Diskutera, läs
Hundforum
Chat
Medlemmar
Hundar
Bloggar
Medlemsbilder
Medlemsfilmer
Jag & mina vänner
Händelser
Statusförändringar
Mina händelser
Min profil
Mina vänner
Mina meddelanden
Annat i Rastplatsen
Hundkalender
Mina tjänster
Hjälp

Antal online:
( gäster)
 
3 augusti 2016 av DagnyO i skaffa hund (7 svar)
Tips på passande hundras?

Hej Allesammans!
Jag är väldigt ny på den här sidan men jag tänkte jag skulle fråga er om tips på en lämplig hundras då jag går i tankar på att skaffa hund.Jag bor alltså i en lägenhet på 65m2 i en by med mycket grönområden, jag jobbar som skogsmaskinsförare och är ute i naturen väldigt mycket även på fritiden, jag har haft hund förut de var en dalmatiner som jag hade i 8 år.
De jag är ute efter nu är en ganska liten hund på ca 10 kg kanske som jag hoppas kunna ha med mig i maskinen och skogen om dagarna, jag vill därför att de ska va en lite tuffare och "tåligare" hund.
Just nu har jag snöat in mig på Borderterrier men jag har ingen större erfarenhet av rasen och jag har inte heller några planer att hålla på med grytjakt... Finns de någon som kan berätta lite mer om den rasen?
Eller har någon nått tips på annan ras som kan passa mig?
Tack på förhand!


Som medlem kan du här läsa lite kort info om DagnyO och gå vidare till medlemsprofilen.
Svara på detta inlägg
Sida 1 av 1
1

Sezziyanen
Medlem 2016-02-15
#1 4 augusti 2016 av Sezziyanen Re: Tips på passande hundras?

Jag skulle rekommendera dig att kolla på Dvärgschnauzer också! Liten men riktigt tuff och tålig hund som kan göra och hänga med på det mesta!

Svara på detta inlägg

wheatenterrier
Medlem 2014-02-17
#2 4 augusti 2016 av wheatenterrier Re: Tips på passande hundras?
Jack russell kanske skulle passa?
Svara på detta inlägg

Lona
Medlem 2012-01-09
#3 4 augusti 2016 av Lona Re: Tips på passande hundras?

Jag tänkte på någon terrier när jag läste, en borderterrier kan säkert vara ett bra val!


Själv har jag cairn och är väldigt förtjust i dem såklart men jag lever mer eller mindre med en BT på halvtid. Käcka och robusta hundar, både fysiskt och mentalt så att säga vilket är en av egenskaperna som jag verkligen uppskattar med de flesta terriers.


BT har ofta lite "lagom" terriertemperament (det beror förstås på vad man jämför med...), de har jävlar anamma och attityd men i ett hanterbart format och då syftar jag inte på deras fysiska storlek.


De är ofta ganska lekfulla, tycker om kamplekar - som de flesta terriers - och hänger med på det mesta. Det är en ras med stor potential för agility men går att köra nästan allt med .


Rasen är relativt homogen, i synnerhet om man betänker att vissa linjer fortfarande används till jakt, både i gryt och på bland annat rådjur och vildsvin.


Det innebär å andra sidan även att jaktlusten kan vara rätt rejäl, även i de linjer som är mer show/sällskapsavlade. Våran BT, som är från rena jaktlinjer och även används till jakt emellanåt, tackar väl inte nej till ett flyende rådjur men under vinterhalvåret är det inga problem att ha honom lös i de flesta lägen.


Enligt en del så är de jaktavlade mer ettriga och eldfängda men faktum är att de trevligaste och mest balanserade borderterrierna som jag har träffat är från jaktlinjer.


Pälsen är tålig, praktisk och relativt lätt att trimma (rycka). Nu vet jag inte hur det är med rasklubben, Borderterriersällskapet, men de flesta rasklubbar för trimraser har kurser för medlemmarna - eller så lämnar man helt enkelt in den för ryckning på ett hundtrim. 


En frisk och sund ras, både fysiskt och mentalt. Att se upp med är bland annat en viss form av kramper men jag vet inte hur utbrett det är inom rasen.


Dvärgschnauzer och JRT kan också vara bra alternativ, dvärgschnauzern är lite terrierlik på så sätt att den också är robust och kavat, Jack Russell ligger några snäpp över borderterriern vad gäller "terriertemperamentet".


 

Svara på detta inlägg

Sezziyanen
Medlem 2016-02-15
#4 4 augusti 2016 av Sezziyanen Re: Tips på passande hundras?

Intressant att läsa din beskrivning Lona, BT verkar vara en fin ras! :D Angående dvärgschnauzer kan jag tillägga, eftersom du tar upp det med BT, att de kan vara ganska jaktiga de med.

En jag hade engång i tiden var absolut inte emot att plocka en småfågel ibland om han fick chansen.. Det uppmuntrades eller gillades förstås inte, och nästan alltid hann man få stopp på honom, men vid nått tillfälle var han för snabb helt enkelt (och det är svårt att se exakt var fåglarna är..).

Å andra sidan har jag erfarenhet av en annan individ som inte alls var någe jaktig. Men det kan som sagt absolut förekomma.

Men det är en väldigt tålig och trevlig ras med mycket personlighet, precis som BT låter som!

Svara på detta inlägg

Elilan
Medlem 2009-02-13
#5 8 augusti 2016 av Elilan Re: Tips på passande hundras?

Så roligt att kunna ha med hunden på jobbet!


Terriers är tuffa, och man måste vara i det klara med att dessa hundar använts till att bl.a. kunna gå ner i gryt och ensam möta vad som än finns där, då behöver man vara ettrig och ha gott självförtroende.


Det innebär också att de antagligen skulle klara av bullriga maskiner utan vidare problem, men du måste lägga energi på kontaktövningar och inkallning, så hunden inte drar iväg på egna äventyr.


 


Ett alternativ är dvärgschnauzer, inte lika ettrig men ändå tuff. Kolla gärna in den rasen. Den har även samma pälsvård som borderterriern.


Ett annat alternativ; Tax. Finns i tre storlekar, dvärg- eller kanintax skulle nog passa dig bäst, då de kan ha lite lägre jaktinstinkt.


 


Lycka till med hundvalet! :)

Svara på detta inlägg

lillflingan
Medlem 2016-08-15
#6 17 augusti 2016 av lillflingan Re: Tips på passande hundras?

Varför inte en Dalmatiner som du haft. Fördelen med den rasen är att den inte bryr sej om någon annan eller något annat än dej. Den håller koll på dej, -"Var är husse nu då?" Den är smidig och inte så stor och ska den åka i en maskin ska det inte va en terrier som -"bara vill ut och döda" som Leif GW Persson skulle sagt

Svara på detta inlägg

Kalla
Medlem 2010-04-06
#7 17 augusti 2016 av Kalla Re: Tips på passande hundras?

Oavsett vilken terrierras man väljer så får man vara beredd på att de behöver hyfsat med mental stimulans annars blir de snabbt rätt odrägliga och en odräglig terrier är inte att leka med ;) Spår är en jättefin mental aktivitet för terriers ( och de flesta andra hundar). Vad gäller jakten så har de flesta terriers mer eller mindre jaktinstinkt avsett ras, men det går ju att minimera genom att köpa icke-jaktavlade varianter och det skulle jag tro är det vanligaste när det gäller borderterriers idag. Det finns ju även andra terriervarianter i den storleken, cairn eller australisk terrier är andra pigga, härdiga och roliga varianter.

Svara på detta inlägg
Sida 1 av 1
1

Liknande diskussioner:

Tråd startad
Senaste svar
Tips på vilken hundras som passar?   [4] 8 jan: Walo 12 jan: Qela Tips på hundras?   [3] 5 maj: Majblomman 25 maj: Deen Hjälp från experter; vilken hundras kan passa oss?   [6] 11 feb: Rosa86 14 feb: aenima Vilken hundras passar mig?   [11] 4 jul: VovveVovveVovve 5 jul: VovveVovveVovve Hundras som passar bäst för aktivt liv i Norrland?   [21] 26 jan: Loppan01 17 mar: *Fröken* Vilken hundras passar mig?   [3] 27 okt: Hannaandersson 28 okt: Ayrin Vilken hundras passar oss?   [14] 8 jun: jkpg 9 jun: Gurkans Förslag på kärleksfull hundras ?   [15] 29 apr: Veruska 30 jul: Effi Hundras för lydnad och långa promenader?   [8] 5 mar: Acey 9 mar: Ayrin Vilken hundras passar dessa förutsättningar?   [23] 17 nov: Laban76 21 nov: Laban76
 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida Info om tjänster

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Schäfer | Chinese Crested Dog | Jack Russell Terrier | Rottweiler | Grand Danois | Finsk Lapphund | Golden Retriever
© 1998-2024 Enfinia AB