Diskutera, läs
Hundforum
Chat
Medlemmar
Hundar
Bloggar
Medlemsbilder
Medlemsfilmer
Jag & mina vänner
Händelser
Statusförändringar
Mina händelser
Min profil
Mina vänner
Mina meddelanden
Annat i Rastplatsen
Hundkalender
Mina tjänster
Hjälp

Antal online:
( gäster)
 
20 juni 2016 av Ingrid W i jaktforum (4 svar)
Ängeln blir ett monster...

...när jag lagt viltspår och han hittat rådjursskanken. Ingen får komma i närheten av den, han morrar som ett vansinnigt lejon. Jag har hittills låtit honom bära skanken hem och där "lurar" jag den från honom med ett märgben som är det absolut bästa han vet. Öppen byteshandel går han inte med på, jag får kasta märgbenet bredvid honom så att han blir distraherad - precis så länge att jag hinner ta skanken utan att han ser det och gömma den. Direkt efter börjar han leta som en galning och inser säkert att han är lurad.

Han är annars världen snällaste hund, godmodig och foglig. Inget annat vaktar han, han kan ligga i knäet och gnaga på märgben och jag kan plocka olämpliga saker han hittat ur munnen på honom, men detta tycks han anse att han har jobbat för och hittat och då är det hans!

Hur hanterar jag bäst en sådan situation utan att förstöra hans allmänna tillit? Hur bemöter jag morrandet? Förstärks hans äganderättsskänsla av att han får bära hem skanken? Jag har tänkt att han måste ha någon belöning för att han hittar skanken men kanske spårandet i sig är tillräckligt? 


Som medlem kan du här läsa lite kort info om Ingrid W och gå vidare till medlemsprofilen.
Svara på detta inlägg
Sida 1 av 1
1

Ruccola
Medlem 2006-07-11
#1 21 juni 2016 av Ruccola Re: Ängeln blir ett monster...

Jaha, detta är ett problem att ta på allvar. Ingen idé att själv visa humör - då blir hunden bekräftad i sin tro att det här fina fyndet vill alla åt och de är beredda att kämpa för att få det, även matte. Resursförsvar heter det på hunduppfostringsspråk. Egentligen bottnar det väl i hundens osäkerhet om vad husse eller matte egentligen vill. En annan hund vill ha, det vet de, men vad vill matte egentligen?


Just klöv är ett sådant fint fynd för fler hundar än din. Min vanligtvis snälla och fromma labrador gör rätt diskreta strupmorr när jag signalerar "spotta ut" klöven. Hon får stolt bära klöven 50-100 meter, sedan vill jag ta hand om den. Hon tar tid på sig och tuggar på klöven som en galning och vänder sig bort från mig för att jag inte ska få något i handen, men till slut "spottar" hon i alla fall. Du har det värre. Googla på "resursförsvar hund" så får du ett antal förslag på hur du kan komma till rätta med problemet och välj ett sätt som du tror passar dig och din hund, för jobba på det det måste du.


Jag har en hundpromenadkompis som visserligen släpar klöv i terrängen när spåret läggs, men det hunden hittar är  en stor stång lätt nerblodad Dentastix på slutmålet. Hon jobbade inte med hundens beteende utan löste problemet med resursförsvaret hos sin hund på sitt eget sätt (och den hunden morrade som en tiger och skrämde sin matte från vettet). Nu går det bra, inget morr längre och hunden är ingen sämre viltspårhund för det. Och precis som din hund: allt (tuggben, märgben, leksaker) kunde plockas ur käften på hunden, bara inte klöven.


Lycka till!

Svara på detta inlägg

Ingrid W
Medlem 2015-04-10
#2 21 juni 2016 av Ingrid W Re: Ängeln blir ett monster...

Tack för kloka synpunkter och flera goda råd! Jag har funderat på det här att lägga något annat i spårslutet, t ex märgbenet. Frågan är bara hur det går på viltspårprov  där de inte lär gå med på att byta ut klöven... Vi gjorde anlagsprov för två veckor sen (godkänt), där tog domaren blixtsnabbt klöven när han morrade, jag tror han blev så paff att han inte hann reagera  Men jag vill helst inte göra så själv; ärligt talat är jag inte 100% säker att han inte skulle bita så hotfull som han låter. Det vill jag inte riskera för varken hans eller min skull. Jag ska söka på "resursförsvar hund" och se vad jag hittar! 

Svara på detta inlägg

Hrímnir
Medlem 2005-10-08
#3 24 juni 2016 av Hrímnir Re: Ängeln blir ett monster...

Tag flera klövar och träna hunden på att han får byta från en klöv till en annan. På så sätt lär han sig att släppa ifrån sig klöven utan att tycka att han förlorar ngt på det eftersom han får en ny. När det fungerar så låter du det gå någon sekund från det han släppt sin tills dess att han får nästa, sedan två sekunder, tre och så vidare. När du sedan går proven så får han något annat som en belöning.

Svara på detta inlägg

Ingrid W
Medlem 2015-04-10
#4 24 juni 2016 av Ingrid W Re: Ängeln blir ett monster...

Det mesta som skrivs om resursförsvar är att man ska göra sådant som får hunden att inse att man inte tänker ta hans "ägodel". Men kruxet här är ju att jag vill ta klöven, han får ju inte behålla den.

Det jag vill uppnå är att kunna byta klöven mot ett märgben utan en massa hot och stök. Men eftersom han för närvarande inte accepterar ett frivilligt byte kan det kanske underlätta att träna byte med andra klövar, ska testa detta!

Svara på detta inlägg
Sida 1 av 1
1

Liknande diskussioner:

Tråd startad
Senaste svar
Min "monster-storlek" till hund - promenader   [9] 10 feb: johawallb 13 okt: Draghund börjar se ett mönster nu   [2] 3 jan: alexlinn 3 jan: alexlinn Valpen har blivit ett "monster" ;)   [23] 3 okt: Fox & Kooiker 6 okt: hundliv Mönster på hundsäng?   [4] 17 jul: LilleLipput 23 jul: LilleLipput Idag blir mitt monster 1 år!!!!   [3] 21 mar: Kajsa&Hero 21 mar: Gullan & Chutney Mönster till hundjackor ock overaller sökes.   [2] 26 jan: Tildas matte Sus 26 jan: Tildas matte Sus Mönster till virkad mössa?   [4] 3 nov: Krokodilen 4 nov: Yezz Woop Wopp! Tipps på mönster & pris på pumpa   [17] 3 nov: Belgisk Vallhund 3 nov: Yezz Mitt underbara lilla monster...   [22] 7 jul: ludentass 9 jul: sosza Mönster till hundkäder   [2] 18 feb: chicki6 18 feb: anjo
 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida Info om tjänster

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Jack Russell Terrier | Schäfer | Rottweiler | Chihuahua | Shetland Sheepdog | Grand Danois | Papillon
© 1998-2023 Enfinia AB