: felucca friluftshund för n00b   [5] 3 sep: snömos 9 sep: VildaVittra Tips på passande hundras?   [7] 3 aug: DagnyO 17 aug: Kalla Tips på passande hund till mamma och pappa   [11] 3 jun: Chinesecrestedlover 5 jun: almina Passande hundras   [10] 15 apr: Malinolof 16 apr: Malinolof Passande terapihund inom sjukvården?   [3] 22 jan: Tabula rasa 24 jan: Tabula rasa Spånar lite på passande ras   [38] 31 jul: Tabula rasa 4 aug: Hortensia Funderingar kring passande hundras.   [27] 20 apr: MyraPyra 27 apr: MyraPyra Raser passande drag på hobbynivå?   [12] 7 aug: DearHound 28 aug: Nukutvi Huskies
 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida Info om tjänster

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Schäfer | Finsk Lapphund | Cavalier King Charles Spaniel | Irländsk Varghund | Golden Retriever | Labrador Retriever | Bouvier des Flandres
© 1998-2024 Enfinia AB