Diskutera, läs
Hundforum
Chat
Medlemmar
Hundar
Bloggar
Medlemsbilder
Medlemsfilmer
Jag & mina vänner
Händelser
Statusförändringar
Mina händelser
Min profil
Mina vänner
Mina meddelanden
Annat i Rastplatsen
Hundkalender
Mina tjänster
Hjälp

Antal online:
( gäster)
 
19 juli 2016 av Miina i valpforum (7 svar)
Hur får jag valpen att göra sina behov ute?

Jag har en 3 månader gammal valp.Vi bor i en lägenhet på markplan och kommer direkt ut till gräset från balkongen. Jag tar ut valpen efter mat, lek och när han har sovit m.m, men han har aldrig gjort sina behov ute. Han har lärt sig göra det inne på tidning och har en favoritplats för det. Hos min kompis får han vara lös ute och har gjort sina behov ute vid några tillfällen, men kan lika gärna kissa och bajsa inne på en matta. Hemma vågar jag inte låta honom vara lös utan har honom i koppel, vet ej om den stör honom. Tar honom alltid ut till samma lugn ställe. Dessutom verkar han kunna hålla sig rätt länge vilket gör inte saken lättare. Vid flera tillfällen har jag burit ut honom när han har börjat göra sina behov inne, men trots det fortsätter han inte det ute. Har även satt en tidning ute på marken utan resultat. Valpen går bara runt och nosar och tittar och gör sina behov sedan inne. Han är väldigt lättlärd för övrigt, men rumsrensträningen går trögt. Jag är tacksam för alla goda råd/tips jag kan få!


Som medlem kan du här läsa lite kort info om Miina och gå vidare till medlemsprofilen.
Svara på detta inlägg
Sida 1 av 1
1

Ruccola
Medlem 2006-07-11
#1 19 juli 2016 av Ruccola Re: Hur får jag valpen att göra sina behov ute?

Varför ha valpen i koppel inomhus? Det låter verkligen inte alls bra i mina öron. Är du rädd att valpen ska kissa på olämpligt ställe? Ja, det kan de göra, så bort med mattor och annat olämpligt och begränsa valpens tillgång tillgång till "mindre lämpliga" rum när du inte kan omedelbar uppsikt om du nu är rädd om golven. Stäng av i dörröppning med kompostgaller och ha valpen i t ex köket. Och ge sjutton i uppkopplingen!


För övrigt får man ha tålamod med valpars potträning och vänta in. Att ta ut direkt efter måltid brukar vara verksamt. En av de valpar jag haft vägrade konsekvent - både som valp och vuxen - att kissa så mycket som en droppe i trädgården. Utanför trädgården gick det bra...

Svara på detta inlägg

Miina
Medlem 2016-07-19
#2 19 juli 2016 av Miina Re: Hur får jag valpen att göra sina behov ute?

Jag skrev nog otydligt. Självklart är valpen inte kopplad inomhus. Menade att han är i koppel när jag tar ut honom för att kissa. Undrar om kopplet ute kan vara "problemet" så han inte vill göra sina behov ute eftersom han kan göra det när han får vara lös. Sen kan han ju hålla sig otroligt länge. Jag tar ut honom efter han ätit/sovit/lekt utan resultat, han håller sig även om vi är ute länge och gör sedan sina behov inne.

Svara på detta inlägg

Träsktrollet
Medlem 2003-12-03
#3 19 juli 2016 av Träsktrollet Det finns bara en sak att göra!

Stanna ute till valpen gjort ifrån sig ute! Det kan ta tid, men det är bara att vänta ut den. Och när den gör sina behov ska den ha massa beröm. 

Svara på detta inlägg

längtan
Medlem 2013-05-26
#4 19 juli 2016 av längtan Re: Hur får jag valpen att göra sina behov ute?

Att lära hunden gå på tidning kan vara ett bra sätt att träna rumsrenhet på. Om man använder det rätt, annars kan det bli att den vänjer sig för mycket och det blir det enda stället de vill göra behoven på.


Vill du fortsätta använda tidning är mina tips:


Håll uppsikt på tidningen och valpen. Så fort valpen går dit lyfter du upp den och tar ut den på gräset. Låt inte valpen göra sina behov på tidningen. Det är väldigt positivt att valpen har ett favorit kiss-ställe, då blir det enkelt att se när den är på väg att kiss/bajsa när den går dit.


De stunder du inte kan ha full uppsikt på valpen/tidningen, ha då valpen på en begränsad yta där det är lättare för dig att hålla koll på den istället för att den springer runt fritt då är det lätt att missa när den är nödig (tex köket, hallen eller vad som passar). Gärna En yta som inte är där tidnings-kiss-stället är på! Då finns det förhoppning att valpen inte känner sig bekväm att kissa på stället den är avgränsad på (t ex vill hundar helst inte göra sina behov i närheten av sin sovplats, så har valpen fått en avsedd sov/viloplats kan  du ju sätta kompostgaller runt) Var uppmärksam på signalerna, vissa valpar har väldigt diskreta signaler. Beröm så fort den signalerar att den behöver ut, ut fort som attan (bär gärna), vänta tills hunden gjort sitt behov - det kan ta en stund! Beröm mycket när den kissar ute, ge gottis om den tycker om det. Ha en skål med godisbitar i hallen, då kan du snabbt ta med dit några bitar när du måste springa ut med valpen.


Jag tycker det är bra att du tar ut den efter sömn, lek, mat. Kissar den ofta därimellan kan jag rekommendera att ställa timer. T ex en gång/halvtimmen så tar du ut den vare sig den signalerat eller ej. Intensivt men kan vara värt det i början, tills den lärt sig göra behoven ute. Rätt var det är så kommer det lossna.


Lycka till! Tycker som sagt det är jättebra den lärt sig gå på tidning, det betyder att den iallfall helst inte vill kissa vart som helst och kan ha lite blåskontroll redan, dvs att själv hinna gå till tidningen. Min tik hade ingen blåskontroll och framförhållning. Kom liksom på att hon var superkissig rätt som det var och kunde avbryta mitt i t ex lek och bara kissa rakt upp och ner. 


https://teamsuperpoodles.wordpress.com

Svara på detta inlägg

RottweilerMom
Medlem 2016-07-31
#5 31 juli 2016 av RottweilerMom Re: Hur får jag valpen att göra sina behov ute?

Hejsan!


Beröm hunden när den kissar ute! Du kan ge han en liten godisbit varje gång oxså!

Svara på detta inlägg

Lona
Medlem 2012-01-09
#6 31 juli 2016 av Lona Re: Hur får jag valpen att göra sina behov ute?

TS, hur går det för er? Det kan absolut vara kopplet som gör att valpen inte vill kissa ute.


Finns det någonstans i närheten där valpen kan vara lös? Du kanske kan bära den en bit i värsta fall?


OM valpen gör ifrån sig ute så beröm lite försiktigt med lugn röst, eventuellt en gotta efteråt men gör inte för stor affär av det.


Och - om och när valpen gör ifrån sig inne, aldrig någonsin banna eller "ta tag" i den! Dessbättre är väl dessa förlegade metoder på väg bort men det händer fortfarande att man stöter på folk som rekommenderar dem - för att inte tala om att sticka valpens nos i kisset "så att den lär sig"  

Svara på detta inlägg

Miina
Medlem 2016-07-19
#7 31 juli 2016 av Miina Re: Hur får jag valpen att göra sina behov ute?

Vi har testat olika råd jag fått och äntligen börjar det lossna  Valpen har kissat och bajsat ute och verkar börja förstå att det är så han ska göra. Jag har både berömt honom samt gett "godis". Han är inte besvärad av kopplet eftersom han gör sina behov när han är fast. Problemet var nog att han lärt sig kissa/bajsa på tidning inne och trodde att han skulle göra så. Han kan hålla sig länge, 10-12 timmar på natten och några timmar på dagen så det är inte så lätt att vänta ut honom. Men nu är vi på rätt väg iaf


 

Svara på detta inlägg
Sida 1 av 1
1

Liknande diskussioner:

Tråd startad
Senaste svar
Hjälp! Valpen åt svam!!   [2] 17 sep: Hejdlöst 17 sep: Hejdlöst Gammhunn rädd för valpen   [2] 2 mar: z_gismo 2 mar: z_gismo Hundägare i behov av hjälp.   [9] 8 maj: hardyb 12 maj: Voff 92 Jag blir tokig på valpen!!   [4] 16 apr: Staffematte 26 jun: eemilio97 Hjälp valpen är borttom kontroll.   [8] 14 maj: TaiDi 25 maj: username Hur få valpen att sova mer?   [9] 1 maj: nikspiks 8 maj: pipilotta Lämna bort hund tillfälligt för valpen?!   [5] 30 apr: EnSånDär 7 maj: Voff 92 Valpkurs? Vad bör jag veta vid första valpen?   [2] 2 mar: lillamolly 3 mar: hundöga återkomst hundmöte som gjorde valpen rädd   [23] 1 mar: username 10 mar: BondBrud varför är valpen så olydig nu - ger upp!   [11] 19 feb: username 3 mar: username
 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida Info om tjänster

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Nova Scotia Duck Tolling Retriever | Sankt Bernhardshund | Jack Russell Terrier | Rottweiler | Bichon Havanais | Pudel | American Staffordshire Terrier
© 1998-2020 Enfinia AB