Diskutera, läs
Hundforum
Chat
Medlemmar
Hundar
Bloggar
Medlemsbilder
Medlemsfilmer
Jag & mina vänner
Händelser
Statusförändringar
Mina händelser
Min profil
Mina vänner
Mina meddelanden
Annat i Rastplatsen
Hundkalender
Mina tjänster
Hjälp

Antal online:
( gäster)
 
18 april 2016 av averylovelyday i sjukdom & hälsa (5 svar)
Hemska fästingar

Hej på er!
För någon vecka sedan hittade jag två små små fästingar på två dagar vid nosen på vår stackars lilla 6 månaders valp. Jag har aldrig tidigare haft någon erfarenhet med fästingar, därför förstod jag inte heller till en början om det verkligen var fästingar eller annat.  Jag plockade bort de på direkten , och kan alltså bara hoppas på att de inte funnits där längre än ett par timmar. Är alltid nogrann med att rengöra valpen och kolla igenom pälsen efter våra promenader. Jag har applicerat Frontline men det har jag gjort i efterhand. Vet inte varför vi inte gjort detta tidigare. Hur troligt är det att dessa små kryp lyckats suga blod redan innan jag upptäckt de? Hur lång tid tar det för de tills de lyckas göra? Händer det på direkten eller tar det någon dag? Är så otroligt rädd nu, kan knappt tänka på annat än fästingar. Hur märker man på hunden om den har blivit biten? Svullnar det vid området? Tappar hunden aptiten? Sover mkt? Vår hund har inte kliat sig mer än normalt tycker jag men hur skiljer man på vad som är "normalt" eller om det nu handlar om annan typ av klåda? 


 


Som medlem kan du här läsa lite kort info om averylovelyday och gå vidare till medlemsprofilen.
Svara på detta inlägg
Sida 1 av 1
1

Anneli
Medlem 2013-11-04
#1 18 april 2016 av Anneli Re: Hemska fästingar

Du får lära dig om fästingar och fästingsjukdomar! Googla på borrelia och anaplasma + hund. Och be sedan din veterinär att skriva ut Bravecto (tablett som hunden äter) som är väldigt effektivt mot fästingangrepp.Inte 100% - man får fortfarande kolla efter varje utevistelse i skog och mark, men det bästa medel mina taxar haft någonsin. En tabett har en verkningstid på 12 veckor och unden kan bada och schampneras  utan attverkan avtar. OBS du får inte ge din hund Bravecto förrän Frontline slutat verka, alltså om ca 4 veckor.


Självklart kan din hund ha blivit smittad av sina fästingar om den haft otur. Det behövs bara en...

Svara på detta inlägg

averylovelyday
Medlem 2016-02-02
#2 18 april 2016 av averylovelyday Re: Hemska fästingar

Tusen tack för ditt svar. Du besvarade alla mina frågor, läste ganska mkt positivt om Bravecto och tänkte fråga här om era erfarenheter. Det var vår uppfödare som tipsade om Frontline, dessväre har jag hunnit läsa mkt negativt om det i efterhand. Tack också för påminnelsen om att inte ge bravecto innan frontline avverkat. 


Det är svårt med första hund , mycket att lära sig innan det är försent, är så himla orolig! När och hur bör man veta om hunden blivit smittad?


 

Svara på detta inlägg

Anneli
Medlem 2013-11-04
#3 18 april 2016 av Anneli Re: Hemska fästingar

Det kan ta veckor upp till flera månader innan en hund insjuknar i fästingsjukdom- det är därför dessa sjukdommar är så luriga. Man kopplar inte till fästingbett om hunden blir dålig mitt i kalla vintern och kanske blev biten i augusti.... Feber, aptitlöshet, slöhet, hälta som kommer går och kan drabba än ena än andra benet, stelhet, smärta. Ibland bara ett av tecknen, ibland flera. Man får vara observant. Blodprov hos veterinär ger besked och är hunden infekterad skriver vet ut antibiotikum.


Men läs på!  Ju mer du vet desto bättre för din hunds hälsa.

Svara på detta inlägg

SolvikensSalvekvick
Medlem 2008-05-03
#4 18 april 2016 av SolvikensSalvekvick Re: Hemska fästingar

Hej, vill bara flika in att inte ALLA fästingar bär på smitta! Eftersom vi har gått i skogen dagligen i alla år, så har Ozzy fått fästingar (trots fästingsmedlet), han har inte blivit sjuk. Vill inte på något sätt förminska allvaret med fästingsburna sjukdomar, men det är inte så att hunden blir smittat så fort den blivit biten. Vi använder numera Bravecto, absolut det effektivaste och enklaste av de vi provat (Frontline , Exspot)


 

Svara på detta inlägg

Anneli
Medlem 2013-11-04
#5 18 april 2016 av Anneli Re: Hemska fästingar

SVA beräknar att upp till 20% av alla fästingar bär på borreliasmitta. Det är en av fem, så jag skulle säga att risken är relativt hög. Sedan är det skillnad på var man bor i landet. Norrland och särskilt Norrlands inland är förskonat från fästingar, medan Mälardalen och Roslagen samt södra Sveriges kusttrakter, i synnerhet Öland samt västkusten kan vara hårt drabbade av fästingar. Efter en mild vinter som nu har många fästingar överlevt och de är hungriga. Själv bor jag i ett område där det visat sig att ett flertal människor drabbats av TBE (en vidrig sjukdom som kan slå sig på hjärnan)så jag ska beställa tid för vaccination.

Svara på detta inlägg
Sida 1 av 1
1

Liknande diskussioner:

Tråd startad
Senaste svar
Söker skogsområde med lite fästingar   [2] 15 jul: syteryster 15 jul: z_FlisansMatte Tips på att förebygga och ta bort fästingar   [5] 21 jun: EnSånDär 22 jul: pipilotta Har ni sett den HEMSKA bilden   [5] 10 feb: Megawatt 12 feb: Ruccola Fästingar på g igen!   [1] 23 nov: Ingrid W 23 nov: Sezziyanen Vilket B-vitaminpreparat mot fästingar?   [2] 1 jun: Samojeden 1 jun: Lona Naturligt medel mot fästingar   [6] 25 maj: lindsey80 23 jul: Feliciaaw ”Det var ett par hemska dagar, hennes hund är...   [5] 28 apr: Hortensia 30 apr: Lona Hundens hemska död är fortfarande en gåta   [5] 10 sep: Hortensia 10 sep: Lona Ogillar fästingar lavendel, tro?   [4] 31 jul: Hortensia 2 aug: Hortensia Klädvårdsrulle till krypande fästingar.   [2] 15 jun: Ruccola 15 jun: LeyeShprintse
 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida Info om tjänster

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Pudel | Chinese Crested Dog | Shar-Pei | Australisk Terrier | Yorkshireterrier | Tax | Tibetansk Spaniel
© 1998-2023 Enfinia AB