Diskutera, läs
Hundforum
Chat
Medlemmar
Hundar
Bloggar
Medlemsbilder
Medlemsfilmer
Jag & mina vänner
Händelser
Statusförändringar
Mina händelser
Min profil
Mina vänner
Mina meddelanden
Annat i Rastplatsen
Hundkalender
Mina tjänster
Hjälp

Antal online:
( gäster)
 
15 juni 2016 av Goldendog i sjukdom & hälsa (6 svar)
Avla på kull med kraftig artros

Hej


Min hund är från en kull med 4 diagnosierade ED grad 3 hanar utav 6 styckna, varav min egna har opererat sig och fått faställt FCP som grunden till pålagringarna. 2 hanar fick UA, är det okej att avla på dem trots kullens dåliga värden? Finns det något som visar till exempel dåligt kullindex? Förstår mig ej på avelsdata men där visar de att denna hunden med UA har 90 procent på ED medans de med ED grad 3 har 69 procent.


Tacksam för svar!


Som medlem kan du här läsa lite kort info om Goldendog och gå vidare till medlemsprofilen.
Svara på detta inlägg
Sida 1 av 1
1

Ayrin
Medlem 2016-02-20
#1 15 juni 2016 av Ayrin Re: Avla på kull med kraftig artros

Jag läste omkring lite om ED/FCP i ren nyfikenhet, och det verkar som att genetiken runt problematiken är "komplex" (~man vet inte riktigt).


Dock är det väl rimligt att anta att en hund vars syskon är hårt drabbade av ED har en hyfsat stor risk att själv vara bärare av defekten, och man bör kanske därför fundera några varv extra innan man använder den för avel.


Jag hittar inga krav från SKKs sida att hundens syskon ska vara ED-fria för att kullen ska kunna registreras.


Så "legalt" sett är det ok, men det bör nog betraktas som ett risktagande :).

Svara på detta inlägg

Lona
Medlem 2012-01-09
#2 15 juni 2016 av Lona Re: Avla på kull med kraftig artros

Instämmer med Ayrin, rent regelmässigt finns det inga hinder - men genetiskt och avelsmässigt vore det vansinne att avla på en hund ur en sådan kull.


Jag skulle aldrig i livet köpa en valp från en sådan kombination, tyvärr är det ju många valpköpare som - i bästa fall - kollar att föräldradjuren själva är friröntgade men inte kollar resten av släkten.


Index är lite knepigt och det går inte att bara stirra sig blind på siffror heller.

Svara på detta inlägg

hundögon
Medlem 2009-04-01
#3 15 juni 2016 av hundögon Re: Avla på kull med kraftig artros

Nej! Nej!  med så dålig status på en kull, skulle jag inte avla på något kullsyskon fast de är fria. Det är enormt ärfligt. Det är min åsikt.  

Svara på detta inlägg

Goldendog
Medlem 2016-01-27
#4 15 juni 2016 av Goldendog Re: Avla på kull med kraftig artros
          Re: Avla på kull med kraftig artros
          

Instämmer med Ayrin, rent regelmässigt finns det inga hinder - men genetiskt och avelsmässigt vore det vansinne att avla på en hund ur en sådan kull.


Jag skulle aldrig i livet köpa en valp från en sådan kombination, tyvärr är det ju många valpköpare som - i bästa fall - kollar att föräldradjuren själva är friröntgade men inte kollar resten av släkten.


Index är lite knepigt och det går inte att bara stirra sig blind på siffror heller.

Nej jag känner ju också att det inte borde få förekomma en sådan avel med tanke på ärfligheten. Hemskt att avla fram hundar som riskerar att bli dåliga. 


Jag är förstagångsägare och trodde att ett köp via SKK skulle vara ett säkert köp.I efterhand har jag fått mer skinn på fötterna och upptäckt saker som gör mig helt förtvivlad. Tydligen hade pappan ED grad 1. Kollar man på golden gruppens hemsida så får man bara avla på en ED grad 1 hund om ED indexet är 100 eller mer men kollar man på SKK avelsdata har mamman och pappan ett index på 84 vilket för mig känns helt ofattbart. Är det okej?

Svara på detta inlägg

Fisher
Medlem 2015-03-16
#5 15 juni 2016 av Fisher Re: Avla på kull med kraftig artros

Avel som tänjer på de etiska reglerna men kommer undan med det på grund av att de inte bryter mot några nedskrivna regler och lagar är något man bör undvika. De kan säkert tumma på lite andra saker i både hundhållning och avel..


Det är samma sak med folk som avlar på brukshundar med MH'n som innehåller 1:or på allt som har med lek att göra, höga poäng på bestående rädslor och 5:or på skott. Det finns inget i reglerna som förbjuder det, men att avla in asvaknad av leklust, oförmåga att komma förbi en negativ upplevelse och skotträdsla... Då bryr man sig helt enkelt inte om hundarna, eller om rasens framtid.


De som bryter reglerna vet man om. Man vet att de bryter mot reglerna eller avlar oreglerat utanför SKK. Men de som är anslutna, regelbundna, men ändå har tveksam avelsetik... De tycker jag är riktigt lömska människor.


Jag tycker reglerna borde skärpas. Man borde bara få avla på ED 0. Det borde finnas en gräns på Skott; 3 borde vara maxgräns för att få avla. Som två förstasteg liksom..

Svara på detta inlägg

Träsktrollet
Medlem 2003-12-03
#6 15 juni 2016 av Träsktrollet Nej, verkligen inte ok! NT

.

Svara på detta inlägg
Sida 1 av 1
1

Liknande diskussioner:

Tråd startad
Senaste svar
Artros och framtiden   [9] 18 nov: Geka 21 nov: Ayrin Artros hos 11-årig jack russel   [11] 10 jan: karlsten 12 jan: Anneli Dasuqin artros fungerar det ?   [0] 12 nov: melvin13 Vad hjälper mot artros?   [7] 7 apr: Snäll matte 16 apr: Snäll matte Orolig över min gamla hund med artros   [4] 9 jan: lovelabbe 14 jan: Ayrin Artros- hur upptäckte ni?   [10] 2 maj: Ida med Gizmo 3 maj: Ida med Gizmo hund med artros stel efter vila   [5] 17 nov: Goldendog 18 nov: Ayrin Bra ortoped/speciallist på artros i stockholm   [3] 3 nov: JosefTouma 3 nov: Goldendog artros halt efter aktivitet   [37] 31 okt: Goldendog 2 nov: hundöga återkomst Läge för veterinär? Artros?   [11] 29 sep: Ayrin 4 okt: STB
 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida Info om tjänster

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Boxer | Rottweiler | Jack Russell Terrier | Schäfer | Pudel | Pointer | Golden Retriever
© 1998-2022 Enfinia AB