Diskutera, läs
Hundforum
Chat
Medlemmar
Hundar
Bloggar
Medlemsbilder
Medlemsfilmer
Jag & mina vänner
Händelser
Statusförändringar
Mina händelser
Min profil
Mina vänner
Mina meddelanden
Annat i Rastplatsen
Hundkalender
Mina tjänster
Hjälp

Antal online:
( gäster)
 
3 juni 2016 av Chinesecrestedlover i skaffa hund (11 svar)
Tips på passande hund till mamma och pappa

Hej!


Mina föräldrar funderar "lite löst"(de velar hela tiden fram och tillbaka på om de vill/inte vill) på att skaffa hund, så jag tänkte att jag kunde förbereda mig på eventuella framtida frågor om tips på hundras som kan passa för deras önskemål m.m. Frågorna lär ju komma (om de väljer att skaffa hund alltså), jag har ju hundar och är dessutom utbildad djurvårdare m.m. men jag har såklart inte all kunskap i världen om alla raser så lite hjälp skulle sitta fint


Lite kort om mina föräldrar: 


- Pensionärer


- Bor i eget hus med rätt rejäl tomt, bor i ett lantligt litet samhälle. 


- Erfarenhet av hundar genom att de bott med mina två små "odjur" under flera år (innan jag flyttade hemifrån) men de har inte haft 100 % ansvar för en hund eller uppfostrat en hund på egen hand så att säga. 


- Pappa är allergisk (men tål mina två hundar; en Chinese Crested och en blandis; Chinese Crested, Chihuahua, Schipperke - båda nakna).


- Inte intresserade (i nuläget i alla fall) av någon speciell hundsport eller så utan vill mest ha hund (om det nu blir någon) för promenader och sällskap, de kommer ju naturligtvis träna lite mentalträning, men lär inte passa med en typ. brukshund. 


- Passar sina små barnbarn ibland så det skulle ju underlätta om det är en hundras som överlag fungerar med barn, naturligtvis är alla hundar individer och det finns inga garantier såklart (min ena är t.ex. osäker när det gäller barn och det ställer en del krav när syrrornas barn kommer på besök). 


 


Deras önskemål (som de tagit upp hittills):


- Ska ha päls - vill slippa klä på en massa kläder (som jag med mina supernakna måste göra). Fungerar säkert om hunden behöver ett täcke eller så vid regn/svinkallt men inte i omfattningen som en nakenhund kräver. 


- Ska inte fälla, vill inte ha päls överallt. 


- Storlek spelar inte så stor roll (trots att mamma var hundrädd till jag skaffade min första hund, nu gillar hon hundar, så han botade hennes hundrädsla ). 


 


Mina hundförslag hitills:


- Pudel (och då framförallt de mindre storlekarna toy och dvärg samt mellanpudel). 


Självklart har jag funderat på flera och de har även själva kollat (liiite) på andra raser men känns som pudel passar bäst hittills. 


 


Kom gärna med förslag som kan passa  renras/blandras som har päls men som inte fäller, kan funka med barn, kan fungera med allergi, inte kräver supermycket mentalt, utan fungerar som sällskapshund. 


 


Mvh/Chinesecrestedlover


 


 


Som medlem kan du här läsa lite kort info om Chinesecrestedlover och gå vidare till medlemsprofilen.
Svara på detta inlägg
Sida 1 av 2
12

Chinesecrestedlover
Medlem 2004-12-04
#1 3 juni 2016 av Chinesecrestedlover Re: Tips på passande hund till mamma och pappa

Tillägg: Naturligtvis måste den hund som mamma och pappa eventuellt skaffar passa ihop med andra hundar, mina framför allt! 

Svara på detta inlägg

Torparinnan
Medlem 2012-07-12
#2 3 juni 2016 av Torparinnan Re: Tips på passande hund till mamma och pappa

Bichonerna och maltesern sägs ju vara allergivänliga och är ju sociala, okomplicerade sällskapsraser. Min fundering är om din pappa är beredd att medicinera sig hårt om det visar sig att han inte tål hunden?

Svara på detta inlägg

Anna37
Medlem 2014-08-11
#3 3 juni 2016 av Anna37 Re: Tips på passande hund till mamma och pappa

Som cockerpooägare måste jag rekommendera en cockerpoo.  Tycker de passar in på beskrivningen för dina föräldrar perfekt! 👌🏼😊

Svara på detta inlägg

sus17
Medlem 2016-05-17
#4 3 juni 2016 av sus17 Re: Tips på passande hund till mamma och pappa

Kanske en Bichon frise, sägs ju att de inte ska framkalla allergi(vet dock inte om detta är sant) de kräver ju en del pålsvård men om det inte är ett problem så kunde de kanske vara något :) 


 

Svara på detta inlägg

TuffaEzther
Medlem 2011-06-25
#5 4 juni 2016 av TuffaEzther Re: Tips på passande hund till mamma och pappa
          Re: Tips på passande hund till mamma och pappa
          

Bichonerna och maltesern sägs ju vara allergivänliga och är ju sociala, okomplicerade sällskapsraser. Min fundering är om din pappa är beredd att medicinera sig hårt om det visar sig att han inte tål hunden?

Håller med dig angående att Bichonraserna låter passande samt maltesern. Även Lhasa apso och Shih tzu, yourkshireterrier, bolognese är raser som inte fäller och är mer allergena.


Jag har en shih tzu-blandis(nästan helt shihtzu) som beter sig och har päls som en shih tzu. Jag är allergisk och känner inte av henne. Hon har inte fällt ett strå.


Mycket rolig hund med karaktär och social, hon är uppväxt med mina syskonbarn, katt, pensionärer, storstan och landet och mycket resor och har visat sig väldigt anpassningsbar. Hon trivs där du är....


Jag klipper ner henne var 3e mnad och däremellan klipper jag lite där det behövs. Pälsen sköter sig själv men behöver duscha badas då det behövs. Ibland varje vecka ibland varannan vecka. Beror på vädret. Har täcke för att hon ska slippa släpa magen i blöt mark om det är regnväder.


Det jag beskriver om min hund passar säkert in på flera av just de ovannämnda raserna. 


ps hon fryser aldrig....men är värmekänslig. Ska få henne nerrakad nu och det gör skillnad för henne...


 


 

Svara på detta inlägg

Tova och Smilla
Medlem 2002-02-09
#6 4 juni 2016 av Tova och Smilla Re: Tips på passande hund till mamma och pappa

Hej! Är allergisk och haft 3 Wheaten terrier tidigare. För ca 2 år sen så köpte vi en Cesky terrier. En otroligt glad och trevlig hund. Gillar alla hundar och människor. Så lätt att ha tillsammans med barn och bara vara. Den fäller ingen päls, och man rakar den på ryggen och låter pälsen bli som en kjol om man vill ha den rasklippt.


Trots hennes korta ben så är hon otroligt vig o klarar skog o hopp.


Otroligt matglad-skönt. Kelen och pussig mot familjen. Lite försiktig med nya människor meddetsamma.


Tyvärr så föds det bara ca 20-25 valpar per år i Sverige, så man får vara beredd att vänta på valpis.


Lycka till, vi är supernöjda med denna tik som är med oss överallt o sköter sig perfekt.


 

Svara på detta inlägg

Tova och Smilla
Medlem 2002-02-09
#7 4 juni 2016 av Tova och Smilla Re: Tips på passande hund till mamma och pappa
Bilder:
Svara på detta inlägg

Lona
Medlem 2012-01-09
#8 4 juni 2016 av Lona Re: Tips på passande hund till mamma och pappa

Lite OT men rycker man "kjolen" eller hur trimmar man den? Inte alls?


Vad upplever du för skillnad i mentaliteten jämfört med wheaten, är ceskyn lite "mildare"? 


Tycker att det verkar vara en trevlig ras men jag är ju såld på cairn  .

Svara på detta inlägg

Ruccola
Medlem 2006-07-11
#9 4 juni 2016 av Ruccola Re: Tips på passande hund till mamma och pappa

Du har fått flera bra förslag på raser inklusive ditt eget (pudel). Man vet aldrig hur en hund drabbar en pälsdjursallergiker för allergisäker ras finns ju som bekant inte. OM  allergi drabbar kan man pröva att bada hunden i schampot Allergenius. Det kan ge stor lindring. Nackdelen är väl att man får bada hunden minst var fjortonde dag, men det kan vara uthärdligt om man har en mindre hund. Jag har badat min labrador i schampot, inte för att vi är allergiska i familjen, utan för att en släkting är pälsdjursallergiker. Hon har nu kunnat gästa oss flera dagar i sträck utan större problem. Jag har badat Mållan ett par gånger innan hennes besök. Stor lättnad för oss alla. Ett tips bara.

Svara på detta inlägg

Tova och Smilla
Medlem 2002-02-09
#10 5 juni 2016 av Tova och Smilla Re: Tips på passande hund till mamma och pappa
          Re: Tips på passande hund till mamma och pappa
          

Lite OT men rycker man "kjolen" eller hur trimmar man den? Inte alls?


Vad upplever du för skillnad i mentaliteten jämfört med wheaten, är ceskyn lite "mildare"? 


Tycker att det verkar vara en trevlig ras men jag är ju såld på cairn  .

Hej igen! Om man skall ha den rasklippt så rakas den på ryggen,öronen, och baksidan av bakbenen. Sedan klipps den på sidorna lugg och skägg. Att jämföra med Wheaten går inte. Denna hund är mycket mera lekfull, har ingen jakt i sig, går lös och lämnar inte familjen. Lätt att lyfta(9kg) och älskar att vara nära. Vi har med oss henne överallt och det finns både av och på knapp. Älskar att åka bil(vanesak) och miniagility. Promenader i skog o mark, men skall inte pga sina kort ben cykelmotioneras. Läs mera på SKK om rasen.


Många tror att det är en korsning mellan dvärgschnauzer och tax, men från början kommer rasen från sealyhamterrier och skotsk terrier. Föds svarta för att senare få en grå/silver färg på pälsen.

Bilder:
Svara på detta inlägg
Sida 1 av 2
12

Liknande diskussioner:

Tråd startad
Senaste svar
Akut hjälp! Mina föräldrars pudel bet min mamma.   [6] 9 sep: Villetycke 23 sep: Ayrin När kan hundvalpen träffa sin mamma igen?   [2] 26 dec: MalinBW 27 dec: Anneli Hundras passande i barnfamilj   [6] 26 mar: idaerixxn 31 mar: hundöga återkomst Jag vill ha hund - men mamma säger nej.   [12] 18 jan: Walthéry 13 mar: LoneWolf Min pappa gnäller alltid på min hund!   [8] 29 dec: Ginza Schäfertik 30 dec: Ginza Schäfertik Tips på passande hundras?   [7] 3 aug: DagnyO 17 aug: Kalla Passande friluftshund?   [37] 10 apr: Octopoda 14 apr: Octopoda Passande hundras   [10] 15 apr: Malinolof 16 apr: Malinolof Passande terapihund inom sjukvården?   [3] 22 jan: Tabula rasa 24 jan: Tabula rasa Hundens pappa inte den utlovade   [16] 14 nov: Hortensia 16 nov: Hortensia
 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida Info om tjänster

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Jack Russell Terrier | Portugisisk Vattenhund | Golden Retriever | Chihuahua | Grand Danois | Norfolkterrier | Shetland Sheepdog
© 1998-2023 Enfinia AB